Onödigt arbete...

...var det väl att uppdatera bloggsidan och rensa cache och hålla på. För nu fungerar statistiken även på den här datorn som jag inte gjort något med.

De här råden från bloggesse om vad man skulle göra för att få statistiken tillbaka kanske var mest terapeutiska, att de desperata bloggarna ska få något att syssla med medan de väntade på statistiken och vara upptagna så det inte hinns med att flytta till annan bloggplattform.

Sen när det till slut funkar så kan man ju tro att det är för att cacheminnet är rensat eller sidan uppdaterad.

Stackars Jazz!


Jag tror inte att den opererade baktassen gör så ont, men det är skämmigt att gå omkring med en stor plastkrage!! Han tyckte såååå synd om sig. Och det gjorde vi också.

Det dröjde en god stund innan han kapitulerade och la sig ner. Först när han kom hem stod han bara där länge, hängde med huvudet  och tittade anklagande på oss med sin goda ögon.

Antagligen var han lite drogad fortfarande också när han kom hem. Det var alltså två böjsenor som var av och nu är de hopsydda igen. Det är två månaders vila och sen kan han börja träna upp sig igen. Men i stort sett så är väl den här jaktsäsongen gången antar jag, för det tar ett tag innan han är i god fysik igen efter så långt stilla liv.

Han hade blivit lite galen och aggressiv av bedövningsmedlet precis som en del människor reagerar fel på exempelvis morfin. Men han fick något annat sedan som hade fungerat.

Ingreppet och ett dygns inläggning kostade 9000 SEK. Man får vara glad för försäkringar.

Anledning till att man inte ringde och rapporterade igår efter operationen kan ha varit ett missförstånd så jag ska väl inte lasta sjukhuset för det. Men visst var vi oroliga innan vi fick besked.

Det hade på ett sätt känts tryggare att ha honom hemma. Nu råkade det vara personal på djursjukhuset inatt men om jag har förstått det rätt så ges djuren lugnande för att sova och det finns ingen personal där om det inte råkar vara något djur som behöver övervakning. Och det sas att för Jazz del hade det inte behövts. Det kanske är helt ok, men jag tycker inte om tanken att min hund ska ligga ensam i ett hus med andra djur och ingen människa finns i huset. På något vis fantiserar jag att vad som helst kan hända.

Sen kostar det 200 kr varje gång man ringer till sjukhuset och frågar hur hunden mår. Nu slapp vi betala de två samtalen eftersom det blivit missförstånd. En får tacke för det i alla fall.

Nu funkar statistiken...

...i alla fall på den här datorn. Jag har varit lydig och rensat cacheminnet eller vad det heter, och startat om och uppdaterat, men om det har någon betydelse vet jag inte förrän jag testar på den andra datorn också, där jag inte har rensat. Jag googlade på "rensa cacheminne" tror jag och fick fram en lätt beskrivning om någon behöver göra det. Anagligen är det en god städgärning även om det inte är statistikkrångel.

Nu har inte jag någon gedigen utbildning i statistik men det känns ändå underligt att fortsätta göra linjediagram av såna här  mätvärden. Men det kanske handlar mer om pedagogik än statistik. Sen gillar ju inte jag avkapade diagram som det här. Det går inte att få en verklig uppfattning om variation då. Alla variationer ser stora ut även om de i praktiken inte är det.

Och de blå linjerna är röda och de röda är blå! Någon gillar förändring för förändringens skull.

Men nu ska jag sluta gnälla; staplarna är tillbaka och det är huvudsaken. Om nu inte bytet av diagramtyp har orsakat några buggar i systemet så har jag fortfarande ohemult många läsare, någonstans runt det dubbla från och med 20:e augusti ungefär. Det handlar dock inte om tiotusentals Anne. Icke! Min blogg är liten och försynt.


Hämtar Jazz...

...i Karlstad gör gubben nu. Två senor var helt av men har sytts ihop och han är inte gipsad. Stackars lille Jazz, våran snälle store teddybjörn med de mörkbruna vackra ögonen!  Han hade fått panik av något bedövningsmedel! Jag återkommer med mer info när de kommit hem.

Nu ska jag förbereda lunch. Tänkte efter bloggtips ta Jansson men en av gästerna gillar inte potatis så mycket så det får bli omelett istället med svampstuvning och stekt tysk korv + hembakad kaka. Sen blir det en tur på sjön i eftermiddag, med eventuellt strandhugg i Harnäs.

Före - efter i tvättstugan igen!


FÖRE i tvättstugan



EFTER i tvättstugan

Tvättbänken i metall var sedan vi byggde huset 1977, ganska trist med rostfläckar här och där. Vi funderade länge om vi skulle slänga ut den nu och sätta in en ny. Men det skulle föra med sig stora kostnader för ominstallation av vatten o avlopp. Jag gick istället till Jonas på Autodelar i Årjäng, en butik som säljer biltillbehör och köpte en liten burk vit färg som man kan måla på metall med, till och med på rostig metall. Med den målade jag på det värsta på tvättbänkens vita ytor både inne i skåpet och på utsidan. Så den duger nu, ser nästan ut som ny. Elkopplingsdosan på väggen var inte i funktion så den byttes ut mot ett vanligt vägguttag för maskinerna. Mangeln står numera på andra sidan, på den nya bokskivan där.

Den fula och slitna lagerhyllan gick bort helt och istället blev det en ny torktumlare + den gamla tvättmaskinen, båda på förhöjningar för att skona ryggen. (Egentligen borde ju diskmaskiner också ha en förhöjning!) Mellan maskinerna gick det precis in ett 30 cm brett skåp från IKEA i samma serie som resten av inredingen. Handtaget hade vi redan och bänkskivan var en bit som blev över när vi sågade till den andra, den fina bokskivan.  Ormbunken ska inte stå där, det ska hänga en från taket istället men jag har inte fått upp den än.

Det går framåt och fungerar  praktiskt väldigt bra nu. Det är lättarbetat och rent och prydligt, äntligen!

Det gick bra!!

Vi hade en himla trevlig kväll.

Älggrytan var nog inte allra bästa, vet inte varför men den var ätbar.

Dukningen blev som jag tänkte, kanske lite bättre.

Och framför allt vi hade trevligt!!

Det är väldigt lättsamma och avslappnade människor, sonens japanska svärföräldrar. Vi skrattade och pratade hela kvällen. Det är förstås också ett kärt samtalsämne att jämföra olika kulturer.


Jag hann inte ta kort på dukningen med rönnbär på för just då var vi lite jäktade, men det  här är efteråt och det stämde, blev som jag hade tänkt mig.


Vi fick den här en vacker träbox med fint sidenband. I japansk tradition så har man så vackra presentomslag.



Inne i boxen är det den ljuvligaste choklad. Vi fick en del andra fina japanska saker, en vacker duk som man använder som förpackning vid utflykter eller presentande, solfjäder, ätpinnar.

Ett moln på himlen är att Jazz är kvar på djursjukhuset. Det är ingen fara med honom men något gick fel när han skulle sövas så han blev aggressiv. Personalen skulle ringa och meddela hur ingreppet gick och hur det blev men vi hörde inget! Till slut lyckades den andre delägaren komma fram och fick alltså meddelande om detta. Nu vet vi fortfarande inte om vi kan hämta honom i morgon. Men vi har varit kraftigt missnöjda med djursjukhuset i Karlstad förut och brukar anlita en norsk djurläkarstation i Norge, i Mysen. Men vi fick inte kontakt med dem idag.

Jazz på djursjukhus!

Nej, nej, nej! I morse, lördag,  när Roland var ute i skogen med Jazz så lyckades han skära sig ordentligt i  en fot. Roland tog honom till veterinär i Säffle men han kunde bara konstatera att en sena till en tå var helt av och måste sys och gipsas på ett sjukhus. Eftersom vi väntade gäster och dessutom fiskegäster till den andra stugan ¨så blev det den andre delägaren B i Leverhögen som mötte upp efter E18  och åkte till Karlstad med Jazz. Nu har vi tagit emot våra japanska gäster, son och sonhustru och haft en trevlig pratstund med dem över en kopp kaffe och äppelkaka. Men vi vet inte hur det går med Jazz. Antagligen måste han stanna kvar i Karlstad över natten. Det är såna här tillfällen man tackar särskilt för försäkringen. Det blev jäktigt att hinna med allt ensam som vi skulle ha varit två om men det gick bra.


Svininfluensan igen då! Britton ändrar sig!

Det är fler än jag som har en dag med varje beslut när det gäller vaccinering eller inte. Jag som vacklar och velar huruvida jag ska försöka få en spruta eller inte är i gott sällskap. Det finns fler velepottor i sammanhanget! Han infektionsläkaren Britton är en av dem! Han tar i en artikel i Svd tillbaka sin skepsis mot vaccinet efter att ha varit behandlingsansvarig för en man i 45-årsåldern som ligger svårt sjuk i svininfluensan. Jag gillar att folk kan ta till sig nya omständigheter, ändra åsikt och stå för det. Rigida, opåverkbara, mentalt stendöva människor ger jag inte mycket för! Heder åt Britton!


Sanering ...

...har vi sysslat med i stort sett hela dagen inför de japanska gästernas besök. Jag tror att det är en korrekt benämning av vår aktivitet. Vi och vårt hus är ju lätt bohemiska kan man väl säga, om man vill uttrycka det fint. Man kan också, om man vill vara diplomatisk, säga att vi prioriterar annat än städning. (Ha ha!!)  Annars kan man säga som det är, att vi är oordningssamma till vardags. Tidningshögarna tenderar att invadera köksbordet och växa upp på köksstolarna till höjder som gör att de så småningom tippar över, skorna svämmar över i hallen, gubbens kommunpapper dräller här och där  i kilovisa buntar, mina väskor och kameror och kom-ihåg-lappar ligger var som helst!

- Kaot-familj, säger vår tyske gode vän ibland. (Fast han kastar sten i glashus alltså!)
Han var här idag förresten och flinade glatt åt den nya prydlighetsnivån i huset. Han sa inte ordet bedrägeri högt men jag kan ana hans tankar. Han hämtade en vildsvinsstek ur frysen här och den ska vi aväta tillsammans på onsdag. B och L i Leverhögen är också inbjudna.
 
Sen gick han igång på den vita väggen i källaren vid tvättstugan. Han vill göra en Route 66 av den med perspektiv från mitten och ut med telefonstolpar och HD och en rockstjärna på dass med gitarr på dörren till Rolands verkstad / pannrum! 

 Han påstår att LA-sonen kommer att veta vad han menar, det är en klassisk bild. Jag har noll koll på stjärnor på dass!

Sen vill han stänka färg över de vita väggarna och hänga tavlor på dem. Färgstänk over my dead body alltså!! Men tavlor på list är helt ok. Bra med nya infallsvinklar på vägg som är provocerande tom, vit och stor.
 
Han säger också att LA -sonen skulle kunna göra något bra målat direkt på väggen tillsammans med  sin  fru. Båda är ju bildmänniskor till yrket. Och faktiskt den japanska fruns pappa målar också! Han har idag suttit på söders höjder i Stockholm och målat akvarell får vi rapport om via telefon! Fast sen mumsade de och åt på Lallerstedts Gondol alla fyra. Häromdagen var de på Freden och den gillade gästerna. Hur ska jag kunna konkurrera med renstek och lingon på Freden?

Äldste sonen fick vi till slut tag på, Han är på Fårö på bröllop; inte eget, (vilket vi trodde en stund!)  utan Johan och Petras. De var här och firade hans 30-årsdag för några år sedan. Rara människor skulle jag vilja säga som gammal kärring. I kväll grillar de bara. Imorgon är bröllopet.

Nog svamlat!

Vi tar faktiskt ett ordentligt tag ibland och röjer upp i kaoset. Nu är ett sånt tag.
Kolla här bara:


Alla mattor åkte ut på skakning, alla golv dammsögs, alla ytor dammtorkades och nu hänger tavlorna helt följdriktigt på trekvart. Jag rättar till dem imorgon. Diverse speglar putsades, fönster torkades ur. Fem kassar matvaror släpades hem om att ifall de skulle behövas. Hela kylskåpet är fullt.


Och alla Ni som brukar gästa vårt hem; så här ser alltså stolarna ut när tidningshögarna är borttagna. Har Ni aldrig sett dem förut och kommer förmodligen inte att får se dem igen så titta ordentligt nu!!


Och köksbordet kan bli så här fritt från världslig papperskommunikation. Jag berättar inte vart vi har gjort av allt.


På byrån står bara favvoskålen, och under den Klässbolsdukarna.


Måste göra en närbild på den. Här brukar i och för sig inte få vara något ovidkommande annars heller, detta är lite heligt. I hela mitt oordningssamma liv så har jag alltid haft behov av att ha några ytor och platser som har varit helt rena och fria från prylar och lort. Och detta är en sådan plats numera. Här får inte drälla några mobiltelefoner på laddning eller batterier eller tidningar.

Nu är klockan halv 11 fredag kväll och vi har avslutat städningen och vi kopplar av. I morgon eftermiddag kommer gästerna. Hoppas de kör försiktigt!

Nu har jag dukat...

... för morgondagens äting tillsammans med de japanska gästerna. Det är min absoluta favvodukning; grov linneduk, dito servetter, Kostatallrikarna, keramikmuggarna från klostret i franska Taizee (står opp och ner) , gula duken från San Fransisco. Och så stenarna; koraller från Okinawa, flintsten från danska västkusten, sten från högsta punkten på Lianeskogen, bit av Berlinmuren, rundslipade stenar från Varberg, guldskimrande sten från guldgruvan i Harnäs, vit sten från Dalhalla. Ja, och några till. Det blir ljus också emellan och så tänkte jag gubben kunde ta hem några rönnbärskvistar när han går och släpper hund i morgon bitti. Det kan väl passa eller är jag helt färgblind?
 
Den gula muggen där ser ut att vara helt fel färg men det är är fel, irl så stämmer det rätt väl. Alla Taizeemuggarna är olika i färgen. 


Himla glad men nervös...

... är jag inför besöket här i helgen; sonens japanska svärföräldrars första visit hos oss.  Det känns viktigt att det blir bra. Det är människor som kommer från ett land långt bort med en annan kultur, men de betyder mycket för oss. Deras dotter och vår son lever tillsammans, är gifta,  så vi har något stort gemensamt. Jag hoppas så mycket att det ska gå bra på alla sätt, att de ska tycka att besöket här blev trevligt och att vi är människor som de gärna vill träffa igen.

Det går säkert bra men jag kan inte låta bli att oroa mig förstås:

Tänk om de tycker att trädgården är sopig!  Den är inte mycket att skryta med efter den här regnsommaren.

 Tänk om de inte gillar maten alls! Den liknar nog inte det de är vana vid. Vi vill ju röra ihop allting och de är vana att plocka till sig en sak i taget med separata såser.  

Tänk om de tycker att vi är ena riktiga tråkmånsar! Det är inte så lätt att göra ett snabbt tvådagarsbesök i slutet av augusti till en hit.

Tänk om de ser några  kvarglömda dammtussar här och där, såna som vi missat!

Tänk om de hade förväntat sig lyxboende i  stugan som de kommer att bo i, en av våra uthyrningsstugor.  Det är fullt modernt och rätt fräscht, men robust enkelt.

Det kommer att gå bra, det kommer att gå bra, det kommer att gå bra, det kommer att gå bra .......

Firar...


...gör vi idag. Blommor och en liten Freixnet blir det! Ibland blir det bra till slut, åtminstone en bra bit på väg mot bra! Och vi är tacksamma för en dellösning. Så mycket mer kan jag inte berätta på bloggen.

Presenthögen...

... till den nygifte sonen och hans fru växer här i avvaktan på deras ankomst nu till helgen! Jag glädjer mig förstås över den.  Han har  inte bott här på länge och jag trodde att många glömt bort honom, men så var det alltså inte. Tack alla snälla Ni!

Vi har länge tänkt att göra något slags sammankomst för alla de som uppmärksammat detta här i Årjängstrakten och ta det så fort de unga tu kom hem. Men nu blir deras besök i föräldrahemmet under helgen bara två dagar och vi vill ha tid att träffa de japanska svärföräldrarna, så vi sparar detta med en inbjudan till en annan gång, när de kommer hem och vi har mer tid på oss. Vi hoppas att alla har förståelse för det och vi ber att få återkomma en annan gång när de kommer hem.



Leontina - Suss...

...har nu fått ordning på länk till sin blogg via adressen. Ni som har läst hennes pigga kommentarer här på min blogg och blivit nyfikna på hennes egen blogg kan nu länka direkt över, vilket inte gått att göra förut. Jag rekommenderar  ett besök! Hon har mycket av fina bilder och roliga blogginlägg från vardagslivet / lärarlivet / särbolivet  i Örebro.

Ett "normalt" fall av svininfluensa...

... skulle kunna se ut så här; (Lottens beskrivning av hennes brors svininfluensa nedplitad i en kommentar hos mig)

"Inga - jag träffade ju inte min bror medan han var sjuk (förstås). Men han är 21 år och tämligen vältränad och tycktes klara det ungefär som en vanlig influensa.

Han blev smittad utomlands och var sjuk några dagar där, och sedan ung. en vecka hemma vad jag förstod. Mycket hög feber (gick ned en del efter ung 3 dagar), värk i kroppen, diarre, ont i huvudet, ont i halsen och så en hosta som gick djupt ner i lungorna. Som sagt var - svårt att avgöra "hur sjuk" men min pappa (som i och för sig inte oroar sig i onödan) verkade inte speciellt orolig för hans tillstånd. Ingen annan i familjen smittades men redan när han kom hem så använde de munskydd, handsprit och isolerade honom på rummet (han bor i en separat del av huset).

Min far flög f.ö. i går och hamnade då bredvid en japan med munskydd. Tycktes överdrivet tills han började hosta och nysa... Själv har vi just fått en del gäster på jobbet som kommer från Irak, Pakistan, Nigeria m.fl. ställen. Med dagens kommunikationer och internationella samhälle tror jag smittan kan komma ännu fortare än beräknat faktiskt.);
"

Jag kan väl bara tillägga till denna beskrivning av svininfluensa att jag av en läkare idag fick upplysningen att influensa skiljer sig från vanliga snuvor så till vida att den kommer snabbt, från inget till hög feber och ont på en gång i stort sett. Man blir alltså inte först lite snuvig och hostig och så blir långsamt dålig under en följd av dagar. Fast det är klart att influensan kan slå till i kölvattnet på vanlig snuva också.

Jag ser att det tenderar att bli ett antal inlägg om svininfluensan här på min blogg och det lär hålla på ett tag till så nu "isolerar" jag  ämnet i en egen kategori.

Wall stripes funkar inte på källarvägg!


Jag köpte IKEAS wall stripes, fyra såna här blomslingor i en förpackning för 149 SEK för att testa. Det funkar inte. Den släpper i kanterna och fladdrar varje gång vi öppnar dörren. Utan små tejpbitar här och där skulle den ramla ner. Skulle kanske sitta fast med dubbelhäftande tejp under eller häftmassa. Men det blir inte fint ändå för jag tror att kanterna skulle släppa i alla fall. Om detta ska se snyggt ut så måste det sitta tajt och se ut som målat direkt på väggen!  Det går säkert bra på slät vägg, men den här är lite skrovlig, alltså målad puts.  Funkar  inte heller att ha den självhäftande plasten runt om som schablon och måla i eftersom den lossnar på den här väggen.

Det får bli något annat på den här långa vita väggen. Den kan sysselsätta tänket ett bra tag innan jag bestämmer mig. tips och förslag på väggdekoration eller annat här mottages tacksammeligen.

Tommy Hammarström - "Vargen kommer"

Det ligger tydligen en länk och skramlar till det här inlägget så jag publicerar det igen för säkerhets skull!

"Tommy Hammarström är krönikör, ledarskribent och författare med en stor läsekrets. Han bor i Värmland tillsammans med Solveig Tärnström, i Södra Fjäll  om jag minns rätt. Nu har han skrivit
en bok om hur vargen kom tillbaka till den svenska skogen och den ges ut 9:e september.  Hans åsikt att vargjakt bör tillåtas (för att rädda vargstammen!) väcker uppståndelse. De flesta är vana vid att Hammarström uppträder som en rätt rabiat vargkramare.

Jag har läst det mesta han skrivit i ämnet under några år och hans åsikter om vargen följer exakt det mönster som är typiskt i Sverige i den här frågan: NIMBY, alltså Not In My BackYard. Det är lätt att älska vargen så länge den befinner sig på betryggande avstånd och inte tvingar till ett annat sätt att leva. Men när människor plötsligt finner sig boende mitt ett vargrevir så tenderar tjusningen att falna.

Nu har Hammarström fått uppleva varg på nära håll en tid  och rätt handfast fått se vilka konsekvenserna på sikt blir för dem som drabbas,  hur exempelvis älgstammen påverkas. Tommy Hammarström är väldigt älgintresserad och har skrivit böcker i ämnet.  Jag skulle inte vara förvånad om hans plötsliga vurm för vargjakt också kan bottna i älgstammens decimering p.g.a. varg, inte bara i önskan att öka acceptansen för vargen.

Han har  naturligtvis fel  när han motiverar vargjakt med exemplet att tillåten jakt på utrotningshotade djur lyckats rädda Afrikas elefanter. Det går inte att dra såna parallleller. Elefanterna i Afrika har otvivelaktigt räddats av att ortsbefolkningen fått ta hand om jakten och inkomsterna från den. Men de jagar alltså inte i huvudsak själva, utan hyr ut jakt för stora pengar till jägare från hela världen. Elefantjakten är en högstatusjakt och har blivit en inkomstkälla som man värnar om, alltså värnar man om elefanterna.  Den jakten ger dem pengar att bygga skolor och sjukhus för osv.

Jag kan inte se några sådana möjligheter när det gäller vargjakten av den enkla anledningen att  det finns inget stort globalt intresse för vargjakt. Varg kan man redan jaga i Baltikum och Ryssland för rätt små pengar i sammanhanget. Det eventuella intresset för vargjakt som kan finnas i Sverige verkar handla om  att man genom att jaga varg kan göra en god gärning för att få balans i naturen och rädda klövviltstammarna. Och den uppgiften lär markägare och jakträttsinnehavare få ta på sig själva i stor utsträckning, antingen man vill eller inte.   En lyckad vargjakt ger varken kött, päls eller ens ära, möjligtvis kan det bli några dödshot från militanta vargvänner. Det är inte ovanligt med hot från militanta vargvänner i de sammanhangen, därför väljer man ofta att hemlighålla namnen på dem som skjutit varg lagligen på skyddsjakt. Men det hör vi sällan något om i media. "

Många fler läsare än jag förtjänar...

...har jag fått!! Roligt är det förstås och jag hoppas alla känner sig välkomna,  men jag undrar fortfarande var alla kommer ifrån. Det måste ligga någon länk ute någonstans som gör att nya människor tar sig hit. Undrar var? Någon som vet?

Favoritdryck den här sommaren!


Jag brukar dricka enbart vanligt vatten, gärna kallt till maten och varmt istället för kaffe.

Den här sommaren har vårt eget brunnsvatten inte smakat så där jättegott som det brukar göra annars, för mycket regn kanske.

Så jag har börjat göra det jag inte trodde att jag skulle göra; köpa Ramlösa. En favoritdryck har blivit Ramlösa tillsammans med en skvätt av någon ekologisk saft som vi köper på mässor och på Bergviks närproducerat och på andra ställen, fast bara lite så det inte blir sötslaskigt, bara lite friskt i smaken. Det går bra att slänga i en slatt vitt vin också som måltidsdryck.

Gott i alla fall!

Min bästa älggryta...

...försökte jag göra. Den ska vara till de japanska gästerna som  kommer till helgen.


Jag bryner bra älgkött i bitar, det här är fransyska.


Sen bryner jag kantareller ordentligt, mycket ska det vara och här är det lök med också, mycket lök. Svamp måste förvällas först så att vattnet går bort, annars kan man inte bryna dem. Och bryna dem måste man sa alltid min mamma, för det är först när de kommer upp i stektemperatur som smaken kommer till sin rätt. (Jag har egentligen ingen aning!)


Jag skär ett par små morötter, ett äpple, mycket vitlök också och blandar i. Sen får det hela bekanta sig lite genom att koka en rätt kort stund för jag ska frysa in den här basen efteråt. Med kokar också förstås enbär, timjan, dragon, örtkryddor, buljong, soja, lite lingonsaft / svartvinsbärssaft och lite sstrimlad  salladskål samt lite senap. Det ska inte bli mosigt.

Detta fryser jag in och smakerna ska blandas.

 När jag tar upp grytan för att göra färdigt så får den koka upp och bli genomvarm, sen tillsätter jag mer slantade morötter, lite blomkål eller broccoli eller brysselkål och rödvin (brukar frysa in överblivna skvättar). Det får koka tills grönsakerna blivit lite lagom mjuka men inte sladdriga. Då finns det en smak på köttet och de första grönsakerna, de har tillsammans blivit en "familj", medan vinet och de nya grönsakerna har en annan smak. Det blir lite mer spännande och olika smaker alltså.

Det är svårt att misslyckas med gryta på älg för köttet är så smakrikt i sig, men det här "min bästa älggryta" tror jag.

Hotas av varg...

...gör utrotningshotad fårras. Nu har varg dödat Anettes avelsbagge och hon vet inte var hon ska få tag på en ny frisk bagge för att säkra rasens fortlevnad. Anettes får har varit illa åtgångna av varg med flera attacker. I juli dödades 16 tackor och lamm. LRF ansökte om skyddsjakt för att ta bort vargarna som specialiserat sig på att ta får men fick alltså avslag.

Man undrar ju ibland om det inte är mer att värna om enfald än mångfald när Naturvårdsverket avslog skyddsjaktsansökan strax före den senaste vargattacken i fårhagen.

Trollön i Östra Silen


Efter gårdagens, söndagens, alla förpliktelser så blev det en tur till Trollön i alla fall. Gubben valde exakt rätt ögonblick för övertalning, precis när jag var färdig med den dagens beting. Så när han log milt och klippte lite fromt med de där  långa mörka ögonfransarna så kapitulerade jag som vanligt omedelbart.  :-))

Trollön är en rätt stor ö i vår sjö, Östra Silen. Det är högt man ser över till Skogen ("Folkskogen") och vi såg at Rune o Viggo hade nyligen avverkat ett skogsområde där.  Rakt fram där nere på bilden, går en smal landremsa över till Lillöna. Precis där nere är en lägerplats för turister / kanotister som besöker sjön. Det var folk där igår, men vi höll oss därifrån, vinkade bara vänligt.

Roland berättade om den gången för rätt många år sedan när han besökte ön för att jaga hare en tidig höstmorgon och hamiltonstövaren Pass väckte några stackars sovande kanotister genom att kasta sig över dem och slicka dem kärvänligt och intensivt i ansiktet. Av skriken att döma var det en Nära-döden-upplevelse för de drabbade!  Dessutom lyckades Pass  tydligen sätta i sig deras tilltänka frukost.

De som var där igår fick en påhälsning av Jazz men han var inte så påflugen och kom tillbaka direkt när Roland visslade.

Trollön har en rätt hög brant här.


Vägen ditupp är lite av en trollskog.


Här fanns spår av bäver...



spår av ekorre...



spår av grävling...



spår av rådjur...

Men inga spår av hare, som gubben hade hoppats.

Det fanns varken spillning eller andra tecken på att någon hare fanns på ön. Jazz hittade heller inget harspår. Det är inte säkert att det fanns rådjur heller för vi såg ingen spillning, de kan ha simmat därifrån. Spår av älg såg vi inte heller, men vi vet att älg simmar hit ut ibland, eller går över isen på vintern. För många år sedan avverkades skogen här av en god vän till oss från Snarkil. Maskinerna fraktades ut med flotte som byggdes för ändamålet. Vi hittade en kvarglömd stropp sen den avverkningen.

Helge E minns att det var åkrar här på ön förr. Troligen var det två hus här, vi såg lämningar efter ett av dem. Sen finns det ett litet fallfärdigt timrat hus som ett par nygifta byggde som sommarstuga här för länge sedan, de lever inte längre. Men det är inte använt på många år och ramlar nu långsamt  ihop.


Jazz var med i båten för första gången och han var lugn. Ibland låg han på golvet, ibland försökte han fånga alla dofter i vinddraget.




Solnedgången på hemvägen var ett fantastiskt skådespel!

Vi hade egentligen tänkt sitta ner och ta en fika uppe på ön, men det gick inte för myggen. Jag hade huvan på jackan uppe och smörjde in ansikte och händer med myggstift. Men myggen  kröp in i näsa, mun och ögon och där går ju med bästa vilja i världen inte att kleta med myggstift!!  .

Vi fick till slut fly ut i båten och en bit ut kunde vi ta fikat till slut. Det var i o för sig inte heller fel i den lugna varma kvällen med en fin solnedgång.

Vi gjorde ett snabbt strandhugg på Harhalsen, men det var lika illa där med myggen. Blani o D var ute och pürschjagade så vi träffade dem inte.

I morgon tisdag blir det inlägg om wallstripes på källarväggen och efterlysning av hemgjort växthus (Gunilla vill ha!) och något om min bästa älggryta kanske och sommarens  favoritdryck. Och kanske skriver jag om hur himla nervös och glad jag är inför det japanska besöket i helgen, jag vill ju så gärna att det ska bli bra.

Svininfluensan funderar jag på.

Kan det verkligen vara någon vits att vaccinera sig så sent som en bra bit fram i september eller oktober / november?  Jag, och många med mig, som träffar en massa nysande och hostande barn varje dag, måste ju hinna bli sjuka innan vi  kan få någon spruta. Det finns redan fall av svininfluensa i Årjäng och just den här influensavarianten sprider sig snabbt sägs det.

Sen har jag fått lära mig av personalen på vår vårdcentral att man inte ska vaccinera sig mot influensa när sjukdomen är igång, för det är inte bra att drabbas av influensavirus och  få vaccin samtidigt eller strax efter. Åtminstone sas det så när jag förra året var för sent ute och frågade efter vanligt influensavaccin till min mamma.

Jag förstår inte strategierna riktigt, hur det är tänkt! ??

Eftersom jag tycks ha snöat inne på den här influensan och tjatar om den hela tiden så är det lika bra att den snart får en egen "isolerad" kategori så den inte smittar ner  i bloggen (Sååååå dåligt skämt!)

Kvalitetsutvärderingsplanehelvetet igen!

Visst är det så att beslutsfattare inom olika områden ibland förvirrar sig och börjar förändra sånt som inte behöver förändras, eller gör helt fel förändringar. Man bryr sig ibland inte ens om att kolla upp om förändringen gav något bra resultat eller om den bara gav kulor åt förändringskonsulterna ( som inom parentes sagt brukar ägna halva förändringstiden åt att övertyga alla om värdet av förändring i sig och det är kanske inte så konstigt med tanke på att de lever just på själva förändringen, inte på resultatet).


För mig som är i skolans värld så finns hur många exempel som helst på att förändringar gjorts enbart för förändringens egen skull, eventuellt genomdrivits för att ge någon beslutsfattare cred uppåt (det ser ju handlingskraftigt ut att peka på förändringsarbete). Tyvärr så har man inte så ofta kollat upp om förändringar som genomförts har gett högre effektivitet / bättre resultat.


Alltså står vi just nu i en situation där kvalitetsutvärderingsplanehelvetet accelererar i svindlande fart, det upptar snart all vår planeringstid i skolan. Det stjäl från den tid vi behövde ha för att göra undervisningen bättre.


Det absurda är att på den tiden då svenska elever låg bra till i internationella jämförande undersökningar så existerade inte detta planehelvete alls, dessutom hade både lärare och elever längre lov och märkligt nog; den tid som lärare var bundna till skolan utöver undervisningstiden var endast 5 timmar per vecka. Men många tillbringade betydligt mer tid där förstås eftersom jobbet på den tiden oftare upplevdes meningsfullt och vi var nästan aldrig sjuka heller märkligt nog, trots att vi fick full lön från första sjukdagen.


Självklart ska man förändra i skolan men det är för dyrbart att bara förändra på måfå eller förändra för att någon ska göra karriär på förändringen eller förändra för att försörja förändrarna. Nu upplever vi många gånger att vi uppfinner hjulet om och om igen istället för att hjälpa varandra att göra verkliga förändringar i det riktiga jobbet med de alldeles här och nu närvarande barnen.

Nu använder vi dyrbar tid till att producera nya hyllmetrar med papper som ingen använder, eller som ska användas i något undantagsfall vart tionde år eller så, som ska användas om att i fall något skulle kunna tänkas inträffa. Vore roligt om någon ville forska i vad varje sådan här pappersbunt har kostat i nedlagt arbete av alla lärare på en skola. Och sedan efter några år göra en undersökning av hur ofta pappersbunten har använts i praktiken och om den gett önskat resultat.
Det efterlyses ibland vad skolnära forskning skulle kunna vara och detta är def. ett sådant område, hur stort som helst:

Har insatta förändringsåtgärder gett önskat resultat för elevernas trivsel eller kunskapsutveckling? Är vi effektiva? Använder vi resurserna på bästa sätt?

Det skulle jag vilja undersöka.


Idag får det bli plikter och ordning...

...inte bara laja runt och grilla och kalasa!

Det behöver kokas sylt, lagas mat och tvättas! Så det så!

Och chanserna är goda, för gubben har varit ute och släppt hund på morgonen så han ligger snarkande förankrad. Han brukar annars kunna fördärva min eventuella arbetsmoral med diverse pigga förslag, varav de flesta går i riktning mot att vi istället ska mojsa oss med äting och vänner.

Himla bra skrivet...

...är det här om hur man som lärare kan uppleva kvalitetsutvärderingsplanehelvetet i skolstarten!

Michael Nyqvist är vi...

.... svaga för, Tant Raffa och jag (och säkert några till!). Jag kan inte låta bli att undra vad det är han har som många andra män inte har. Han är ju inte direkt snarfager, det måste vara något annat.

Grillande på Brogärdet...

...har vi gjort i kväll. Vi fick god fläskkotlett och Thüringer Bratwurst och god tomatsallad och god gurksallad och så hade vi med potatissallad och kaffe med mandelkaka som han den tyske bagaren från Gustavsfors sålde till oss i Årjäng idag. Han gör goda affärer på att sälja tyskt surdegsbröd och annat en gång i veckan i Årjäng utanför Coop, tisdag och lördag 10.00 - 14.00.

Döttrarna Svenja och Alexa är ena riktiga charmtroll!! 3 och 6 år gamla är de nu! Vi minns väl när Svenja var född för farföräldrarna och farbror var här hos oss då.

Sista bilden från klädvårdsrummets omgörande!

Det fick bli bättre ljus för strykningen, så det blev en ljusramp i´taket, från IKEA; över strykbrädan, nu är ljuset perfekt. Märker att jag behöver ha bättre ljus med åren. Förr spelade det ingen roll.

Sen var frågan hur vi skulle lösa förvaringen av kläder som hängde dubbelt i garderoben (inte särskilt praktiskt, det gick inte att se vad som fanns utan att plocka ner ett antal plagg). Först tänkte vi en garderob till, men det skulle föra med sig byte av taklist och golvlist och fönsterfoder, eftersom de matchar varandra. Sen tänkte jag som sonens flickvän, en rullande klädställning i rummet, en sån som man köper på IKEA för en billig penning. Men det fanns egentligen ingen plats för det. Då köpte vi på MIO en hatthylla i exakt rätt storlek, en  i trä, två våningar och skruvade upp den bredvid garderoberna. 

 Tänkte köpa IKEAS vita trähängare, men de tar upp för mycket plats för små blusar och tröjor, så det blev IKEAs plasthängare, vita i billigaste förpackning. De går också att hänga byxor på om man vill. Nu har varje plagg en egen hängare och allt är lätt att hitta. Fungerar bra tills jag lyckats köpa för mycket igen så det inte räcker till.

Bredvid är halsbandshängaren men den fanns förut. Det har jag samlat på mig ett antal och det här är bara en del, de jag använder mest.

Det här rummet kommer att duga några år nu tror jag. Bekymren med klädvård och förvaring är fixade för så där något tiotal år framåt. Renoveringen har alltså involverat tvättstugan och det här rummet. Det återstår bara ett moment i tvättstugan och så den långa vita väggen, sen är allt klart. Vi ska köpa ett litet 30 cm brett skåp på IKEA på tisdag bara och få det på plats. Bänkskiva till det har vi kvar i och med att vi fick såga av en bit på den skivan vi redan satt dit. Bilder på det kommer senare.


Förvaringsrenovering i klädvårds- och gästrummet!

Här kommer lite mer bilder och tankar runt resten av sommarens förvaringsrenovering. Den pågick i hela huset förstås eftersom det svämmade över på olika ställen; av kläder och annat.



Här är spegeln  i klädvårds / gästrummet. Det är den gamla 70-talsspegeln som vi gamlingar känner igen. Med såna gjorde vi alla spegelväggar åt våra barn och så småningom tonåringar. Jag gillar fortfarande idén. Bredvid fick gubben skruva upp metallhängare som jag hänger armringar på. IKEAs Bestå tror jag. Ok, jag har bara en tre - fyra stycken armringar än men det kan bli fler.



Med den utdragbara byxhängaren i nedre våningen i garderoben så blev det plötsligt dubbelt så mycket plats. Och det behövdes. Byxhängaren har IKEA och den finns för olika bredder.

På insidan garderobsdörrarna satte jag upp hängare för skärp. De är självhäftande, sitter jättehårt och köptes på Profab i Åmål. Jag tror att Biltema har dem också.


Så här ser de ut på nära håll.


Dukarna har varit hemlösa men nu köpte vi ett skåp till dem. Också IKEA. Ok inte snyggaste skåpet, det här borde stå för sig själv med en spegel över eller så, men detta var det jag hittade i rätt storlek. Och det är trots allt mest ett nyttorum.


Klädvårdsrummet får också vara gästrum. Bra att ha lite extrasängar eftersom barnen bor långt bort och besöken innebär övernattningar.  Gardiner har jag inte här, inte i så många fönster alls faktiskt. Jag gillar fönstren som de är, tycker om den brunsvarta betsade ytan mot det vita och samma i golvlister och taklister. Det är snyggt 70-tal i mina ögon. Men golven är hemska här och i en del andra rum men det får bli ett annat projekt. På 70-talet, när vi byggde fanns bara imiterat klinker och imiterad kork i stort sett och ingendera gillade vi. Dessutom är det hårt slitna efter alla år med små barn och hundar.

Björnjaktstart 21:a augusti.

Här finns en länk till björnjakt i Värmland och här.
 
Nu är också tillåtet att släppa hund i markerna.  För gubben är  transportsträckan sommar slut och livet kan börja igen på allvar.

Egna kommentarer...

...på bloggen syns direkt om man går in på arkiv och så på kommentarer. Där syns egna kommentarer omgående. Annars dröjer det en god stund innan de syns och man kan godkänna dem om man har moderering så som jag har, alltså att jag vill godkänna allt först innan det publiceras. I och för sig idiotiskt att jag måste godkänna även egna kommentarer till inlägg! :-(

Släktkalas på Önnebyn!

Det var trevligt och på många sätt dråpligt, så som träffar i det här sällskapet brukar bli. Det var Rolands mamma och hennes syskon, tre systrar och en bror och flera har respektive, samt vi och en kusin till Roland.

De här syskonen har umgåtts i många år och haft mycket roligt tillsammans, umgängesformerna är avslappnade. Det startade glatt med en förväxling mellan entrésnaps till sillen och rabarbersaft!! Och fortsatte i samma stil.

De håller säkert på än och berättar historier och skrönor. Vi måste åka lite tidigare eftersom vi hade båten och det började bli mörkt på sjön.

Det här är bild från färden dit och det var premiär för den nyinköpta djupriggen. Fungerar helt rätt. Heter Scotty någonting.


Så här fantastisk är utsikten från rumsfönstret på Önnebyn, ut över sjön.








Det finns en sandstrand på tomten.


Den här eken minns jag som ett litet träd när våra barn var små och vi åkte hit och badade ibland. Nu är det ett stort "vårdträd"



Vackert dukat var det när vi kom dit.



Rolands morfar o mormor från ett kort som finns i huset.  Jag tror att deras ande blickade vänligt på ättlingarna och oss andra  den här kvällen. Att vi kunde vara där och ha roligt i deras hem. Här var Roland  ofta på somrarna och det var från sin älskade morfar Roland ärvde snickaryrket.Om man nu kan ärva sånt. Tyvärr dog han rätt ung, jag träffade honom aldrig. Rolands mormor hann jag träffa och henne tyckte jag mycket om, hon var så snäll.  Hon hade ramsvart långt hår och de brunaste ögon man kan tänka sig.

Rolands morbror flyttade i maj från Värmland till Burlöv, Arlöv (tror att det heter så), utanför Malmö,  i maj. De bor på 5:e våningen och har fantastisk utsikt över strandängar där kor betar och solnedgången är vacker. De trivs bra på sin nya boplats, njuter av att cykla och promenera i omgivningarna för att lära känna trakten. De tycker sig vänlig bemötta och att skåningarna är trevliga, exempelvis så är det många som hejar på dem där de bor.

Avslutningsvis så vill jag bara säga att vi hade en mycket trevlig kväll, god mat,  goda skratt, vackert väder.

Stort tack till alla som gjorde kvällen möjlig!!

Uppdaterat: Ha ha, precis som jag trodde! De höll alltså på och kalasade och skrattade  till halv två på natten och då ska man veta att de flesta är i åldrarna 65 - 82 år! De tyckte vi var ena veklingar som gav oss så tidigt!!

Dom har landat!!!

Det gick bra med flygresan från LA till Sthlm för sonen och hans fru och katterna. Vi drar en suck av lättnad och kan sluta upp med att kolla efter eventuella flygplansolyckor på nätet.


Nästa helg kommer de hit tillsammans med japanska föräldrar / svärföräldrar. Vi glädjer oss redan över det. Roland har redan träffat föräldrarna men inte jag och det ska bli så spännande.


Födelsedagstårta...

...fick vi bild på igår. Yngsta barnbarnet fyllde år och blåste ut alla ljusen!


Hoppas presenterna passade bra!

Dyrbar last ...



...för mig har just nu ett plan över Atlanten: Yngste sonen och hans japanfödda fru, numera amerikansk medborgare. De är på väg till Stockholm för att kunna bo där båda två. Himla roligt att allt löst sig till slut så de kan bo tillsammans. Med dem kommer också de två katterna. De ska på något vis kunna härbärgeras med dem i kabinen, i burar antar jag. Jag håller förstås tummarna att det ska gå bra med resan och med katterna och att de lyckligen landar i Stockholm någon gång i morgon fredag eftermiddag.
(Bild från resan, så här mycket katthår kan det bli när man måste bära kissen i famnen genom säkerhetskontrollen och kissen får panik och bäraren har glömt att ta av sig mobilen och bälte innan, måste göra det med en hand!)

Trofé av älg...

... som jag kan tänka mig att äga, men inte har råd med för den kostar 8900 SEK!  Och jag har nog inte plats heller för den delen.

Visst är den suverän!!! Den är stor och går att ha ute eller inne. Lampor inne i huvudet.



Moo, Northern lighting

Bra dag...

...har vi haft idag onsdag, första skoldagen på läsåret. Det var solbrända ansikten och  barn som hade växt sedan  jag såg dem senast i början på juni. Det var många berättelser om sommaren; nya hundar, nya katter, nya bilar, marsvin, hamstrar, fisketurer, ABU-rullar, skärmflygning, syskon, familj, vänner, pürschjakt på råbock, resor till Turkiet, Liseberg, Gröna Lund, camping, Öland, Borgholm, vattenrutschkana, pool och många andra äventyr i en salig blandning.

Tommy Hammarström och "Vargen kommer"

Tommy Hammarström är krönikör, ledarskribent och författare med en stor läsekrets. Han bor i Värmland tillsammans med Solveig Tärnström, i Södra Fjäll  om jag minns rätt. Nu har han skrivit en bok om hur vargen kom tillbaka till den svenska skogen och den ges ut 9:e september.  Hans åsikt att vargjakt bör tillåtas (för att rädda vargstammen!) väcker uppståndelse. De flesta är vana vid att Hammarström uppträder som en rätt rabiat vargkramare.

Jag har läst det mesta han skrivit i ämnet under några år och hans åsikter om vargen följer exakt det mönster som är typiskt i Sverige i den här frågan: NIMBY, alltså Not In My BackYard. Det är lätt att älska vargen så länge den befinner sig på betryggande avstånd och inte tvingar till ett annat sätt att leva. Men när människor plötsligt finner sig boende mitt ett vargrevir så tenderar tjusningen att falna.

Nu har Hammarström fått uppleva varg på nära håll en tid  och rätt handfast fått se vilka konsekvenserna på sikt blir för dem som drabbas,  hur exempelvis älgstammen påverkas. Tommy Hammarström är väldigt älgintresserad och har skrivit böcker i ämnet.  Jag skulle inte vara förvånad om hans plötsliga vurm för vargjakt också kan bottna i älgstammens decimering p.g.a. varg, inte bara i önskan att öka acceptansen för vargen.

Han har  naturligtvis fel  när han motiverar vargjakt med exemplet att tillåten jakt på utrotningshotade djur lyckats rädda Afrikas elefanter. Det går inte att dra såna parallleller. Elefanterna i Afrika har otvivelaktigt räddats av att ortsbefolkningen fått ta hand om jakten och inkomsterna från den. Men de jagar alltså inte i huvudsak själva, utan hyr ut jakt för stora pengar till jägare från hela världen. Elefantjakten är en högstatusjakt och har blivit en inkomstkälla som man värnar om, alltså värnar man om elefanterna.  Den jakten ger dem pengar att bygga skolor och sjukhus för osv.

Jag kan inte se några sådana möjligheter när det gäller vargjakten av den enkla anledningen att  det finns inget stort globalt intresse för vargjakt. Varg kan man redan jaga i Baltikum och Ryssland för rätt små pengar i sammanhanget. Det eventuella intresset för vargjakt som kan finnas i Sverige verkar handla om  att man genom att jaga varg kan göra en god gärning för att få balans i naturen och rädda klövviltstammarna. Och den uppgiften lär markägare och jakträttsinnehavare få ta på sig själva i stor utsträckning, antingen man vill eller inte.   En lyckad vargjakt ger varken kött, päls eller ens ära, möjligtvis kan det bli några dödshot från militanta vargvänner. Det är inte ovanligt med hot från militanta vargvänner i de sammanhangen, därför väljer man ofta att hemlighålla namnen på dem som skjutit varg lagligen på skyddsjakt. Men det hör vi sällan något om i media.

Imorgon onsdag kommer mina elever!

Äntligen! Det ska bli roligt att träffa dem, vi såg några av dem idag på skolgården eftersom de är på fritis. Några pratade vi med. Nu är det inte klass 1 längre utan klass 2!

Det mesta kommer att vara sig likt, samma platser, samma fröknar, samma tider osv.  Och bad blir det direkt på måndag redan!

70-talsduschen blir kvar.

Den ligger också i källaren men blir kvar åtminstone den här gången. Visst är det lite vattenskadat här och där och den är inte så fräsch numera, men jag är rätt förtjust i de tidstypiska färgerna; skalan vinrött-rött-orange. Och gubben vill gärna ha den som jobbdusch. (De grå fläckarna är kondens på kameralinsen, inte lort på väggen!)


Före - efter tvättstuga igen



FÖRE
Alla lortkläderna slängdes  i högar på golvet, en hög för varje färg / kvalitet i avvaktan på tvätt. Jag är ett sorteringsfreak, det blir nog 6 - 7 olika högar.


EFTER
Nu har jag köpt billiga korgar på IKEA (Samla ) och på ÖB så att kläderna kan hamna i dem istället för på golvet. Mattan är en "oäkta matta" som heter Valby på IKEA och den är också väldigt billig nåt på 400 SEK. Den är varm och skön att  stå på.

Fast det är mer omständligt att kliva runt alla korgarna än att gå över högarna när de låg på golvet, så jag får se om de blir kvar. Det går ju att ångrea sig. Jag är i alla fall för lat för att lägga dem i någon form av korgar som ska dras ut under tvättbänken.

Båt ikväll...

...blev det! D. o. G. i Harnäs ringde och ville att vi skulle komma över och grilla nere vid sjökanten, de kom idag. Där fanns också Blani som kom inatt och som hade övernattat på verandan!

Nu har det blivit fint väder så vi åkte förstås.






Det blev knyte med olika saker; tysk korv, svensk korv, svensk potatissallad, en massa stekta kantareller med ´mycket lök, ja och en del annat smått och gott! Och till avslut IKEAs goda mandeltårta.

Arrendator O

mätte vägen runt som kvigorna hade sprungit. Det blev 9 kilometer. Ingen dålig promenad!  Han har kommenterat under kvigor - på - rymmen - inlägget. Och berömmer  folk på bygden för att de hjälpte till!!

Luskamningskväll ...

... är det idag i Årjäng. Det är varje års stadiga vädjan till föräldrar att luskamma sina barn före skolstart så att man ska kunna slippa eländet åtminstone ett tag framöver. Jag ser framför mig hur alla flitigt sitter och benar och kammar, benar och kammar! :-)

Före - efterbilder från tvättstugerenoveringen.


FÖRE
Så här såg det ut i värsta hörnet före sommarens renovering. De hemska rören ville jag verkligen slippa se. Men eftersom de måste finnas kvar så blev knepet att ställa 37 cm djupa bänkskåp framför dem och sedan 60 cm djupt utdragsskåp mellan dem och torkskåpet längst till vänster.  Då blev allt i samma linje och så en 60 cm djup bänkskiva på. Då syns inte mellanrummet bakom där rören finns kvar.



EFTER
Bänkskivan i massiv bok blev  verkligen en höjdare i tvättstugan. Den kostar mindre än laminat, men är förstås ömtåligare och kräver omvårdnad.

- Du kommer att få ta tjänstledigt, flinade gubben när jag läste hur man skulle  olja den. Det är varannan dag de första veckorna, sedan var tredje dag och sedan 3-5 ggr per år.  Men den är så läcker att se och ta på. När den är klar ska det stå en mangel här. Skåpet till vänster är alltså utdragsskåpet. Alltsammans är Faktum från IKEA med Applåddörrar.

Gubben är lite vrickad...

...ja inte i huvudet, men i en fot. Han klev ner i ett hål och drattade i backen så nu har jag revat in honom, smörjt in honom med Voltaren (han kan en fruktansvärt dålig historia om det namnet och den berättar han glatt varje gång!) , medicinerat honom och framför allt; tyckt synd om honom.

Men det går inte att få honom att sitta still så att den stackars foten får vila! Hur får man gubbar att sitta still??? Tips någon!

Bästa kollegorna...

...har jag!! Det är roligt att träffas igen efter sommaruppehållet! Även om det är stressigt med schemaläggning och annat så har alla tid för ett vänligt ord på vägen. Hjälpsamheten är också stor.

Och snart kommer barnen, bara en dag till! Det ska bli så roligt att se om de har ändrat sig under sommaren och om de är solbrända och höra vad de har hittat på under ledigheten.

Väggdekoration...

...kallas wallstickers har jag lärt mig på nätet nu. Vi får, i anslutning till tvättstugan, i källaren en korridor med en vit vägg. Undrar om det går att dekorera den med wallstickersbild fast det är målad puts? Någon som vet eller har prövat wallstickers på målad puts?

Den här tänkte jag mig kanske skulle kunna vara nåt! Eller finns det någon snyggare till en lång vit vägg? Syns här nedan!





Eller kanske är det bättre att satsa på en ljusslinga längs med hela väggen, en ljusslinga som alltid lyser?

Paliette Garland, Star trading

Förvaringsrenovering källare...

...har vi satsat på i sommar och den sunkiga tvättstugan. Vi är av naturen lata och nu efter så många år utan insatser så var vår förvaringssituation urusel. Till slut knövade vi  bara in där det råkade finnas en glipa och sen glömde vi bort vad vi ägde och köpte nytt istället. Helt hopplöst! 

Nu kommer ibland lite glimtar från hur vi tänkte och gjorde för att göra det bättre. Det har varit mycket vridande och vändande på allt för att få de saker närmast som vi behöver oftast och det andra en bit bort. Sen ville vi samla liknande prylar tillsammans så de inte var utspridda. Sammanfattningsvis kan man väl konstatera att vi har alldeles för många kvadratmetrar att husera på, då samlar man på sig en mängd prylar som är inte så behövda, men som är svåra att slänga. Ändå¨har vi slängt massor, bränt, skänkt till loppis och second hand, kört flera lass! Vi skulle ha varit färdiga för någon vecka sedan men eftersom jag fjompat mig lite och varit skröpplig så har det legat på is. Vi blev klara med det mesta idag, så jag kan tvätta i alla fall.


Förhöjning under tvättmaskinen var helt suverän!! Nu slipper jag stå på knä när jag ska lägga in i den. Rekommenderas till alla, åtminstone oss som börjar bli gamla och stela. Finns att köpa för några hundralappar överallt där man säljer tvättmaskiner. Värd varenda krona! Visste jag inte fanns ens förut!


Förvaring i utdragsskåp i tvättstugan för kemisk-tekniska grejer som stått utspridda i huset lite här och där. Nu blir allt överskådligt och lätt att hitta. Det är ett Faktumskåp från IKEA med Applåddörrar tror jag. Önskar mig förstås ett sånt här skafferi också. Men i övrigt vill jag ha kvar köket från 1977.


Tom fin vit vägg som jag ska ha något på. Tror tyvärr inte att applikationer fastnar på målad puts men jag ska pröva. Kanske något med smide istället? Vanliga tavlor och foton har vi massor men jag är rädd att de blir förstörda av den ibland fuktiga luften i den här korridoren som ligger i anslutning till tvättstugan i källaren. Textil?
Någon som har en idé om vad det skulle kunna vara här.??

Seminarium om konsten...

... idag i Sverige;  om vi får ha konst som är figurativ och romantisk eller inte, blir det på Edsviks konsthall den 1:a september. Om jag hade möjlighet skulle jag naturligtvis åka dit och lyssna. Då blir det gissningsvis en het debatt mellan dem som säger att Odd Nerdrum-konsten är föråldrad och meningslös och dem som tycker tvärtom. Hoppas att någon spelar in den debatten och lägger ut på You Tube. Den är intressant för många att ta del av. 

Jag fick information om detta av Christoffer Rådlund (konstnär, verksam i Oslo) som tillsammans med Johan Lundberg (chefredaktör tidningen Axess, författare) har skrivit boken Figurationer.  (läser jag just nu med stort intresse!) Den kom ut samtidigt som utställningen i Edsvik presenterades.


Här klistrar jag in kommentaren från Rådlund, den som han gjorde idag på mitt tidigare inlägg om konsten får vara vacker eller inte:

"hej Inga

Tack för många goda tankar.

Den 1 september blir det seminarium på Edsvik konsthall, med gäster från bla. Glasgow, London och Oslo. Alla svenska kritiker har naturligtvis också blivit inviterade.

Hjärtligt välkommen.

Högaktningsfullt - Christopher "


GRATTIS ANNA o LENNART...

SOM IDAG LÖRDAG PÅ APERTIN ÄNTLIGEN BESTÄMT SIG FÖR SAMMA EFTERNAMN!!


Lars Hagström spelar orgel i Silleruds kyrka...

...idag lördag klockan 12. Det måste vi höra! Och se! Han är fantastisk och spelar lika mycket med fötterna som med händerna. Jag var där förra året och det var verkligen minnesvärt. Man ska sitta uppe på läktaren så att man ser också, inte bara hör. Hans framträdande är en del av arrangemanget Allsköns musik som pågår i hela Årjäng överallt under helgen.

Uppdaterat: Vi hann tyvärr inte dit. Det var målning i källaren (det  ligger efter nu när jag fjompat mig och skröpplat under den gångna veckan). Det måste bli färdigt nu så jag kan tvätta. Tvättkorgen svämmar över. Och så kom nya fiskegäster och gamla skulle skickas iväg.

I kväll ska jag skriva om grillningen vid sjön igår fredag kväll med lite ovanlig grillkombination.

Nu trampar gubben runt och vill måla sista gången i källaren på golvet och sedan ut och äta något gott och eventuellt lyssna på någon musik någonstans. Pub-kväll i Lennartsfors med live blues ligger bra till men vi vet inte när det börjar, det står 19.00 på ett ställe och 21.00 på ett annat.

Kor på rymmen...

...hade vi igår. Nja, inte våra kor, men arrendatorernas kor, och inte kor heller utan ungdjur, 25 stycken.

De går annars nere på Sellersänga (tror det heter så), det obrukade området mellan Prästgården och Elgtån. Där har inte betat djur sedan Johannes brukade Prästgården eller möjligtvis Rune och Asta. Men häromdagen hägnades det in och djuren släpptes där.

När Roland skulle åka till jobb igår morse så såg han att eltråden låg nerriven ut över vägen och det var spår (skithögar!) efter djuren på vägen. Han, tillsammans med Weine i Bäcken, följde spåren (skithögarna!) på länsvägen mot Vårvik, förbi Prästgården, Signebyn, Gôre, ända till Harnässkylten och ungefär där hade de vänt och fortsatt upp mot Eskedalen. På morgonen hade de stannat hos Olof som undrade om han hallucinerade när han vaknade och tittade ut i sin trädgård. Där gick 25 ungdjur i godan ro och betade!!  Där hade de varit 10 minuter innan Roland kom.

De hade fortsatt genom skogen upp till Lisslerud och ut på vägen igen. Någonstans här så kom arrendator Olle från Långserud med en hink havre. Med hjälp av den före flocken och andra hjälpsamma motare här och där efter vägen, bl.a. Daniel på Prästgården så motades djurflocken hela vägen tillbaka till sin betesplats. Dock tog de upp hela vägens bredd så en och annan bilförare fick lite häpet stanna och släppa förbi dem, bl.a. dotter till Gunnar i Gyltenäs.

Roland hade ingen kamera med sig (har han aldrig när det behövs!) utan tog bilder med sin utslitna telefon.






På den här bilden tror jag att de är har passerat Signebyn och är på väg att passera skolan och avtagsvägen mot Hol.

Lars G Nordström, postens vd...

...fascinerar mig som person. I en ny artikel i DN så säger han sig hinna med att vara vd på Posten och ha alla andra uppdrag vid sidan av eftersom han som vd får hjälp med att tänka, med logistiken osv. Han tycker att det är roligt att jobba.

(Det här är ett långt och tramsigt inlägg, hoppa över det! Det är mest en egen tankebearbetning, ungefär som Vygotsky menade;  med hjälp av ord kan man försöka föra tanken framåt)

När jag läser på  lite bättre så ser jag att det ju var Nordström som avstod hela sin lön från Posten (på ett antal miljoner per år) eftersom han redan hade en pension från Nordea, sitt förra jobb, på 5 miljoner per år. Ja, ett annat skäl var förstås mediadrevet som i stort sett krävde hans huvud på ett fat. Undrar om han har blivit ovän med någon tidning eller någon journalist, eller om han verkligen är så rutten som han framställs i pressen? Sen kan man ju undra om det är han eller hans arbetsgivare som ska klandras för eventuellt uppblåsta ersättningar?

Karln jobbar alltså gratis på Posten om han inte ångrat sig i smyg och tagit tillbaka sin lön!!! Han jobbar gratis 2000 timmar per år enligt egen beräkning och mycket av jobbet görs på kvällar och helger så att han ska få tid till att extraknäcka.  Jag hade alltså fel när jag skrev att han avlönades för något som borde vara ett heltidsuppdrag, minst. Han avlönas inte alls och borde kanske egentligen inte jobba alls.  Han togs in till Posten akut när förre vd:n sparkades och skulle bara ordna till samgåendet med danska posten. Nu är det uppdraget slutfört o Nordström är faktiskt pensionär.

Men de övriga uppdragen är inte gratisjobb, dem tjänar han mycket pengar på.

Sen har han inte någon privatförmögenhet säger han (vart i all världen har han då gjort av alla pengar han tjänat under alla år???? Skänkt dem tll välgörenhet?  Spelat bort dem???)  men han säger sig ha en slant på banken (är han inte klok, kan han inte läsa innantill att avkastningen = räntan är i stort sett obefintlig????)

På sin fritid kan han tänka sig att koppla av i en stuga i Halland, men ibland stryker han skjortor samtidigt som han kollar på ointressant fotboll. (Varför utnyttjar inte han möjligheterna till hushållsnära tjänster när han nu jobbar så mycket?? Säg inte att han vid behov sysslar med avancerad fläckborttagning också!!!)

Jag blir ju bara helfascinerad av hur en människa kan bli så absolut absorberad av arbete att den  jobbar så mycket och dessutom jobbar en massa gratis. Hur  kan han låta fritiden bara försvinna. Har hans stackars liv ingen annan mening? Finns det ingen fru, inga barn, barnbarn, syskon, släktingar, grannar, privata vänner, umgänge osv. Har han  inget socialt liv som är mer hållbart och på längre sikt  än en anställning??

Jag har naturligtvis inte ett enda dugg med Nordströms privatliv att göra, men människor som lever udda eller tänker i helt ologiska banor fascinerar mig. Om den bild av sig själv,  som han framställer i DN-artikeln, stämmer, så platsar han nog i en eventuellt ny bok om "De ovanliga" eller också behöver han behandling för akut "Pensionspanik" alltså den abstinens som kan drabba en del människor när de står inför att avsluta sitt förvärvsliv och gå in i en tillvaro där man inte är så betydelsefull i samhället längre.

Eller också kan  man tänka att våra vanliga mallar för vad som är ett bra socialt liv, inte behöver var rätt, Kanske kan arbetet vara lika med livet  ända fram tills man dör.

Nu har jag fått alldeles för mycket tänketid, det här börjar spåra ur!

Datorarbete mer än en tim/dag...

...ger speciella rättigheter! Arbetsgivaren är skyldig att bekosta synyndersökning för den anställde och dessutom att bekosta teminalglasögon om det behövs. Och detta är lagstadgat!  Undrar om alla vet om det som jobbar mer än en timme per dag vid datorn. Det gör ju rätt många numera.

Piratpartiet ställer upp...

...i valet i kommuner och landsting!

Bra kan det vara, för det sägs att de kommer att ta röster från SD. Och om de splittrar upp här så kommer ingen av dem att bli en maktfaktor för jag antar att de inte kan kampera ihop i allianser.

Eller kan de det tro?

Svensk åldringsvård - bäst i världen!

Jag tror att svensk åldringsvård är bäst i världen.  Vi har ju  vänner och bekanta i olika länder och världsdelar numera så vi har haft anledning att jämföra lite och jag kan inte tänka mig annat än att svensk åldringsvård måste vara i särklass.

Jag menar här kan alla oavsett egen ekonomi eller barns ekonomi kan få kvalificerad vård och omsorg. Sen är det också suveränt att man har så stor respekt för vars och ens egna önskemål; bo hemma eller bo på äldreboende. Åldringen kan också ofta få rimliga önskemål tillgodosedda när det gäller att avgöra vad man vill ha hjälp med och hur.

Det klankas mycket på äldrevården i media, så utan andra erfarenheter än tidningsläsning så kan man tro att det är rena ättestupan. Naturligtvis kan det vara så att det finns enstaka felaktigheter men i det stora hela, som system betraktat så måste det vara så att Sverige här är världsledande. Synd att man inte gör några jämförande internationella undersökningar på det här området och inom barnomsorg så som man gör med skolan. I så fall skulle säkert Sverige hamna i topp på båda. 


Huvudlössens tid...

...kommer med skolstarten. Jag blir förvånad när jag läser om eländet i en artikel, visste inte att det var vanligare ju längre söderut i landet man kommer. Man kan  undra varför, de lever inte utomhus och borde inte påverkas av ett kallare klimat. Och glesare boende kan inte heller inverka, barn är lika nära varandra i dagis och i skolor överallt.

Sen drabbar det orättvist. En del barn tycks disponerade och får lus om och om igen trots ivrigt  tvättande och stor försiktighet, medan andra aldrig drabbas.

Jag har i alla fall en känsla av att det inte var så vanligt förr. När jag började jobba med barn i början på 70-talet så var lusangrepp väldigt ovanligt i en barngrupp, men nu är det få perioder under ett läsår som är lusfria.

Någonstans i en artikel eller insändare påstods att lus kunde bekämpas med att tvätta håret ibland med såpa. Det låter rätt äckligt men kanske är effektivt. Någon som vet om såpa funkar mot lus? Och i så fall varför?

LUNCHTRAV igår måndag...

...var det här i Årjäng, en stor dag för oss och släkten i övrigt!

Rolands systerdotterdotter körde sitt första riktiga travlopp med riktig licens.











Matilda är hårt belastad med trav från flera håll i släkten både på mammas och pappas sida och har alltid hålltit på med hästar. Dräkten fick hon ny för ett tag sedan och den invigdes med detta loppet. För den som inte är insatt kan jag berätta att färgerna och mönstret på dräkten är unikt för varje kusk, specialsys och ska liksom godkännas tror jag. Den här dräktens färger och mönster har gått i arv. Om jag inte är felunderrättad så hade först Matildas morfars far de här färgerna och sedan morfar och nu Matilda.

Något referat av själva loppet ska jag inte ge mig på, jag var inte där. Men Roland kunde inte låta bli att se och det är han som har tagit bilderna. Matilda och hennes syster Märta är två väldigt trevliga och snälla barn som har varit lite som våra barnbarn eftersom de egna bor så långt härifrån.

Kul Matilda! Du är strävsam och duktig!  Nu är det mer hästutbildning som väntar med gymnasiet i Lillerud utanför Karlstad. Vi önskar fortsatt lycka till med både hästkörning och studier!

Himla kompetent Post-vd!

Han måste vara himla kompetent, Lars Nordström, som klarar av att sköta Posten på i stort sett en halvtid.
 
Man blir imponerad!

Posten är  Sveriges största företag  om man räknar efter antalet anställda, 50.000  tydligen. Nordström har betalt för att göra ett heltidsjobb tror jag, eller också har han bara betalt för att göra jobbet? Därom tvista de lärde just nu. Postens styrelseordförande säger att vd:n  verkar sköta jobbet för Nordström är alltid på plats och svarar i telefon när han ringer och söker honom. ( ?) Ett lite ovanligt mått på effektiviteten kanske.

100 dagar per år, det måste väl nästan motsvara en halvtid, så sysslar Nordström i alla fall med lönande extraknäck istället för att jobba med Posten. Tänk om han jobbade heltid på Posten istället, så ännu mycket bättre det skulle bli!  Kanske effektivare organisation och lägre porto och fortsatt brevbäring ut till kunderna. Om jag nu har förstått det rätt så ska vi så småningom hämta vår post själva i närmaste tätort och för en del blir det rätt långt. Det är väl bara en tidsfråga innan vi får hämta våra olönsamma små brev själva hos avsändaren, medan Posten koncentrerar sig på den lönsamma frakten åt företag.

Eller kanske ska man inte tänka så. Man kanske ska tänka att vi alla borde vara anställda för att se till att jobbet blir gjort, oavsett om det tar två eller åtta timmar per dag. De duktigaste kan då lönas med automatik i mer fritid, fritid som kan användas till att jobba mer med annat eller till att ligga på stranden. (Fast jag misstänker att Nordström lönas både med mycket fritid och hög lön förstås, det är inte så lätt det här och inte så självklart heller). Fast då kanske det borde vara uttalat att anställningen har den utformningen och inte är en heltidsanställning i vanlig bemärkelse. Raka puckar och öppna kort alltså! Det är nog egentligen det vi önskar, vi som är "vanligt folk" och som ibland känner oss lite lurade av dem däruppe, de som bestämmer lite mer än vi och som i skydd av sin makt kan dölja obeslutade privilegier, förmåner som vi till slut betalar med våra frimärken och vår skatt bl.a..

Undrar om staten snart spelat ut sin roll. Den bildades ju en gång i tiden för att se till att vi hade skydd (polis, rättsväsende) men numera är poliser rätt sällsynta och många får betala själva för väktare och skydd och rättsväsendet ser ut att fungera med ett par års fördröjning. Tanken med staten var också att vi skulle få postgång som fungerade (hmmm??), att vi skulle få vägar, utbildning och så vidare....

Trav...

... kanske det kan handla om i morgondagens blogginlägg. Nu är det för sent och jag är väldigt trött. Sovdags är det! Stockholmsinläggen var ju några dagar sedan. Vi är lyckligen hemkomna.

Stockholm dag 1

Strålande solsken, sommarväder och det hade jag naturligtvis inte klätt mig för.  Hett vart det.Den här sommaren har vi varit vana att bylta på oss.

Det blev lite småreparationer i sonens lägenhet, IKEA på Liljewalchs och Nationalmuseum. IKEA på Liljawalchs var jag lite besviken på.  Det var både affärshistoria och desinghistoria, men lite för  mycket affärshistoria och för lite designhistoria.  Annars är idén ju bra, som grundkoncept. Utställningen på Nationalmuseum hade jag redan sett.




Blå Porten, matstället bredvid Liljevalchs är en oas.

Vi träffade också Kent, han som körde rally hemma hos oss, Kent som var med på bröllopet i Japan. Kent jobbar på Volvo i Göteborg annars och vet berätta att det finns ett par Volvomodeller som säljer så mycket som man kan leverera och att SUVarna går bra i Kina.




Kent kom alltså på motorcykel och fortsatte hem på motorcykel.

Kväll på restaurang Östgötakällaren  på söder. God mat och trevligt sällskap med sönerna och Stcokholmssonens damsällskap C.

Det blev ett besök på DICE också, LA-sonens arbetsplats. Där får man inte ta kort för det är så hemligt med dataspelstillverkning. 240 personer jobbar där i alla fall och ingår i EA, Electronic ARTs. Koncernen presenterades ett delårsbokslut igår kväll och det var rejält positivt. DICE är en vinstmaskin i företaget, har gjort dataspel som sålt bra. Företaget disponerar två våningar längst upp i det stora glashuset vid Slussen. Vi gjorde en rundvandring och kollade. Det påminner om snygga fabrikslokaler, massor av datorer i grupper, avskärmade av snygga glasväggar. 5 produktioner är igång just nu. Några spel har precis släppts och gått bra. Roligt att träffa en del av sonens gamla goda vänner. Språken som hörs i luften är ofta engelska men också andra. Dataspelstillverkning är internationell och inte särskilt språkberoende.



Så här ser entrén ut i alla fall.


Mariatorget är så vackert och idylliskt


Nu när det var 25 - 30 grader varmt så var massor av människor på utflykt på gräsmattorna vid Mariatorget.


I Kungsträdgården tror jag det var så svingade sig det här lilla barnet (2-3 år gammal bara) i gummiband så högt att hon var i höjd med träden och hon hissnade inte en gång, rörde inte en min bara log milt och lugnt, skrattade ibland.

Stockholm dag 2

Först träffade vi Palle; en bekant från Sillerud som bor i Stockholm och är verksam i byggbranschen. Han tittade över och kollade på sonens badrum. Hjälpte till att fundera över lösningar och kostnader. 

Vi åt  lunch tillsammans vid Mariatorget och hade en trevlig pratstund. Tillsammans kunde vi konstatera att vattenskador och väder är det enda som är riktigt demokratiskt här i världen. Det drabbar alla rättvist, hög som låg. Han skulle efter besöket hos oss till Ingvar Hirdvall exempelvis.

Under dagen flanerade vi på söder. Vi har inte riktigt tagit till oss söder förut. Förstår nu vad en av Skarsgårds söner menade när han i en intervju för sonens tidning sa att han när han besöker Stockholm rör sig i stort sett runt ett par kvarter på söder, inte mer. Det är hemma för honom. Det är liksom avslappnat som frk Tjatlund sa, det hörs olika språk, här finns olika hudfärger, massor av folk ute hela tiden. Det liksom kryllar överallt. Det påminner lite om sydligare länder; taxibilarna tutar vildsint om man går för långsamt över gatan¨, cyklisterna flyger fram och plingar rabiat, fotgängarna trängs glatt, motorcyklar dundrar förbi och drar på mellan husväggarna.


Sonens diskbänk  är jag avundsjuk på. Snyggt och funktionellt med hel diskbänk i ett stycke och så bara spishäll. Vi tränade på spisens induktionshäll.


På Medborgarplatsen var det ett osannolikt folkliv. Hur många som helst på en rad av uteserveringar. Alla har rättigheter förstås men ingen av gästerna är påtagligt berusad.




Där borta går fader och son.


Här promenerade vi också, från Medborgarplatsen till Fatbursparken på väg mot Mariatorget.


Överallt är det uteserveringar med mycket folk


Det här tror jag kallas Fatbursparken. Kan inget om dess historia, den bara dyker upp där lite plötsligt.


Så här är utsikten från sonens fönster. Idylliskt ser det ut och är rätt lugnt.

Hög lärartäthet...

...är oftast bra att ha men det är inget universalmedel för framgång i skolan. Om man bryter sönder strukturerna i skolan och låter de yngsta barnen i skolan exempelvis vimsa omkring bland ett antal lärare, i olika klassrum och olika gruppformationer så blir det rörigt och otryggt i alla fall och då spelar det inte så stor roll hur många lärarna är. I det fallet finns ett systemfel i organisationen och det kan inte botas genom att anställa fler lärare.

Men det blir lika fel att hårddra åt andra hållet och säga att man kan ha hur stora klasser som helst bara läraren är duktig. Det stämmer inte heller förstås. Men en bra organisation klarar sig absolut med färre lärare eftersom barn och föräldrar blir trygga.

Lärartäthet diskuteras i
DN och på Maries blogg.

Jag skrev så här i en kommentar:

"Visst är det så:
1. Skolan måste utformas så att den kan fungera för eleverna med normala lärare, alla lärare kan inte vara superpedagoger.

2. Lärarutbildningarna måste stänga av lärarkandidater som man under den praktiska och teoretiska utbildningen förstår inte kommer att klara jobbet som lärare.

3. Skolan o skolledare måste börja locka de duktigaste lärarna till de svåraste klasserna och göra det aktivt genom att erbjuda exempelvis lägre undervisningsskyldighet och högre lön.

4. Elevernas och föräldrarnas utvärdering av den enskilde läraren bör vara obligatorisk, men OBS utvärderingen ska vara utformad av läraren och hanteras av läraren själv, inte av Skolverket, rektor, politikernivån eller någon annan utomstående. Sen kan både den och resultatet gärna hänga med till lärarens lönesamtal.

5. Skolan måste ta ansvar för att de lärare som år efter år har svårt att klara av en genomsnittlig klass, får handledning och vidareutbildning i att hantera en klass och om det inte funkar få nya arbetsuppgifter och om det inte finns eller funkar, faktiskt kunna säga upp läraren från jobbet"


Tre hermeliner...

... har vi i vedhögen! Därför skäller hundarna så ivrigt ibland på nätterna. De är ute och leker på vedklabbarna. Det verkar vara ungar som roar sig så som alla sorters ungar roar sig!  Undrar hur många det går åt till en päls?? ;-))

Piriga och skruttiga...

...är alla blommor jag planterade i krukor överallt. Det blommar dåligt av solbrist och ruttnar p.g.a. regnet. Idag gav jag upp och slängde det mesta av penséerna. De har bara inte klarat den här regniga sommaren, annars kan de vara fina långt in i september. Nu får pelargonerna en chans och jag får köpa bollkryss istället redan nu.

Det har inte varit roligt med trädgård i år. Annars brukar jag ha ett antal entusiastiska inlägg under kategori trädgård här på bloggen, men nu blir det väl bara detta enda.

Inte en stavelse rätt...

...blev det om dagens förväntade aktiviteter! Och det är gubbens fel!! Han har minsann inte skuvat ihop några IKEA-skåp. Han avsynade stuggäster i morse och försvann sedan på Maraudern till ett jaktmöte, därefter blev det några minuters vila, + ankommande fiskegäster i bägge husen (gamla goda vänner f.ö.) Och nu, som sant sällskapsjuka matvrak,  förbereder vi som bäst för att ha med goda vänner ut på sjön, K och O från Holmedal. De har aldrig varit här på Östra Silen förut och det ska bli roligt att guida runt lite. Vi äter lite grilljox, dricker kaffe och lajar runt lite. Förpliktelserna bara rinner av oss så där!! Refererande till förra inlägget så skulle jag vilja påstå att det är en konst, en konst att lägga förpliktelserna ifrån sig, för att ägna sig åt vänner, mat och annat trevligt. Det är nåt man lär sig med åren och med ett allt rymligare samvete!

Jag har bara tvättat i min nästan färdiga nya tvättstuga, strukit och slängt trista blommor i trädgården. Bloggen har jag också misskött, men jag är alltså inte arg på någon, det är inte därför mina kommentarer har varit fåtaliga. Och jag hinner inte publicera halvfärdiga inlägg. Men det kommer.

Gamla är lyckligast...

... enligt ny forskning! Äldre är bättre på att välja bort tråkigheter som går att välja bort och bättre på att ta vara på det goda i livet. Och jag kan bara hålla med; "att var ung var för djävligt"!  Jag fyller 60 nästa år och det här är min bästa ålder någonsin åtminstone fram till krämporna sätter in.

Hinna med...

...ska jag den här helgen. Det blir att läsa igen bloggar som jag missat i flera dagar, kolla att LA-sonen kommit fram till LA (han är där för att hjälpa sin fru att packa och flytta med till Sverige!), fortsätta med att lägga ut bilder bl.a. från stockholmsresan, åka på båttur i det fina vädret vill vi också, installera inredningen i tvättstugan, den  som gubben håller på att skruva ihop.  Fina lediga dagar kan det bli så här i ledighetens elfte timme. På måndag börjar allvaret igen.

Om Edsbergs slott, Edsviks konsthall

Här nedan följer ett klipp ur information från Sollentuna kommun.
Vi var ju på Edsviks konsthall vid Edsberg och så här kan man läsa om Edsberg.
Slottets historia

Edsbergs gods bildades ursprungligen i slutet av 1620-talet. Då gav kung Gustav II Adolf tillstånd till proviantmästaren och fogden Henrik Olofsson att öppna ett värdshus vid Edsvikens nordspets. I ett brev till kungen berättar Henrik Olofsson 1629 att värdshuset och gården "Eedzbacka" står färdigbyggda. Detta värdshus är i dag känt som Edsbacka Krog.

Gamla Edsbergs slott

Någon gång under 1630-talet övertog riksskattemästaren greve Gabriel Bengtsson Oxenstierna godset och 1647 beviljades han sätesfrihet (skattefrihet) för Edsberg. Gården var på den tiden ett ståtligt trähus, som sedan gick i arv inom den Oxenstiernska familjen under drygt 100 år.

Den förste Rudbeckaren på Edsberg, överståthållare Thure Gustaf Rudbeck, köpte Edsbergs säteri - som gården nu kallades - år 1757 för 360 000 daler kopparmynt. Han lät riva trähuset och uppförde det gedigna "Stora Huset" på den gamla huvudbyggnadens grund. "Stora Huset", den slottsbyggnad som vi i dag kan beskåda, stod färdigt omkring 1760. Huset byggdes i fransk rokokostil och är en putsad tegelbyggnad med fasta flyglar, täckt av ett valmat mansardtak.

Edsbergs slott, som säteriet nu kallas, var den Rudbeckska ättens stamgods i nästan 200 år. Författarinnan Malla Silfverstolpe, barnbarn till Thure Gustaf Rudbeck, har skildrat livet på slottet under både vardag och fest. Under 1800-talet besökte bland andra författarna Fredrika Bremer och Carl Jonas Love Almqvist slottet, liksom konstnären Anders Zorn.

1959 såldes slottet till Sollentuna kommun. Kommunen beslöt att bevara slottsområdet som kulturminne. Slottsparken öppnades för allmänheten och man har försökt att stegvis återskapa parkens forna prakt. På 1990-talet renoverades slottet. Modernt fasadmaterial från tidigt 1960-tal knackades ned och ersattes med infärgad kalkputs, enligt ursprungligt recept. Felaktiga fönster byttes ut mot nya, tillverkade efter ett bevarat originalfönster.

Renoveringen av paradvåningen avslutades 1995, där bland annat de ursprungliga skurgolven slipades och behandlades med lut och olja. Renoveringsarbetena i slottet fortsätter kontinuerligt. I dag förvaltar Sollentunahem slottet.

I Edsbergs slott kan man höra historiens vingslag från fyra sekler. De väldiga lindarna på slottets gårdsplan har bevittnat slottets hela historia. Träden har enligt en muntlig tradition planterats här redan under 1630-talet.

FIGURATIONER, Edsviks konsthall - Sollentuna.

Visst ligger det avsides Edsviks konsthall i Sollentuna. Lokalerna är inrymda i ekonomibyggnaderan vid  Edsbergs slott. Först till Sollentuna och så ut till Edsberg. Det är knappast lättillgängligt. Kommunen äger anläggningen och en konstförening hyr för att kunna arrangera utställningar.

Någon Carlo, tror han kallas så,  (Richardo Donso?) är konsthallschef där och fixar till utställningarna. Han har tidigare varit i Upplands Väsby. Vi pratade lite med honom när vi väntade på taxin.  Han var urspungligen från Chile och konstutbildad där, sedan till Rumänien och verksam där. I båda länderna hade han upplevt att konsten var styrd uppifrån, staten hade bestämda syften med konstlivet. Sedan kom han till Sverige och finner att konsten är styrd och smalspårig, fast inte direkt från staten utan från mainstream via staten till konstlivet. Fast nu åt andra hållet; det som eventuellt kan vara vackert och figurativt är istället nästan förbjudet eller åtminstone ignorerat. Så tolkade jag honom i alla fall med risk för missförstånd pga eventuell språkförbistring.

Utställningen visar verk av Odd Nerdrum och hans  norska elever, konstnärer som utbildar sig / verkar i figurativ konst. De gör bilder i klassisk stil med mest porträtt, men också interiörer och landskap. Det är långsam traditionell olja som gäller.

Nerdrum har också några verk med och visst syns det på långt håll vilka bilder som är mästarens och vilka som är elevernas. Nerdrums bilder är som vanligt suveräna och jag känner igen de flesta av dem från tidigare utställningar. Av de övriga så gillar jag mest Rainbow crucifix och Huvud  av Sverre Bjertnaes, Flicka vid fönster av Marianne Wiig Storaas, Rosenbuske av Frank Brunner, Örjan av  Jon Bakken,  Självporträtt med skinnhatt av Trine Folmoe,

Utställningen hade när vi var där 15 - 20 besökare vilket måste betraktas som helt ok en vanlig vardag eftermiddag.  Besöksantalet hade överträffat förväntningarna ordentligt, Många hade enligt konsthallschefen velat diskutera konsten och hade, som jag varit engagerade i debatten runt modern svensk konst, vad den får vara och inte.

Sen fanns det några porträtt som verkar kopior på Nerdrums form, dvs uppkäftig min, riddare, liggande kroppar. Men de saknade hans uttryck och blir därför platta och ser lite ofullständiga, ofärdiga ut. Som om det fattas något, de ger mer intryck av att vara hantverksträning och studier. Fast när det gäller konstelever som försöker lära sig hela hantverket så är det helt tillåtet förstås. Det är intressant att se hela spektrat av den utveckling som ändå är på gång när det gäller klassiskt måleri. Och det är intressant att följa den debatt som följer i spåret av den.

Om något ska liknas vi Bruna toner i det här sammanhanget så är det väl när Eva Ström sätter sig på etablissemangets höga hästar och fördömer Nerdrum-konsten. Det liknar nazisternas fördömande av den moderna konsten, den man kallade Entartete Kunst. Det är synd att det etablerade konstsveriges ramar för vad som är accepterad konst och inte,  ska vara så snäva. Det blir en navelskådande debatt som inte lyfter själva analysen av konsten utan som mer kommer att handla om vem som har makten att avgöra vad som är bra och inte. Det är ju i o för sig totalt ointressant. Ett konstverk kommer alltid ses olika av olika människor och förhoppningsvis ska en nationalstats och ett konstetablissemangs uppdrag i sammanhanget vara att bidra till att man inom landet kan ha ett brett spektra av konst, att det ska finnas visningar och utbildningar som tillfredsställer olika smaker / inriktningar

Om jag ska vara kritisk till något i Edsviks konsthall så är det att jag saknade en samlad presentation av konstnärerna, det fanns bara namnen och så förstås presentation om man ville köpa boken Figurationer av Rådlund - Lundberg.


Trevligt att också på kvällen efter besöket på Edsviken diskutera skillnaden mellan illustration och konst. . Det finns mycket goda bildhantverkare som stannar vid att vara just illustratörer, dvs göra bilder som visar upp någon annans avsikt, men det finns också människor som pendlar mellan att vara både goda illustratörer och konstnärer. Ibland blir gränsen flytande. Måste kanske få vara det.


LA-sonen, som har läst konst men  som arbetar med bilder till illustration, känner ju människor i alla läger.

Packmopedsturnén och Dregen...

...kom till Silleruds hembygdsgård i kväll torsdag. Det blev en magisk kväll med vackert väder, varmt och skönt, sprakande solnedgång över Svensbysjön, 852 personer hade betalat 295 kr styck för att få se! Bra resultat som tyvärr inte de arrangerande föreningarna får något av. De får däremot tjäna en slant på försäljning av korv och kaffe exempelvis och ta avgifter för parkering. (Och det hade enligt uppdaterade uppgifter gått riktigt bra den här gången!) 

 Artisterna står i gengäld hela risken med sina intäkter. De har inget fast gage och delar överskottet lika mellan sig vid turnéns slut. Men blir det inget överskott så kammar de noll, alltså vågar arrangörer ute i buskarna chansa att bjuda in dem, det blir åtminstone inte minus.  Årets turné ser ut att ha sålt bra så förhoppningsvis fortsätter man. Det har varit utsålt på flera ställen och idén att sälja biljetter över ticnet verkar ha varit bra, i alla fall en regnsommar som denna. Folk köper i förväg och väntar inte till samma dag.

Packmopedsturnén har gått
12 år nu tror jag och det är egentligen bara i Värmland som den turnérar (undantag Åmål i Dalsland i år!) , artisterna tar sig fram med moped och spelar på ställen som inte ligger så långt isär. I år deltar Pugh (kallad Puch!) Rogefält, Plura, Göran Samuelsson (värmländsk visdiktare, initiativtagare och ledare) , Pernilla Andersson, Anders  Glennmark, den här gången också  Dregen, samt säkert några som jag glömt bort.  De kom från Åmål idag torsdag, övernattar i Noretjärns stugor vid golfbanan och far vidare med mopederna över Finnskogen till Arvika i morgon fredag.

Jättefint arrangemang i alla fall vid hembygdsgården. Scenen, vid platsen för den årliga brasan, kom att fungera som en amfieteater så alla såg bra. Richard hade mätt upp ordentligt. Man blev tveksam när biljettförsäljningen rusade iväg, men det hade gått att ta några till. I Åmål dagen innan hade det bara varit 500 drygt, antagligen platsbrist i Plantaget, centralt i stan.

En överraskning var ett framträdande av Dregen, han gifte sig med Pernilla Andersson för två veckor sedan. Hon är ordinarie medlem av packmopedturnén. Dregen stod hela showen bakom oss och kurade under en svart huva, oigenkänd innan han gick upp på scen. (Icke igenkänd av alla utom Å-B som har koll på branschen och berättade för oss!) Här  är några bilder från kvällen, med vacker solnedgång över Svensbysjön.

Vi parkerade hos A och A i Svensbyn och pratade lite med dem efteråt. Bilder på Ms nya travdräkt kommer senare liksom bilderna från Stockholm.












Turnéns mopeder. Fast de har en lastbil med ljud också, minst.









Det var en fin kväll och allt klaffade perfekt. Jag hoppas verkligen att de föreningar som arrangerade det hela fick något överskott av sin försäljning och parkering så att det hela åtminstone gick runt. Vi hann precis hit från Stockholm, vi hade ju varit på IKEA och köpt möbler och så till Säffle.

Stort tack till ICA Silleruds lanthandlare Richard som på många sätt är motorn och eldsjälen bakom såna här stora evenemang! Och till alla andra som var med och gjorde det möjligt, sponsorer, medarbetare osv. Himla roligt att få hit något så stort!! Hoppas det kommer tillbaka nästa år igen.

Utan å,ä och ö ...

...lyckades jag skriva förra inlägget, det om BH-shopping.  En kul utmaning! Det skrevs på LA-sonens amerikanska dator i Stockholm. Den saknar de ursvenska sista bokstäverna i alfabetet. Nu är vi på väg hem och jag bloggar i bilen med hjälp av uppfinningen mobilt bredband. Fungerar förträffligt så länge man befinner sig i områden med någorlunda mobiltelefontäckning och det gör man efter E18. Helt perfekt! Allt var inte inte bättre förr.

När vi kommer hem idag, torsdag, så ska vi se Packmopedsturnén och det ska bli himla spännande, dels att se showen förstås (vi har sett dem förut), dels att se hur man lyckas knöla in 700 åskådare på hembygdsgården i Sillerud. Det måste vara i klass med att utfordra flera hundra personer med (vad var det nu?) fem fiskar och nåt mer. Mirakelnivå alltså! Men det går säkert bra, det är duktigt folk som håller  i arrangemanget.

Sen ska jag läsa igen i bloggar som jag inte hunnit med de senaste dagarna. Det kan ju ha hänt massor där förstår jag!

Jag kommer också att publicera inlägg +bilder från vår vistelse i huvudstaden. Det blev trevligt boende på Wollmar Yxkullsgatan den här gången, spännande flanerande på det livliga söder, intressant besök på  DICE dataspelstillverkare, mysigt uteätande med båda sönerna + flickvän Carin och givande besök på Edsviks konstutställning i Sollentuna.

BH-mysterier!

Det fanns en tid - en BH var en BH och inget mer. Punkt slut!

Nu kan det vara;
 
push up,
till t-shirt,
 till axelbart,
till bad,
 balconette,
 till amning!

och stela skavande plastpinnar finns det garanterat i alla modeller!!!

Vad i alla sin dar kan balconette vara?? (Kunde ju vara min grej eftersom jag inte vill bli push-upad, ha t-shirt eller  axelbart. Inte heller blir det aktuellt med bad i BH eller med amning)

Balconette kanske menas slutresultat som en balkong? Typ: Som svalbon?? Ni vet melodien "....svalor som ...."
Verkar tveksamt att staga  upp alldeles vanliga, gravt "middle aged dogs ears" i ett slags byggnadsverk.

Det var enklare i gamla tider! Inte raffinerat, men def. enklare!

Jag vill ha en konsumentkonsult som kan allt detta och som snabbt kan upplysa mig!

Och om hur jag ska fixa en ny mobiltelefon. Trodde jag skulle kunna ta tag i det under sommaren men inte enkelt minsann. Alla jag kollat med menar att de nyaste mobiltelefonerna har en massa funktioner men ingen som de kan bra, det mesta fungerar halvdant, sakta och med slingrigt knappande. Inte min melodi direkt.


Bittert minne!


Det här är en  20 cm hög vas!

Och ett av mina bittraste minnen inser jag nu när jag städar runt och hittar allt möjligt, bl.a. den här.

När min bror var 9 år och gick i trean så vann han KM i längdskidor. Han fick en fin liten tennpokal på fot och den stod alltid mitt på byrån i hans rum. Den var hans stolthet! Jag, som var en 5 år yngre beundrande lillasyster, insåg ju att detta var stort och att min bror var näst intill världsberömd. Hans namn hade stått  i lokaltidningen Nerikes Allehanda!  Modren sparade tidningen förstås.

Alltså bestämde jag mig tidigt för att också vinna KM i längdskidor när jag var 9 år. Det var första  årskursen man kunde ställa upp i kommunmästerskap i vår kommun. Jag tränade och slet så tungan hängde ur halsen!!

Och jag vann! Jag vann verkligen KM i skidor när jag var nio år!  Fast jag minns nu efteråt att det smakade blod i munnen.

Sen väntade jag otåligt på att jag skulle få pokalen, den slutgiltiga triumfen. Jag hade redan sett ut platsen, mitt på mitt toalettbord, det njurformade med glasskiva. Alla flickor hade såna bord då med spegel ovanför, också i teak. (Vågar inte tänka tanken;  alla utrotningshotade regnskogar, men allt var i teak på den tiden, vi var ju så okunniga och aningslösa!!!)

Så en dag skulle jag få den! Det var på en gymnastiklektion som magistern bestämt sig för att dela ut den. Röd i ansiktet av upprymdhet klev jag fram för att ta emot min pokal.

Men det var ingen pokal jag fick!! Det var en fjantig glasvas, som det inte stod någonting om KM på, eller något om att jag hade vunnit, eller något annat storslaget! Det var bara en liten glasvas med en skidåkare på, vilken som helst!. Jag skämdes alldeles förfärligt och insåg att alla andra också måste inse att det var en nesa att få en vas istället för en riktig pokal. Jag blev ännu rödare i ansiktet och trodde att jag skulle sjunka genom jorden av skam.

Jag tror att magistern såg hur det var fatt och han sa ursäktande att det ansågs mer lämpligt att flickorna fick en vas och pojkarna en pokal. För flickorna skulle ju ha mer nytta av en vas. Det var nog första gången jag insåg att detta att vara flicka var lägre på något sätt, inte lika mycket värt. Vi var mer nyttovarelser och pojkar var mer ärofulla.

Vasen är i alla fall ett sant stolpskott, den är inte ens nyttig. Den går inte ens att ha blommor i för då faller den omkull. Den är för smal nertill och är för tjock hela vägen. Den fungerar bara som en påminnelse om hur det var då, hur lågt det var att vara flicka på 50-talet, för året var 1959\60.

På Önnebyn...

...hos U och H var vi senare i lördagskväll och hade turen att också få träffa dotter, måg och de två fina barnbarnen, samt ett par vänner.
Vi tog båten dit förstås och det var fantastiskt vackert på hemfärden.


Här är Celines konstverk. Först fick vi en massa goda räkor.


Sen blev det en läcker hjortstek, kronhjort från Vestlanne (stavning?), självskjuten av Mårten. Till den kantareller som vi har massor av nu i skogarna.


Här är den fina utsikten från huset, ut över Östersil.


Det här är bilder från hemvägen. Vi bor där borta vid viken där solen går ner, lätt att hitta i dunklet frampå nattkröken.



Kan inte låta bli att lägga ut en stor bild också från hemfärden. Det var så märkliga blå färger på himlen och i vattnet, som stål.

Håller med NWT...

...vår lokaltidning i skepsis mot klimatalarmismen.  Detta är dagens ledare. Miljöfrågorna är viktiga och bör hanteras sansat. Vi behöver samla alla krafter mot de verkliga hoten och se upp så att vi inte blir lurade till att satsa allt i feltänk.

Senare under dagen ska jag lägga ut bilderna från Önnebyn. Nu verkar bloggen fungera bättre än i går.

Torsby hundutställning

I lördags var gubben i Torsby för att ställa ut Jazz. Han har inte färgat ut så det blev en tvåa för det svarta i pannan, men han kan alltså bli jaktchampion ändå.

Här nedan kommer några bilder från Torsby, hundutställningen och från museet där man visade bilder från Finnkulturen. Just i Värmland bosatte sig många svedjefinnar på den tiden skogen ansågs värdelös och de uppmuntrades med skattefrihet under ett antal år att bosätta sig uppe i skogsmarkerna.


På vägen upp tidigt på morgonen en rävunge, inte alls rädd. De här djuren är vägarnas egna renhållningshjon


Stamfrändemonumentet är mäktigt.



Jag antar att man inte skulle kunna resa ett sådant här monument idag, men det får väl ändå stå som ett minne av hur vi tänkte en gång i tiden.


Det är en konst att ställa upp en hund bra.


Hamiltonstövare


Här är ryska stövare tror jag. De var många här i Torsby, de hade samlats för att bilda en rasförening.


Det var en intressant utställning tyckte Roland


Karta över de finntorp som var kända.




I rökstugan bevarades värmen genom att rök fick stanna kvar inne i stugan under taket. Vi tycker att de borde ha blivit rökförgiftade, men man kunde antagligen konsten att leva så här.



Barn fick börja jobba tidigt. Vi har ju svårt att föreställa oss en 12-åring i skogsarbete. Det här är ett brev.


Olika typer av småslöjd fick ofta komplettera de skrala inkomsterna i de små torpen, näverslöjd bl.a.


Man trodde liksom många människor som lever nära naturen att växter och djur kunde  besvärjas. Man var utlämnad till djur, natur och väder och egentligen upplevde man sig nog maktlös. Besvärjelserna blev ett sätt att försöka styra ändå.




Intressant är det med finnkulturen. Det finns en hel del lämningar efter den även här i Årjäng, ja, överallt i Värmlands skogar.

Krångel är det med bloggen...

...jag får återkomma imorgon med mer bilder från Torsby och Önnebyn

"Immortal Works" i Göteborg!

"Efter att ha läst ditt blogginlägg om Figurationer debatten tror jag att du skulle vilja se den utställning som jag kommer delta i till hösten. Immortal Works heter den och kommer innefatta ett femtiotal verk av målare från FAA såväl som från kretsen kring Odd Nerdrum. Med början i mitten av oktober och fram i december kommer dessa visas på Wasa konsthall i Göteborg. Kan vara värt att veta lite på förhand kanske - vi har inte börjat marknadsföra utställningen riktigt än."

Så här skriver Andreas Birath som är verksam i Florence Academy of Art i Göteborg, konstskolan som arbetar med  figurativt måleri i klassisk teknik.

Det blir alltså en spännande konstutställning i Göteborg till hösten, en utställning som jag gärna vill se om det finns möjlighet.

Roligt att det håller på att växa fram en utveckling av något annat än Hafs- och slafskonst i Sverige också, inte bara i Norge.

Senare under dagen ska jag skriva om Rolands resa till Torsby igår, till hundutställningen där och om en jättetrevlig kväll på Önnebyn. Där kommer att finnas med ett "tallrikskonstverk" av Seline. :-)

Nu återgår jag till målningen i källaren. Det återstår bättringsmålning lite här och där i skarvar innan vi ska flytta tillbaka allting. Det blev bra till slut, jag är jättenöjd! På torsdag ska vi köpa den inredning som fattas, några bänkskåp och ett högskåp.

Klassiska konsttekniker...

... lärs visst ut i Sverige!

I ett inlägg förut så skrev jag att så vitt jag kände till så fanns det inte någon sådan utbildning och jag tror fortfarande inte att det finns någon statlig sådan, utan där handlar det mest  om att klottra i tunnelbanor, fejka sig in på mentalsjukhus,  riva masonit, gegga med människo- och djurdelar osv, alltså det jag, i brist på bättre benämning, kallar Hafs- och slafskonst.

Jag har fått en upplysande kommentar av Andreas Birath som är verksam på en ubildning i klassisk konst i Mölndal. Det är en filial till The Florence Academy of Art. Kolla gärna på
hans hemsida!  Jag gillar  målningarna  Sista dagarna på sommaren och stilleben med Lök och vattenglas allra mest.