Nationaldagen den 6:e juni ...

... firar vi för att Björn Borg föddes den 6:e juni 1956!
 
Nej det är inte sant förstås!
 
Men vår anledning att fira vårt land just 6:e juni är lite urvattnad på nåt sätt, även om det känns helt rätt att hylla sitt eget land en speciell dag.  Det började med svenska flaggans dag som infördes av Hazelius för att slå ett slag för just fanan och det firandet gick av stapeln först på Stadion och sén på Skansen. Att det blev just detta datum handlade nog mer om att det var fint väder och lätt att få ut människor i det fria. Sen har man försökt efterrationalisera med att säga att vi firar vissa historiska händelser, exempelvis att Gustav Vasa valdes till kung detta datum. Men det var efter en annan kalender så datum stämmer inte ens.
 
  Nej, våra svepskäl kan inte  mäta sig med de epokgörande vändpunkter som andra länder kan visa upp som orsaken till sin nationaldag; Norge, USA, Frankrike osv. Vi sneglar nog gärna på Norges 17:e maj och skulle önska att vi hade liknande festligheter. Men det är på väg med parader och festligheter lite här o där så det kanske kommer. Fast kritiker säger att det inte stämmer med det svenska kynnet att fira på det där högtidliga sättet, vi har ju inga krigsveteraner att hylla.  Vi är mer för att ´fira som på midsommar; med god mat, snaps, uteliv, dansa kring midsommarstången, sjunga uppsluppna snapsvisor ( istället för nationalsång).
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/leve-nationens-fader-artur-hazelius_8243130.svd
 
Vi firade vår nationaldag så här:
Först sill o potatis med Rolands mamma, hos henne
Sen till Silbodals kyrka för en fin högtidsstund
Sen parad till torget förstås o gubben kånkade på kommunfanan som vanligt
Ikväll ska vi grilla med goda vänner
 
Jag kommer att skriva lite mer om dagen senare med bilder. Det blev ju ett värmande försoningstal av prästen, med anledning av den senaste tidens strid om skolorna i kommunen. Det var modigt av en kyrkans man att ta upp den heta potatisen.

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Jag hade mer eller mindre glömt bort att det är helgdag idag - sånt märks inte när man har skrivandet av en hemtenta hängandes över sej, och dessutom är maken iväg på specialuppdrag i jobbet så han håller inte heller helg idag. Det gör däremot sonen - han och en kompis for nyss iväg mot Ullared! Och igårkväll ringde dottern från bilen, när hon och pojkvännen var på väg till Sweden Rock-festivalen, och bad mej köra inom deras lägenhet och stänga av vattnet till diskmaskinen som de glömt... Så det är väl ungefär med det uppdraget som jag ska fira idag då!? :-D Och så ska jag försöka bli klar med hemtentan också, förstås. :-)

Svar: Hmmm det var inte så mycket till firande förstås. Du får väl sätta en svensk flagga på datorn och sjunga nationalsången! ;-)
Inga Magnusson

Postat av: TantGlad

Ja vi svenskar är nog lite dålig på att fira nationaldagen, då vi hellre satsar på midsommar som på nåt sätt tycker jag är våran nationaldag.
Norge ja dom kan dom hehe
Ha en jättefin nationaldag nu!
Ha det så gott!

2013-06-06 @ 09:25:13
URL: http://TantGlad.bloggo.nu
Postat av: Znogge

Vår nationaldag är inte speciellt väl förankrad tycker jag. Kanske skulle midsommarafton passat bättre för ändamålet om man nu vill ha en gemensam dag att samlas kring. Äktsvenskt så det förslår och en mångårig tradition hos nästan alla!

Ha en bra nationaldag!

2013-06-06 @ 10:42:40
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Veiken

Vi har inte firat alls, bara njutit av det vackra vädret! Det finns liksom inget stort att haka upp en nationaldag på. :(

2013-06-06 @ 20:22:08
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: soffie

vilken mysig dag ni fick:) själv var vi vid badstranden nästan hela dagen underbart:)

2013-06-06 @ 21:57:35
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Det finns nog ingen förankring för just 6 juni; däremot tror jag tt midsommar skulle få en överväldigande majoritet. Själva var vi i Köpenhamn, där man firar den 5 juni. Detta fina väder borde väl dock vara värt att fira!

2013-06-06 @ 23:02:04
Postat av: Gunvor Andersson

Synd att annandag pingst försvann. Jag tror inte vi behövde någon nationaldag. Det var nog bara för att alla andra länder har som man ansåg sig vara tvungen att skaffa en. Vi är ju ändå innerst inne övertygade om att vi är bäst och då blir sånt firande lite pinsamt :-).

Har haft en fin dag i trädgården med att rensa och så och plantera. Och såg just Gyllene Tider på SVT2. Gud vad söta dom var!

2013-06-06 @ 23:32:56
URL: http://svenska.iedior.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback