Ajax hemma igen!

Grannvovven Ajax hade fått en skada under lek och fick åka till Strömsholm för undersökning. Nu är han hemma igen och ska vara konvalescent några veckor medan skadan läker. Skönt att det i alla fall kan läka och bli bra.

Fantastisk mat, trevligt sällskap och utsikt!

Det blev en sån här fantastisk solnedgång över sjön Östra Silen igår kväll, tisdag. Vi kunde avnjuta varje moment från våra platser på altanen, så vackert var det och vinden lugnade på.
 
Maten vi blev bjudna på var helt outstanding. Förrätt med endiveliknande grönsak gjord i ugn med mögelost på, rosmarinpotatis i folie och rådjurskillingslår grillad med rödvin lagom länge.
Här är den köttbiten innan den blev uppskuren i mindre bitar till förrätt.
 
Varmrätten var skinklindad vildsvin, grillad lagom länge till rosa på grillen.
 
 
Så otroligt gott var det, vi njöt av varje tugga! Desserten blev äppelkaka på frukt från Varberg som vi fick häromdagen. Den kakan hade jag med mig. Till den vanlijsås o kaffe förstås.
 
 Och så hade vi ett trevligt varierat sällskap med olika yrken och bakgrund; pressfotograf, konstprofessor, fysiker och så vi "bönder" från Sillerud. Vi representerade förankring i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike,  forna Jugoslavien,  Tyskland så kvällens språk blev genomgående engelska. Så spännande och intressant prat blev det med  nya infallsvinklar på kända fenomen i vår nutid. Vi är glada över våra goda vänner, både dem som har en bekant bakgrund som vår egen och dem som kommer med helt andra erfarenheter.

Håller tummarna för Ajax ....

.. gör vi. Lilla söta valpen i grannstugan Ligärdet  skadade sig igår i samband med lek och är med husse till Strömsholm idag! Hoppas allt går bra och han snart är hemma igen.
 
Nu åker vi snart på grillning med utsikt hos en god vän. Och vi gläder oss åt beskedet att goda vänner som vi väntat på kommer snart! :-)

En kylig morgon idag 30 augusti !

 
Det får gärna hålla sig på plus! Fast det är inte långt kvar till frosten och gissar att det kan ha varit det i närheten. Vi brukar alltid ha lite varmare här där vi bor.
Uppdaterat: Men nu frampå dagen så artar sig vädret, det ä soligt och vackert. Till all lycka är vi bjudna på grillning i kväll, grillning med utsikt! Och vi gläder oss åt ett trevligt besked; goda vänner som vi väntat på kommer snart, fast det dröjde länge i år.

Friterade Snickers!

 USA är landet där man kan få tag på det mesta i matväg tydligen! Vi får matbilder från vår USA-resande son-familj. Här är nåt som nog tar priset, friterade Snickers! 
Supersmarriga våfflor
 
Frukost på Pancake House är helt ok för många.
 
 Till exempel ok för barnbarn Bill!
Där finns jättepannkakor!
Proffsig sushi finns i Seattle som har rikt fiske och mycket handel med färsk fisk.
 
Snyggaste latten
 
Och största ostronet. Fast det gick inte att äta förstås. Men världens största var det i alla fall. 
 
Smarrigaste hamburgarna!
 
 
Risk för lite viktuppgång efter sex veckor i landet i väster kanske!! Eller också har det joggats flitigt, inte bara ätits!.
 
 

Fasanerna måndag!

Här är det matpåfyllning. De har en glupande aptit och har käkat upp allt i automaten! Ingen mer har dött bara den enda  första natten. Nu är det 16 stycken pigga och glada pippin. Tre har lite längre fjädrar, kanske tuppar? Det är svårt att könsbestämma dem så är tidigt. Men rimligen borde slumpen ha gjort en fördelning.
 

Evergreen State Fair ...

... har Markus-familjen varit på i USA! Marknad och tivoli! Barnbarn Bill lyckades ta hem högsta vinsten på ett lotteri, blev så här glad.
 Lilla Lou och Markus
 Lilla Lou visar tänderna! Går nu! Har tagit sina första steg på amerikansk mark.
 

Korta strumpor ....

... heter säkert nåt mer raffinerat än just "korta strumpor". Fast jag har som vanligt noll koll på kläder, mode och sånt. Jag har tummat och vridit och vänt på såna här ibland i butiker men utan att köpa. Nu slog jag till i alla fall, fick med mig några par hem  och ska testa. Kanske är de riktigt behagliga  att ha på sig.

Fasanerna idag söndag!

En låg död idag på morgonen men de övriga ser ut att må bra. De är lite rädda av sig och behöver nog ha lugn och ro ett tag än. De har hittat både maten och vattnet och förser sig.
 
 
 
 Dagens viltobs är liten men naggande god: Den stora älgtjuren som går här, minst 20 taggar har han och ett grymt utlägg på skovlarna. Det var på kvällspromenaden med tax Seffrin, men jag hann inte få opp kameran förstås. Synd för han var rätt nära oss nerom Liane.

Fasaner i vår voljär!

Vet inte riktigt hur man stavar voljär, gissar att det ordet kommer från franskan. Men nu är fasanerna här i alla fall i buren / voljären!! De kom rätt sent i kväll, vid 9-tiden. Rätt gissat Pernilla, det var fasaner som skulle in i "buren".
 
 På plats finns foderautomat och vattenautomat. De små liven gick genast ut och spatserade runt sin lilla inhägnad, krafsade och åt. De ska vara i den  ett par veckor, sedan öppnar vi upp så de kan gå ut och in som de vill. Det som sitter på näbbarna är ringar. Det måste de ha när de är i voljären för annars hackar de ihjäl varandra. När de släpps ut så tar man bort ringarna. I voljären är det tak så de är skyddade för rovfåglar och rävar, men sen när de ska släppas ut så lurar många faror. Det är bara att hålla tummarna att åtminstone några kan överleva. Voljären är placerad så att det finns träd och buskar runt.
 
 
Orsaken till att vi fått hit fasankycklingar är den här:
Ett par somrar dök det plötsligt upp en fin fasantupp här på Liane, som ett andeväsen från ingenstans. Han gick stolt omkring i bygden, spelade och försökte uppenbarligen få tag på en höna, minst en, för de har väl gärna en flock "damer".  Men han hittade tydligen ingen, i alla fall inte som någon såg.  Vi gjorde några försök att ringa och höra efter om någon visste om någon fasanhöna som vi kunde ha tagit hit, men inget napp.
 
Vi kallade honom Boberg efter Rolands förste anfader på Liane och  skojade om att det var gamle Boberg som gick igen för att kolla läget på gården. Tråkigt nog blev Boberg ihjälkörd förra sommaren, alla tyckte det var trist för han hade blivit ett uppskattat inslag i vår natur. Vi var många som brydde oss om honom.
 
I letandet efter en fasanhöna till Boberg så råkade Roland nämna detta för en god vän-familj, Möllers i Varberg. Och det visade sig att Niklas föder upp fasaner ibland! Att få en höna till Boberg var ju för sent i det läget men Roland bokade sig för några fasankycklingar nästa gång det var några färdiga  hos Niklas. Och igår kväll, lördag, så kom de. Det var Niklas föräldrar, Harry o Ramona, som hade dem med sig. De kom med husbil för att tillbringa någon vecka här med goda vänner och samla  svamp och bär. Vi fick en trevlig pratstund igår kväll efter att fasanerna kommit på plats.
 
 

Ikväll kom dom!

Mer imorgon om de här små raringarna.!

Nu kommer dom snart!

Vi väntar otåligt på att få fylla Rolands nybyggda bur med innehåll! ;- )

Kräftäting!

Visst fick vi sjöutsikt igår kväll på vår kräftäting och till slut en fin solnedgång. Men det blåste alldeles för mycket för att ta båten hit ut. Det var gäss på vågorna redan inne i viken. Vi tog bilar istället, men det gick också bra. 
 
Kräftorna var rejäla i storlek och de läckraste jag ätit någonsin tror jag!!! Från Vättern var de. M. hade lyckats otroligt bra med kokningen i tvättgryta! Tack, tack!!
Och det allra trevligaste sällskap hade vi. Kräfthattar och snapsvisor måste man ha förstås. Fast en del av oss gillade korv bättre.;- )

Nu ska vi äta kräftor!!!

Nu ska vi äta kräftor, de första i år. De ser jättefina ut. Vi kommer att tillsammans med goda vänner välja en ätplats med sjöutsikt och hoppas att det inte blåser för mycket. Hade tänkt ta båten ut men det är just nu för hård vind för att det ska vara behagligt. Vi får se.

Oscarsson gjorde skillnad!

Efter att ha levt ett tag som jag nu har gjort, drygt 65 år, så funderar jag  ibland över vilka människor som gjort skillnad i mitt liv. Det är inte alltid som man tror, de långa djupa relationerna, som har makt att förändra. Det kan vara korta möten också som har stor inverkan.
 
Några minuter på företagshälsovården hos en tjej som vid namn Oscarsson gjorde stor skillnad på mitt liv. Så här var det:
Vi var kallade till något slags hälsokontroll / test vid någon viss ålder, vi anställda i Årjängs kommun. Det var frivilligt tror jag men jag gick dit. Det mesta var ok vid test av mina värden o min kondition. Fru / fröken Oscarsson  (vet inte ens hennes förnamn!) frågade mig om jag motionerade och jag svarade ärligt att jag nog mest hängde över böcker. Då sa hon de magiska orden
 
- Vet du att det räcker med 20 minuters rask promenad tre gånger i veckan? Det räcker för att göra skillnad för hälsa och välbefinnande.
 
Jag betraktade henne en stund utan att tro på det hon sa. Min övertygelse var att man måste springa kilometervis, svettas på gym, simma några hundra meter, el.dy, för att på avgörande sätt påverka sin fysiska hälsa. Och det hade jag dittills valt bort för det skulle jag aldrig stå ut med att göra.  Visst rörde jag på mig men inte med någon regelbundenhet, det kunde bli långt emellan.  20 minuters promenad tre gånger i veckan lät alldeles för lättvindigt.
 
Men jag tog henne på allvar, hon gav ett trovärdigt intryck. Jag började utnyttja friskvårdstimmen på arbetstid till att faktiskt göra som hon sa. Till en början lite motigt men det dröjde inte länge förrän det blev behagligt med de här promenaderna och ett behov. Den var ofta med hund men också utan, alltid så fort som möjligt, lite flås. Och så fortsatte det och  blev nästan dagligen och ofta längre än 20 minuter. Ibland i skogen.
 
Det har nu pågått i många år och jag mår tveklöst bra av att röra på mig regelbundet. Visst gjorde det skillnad!  Tacksam är jag för hennes enkla råd den gången! Vet fortfarande inte vem hon är / var eller om hon finns kvar i Årjäng. Men tack om du råkar läsa det här! ;-)) Hoppas kommunen har kvar den här funktionen inom företagshälsan, den är viktig, var i alla fall viktig för mig.
 
 

Nu har Roland gjort en sån här!

Jag ser fram emot  fortsättningen på detta lilla projekt! ;- )) Helt nytt, har vi aldrig gjort förut!  På lördag kväll, imorgon, kommer nästa inlägg om detta!

Präktigheten står som spön i backen!

Både jag och Rut har varit flitiga inomhus medan regnet smattrat på taket. Jag har kokat hallonsylt, förvällt och fryst in gårdagens svampskörd, tvättat, strukit och gjort en del jobb vid datorn. Numera jobbar jag bara två dagar i veckan på skolan men har ändå fullt sjå hemma de tre lediga vardagarna. Begriper inte hur jag någonsin har haft tid att jobba heltid! ;- ))   För att inte tala om den tiden då tre små barn krävde sitt!!!. En eloge till alla heltidsarbetande föräldrar, hur hinner ni??? Ni har min respekt!
 
Rut har gjort sitt idag,  plikttroget krupit  under möbler och skohyllor. Det blir rent och fint,  till o med i hörnen eftersom hon är lite kantig. ;- ) Hon är programmerad till kl halv ett på torsdagar, det räcker.
 
Dagens viltrapport: Get och två killingar sågs under kvällens långpromenad, den ensamma skruttiga rådjursgeten var bakom vårt hus igen. Inga fästingar ;- ))
 
Rolands dagar går i höns! Inte tama men vilda! Skogshöns och fälthöns. Det här kan bli spännande!

Barnbarn Lovis i Umeå

Går på stan och äter glass! Hoppas sommaren håller i sig ett tag till uppe i Umeå!

Avverkning är det vid Brôtane.

Vi har hört maskinen nu ett par dagar vid olika tidpunkter på dygnet. Det är dyra maskiner som måste köras i skift för att det ska fungera.
 
En del är upplagt efter vägen till Brôtane men mycket är kvar i skogen än och ska hämtas ut..Avverkningen fortsätter.
Däruppe på höjden sker avverkningen just nu. Det kommer att bli tomt något år, sen kommer det att se ut som i förgrunden på bilden här. Ett kalhugget skogsområde lockar nya växter och djur. Det dröjer inte länge förrän det växer upp nytt. Under tiden får marken hämta sig, hämta hem ny näring från några år med lövsly;  kväve, fosfor, kalium och annat nyttigt. Sen är det laddat för att nya träd ska kunna växa upp på platsen.
 
Vi vände vid det här övergivna huset, Brôtane.

Ensam rådjursget

Hon syns knappt på bilden här men gick länge i hygget bakom vårt hus idag. Hon ser ut att vara gammal,  lite mager över ryggen. Kan vara ett smaldjur förstås, men också en get som förlorat killingar till räven. 

Agenda onsdag!

Igår mumsade vi på porterstek på älg tillsammans med våra gäster från Badow. Och det blev Boels mammas äppelkaka till dessert. Roligt att laga mat när det finns både gott kött och generöst med  tid.
 
Idag har det varit jobb för min del och sen en långpromenad i skogen. Roland har varit i  skogen med hundarna på annan plats. Jag behöver gå och röra på mig, inte sitta still och vänta in hundarnas upptag. Jag kom hem med en fästing (kröp omkring, satt inte fast) o Roland kom hem med en, den kröp också. Dagens viltobs blev ensam get och så get med en killing.. Liten tur för att kolla på avverkningen söder om oss blev det.
 
Imorgon torsdag är en mellandag utan planering. Lite skönt att ha någon sådan tom dag ibland. Jag vill komma ifatt lite här hemma, bland annat frysa in svamp som jag fick med mig hem idag.  Det verkar som om svampen är på väg tillbaka efter torrperioden. Det har ju regnat av och till de senaste dagarna så det lyser gult och fint nere i mossan. Vi tänkte ett tag åka till Stockholm i ett ärende över dagen imorgon, men vi skjuter på den resan lite tills den passar bättre .
 
Fredag blir det festligt med kräftor från Vättern! Det blir de första i år för vår del. Undrar om de är  lika stora som förra året?
 

Nu kommer hösten!

Löven gulnar och hösten är på väg. Vi är i slutet av augusti och snart gör första höstmånaden september sitt intåg. Det är en fin tid med klara frostiga morgnar och dagar i skogen med hund. Hösten har nog alltid varit min favvoårstid, när allt inrättar sig i rutiner, vardagen tar över, det blir långa kvällar som inbjuder till att umgås över tända ljus.

Massor av rönnbär i år!!!

Minns aldrig om det ska betyda en kall vinter eller en snörik vinter. Eller båda delarna! I vilket fall som helst så kan vi vänta oss en riktig vinter att döma av rönnbären! Det ser bra ut!

Två kassar till second hand....

.... blev det idag! Sakta men säkert så minskar lagren av onödigt i huset. Klappar mig själv på axeln och berömmer! För det är himla trist att hålla på med, enda belöningen är den sköna känslan varje gång något åkt iväg.

Märkliga molnformationer i går kväll!

 
Den här  bullade opp sig vid horisonten i Signebyn. Som vispad grädde eller nåt.
 
Hos kvigorna  vid Prästgården.
 
Och detta var på tillbakavägen till Liane
 
Liane - Signebyn "hin und zurück" blev det. Promenerande. Det räcker för min del med spatserande, lite snabbt. Såg inga fyrfota vilda djur, bara 15 kanadagäss. Om man ska glädja sig åt något i vår fauna så är det åt att vi inte haft så många kanadagäss i år. Det har bara varit mindre grupper. För några år sedan så kunde vi se ett 50 - 60-tal på en gång och de lortade ner hela badstranden. Men fästingplågan fortsätter. Roland tog bort två fästingar igår, de satt inte fast utan kröp tack o lov. Jag önskar att vi människor kunde få en sån där tablett som hundarna får, en som ger skydd hela säsongen.
 

Så himla roligt att vara tillbaka på jobbet!

Det är kul att träffa elever och kollegor igen efter sommaren. Lite skakigt är det förstås innan schemat är lagt, det är ett antal elever som ska ha hjälp  och jag jobbar bara två dagar i veckan det här läsåret. Det blir ett pusslande som inte  är klart än. Undrar hur jag någonsin ska kunna sluta jobba helt och avstå från den här delen av livet?

Liane hem igen!

 
Så här igår kväll var det när jag gick runt Liane. Solnedgången var vacker överallt. Och nu har vinden vänt till sydlig / västlig, vi slipper det grymma nordan.
 
Inte så många rådjur såg jag,  men först 3 och sen 2. Och ingen älg. Fast jag var ute tidigare.

Fästing fick jag idag!

Och nästan bryter ihop. Fast den hade inte ens satt sig fast, promenerade helt ogenerat omkring på mitt skinn, på magen. Jag tog den direkt och dödade den saklöst. Undrar varför fästingar finns? Vill gärna tro att allt liv har en mening men hittar inget uppdrag för fästingarna. Strax innan hade jag tagit bort en på Rolands rygg med fästingborttagaren. Den såg död ut men kröp allt när den kom ut. '
 
Undrar varför vi människor inte kan få samma typ av tablett som hundarna? Så vore vi kvitt fästingplågan i alla fall över säsongen.

På trav med våra gäster!

Tre generationer är det nu, med goda vän-familjen  sedan ett antal år tillbaka. Vi firade  K:s födelsedag idag! Hurrat och sjungit har vi gjort också.
 
Maten var buffé med viltstuk, en eloge för kantarellsåsen!
 
Lilla M var med hela tiden, superglad och nöjd!
Det var en hel del utställningar också på travet den här dagen, Skogskvinnor,  maskiner och Jägareförbundet. SJF hade fint ordnat med uppstoppade djur i monter och skjutning på bana.
En fin dag har vi haft, varmt och skönt var det. Regnet gick över i natt. I kväll blir det hundsläpp. Under dagen har det rapporterats  skjutna björnar på Facebook. Första björnjaktdagen idag. Värmland har ingen björnjakt i år, men längre norrut.

Goda vänner från Badow ...

... är här en vecka nu, W och A och dotter K med familj. K fyller år idag söndag så vi ska fira med att tillsammans äta god mat på Travrestaurangen och se tävlingarna.
 
Vi träffas ofta en eller ett par gånger om året och har trevligt tillsammans. Många fina minnen har det blivit, inte minst från den gången vi besökte dem i Badow och firade Rolands 50-årsdag med bl.a. vildsvinsjakt och andra äventyr! ;- )

Liskifta ...

..kan man skriva mycket om: Att där ska gallras oppepå, att det oftast sedan generationer funnits mycket blåbär och lingon att plocka, (ibland också svamp men nu för torrt) , att det är tufft att gå upp dit, det är kliva och klänga rätt länge. Vi var där med hundarna i går  kväll lördag, en svettig marsch.
 
Här satt Roland och vän Daniel Ligné för några år sedan och gjorde brasa medan de väntade på upptag på hare med hunden Jazz.  Efter en stund gick Roland några meter därifrån och fick se hur haren hoppade upp. Se bilden nedan! Här var det. Jag undrar hur det fungerar att Roland kan komma ihåg hundratals jakter i detalj, även för många år sedan. Jag bara glömmer
 
 
Det är brant skogsväg hit upp fast det syns inte på bilden.  När ladugården på Liane byggdes så hämtade man virke här uppe och sedan sågades det på plats. Stödbenen till ladugården, var så där 10 meter långa. Allt släpades med häst och lunnekälke troligtvis på vintern härifrån. När det gick över bergknallarna så lyfte det kälken så den var högt över hästen.  Sen vägde det tillbaka,  Rolands pappa och farbror Nils fick köra försiktigt.
 
Allt virke lades upp på Liane och  Melvin Levin kom med en transportabel såg och sågade allt.  Sen byggdes ladugården, 1935 - 36, och det ska ha varit en byggmästare från Åsebyn vid namn Svensson som byggde. Han sägs ha fått 30.000 kr för arbetet. Kyrkan som ägde gården, släppte till allt materiel. Eventuellt ingick även ladugården  på Prästgården i det priset.
 
 Och här är Roland och PI s älgpass. ;- ).
Det är trevligt att gå med hundarna i skogen. Ett par fästingar hittade vi krypande på kläderna och jag hittade säsongens första älgfluga bakom örat där de brukar parkera sig. Egentligen har vi inte haft några älgflugor alls i år och inga mygg. Kanske kommer.
 
 Idag är det hundsläppdags!!! Transportsträckan med kopplad hund i skog och mark är över, slipper trassla med långa linor. Kan börja träna hundarna på allvar. Gissar att Roland drar iväg ut.  Sen ska vi på trav, äta gott i travrestaurangen och hurra för en gäst som fyller år. Men mer om det senare.
 
Viltrapport från igår: Såg två älgar på förmiddagspromenaden med Seffrin, ko med kalv. Från bilen vid lunchtid såg jag två rådjur, en get och en killing vid Prästgården och ett rådjur vid Sand lite senare (kan ha varit fler men vi såg bara ett)

Stenformationer på Liskifta

Där var vi ikväll lördag med hundarna. Och om Liskifta kan man skriva mycket men i det här inlägget blir det bara stenarna. I nästa blir det mer om hur det var där för länge sedan.
 
 
 

Suddig älg blev det från igår kväll.

Det var för mörkt för att få några bra bilder. För lång tid behöver kameran med så lite ljus, går inte att hålla still. I varje fall klarar inte jag det och dessutom med zoom. Det här var i alla fall ko med en kalv. Såg ett älgekipage till som sprang över vägen, ko med två kalvar. Alltså sammanlagt 5 älgar på någon dryg timmes väg-promenad. Såg dessutom 8 rådjur av olika slag, en del ensamma och en del i familjegrupp. Man ska vara ute sent för att se de vilda djuren. Synd att det blir för mörkt för att ta bra bilder, åtminstone med vanlig mobilkamera.

Liane sent igår kväll.

Roland tog en fin siluettbild på Liane häromdagen och så skulle jag försöka när jag närmade mig hemma igår kväll efter en långpromenad. Så här blev den som ovan men hans är bättre.
 
 
Det finns i alla fall lite ljus runt huset.
 

Son Markus familj besökte Nintendo i Seattle!

Bilderna kom idag. Nu är jetlagen över för hela familjen och man kan njuta av resan.  
Inte bara Microsoft har sin bas  i Seattle, även Nintendo. Familjen kunde göra ett exklusivt besök där eftersom Mattias svåger, Risakos bror,  jobbar där.
 
Det blev en höjdpunkt för fyraårige barnbarn Bill. Han var helt slut av lycka och upplevelser!  Och han fick med sig en radiostyrd liten bil hem. Bilden tagen hos Mattias o Risa för på själva anläggningen råder fotoförbud.
 
 
 

Privat äganderätt till skog ifrågasätts i statlig styrelse.

Nyligen tillsattes en utredning om Skogsvårdslagen. Charlotta Riberdahl utsågs  att leda utredningen. Hon startade med att ifrågasätta den privata äganderätten till skog och gjorde det offentligt. Nu är det så i vårt land att äganderätten är grundlagsskyddad så rätt snabbt så entledigade landsbygdsminister Bucht,  Charlotta  från utredningsuppdraget om Skogsvårdslagen. Hennes uttalande blev för magstarkt, till och med för en röd-grön regering.
 
Men Charlottas lagvidriga uttalande fick märkligt nog stöd från en ledamot i Skogsstyrelsens styrelse. Skogsstyrelsen är en statlig styrelse som, liksom andra liknande myndigheter, har i uppdrag att se till att genomföra de beslut som riksdag och regering fattar. Skogstyrelsen kan inte själva genomföra något som inte de fått mandat till uppifrån i det demokratiska systemet. Den kan inte agera tvärs emot politiska beslut eller svenska lagar.
 
Men Mikael Karlsson, ledamot av Skogsstyrelsens styrelse, gick ut och meddelade följande
 
"Käre Bucht, Riberdahl var klok som tänkte högt. Jag lär upprepa frågan. Tål du inte demokratisk debatt får du gå vidare med din lilla kvast"
 
Det är oroväckande att de människor som ska företräda och genomföra regeringens / riksdagens beslut, offentligt ifrågasätter den grundlagsskyddade rätten för privatpersoner att äga skog. Och direkt provocerar sin uppdragsgivare så som Mikael K väljer att göra. Frågan är om inte Bucht borde damma av "sin lilla kvast" och använda den igen.
 
Det finns ingen direktlänk till de fakta  jag grundar mitt blogginlägg på men de återfinns i tidningen Land Lantbruk nr 34 år 2016, sidan 2.
 
Om man ser på hur den svenska skogen ser ut idag så är det inte i den statsägda skogen som de stora naturvärdena och den goda mångfalden finns. Det vore en katastrof  för den svenska skogen, både ekonomiskt och miljömässigt, att ta bort rätten för privatpersoner att äga skog och mark. Vi får bara hoppas att den politiska nivån orkar hålla igen när det nu ropas på socialisering.

Knyte i grillhuset på Liane blev det ikväll torsdag!

Var och en tog med sig  till att grilla och så får man smaka på varandras. Det är lite spännande. 6 stycken var vi.
 
Det var mer än så här, en hel del var redan borttaget. ;-)
 
 Här på bilden är alla väldigt allvarsamma och koncentrerade på att äta. Men de som känner våra gäster förstår att det blev en kväll med många historier och glada skratt. ;- )) Jakt och hundar i fokus förstås.

Turistat i Arvika idag torsdag!

Bilden ovan är från Skasåsbron över Glafsjorden på väg från Nysäter till Arvika. Men egentligen startade vi med turistandet tidigare, med fika på Esters café och så shopping på Nysäters Antik.  Det ser mulet ut, men var varmt och skönt hela dagen.
Klässbols linneväveri vävet massor av linne, bl.a. dukarna till Nobelfesten. Sen säljer man billigare sånt som är lite fel på. Och man får kolla på vävstolarna när de är igång.
 
Sen var det dags för lunch. Det blev Barbord vid vattnet tillsammans med Ronnie och Siv. Den här gången fick vi finaste bordet över vattnet.
 
Jag tog den smarriga skaldjurssoppan med gott vin till.
De andra tog högrevsburgare och cesarsallad med kyckling
 
Sen avslutade vi med kaffe på maten på Rackstadsmuseet och kollade på utställningarna med Rackenmålare och bröderna Ericsson i källaren. Roligt att få visa det och berätta om dem.
 
Till slut vägen om Årjäng hem för att handla till kvällens grillknyte, hur vi nu ska orka med det också. Fortfarande rätt mätta. Men det går nog bra.

Premiär för krabba med skal!!!

Det har vi nog aldrig ätit förut, bara sån på burk. Men nu ska det bli av!! R och S hade med sig färsk krabba när de kom idag och dessutom fina räkor. Det ska vi nu äta med ostar och bröd till och nåt gott vin.
 
 
 
 
Imorgon blir det grillknyte i Lianegrillen med våra besökande vänner R och S och gästerna på Liane J och A.  Under dagen kanske vi gör någon utflykt.

Fin grillkväll igår i trevligt sällskap.

Så här var utsikten från grillplatsen. Den kan man stå ut med och inga myggor och ingen knott och inga bromsar. Sjön låg helt stilla och det enda som rörde sig var sjöfåglar som hälsade på ibland. Fina sista sommarkvällarna ska man ta vara på.
 
Här var vi med  M och R. Vi hade med lite kött och potatis att steka.
 
Våra gäster bjöd på en Roland- favorit: friterad löja med polenta-panering, sallad och vin. Tillsammans helt lyckat.
 
Ett smarrigt vin fick  vi av sommelier-gäst!! Lyxigt att ha såna bekanta. Ett spanskt rött vin som fått 92 av 100 poäng av "vinpåven". Det var så gott med flera olika smaker efter varandra!
 
De närmaste dagarna går i matens tecken. I morgon ska jag jobba men på eftermiddagen  kommer andra goda vänner på ett par dagars besök med sin husbil. Det är aviserat  skaldjur ikväll och så blir det grillknyte på Liane med dem och  våra jaktgäster på Liane imorgon.

Lite bättre blev det i alla fall ;- ))

 
Slängt, sorterat och samlat ihop har jag gjort med grejerna i 3;e lådan i dag. För så har den nog alltid hetat i mina hushåll, den låda med allt i. Första lådan är ju bestickens, sen kommer knivarna och så tredje lådan där det mesta ska rymmas. Det får duga ett tag nu.
 
(Fast visst hade jag kunnat gallra hårdare; vad ska jag med den där stora skruven och muttern till???)
 
 
För nytillkomna läsare så kan jag berätt att så här såg lådan ut i morse innan jag tog itu med den.
 Nu väntar belöningen: Grillning med goda vänner som är duktiga på mat och framför allt på vin. Sysslar med det yrkesmässigt. ;- ))

Hur kunde det bli så här ?????

 

Not Quite på Bruket i Fengersfors ...

... besökte vi igår söndag! En del åkte HD och en del åkte bil! ;- ) Jag ska inte fördjupa mig i vem som gjorde vad.
 
 
Smög iväg hemifrån lite sakta
 
 
Lagom krokig, men nära  väg över Bengtsfors. Här vid slussen i Krokfors med sjön Västra Silen på höger sida  och sjön Östra Silen på vänster sida.
 
Västra Silen.
 
Skifors
 
En vacker dag utan ett moln på himlen, en vacker dag. Vi brukar åka till Fengersfors någon gång varje sommar och igår  hade vi chansen att komma iväg.
 
Not Quite är ett kollektiv (tror jag!) med ateljéer, utställningar, musik, teater, bageri, fotografi, smide och mat i de gamla brukslokalerna. Och nu har jag säkert glömt något. Det startade med att dotter Malins goda vänner från gymnasiet Malin, Sandra, Lotta och fler flyttade hit för att dra igång det hela för numera rätt många år sedan. Och de håller fortfarande på utökade med fler än  i början. Vi hade turen att träffa Sandra och Malin. Lotta såg vi när hon svepte förbi i bilen men  henne lyckades vi inte fånga in ;- ) .
 
Lokalerna är jättestora och rymmer mycket
 
Här var en grej jag gillade. Det finns mycket, inte möjligt att avbilda allt. Jag har bara huggit i farten sånt jag fastnat för.
Malin är en duktig fotograf som har jobbat både i USA och i Sverige. Här visar hon en utställning med japanskt tema. Uppskattat av Roland som kände igen vägkorsningen Sinbuya (stavningen) och glasbetonghuset och  dryckesautomaterna och en del annat.
Här finns förstås Malins egna fina bilder också. Lottas barn träffade vi här också.
 
 
 
I galleriet finns en samling av allt möjligt från Not Quite och möjlighet att köpa.
 
Smycken som var speciella
 
 
Keramiken väcker verkligen habegär, himla fina grejer!
 
 
Höjdpunkten för oss är förstås besöket på Sandras stenugnsbageri. Fick inte ro att ta bilder inne på stenugn eller alla brödsorter för just den här dagen var det så många getingar där. Jag hade fullt sjå att försvara mig. Men vi köpte med oss en del hem. Här under presenterar Sandra sitt bröd. När det inte är högsäsong på Not Quite så säljer hon sitt bröd på ICA och COOP i Åmål också.
 
Kanske har utställningen om det gamla bruket som fanns här funnits förut, men för oss var det första gången vi kollade och läste om det.
 
Bruksmuseet är verkligen autentiskt, så som det såg ut.
 
Kanon är också den lilla restaurangen / fiket. Hemlagad mat av hög kvalitet och smarriga kaffebröd. Flera var glutenfria också! Den här koppen från keramiken var god att dricka kaffe ur.
 

I skogen en timme igår kväll ...

... med valpen och taxen blev det. Vi är himla tråkiga typer, samma procedur kväll efter kväll. Men vi som gillar skogen och hundarna har inte tråkigt. Det blir nya platser varje gång och nya reaktioner.  Ljungen börjar blomma vackert. Jag vågar ändå inte ta med hem. Min mamma gjorde aldrig det för hon trodde på att någon i huset skulle dö om man tog in ljung. Så jag avstår, kollar på den i skogen istället.
Dålig kameraföring har jag, Rör på den och då blir bilden så här på Roland o hundarna.
En timme ungefär gick vi och en enda älgspillning såg vi. Och det är alltså nya marker varje gång, inte samma skithög!
Fortfarande inte så mycket svamp, bara några här och där. Inga riktiga ställen. Men det räcker väl till ett par påsar, de är rensade och förvällda men inte frysta än.
 
Snabbvända till Karlstad blir det idag. På morgonen borde jag hinna göra i ordning bilderna från gårdagens tur till Fengersfors och Not Quite. De kommer här på bloggen i morgon under dagen i alla fall.

Minnen från gården

Takbyte på hägnstugan är det nu. Husen på gården behöver sin omvårdnad, i alla fall de hus som vi ska använda till något nyttigt på sikt.
 
Bredvid den står en stor björk och med den finns ett minne. När Rolands farbror Evert var några år gammal så slog åskan ner i björken. Då svor Evert som stod i fönstret och såg.
- Banna faen! Nu small det!
Rolands pappa har berättat om det.
 
Nu måste björken sågas ner. Den var gammal och murken och spillde mycket löv på den lilla stugan.
 

Gårdagens plikter!

Det handlade bl.a. om båtar opp och ner. Tur att det är nära till rampen. Fint ordnat vid Signebybryggan. 
 
Men igår hade vi inte bara plikter utan också trevlig äting här med ett par goda vänner + deras två barnbarn. Mysiga tjejer! Lilla S bor i Stockholm och kan hälsa på i Värmland ibland. Lilla M bor i Singapor på 10:e våningen så det blir inte så ofta. Båda tycker om djur och var mycket med hundarna igår kväll.
 
Vi åt förrätt sparrissoppa gjord på bitar av vit sparris som jag frös ner i våras. Varmrätt blev Krokforsrökt lax med kokt potatis och ny romsås som jag inte gjort förut. (Enkelt med creme fraiche, hackad rödlök, rom, dill, citron. Skulle ha kunnat vara hackat hårdkokt ägg i också tror jag) . Desserten stekta fikon med grovmalen svartpeppar, honung, konjakt och Amaretto. Till dem glass och vispgrädde. Tjejerna gillade glass med chokladsås som blir hård. ;- )

I Ulriksdals trädgård i Stockholm ...

... kan man köpa grönsaker på rot! Och barnen kan gå med och se hur de växer, inte bara handla i hyllan i butiken. Här är det barnbarn Bills fina kusiner, Bobo och Bonnie, som shoppar och hämtar i landet.  Det är populärt.

Kor är fina djur!

Man blir liksom lugn bara av att se dem! Här på Liane - Prästgårdens åkrar närmast sjön så har våra arrendatorer Jakobsson ungdjur på bete. Så himla roligt att se dem varje dag. Den högsta punkten är favvostället och här finns mineralsten också. Inte en enda gång har de rymt i år - än! Ibland går de ut ur fållan nere vid älven om vattnet står lågt och de tar sig runt stängslet.

Sönerna Markus o Mattias drar iväg på Guns N Roses!

Här drar de iväg på konsert med Guns N Roses på en arena, CenturyLink Field,  i Seattle. Ser ut att ha  höga förväntningar som vi får hoppas  infrias när de nu får chansen att uppleva de gamla idolerna live. I skrivande stund, svensk tid lördag morgon, är de där.
Son Mattias hus i Seattle, Bellevue.

Hur det var förr!

Skrev lite om det igår när jag berättade om Olle-stôga. Men det finns mer om hur det var när Roland var med och avverkade skog här.  Gissningsvis var det vintern 1970 - 71. Då var Roland 17 år. Evert var ungefär 40 år, en duktig huggare. Roland var med och fick lära sig av Evert, mest fick han kvista och tyckte det var roligt för då fick han använda motorsågen och fälla enklare träd. Det var inga hörselskydd då på den tiden, men Evert hade ändå normal hörsel efter så många års skogsarbete.
 
De som var med och avverkade var Roland och hans farbror Evert som huggare.   Knut på Änga körde ut  timmer med häst. Det var en ardenner, ovanligt nog, annars var det mest nordsvenska. Sen var Einar på Prästgården med, han  var arrendator under två perioder. Han hade en Fordson Major en fotogendriven, ingen störtbåge, ingen hytt. Den startades med en lång skiftnyckel, veven var borta. Den glödtände i stort sett hela matrasterna och slutade med det ungefär när rasten var slut. Han hade ett timmerspel som var kopplat direkt till kraftuttaget. Det innebar att stockarna kom väldigt fort, som ubåtstorpeder i snön. ;- )  Erik Alfredsson på Holstorpet var också med och han hade en Nuffield, en röd. Han hade ett vanligt timmerspel med svängbar bom.
 
Erik frågade oss en dag när vi avslutade dagens arbete;
- Har han varit med er idag?
- Vem då? sa Evert
- Skam, sa Erik. Han har vart med mig hela dagen och det sista var han under kärra och välta hela lasset-
 
Son till Erik, Bengt, var också med och körde. Han hade en Buster med halvband. Gripen satt på taket på Bustern.
 
Senare kom Reidar i Rök med i avverkningen, han högg också.
 
Hilding Magnusson var skogvaktare för kyrkan och ledde den här avverkningen liksom annat av kyrkans skogsarbete på Årjängsområdet.
 
I slutet på avverkningen skulle ett område med vindfälle tas om hand. Det var ett svårt och sent arbete eftersom man måste gå före med yxa och ta bort lager av snö och is. Det gav lite betalt eftersom man högg på ackord.
 
Men nu är alltså kalhygget borta och skogen har växt upp igen, ett långt kretslopp på några decennier. Flera av dem som var med då på avverkningen är borta men minnena finns kvar.
 
 
 
 

Två kvällstimmar i skogen med valpen och taxen!

Det var inte så kallt som igår, solen sken lite och det var lugnt. Här har  Roland varit med och avverkat skog när han var ung tillsammans med Evert i början på 70-talet. Då var det ett slätthugg. Nu är det en skog med stora träd.
 
Jag som är ormrädd har säkrat fötter och ben förstås. ;- ))
 
Olles-stôga  vid hembygdsgården kommer härifrån, från Sätra (Sättere).  Det var  ett litet torp under Prästgården. Det ägdes alltså av Silleruds församling och den som bodde här måste göra dagsverken, antagligen på Prästgården, för att betala för rätten att bo på torpet. Det var en liten stuga, nåt uthus och några åkerlappar runt om. Nu är det mesta skog. Roland minns inte huset när det stod här men hans pappa har berättat. Olle på Sättere och hans fru bodde här då.
 
David på Döverud och Rolands pappa var i närheten och barkade virke någon dag. Då blev de inbjudna till Sättere på  tummegås. Det vill säga man bredde ut smöret med tummenpå en "kakebete". Till det fick de ett mjölkglas. Mjölken var rejält sur och tunn. David sa att kon inte hade kalvat på tre år. ;- ) Rolands pappa släppte "kakebeten" bakom soffan, han orkade inte äta den. Det var nog knapert på Sättere.
 
 Här är en detalj från spisen som stod här.
 
Stenmur vid Sättere. Den kan ha fyllt funktionen att hålla kon / korna från stugan, för de betade nog fritt på skogen. Eller också avskiljde den åkrar från varandra. Det går inte att se nu, det mesta är raserat. Jag letade också efter rester av eventuell jordkällare för det brukar finnas kvar, men fann inget.
 
Här finns en skylt som märker  ut platsen
 
Jag tycker kanske ibland att det gnälls för mycket om skador där skogsmaskiner gått fram. Ofta är spåren rätt grunda och  överväxta efter ett antal år. Naturen själv gör ju också branta formationer. Här nedan ses djupa spår efter de maskiner som avverkat runt Sättere, de var mellan en halv och en meter djupa. Det borde kunnat rättas till och jag förstår inte varför man måste förstöra stenmuren vid Sättere på två ställen genom att köra över den med maskiner. Det såg ut att finnas gott om plats att köra bredvid, men jag begriper kanske inte allt i sammanhanget.
 
Långtjärn gick vi till sen.  På andra sidan ser man Änga. Där bodde Martina.
 
Lite ljusare bild från Långtjärn. På en hög punkt mellan Långtjärn och Östra Silen så ser man båda sjöarna. Då inser man dilemmat med att tillämpa strandskyddet in absurdum. Här i Värmland ligger sjöarna så tätt att det blir rätt smala remsor ibland mellan dem att bygga på. Ibland inga alls. Stora områden lämnas obebyggda helt i onödan.
 
Det var verkligen inte gott om svamp, men vi gick ju rätt långt och haffade en här och en där. Till slut blev det så här mycket, lagom att frysa in två påsar.
 
Den här dagens viltobs är lite skrämmande; På två timmar i skogen såg jag en enda älgspillning. Det är verkligen inte mycket älg kvar. Däremot så såg vi ett antal råbockfejningsplatser. Och dessutom get med tre killingar, ensam get och ensam get igen  och en ensam killing (geten förmodligen borta innan vi kom).  Två korpar var det också. Annars inget speciellt  mer än en flock skarvar på grundet där de alltid sitter. Dem skulle vi gärna slippa. De förstör fisket, öar och mark vid vatten. De är numera mycket talrika och åstadkommer stor  skada men skyddas av EU på märkliga grunder som ingen begriper. Jag vill inte vara med i EU längre.

Ännu kallare idag fredag!!!

Trodde att 4.6 grader var köldrekordet här för augusti, men icke. Nu är det 2.9 i soluppgången!!! I alla fall plusgrader, vilket man kanske ska vara tacksam för. I Vännacka har man skrapat rutorna på bilarna idag på morgonen.  Termometern här varnar pliktskyldigast för halka ;- ) Och det är 12:e augusti.
 
Bild just nu från ytterdörren här mot soluppgången ner över Liane. Dimmorna leker där nere över  sjön och älven.
 
Lite senare idag blir det bilder från Sättere och platsen där Olle-stôga stod en gång i tiden, den som nu står på hembygdsgården. Vi var där med valpen och taxen igår kväll.

Utsikt över Östra Silen!

Nej det är inte vi i båten, men det skulle ha kunnat vara så vi är lite avundsjuka! Uträttade ett ärende här precis i solnedgången idag torsdag. Nu går solen ner ungefär kvart i nio. Det går fort mot mörkare tider. Idag var det i alla fall inget regn och alldeles lugnt på sjön. Vi har haft ett par rejält blåsiga dagar. Men nattkylan håller i sig, så där runt 4- 5 grader även nu natt mot fredag. I morgon gör jag ett inlägg med lite mer om bygdehistoria. Vi var vid en gammal torpgrund med valpen och taxen igår, mitt inne i skogen.

Blommor runt huset just nu!

 
 
Det är ingen överdådig blomning runt huset just nu, det kommer inte förrän kärleksörten går igång. Men några strävar på och lyser upp.
 
Här ovan är den som min mamma kallade duvan i arken, men jag är osäker på det rätta namnet. Minns att mamma visade mig hur duvan gömde sig inne i "arken" och man kunde se den om man böjde lite på blomman. Nostalgi! Den följde med från Bäck förstås.
 
Clematisen blommar snällt och klänger omkring i en tuja.
 
Kroll-lilja tror jag att den heter, men minns inte riktigt. Också en invandrare från mitt barndomshem i Bäck. Nej ser nu att den heter tigerlilja och inget annat men den är lik kroll-lilja.
 
Ölandstok har vi lite här och där. Den har blommat rikligt i år och flera gånger. En tacksam växt, har inga krav på omvårdnad heller, klarar sig bra i torka och i näringsfattigdom.
 Till skogen med valpen blir det nu!

I skogen igår ett par timmar med valpen!

Valpen Hambo, 6 månader nu, son till vår Jazz. Han är glad och energisk! Hoppas han blir en bra harhund!
 
Lite justerad var jag efter fallet i trappan på skolan, men när två ben och en arm funkar så kan man gå i skogen och glömma  bort att det gör ont här och där. Och det är fantastiskt att få vara i skog!   Valpen var med oss förstås.
Den här synen av ett kalhygge som är några år gammalt ger ett par tankar: Förundran över alla klagomål på att det kalhuggs. Skogen bjuder på ett fascinerande omlopp med nya växter och djur som trivs där det är kalhugget och det hela är ju strax bevuxet igen med nya träd och buskar.  Nästa tanke är att här ser vi att det inte finns så mycket älg kvar längre. Massor av lövsly är kvar och riskerar att kväva de planterade små barrträden. Det markägaren vinner i minskade betningsskador förloras i kostnader för den slyröjning som älgarna fixade förut, innan vargen kom till Värmland och förstörde älgstammen? Landskapsbilden är annorlunda i alla fall. Och på två timmar i skogen så såg vi bara en enda älgspillning och inga legor.
Kaxiga råbockar verkar det vara gott om i alla fall. Vi såg ett antal såna här revirmarkeringar. Pürschjakten börjar snart! ;- )
 
 
 
 
 
Rådjurslega
 
Vildhallonen är himla goda nu när de är välmogna och nästan faller av. Gott om dem är det också. Och i år har de nästan ingen mask.
På två timmar i skogen så hittar man svamp. Jag kan inte säga att det är gott om dem, men man hittar lite här och lite där.
Detta var gårdagens skörd. Inte så många men fina knappsvampar av sommarmodell, lättrensade. En påse att frysa in blev det.
 

Helt osannolik temperatur ute igår kväll!

Trodde det var fel på min termometer men det var det inte. Övriga visade samma! 4,6 grader den 10:e augusti är lika underligt som att det snöade på examensdagen för många år sedan.

Pelargonernas bästa år!

Typ såna här lådor med pelargoner har jag haft i många år, men kan inte minnas att de någonsin blommat så rikligt som i år. Gissar att de gillar sol och många soltimmar har vi haft sammantaget  under sommaren. Fast idag första jobbdagen så öste  det ner dagen! Ohejdat och ospått.
 
(Ser att jag missat torka ur fönsterblecket!)

I skogen med valpen igår kväll.

Jag gick med valpen i skogen igår kväll,  men han är för snabb för att fånga på bild. ;- )) Detta blev skörden som jag o Roland bärgade tillsammans. Stora och  fina kantareller var det, lättrensade, två påsar blev det förvällda och frysta.
 
Viltobservationer igår :
Tre rådjur på förmiddagen (för långt håll för att se vad, kan ha varit get, killing och bock som jag såg igår. De hoppade över vägen från Prästeparken till Bastehage).
1 rådjur såg jag senare på kvällen precis bredvid vårt hus, såg ej vad det var, för mörkt
Två tranor på Smörhôlera
Sex duvor på dito
Inga kråkor
Två tornfalkar
Två ormvråkar över hägnet på förmiddagen.
 
Bilden under är väl ingen viltobs men väl obs av ett väldigt tydligt viltspår. En kaxig råbock har markerat revir genom att gno på två små träd alldeles bredvid varandra, han har dessutom rivit upp marken framför och förmodligen urinerat där. På just de här träden finns även gamla revirmarkeringar men den senaste var alldeles ny. Gick förbi den här platsen mitt i skogen igår.
 
 
 

Lite bättre blev det i alla fall! ;- )

 
Så här såg det ut i morse. Värsta röran i städskåpet!!!  Fast detta har ju inte hänt från en dag till en annan. Vi har jobbat på det rätt länge! ;- ))
 
Var tvungen att ta ett tag idag med detta och det blev i alla fall lite bättre. Rent blev det och mycket slängt. Nu går hushållsrullarna in också. Bra för jag som inte använder trasor är storförbrukare av hushållspapper.
 
Snart är det dags att börja jobba igen. Min uppstartdag blir imorgon onsdag. Inte alls fel. 40 % jobb blir det nu, måndag och onsdag. Ska bli kul att börja igen och träffa kollegorna! ;- )

Flight tracker real time ...

... har vi hängt på idag av och till. Det finns ett antal yrken som jag är glad att jag inte valde en gång i tiden. Ser nu att flygledare i London är ett av dem!!! De måste ha nerver som hälsenor och en kvinnas simultankapacitet för att få någon redan i det här gyttret av plan på ingång och utgång.
 

Hur kunde det bli så här???

Nåt måste göras!

Hundpromenad på skogsvägar ...

... blev det igår kväll. Det blåste så grymt när vi gick ut, men i skogen var  det lugnt, knappt en enda vindpust.
 
Nappade åt mig svamp där  jag gick  och det blev en liten skörd. Nu märks att det är både sommarsvamp och höstsvamp blandat.
 
Sen kom Roland hem med ännu mer. Han hade varit ute med valpen.  När jag rensat och fövällt så blev det tre påsar att frysa in.
 
Dagens viltrapport: En flock duvor, många vimsiga kråkor som samlar sig i skräniga grupper, två tranor, rådjursfamilj med en bock, en get och en killing.
 

Hej då Corollan!

Idag lämnade den oss. Den har servat mig väl i några år, en himla bra bil har det varit.

Pockettidningarna till second hand!

Pockettidningarna R. De var ett fenomen i ljuset av sin tid, slutet 60-tal - 70-tal. De innehöll socialreportage om människor i utsatta grupper. Ganska bra beskrivningar av verkligheten. Men de har gjort sitt, gissar att förhållandena som beskrevs då för 40 år sedan har ändrats.

The masters of Pixel Art

The masters of pixel art! En som var med och utvecklade bildgörandet i datorspelsvärlden har skrivit en bok om pionjärerna i branschen, Klas Benjaminsson, Boken Nicepixel Publications, ISBN 9789163904851. Son Mattias var en av pionjärerna  och han medverkar  i boken med det namn han använde MRK. Det är otroligt roligt att läsa om hur detta växte fram med alla killar (ja, faktiskt var det nästan bara killar, vet inte  varför!) som satt hemma timme efter timme i ensamhet vid sina datorer då på 80 - 90-talet, förstorade och färglade pixel för pixel för att få fram en bild och sen i bästa fall lyckas skicka den till någon likasinnad.
 
Son Mattias fick först en Commodore 64 för att spela och  göra bilder, sen en Amiga tror jag,eller om vi köpte en C 128 mellan där. Minns inte. Men det första modemet minns jag. Det var en liten grej som man lade telefonluren. På så sätt skapades kontaktnär, man kunde utbyta spel och annat.  Och om det blev glapp i sändningen så spolierades det hela. Detta tränade  tålamodet. Det var att kämpa hårt för varje  framsteg. Den första bilden Mattias gjorde på datorn som jag minns, var en tusenfoting. Han höll till i husets källare, kom opp och hojtade
- Mamma, mamma, jag har gjort en tusenfoting.
Jag gick ner och kollade på den, minns än hur den såg ut. Sen rann det på med många bilder.
 
Son Mattias ville direkt efter gymnasium ekonomisk linje, lära sig om bilder på dator.  Han hade hållit på med det på egen hand i flera år. Jag kollade runt förstås, det  var i början på nittiotalet. Det fanns en enda eftergymnasial utbildning; datorkonst i Skövde. Men man hade flera hundra sökanden och tog bara in så där 16 stycken och enbart etablerade konstnärer sa man till mig när jag ringde upp. Så det blev konstvetenskap på universitetet i Stockholm istället för Mattias och sen jobb på en av de första datorspelsföretagen i Sverige: UDS  i Norrköping. Han liksom de flesta andra bildgörare i hans generation fick lära sig själva och lära sig av varandra. Efter några år på UDS blev det flytt till  Pandemic studios i Los Angeles sju år och sen Dice i Stockholm 5 år  och nu är han på 343 Studios på Microsoft i Seattle sedan några år tillbaka. Det blev spel som Ignition, Mercenaries, Battlefield och nu Halo och en hel del annat förstås. Om hur UDS bildades och slutade har Oskar Burman (numera på Angry Birds) skrivit en bok, den vore intressant att läsa.
Oskar jobbade ju också på UDS och delade lägenhet med Mattias och Empa i Norrköping. Trevliga killar som vi träffade ibland vid våra besök hos sonen. 
 
Den här bilden fick vi av Mattias när han gjort den och den hänger fortfarande på väggen. Han var ju duktig på bildskapande redan som barn och gillade konstböckerna som barnen i familjen  fick från tidig ålder, Boticelli (stavningen?) var en favorit.  Jag tyckte det var viktigt med  alternativ till alla de kommersiella bilder som omgav oss hela tiden via media så barnen fick konstbilder och konstböcker och vi besökte museer när tillfälle gavs. Det var förstås också mycket skapande med färg och lera och sånt med alla tre barnen. Och så gillade Mattias  fåglar, kunde namnen på alla ugglor i fågelboken när han var 4 år. ;- ).
 
Redan med C64:an så blev det många timmar vid datorn och goda vänner varnade oss för att det kunde vara skadligt. Visst satte vi som föräldrar gränser men tyckte nog inte att det var så farligt så länge han höll på mycket med musik,  fotboll,  tennis och umgicks med vänner. Sen har han förstås efteråt berättat att det blev dator nattetid när vi hade gått och lagt oss. ;- ))
 
 
 
 
 
 
 
 
 Websidor i anslutning till boken:
www.themastersofpixelart.com
www.nicepixel.se
[email protected]
 
Den finns att köpa på bokus.com
http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?series=The%20Masters%20of%20Pixel%20Art, fast den är billigare direkt hos Klas Benjaminsson på nicepixeladresserna ovan.
 
Mattias nu i juli vid besöket här hemma på Liane

Imorgon blir det blogginlägg om ....

... Pixel Art och om pockettidningen R. Helt udda ämnen egentligen. Sen blir det uppstart för 5:2 igen efter sommaruppehållet. Det funkar inte att hålla den dieten under lång ledighet med mycket umgänge och äting på olika dagar. Men nu behövs det igen och vi går in på tredje året.

Tre hyllmetrar klara!

Strävar och städar bort en massa gamla pärmar och studiemateriel. Tre hyllmetrar sopsorterade i papper, plast och pärmar.  Det tog tre  timmar!. Nu får resten bero till ett annat skollov. Lite i taget. Jag har förhoppningsvis några år kvar att städa bort onödigheter som samlat sig över tid. Tänker lite på Gunilla K och Mona - Lisa O som var med när mycket av det här blev till. Känns skönt att göra det här och har lite roligt åt minnen som dyker upp. Det var himla roligt att plugga både ämnen och hela utbildningar, jag passade ju på när barnen flyttat hemifrån. Det mesta var på distans och parallellet med jobb, men aldrig stressigt och motigt. Bara kul. Men det finns ingen anledning att ha det kvar.

Esters café ...

... åker vi till nu. Mest för att Roland ska få lufta HD:n. Men för att äta lite också och fika gott.

Rut är en pärla!

Hon funkar kanonbra, dammsuger överallt, till och med under skohyllorna. Det var en bra investering med en robotdammsugare. Fast vi är inte så bra på att programera henne. Rätt som det är sticker hon iväg och surrar runt på fel tid. Vi får träna på det.

Trevlig kväll i eldsken!

Jo vi tillbringade en rolig lördag kväll med goda vänner, god mat och vackert eldsken. De hade köpt den i Åmål på möbelaffären där. Vi är lite sugna på att skaffa en sån. Man häller på en olja som brinner utan lukt / rök. Och lågan är inom glas så den är inte farlig. Verkar rätt säkert att ha på bordet. Om vi ska köpa en sån så kan det ju bli på en tisdag. Tisdagar så är det fläsk och potatis på Stadshotellet! Och som en slump så kan vi bli hungriga i samband med inköpet. ;- )) Vi får se!

Barnbarn Lovis vid Älvtået

Barnbarn Lovis vid Älvtået i Umeå tillsammans med sin faster Klara (kolla det vackra håret!!)

Aldrig mer papperstidning NWT!

 
Från och med 1:a augusti slipper vi få NWT som papperstidning. Vi har tagit en digital prenumeration och läser den blad för blad på nätet istället, med annonser och allt. Det löste sig enkelt med ett telefonsamtal till kundtjänst och kostar bara hälften av vad prenumeration på papperstidning kostar.  På min skärm här syns sidorna 2 och 3 i torsdagens nummer. Med dubbelklick så förstorar man den text som man vill läsa, annars bläddrar man bara vidare. Till och med jag klarar att manövrera detta.  Lättvindigt, bra miljötänk och vi slipper släpa massor av kilo papper till återvinningen. Rekommenderas!
 
Sen köper vi förstås andra papperstidningar som vi gillar men det underlättar att ha dagstidningen på nätet och därmed tillgänglig även om vi  är på resa.

Jakt- och viltmässa i Sunne var vi på idag fredag.

Vi startade med att bli bjudna på kaffe hos Jägareförbundet. Haffade av Eva Forsgren med lotter förstås. Roligt att återse henne och Jessica och andra gamla vänner och bekanta.
 Trevligt arrangerad grillplats
 
Vi sköt prick med lasergevär. Intressant idé! Kostar i storleksordningen 10.000 SEK med anläggning. Skidskyttar som demonstrerade.
 
 
 
De gör också jakttorn och säljer.
Såg gediget ut.
 
Hot tub kollade vi extra på. Den vi har är utsliten. De här görs av ett företag i Sunne. En tunna med plastinsats kostar så där 20.000 SEK
 
Konservator visade upp fina arbeten
 
 
"Våga vägra varg" är en organisation som kämpar för att vi ska ordning på rovdjurssituationen i Sverige. Just nu är läget helt låst och katastrofalt. Älgstammen i Värmland  havererar under rovdjurstrycket och tamdjursägare är förtvivlade över att de har för dåliga möjligheter att skydda sina djur.  Inge Johansson har kämpat länge i frågan och det var roligt att få en pratstund med honom. Hn är inte optimist just nu men menar att vi måste kämpa vidare. Han har rätt förstås.
Enligt den fördelning som beslutats av riksdagen så skulle Värmland ha ett par - tre vargrevir men så här såg det alltså ut för ett par år sedan när ingen förvaltning finns utan vargstammen växer fritt. Ännu värre är det idag.  Och så här kommer det att se ut i hela Sverige inom en snar framtid. I stort sett hela länet är täckt av vargrevir.
 
Det är en stor mässa med mängder av utställare och arrangemang. Det fanns mycket god mat, massor av kläder och jaktutrustning, hundklubbarna fanns på plats. Roligt att gå och kolla på fredag förmiddag när besökstrycket var lagom. Vi vet att lördag är det trångt, men bättre om man är ute i god tid.
 
Roland gjorde ett fynd, en tunnare jaktjacka att ha nu innan kylan kommer. Och han fick den till bra mässpris.
 

KFUM Basket i Vasaparken!

 
De var i Vasaparken för att värva spelare. Bill gillade både bollen och tjejerna! Skulle nog helst vilja gå med direkt!
 
Barnbarnen Bill o Lou har goda lediga dagar med båda sina föräldrar nu innan USA-resan. Vädret har varit fint och ofta besök i den fina Vasaparken som ligger nära där de bor. Stockholm kan vara en bra stad för barn och barnfamiljer.
 
Idag fredag var vi i Sunne på Jaktmässa. Lite rapport om det besöket senare idag.

BÄSTA PACKMOPEDSTURNÉN!

Så bänkade vi oss då tillsammans med bortåt 400 andra för att se Packmopedsturnén för så där 7:e gången. Vi har åkt dit alla gånger, men sett 6,5 föreställningar.  Vi åkte hem efter halva när det var  Kajsa Grytt och ett antal andra tragiska vissångerskor. Det blev inte en konsert utan ett tonsatt socialreportage, alldeles för tungt. Men Packmopedsturnén är oftast bra och  kvällens konsert var den bästa hittills!!!
 
Helt suveränt upplägg med lagom vacker musik, lagom poetiskt, lagom eftertänksamt och mest rockigt. Duktiga artister också. Sista delen var ren skär lycka att få uppleva. Vilka musiker och vilket ös!!!  Vi är så nöjda med kvällen. Inte ofta vi bjuds på sånt här och dessutom här i Sillerud. Tack till alla som gjort den här kvällen möjlig. Det är ett arrangemang som kräver mångas hjälp för att fungera  på olika sätt.
Packmopedturnén var alltså i Åmål igår och åkte moped hit till Sillerud idag med lite vila och mat och så ny konsert. De har ett högt tempo, imorgon är det hamnfestivalen i Arvika som får besök och innan väntar en längre mopedresa genom Glaskogen. Hoppas den går bra så att Arvika får uppleva det samma som vi!
 
Här anländer artisterna på sina mopeder.
 
Scenen på hembygdsgården är fin. Det lilla tältet till vänster är artisternas lilla pausrum.
 
'
En sån här solig kväll bjuds det på en fantastisk utsikt bakom scenen också, solnedgång över Svensbysjön.
 
Vilket gäng med Dregen, Göran S, Roger Pontare och Elin Ruth.
 
Här är Love Antell med också.
 

Packmopedturnén är här nu!

Vi skulle åka och slänga papper och köpa en liter fil. Då hade alla mopparna anlänt till Stationscafét. De bor väl i tågvagnen antar jag. Mopederna är verkligen veteran, från 1955 till 1967 trodde  den medföljande reparatören. Han fixar det mesta på mopparna på vägen. Det var inte svårt att få tag på reservdelar:
- Det finns så många nördar, särskilt här i Värmland
De hade startat vid 11-tiden i Åmål idag sa Dregen
Men resan hade varit ovanligt marig med tre motorstopp. ;- ) Jag tror att det kör över Kvarntorp och Bäcken för att slippa E 18.  Mopparna har hängt med länge och har signaturer från tidigare förare. . Om en stund åker vi dit för att se showen vid hembygdsgården.  Kanske blir det  500 besökare.
 
Dregen fikade och showade i Skype med Sixten ( son kanske!)
 
 
 

Sommarstädning!

Det brukar bli nåt slags avslut på sommarledigheten med städning och avslut på projekt.
 
Städningen har nu gått genom ett par utrymmen i källaren. Igår kväll gjorde jag badrumsskåpet, slängde gammalt och torkade ur. Städskåpet borde jag hinna med också. Det är helt igenrotat, bara lagt in grejer. Och så rensa ur alla hyllmetrarna med gammalt studiemateriel.
 
Avslut på projekt är bl.a. att hitta en bra vårdcentral att lista mig på. Har tack o lov sällan varit sjuk och inte behövt utnyttja vården, men inser att jag är listad (som det heter) på fel vårdcentral. Vet inte om det betyder att jag är utestängd från alla andra men måste ändå ta tag i det medan jag är frisk ;- ). När man väl är sjuk så antar jag att orken inte räcker till något sånt.
 
Ett annat projektavslut är att jag jobbar på att minska pappersinflödet i huset. Det är ett grymt slöseri med träråvara och papper och ett dåligt miljötänk att det drattar in så mycket papper  som aldrig är efterfrågat och aldrig används hos oss. Dessutom är det ett förfärligt släpande på många kilo papper till återvinning.  Ett otyg är allt som kommer från alla våra sammanlagda medlemskap i olika organisationer. De spänner över ett brett fält och lantbruksorganisationerna är värst. Jag ringer runt för att slippa få alla möjliga tidningar och tidskrifter som jag aldrig bett om, sånt som bara hänger med. Har gjort upp en lista. NWT, vår lokala tidning, har vi sagt upp som papper och läser sedan ett par dagar bara digitalt. Funkar perfekt, man läser sida för sida med annonser och allt. Och prenumerationen på digital tidning kostar hälften så mycket som papperstidningen.

Packmopedsturnén ska vi på ...

 
... om inte vädret blir allt för illa. De är idag på hembygdsgården i Svensbyn, Sillerud. En bra sammansättning är det i år. Roger Pontare gillar jag och Dregen och Samuelsson förstås. Vi såg alla igår i Åmål ute på stan och pratade med Göran eftersom han råkade stå efter oss i en kö. Han berättade att han kände sig lite hemma i Åmål, flera släktingar på mors-sidan kom därifrån och han tyckte staden var vacker. Så han blev inte helt trogen Värmland på sin Packmopedsturné. Det blir varje år en föreställning i Åmål, på XO. Artisterna åker verkligen packmoped mellan spelplatserna, särskild mopedreparatör finns med för att fixa sånt som krånglar med åkdonen. De har ett tajt tempo som synes, hinner inte med nåt lajande mellan varven.

Favvolampa!

Den är så fin, riktig Jugendstil! Mer Jugend kan det nog inte bli. Den är så snygg och jag har haft den med på bloggen flera gånger förut. Här hemma skulle den inte passa men, som här, i rätt miljö är den klockren. Hade anledning att sitta bredvid den igår igen och fick njuta av anblicken.

Bill "lagar frukost"

Idag plötsligt så lagade Bill mat på lekspisen!!  Han har aldrig brytt sig om den förut. Det blev "frukost", inbjudna blev pappa, Bobo och Flora!
 
Glad att han inte gjorde som sin faster Malin när hon var liten: Satte plastburkar på spisen och vred på plattan. När vi kom till köket flammade lågorna upp i fläkten. Vet inte varifrån jag fick sinnesnärvaro den gången, men jag slet ut stora syltgrytan och välvde den över lågorna. Elden  kvävdes. Om jag hade försökt släcka brinnande plast med vatten så hade förmodligen hela huset brunnit opp. Hon fick en lekspis efter den händelsen. ;- )

Katarsis

Det är en befriande och "renande" känsla att städa och ta bort!  Nu har jag gjort ett par dagars utrensning i huset och det är otroligt skönt. Idag gick ett stort lass till second hand någonstans i Värmland. Det som blivit kvar har jag sorterat in i hyllor och det blev lite plats över. Lyckades ikväll ta ytterligare ett rum i källaren så nu finns ett nytt lass färdigt att skicka iväg. 
 

Min favvohund, lille Seffrin!

Han är en trivselhund! . Det känns att vi har starka band på något sätt. Han lyssnar noga på mitt tonfall och verkar veta vad jag vill. Reagerar på beröm med svansvift och på bannor med att skärpa sig. Om jag närmar mig  hundgården och säger "vi ska gå ut och gå" eller "vi ska fösa på bockarna",  så blir han glad och ivrig, springer fram och tillbaka. Om jag inte säger nåt eller  säger "vi ska inte gå" och skakar på huvudet,  så blir det ingen reaktion alls. Han förstår.
 
I sommar har Roland och jag oftast gått kvällspromenaderna med alla fyra hundarna. Då blir det bråkigt och ostyrigt med lek förstås, speciellt som valpen Hambo vill fajtas med alla och det gillas av de andra tre.
 
Men igår kväll gick jag ensam runt Liane med lille Seffrin. Och tänk han kom ihåg direkt, både att gå fot och att stanna!!  Det finns inte så mycket han måste kunna men att han kan gå tajt  fot är praktiskt. Ibland orkar man inte streta och dra i kopplet med en tax som drar allt han kan. Bra när vi möter andra hundar eller bilar också. Att han kan stanna direkt är också bra så han går att koppla när han är lös.
 
Egentligen trodde jag nog att vi   skulle få börja om från början igen med träningen eftersom det var så länge sedan sist, men det funkade direkt. Han gick fot fint och stannade direkt på uppmaning, jag behövde inte ens påminna genom att rycka i kopplet. Nu behövde han inte öva  hela vägen utan det fick räcka med en kilometer. Resten av vägen fick han ha lång lina för att  kunna undersöka vägkanten och diket, det gillar han. Lille Seffrin - gossehund! Han är så fin!

Muggar från Taizé !

Det finns ett ekumeniskt kloster i Frankrike som heter Taizé. Det skapades 1949 för att ena och försona kristna efter andra världskriget. Där samlas varje år ungdomar från hela världen för att umgås oavsett  vilken kristen tro man kommer från. En del av dagen ägnas åt praktiskt arbete på klostret, typ städa, laga mat, sköta trädgård osv. Men en stor  del av dagen ägnas åt att sjunga och be  tillsammans. För att alla ska kunna vara med så har man utvecklat speciella sånger som är lätta att lära sig. De kallas nog helt enkelt sånger från Taizé.
 
När dotter Malin var i 20-årsåldern så besökte hon Taizè ett par gånger. Hon köpte  med sig muggar från klostret, muggar som munkarna tillverkar själva. Tror det är i något slags stengods och den här pokalformen har man nog haft länge. Jag fick några muggar av henne  när jag fyllde 50 och de är verkligen favoriter. Det går att dricka kallt eller varmt i dem.
 
Nu visste jag att en grupp ungdomar från Årjäng skulle besöka Taizé i sommar så jag skickade med en önskan om att någon skulle köpa med ett par muggar till åt mig. Så blev det och jag kunde hämta de här två hos Tony. De liknar inte de jag redan har, men alla är olika så det blir fint.  Tacksam är jag för hjälpen. Roligt att höra att besöket i Taizé blev så lyckat för ungdomarna. De vill tydligen gärna åka tillbaka trots att besöket innebar en del arbete, inte bara semester.

Korkat råd om fönsterputs gav jag!!!

 
En sån här svamp tyckte jag var bra att gno med. Och det var bra med den första svampen jag använde. Men nästa var av annan kvalitet. Den repade glaset. Så detta var ingen bra idé om man inte är säker på att svampen inte repar fönstret. Varning alltså för svamp vid fönsterputs. Och Kärchern har vi fortfarande inte fått ordning på.

Grattis PI !

Jo det måste vara idag! Jag försöker komma ihåg. Lyckas inte alltid men tror jag prickade rätt idag. Den enda gratulationen jag gör på bloggen numera efter att jag gjort bort mig med grattishälsningar.

Andra grässkörden här på Liane!

Dags för andra grässkörden här på Liane! Våra arrendatorer Bröderna Jakobsson o söner dundrade in med sina maskiner idag. Den här har tio meters arbetsbredd. Den gör alltså lika mycket på ett drag som Rolands pappa fick gjort på 7 drag! Och så går det minst dubbelt så fort. Det är nya tider men det betyder tyvärr inte att det är lättare att vara bonde idag, tvärtom!
 
Idag var det Olles  son Rasmus som körde den här maskinen. Den  skär, krossar och stränglägger.
 
 
 
Sen kom Götes son Erik och körde hacken som samlar ihop gräset. Olle o David kör varsin traktor  med container som samlar upp gräset.  Det såg ut att vara rätt lite gräs, men det var mer än man kunder tro längst ner. Det är sammanlagt ungefär 35 hektar som är gräs så det blir inte färdigt idag.
 
När Roland brukade gården själv så tog det rätt lång tid jämfört med nu. Hoppas det går bra för bröderna Jakobsson och Wermlandsmejerier med närproducerat. Ett himla bra jobb gör de alla inblandade!

Rökt pulled

Asch det heter säkert nåt mer raffinerat än så men det är i alla fall ett namn som beskriver vad det handlar om. Magnus Axelson gjorde himla god mat i Svensbyn i fredags kväll. Nu har jag fått receptet på rökt pulled och det är inte hemligt så jag har lov att skriva det här.
 
Köttet är ett par kilo karré eller skinka (pork but, Boston but eller nåt sånt)
Torrmarinera med kaffe en msk, paprika, chili, salt och socker, vitlök eller vad man gillar.
Gnid in
Kan lagas i ugn men då blir det ingen rökt smak
Gör en C -  snake i en vanlig klotgrill, två i bredd tror jag. Tänd den.  Lägg klossar av trä från fruktträd ovanpå; päron, äpple, al, plommon eller nåt sånt (ej barrträd!).
Lägg köttet så långt ifrån snaken som möjligt.
Stryp spjället
Under gallret en folieform med vatten
Lägg på locket
Köttet ska bli 92 grader och det tar så där 6 timmar på två kilo
Dra sen isär med gaffel som med vanlig pulled.
 
Tiden för tillagning kan förkortas genom att bryta efter tre timmar genom att ta köttet lägga det i folie med 3- 4 dl äppeljuice / öl.
 
Spännande matlagning och det tar alltså en del tid, samt kräver hjälpmedel som man kanske inte har hemma direkt. Men nu har jag skrivit ner receptet på min blogg, kategori mat, så det finns alltså i min receptbok.