Adventsljusen lyser ...

... enbart med sin frånvaro så här långt!  Ok jag kan skylla på att vi kom hem från Stockholm igår kväll och att jag har jobbat idag. Men om sanningen ska fram så är jag ingen entusiast över  vare sig advent eller jul. Jag gör i alla fall momenten pliktskyldigast så imorgon ska det bli ordning på torpet både här och där. ;- )
 

Mall of Scandinavia ...

... besökte vi i helgen när vi var i Stockholm! Det är det nya gigantiska köpcentrat i Solna som öppnade för ett par veckor sedan, med köer där människor svimmade. ;- ) . Det är verkligen oerhört stort och ger ett intryck av katedral med sin takhöjd och sin valvliknande uppbyggnad.  Men det som dyrkas här är väl i så fall Mammon. ;- ) Om jag minns rätt så finns där 230 butiken och 23 restauranger i tre våningar med ett sortiment från det allra billigaste H&M till allra dyraste design, en del välkända men också en del nya som jag aldrig sett förut.  Allt huller om buller förstås, ingen logik i planeringen tyvärr, det hade varit lättare att hitta ¨då om en viss kategori samlats på ett ställe. Man orkar inte gå igenom allt på en dag, men kan förstås orientera efter kartan och springa runt till det man vill kolla på just den gången.
Byggnaden har en utformning som tårtbitar i tre våningar som möts i spetsen vid huvudentrén mot Friends arena. När vi kom dit på förmiddagen var det inte så mycket folk, men efter lunch var det trångt till och med i det här enorma huset. Nästan lite otäck känsla, måste vara en terrorists dröm. Läser i kvällstidningarna att man slagit alla rekord med en miljon besökare sedan öppningen. Tidpunkten för öppning var ju strategisk; Black Fridayhelg och så julhandel som verkar bli mer omfattande än någonsin. Läste förresten i dag hur den här svarta helgen, egentligen Tacksägelsedagen, fått sitt namn: Butiker som haft röda siffror, dvs gått back, kan från o med den här helgen få svarta siffror, dvs gå med vinst.
Roland hittade en keps som passade till jackan,  det var allt! ;- ) Vi är inga talangfulla shoppare, vare sig det är Black Friday - helg eller inte.

Fikar o busar med farfar!

 Vi hittade ett riktigt barnvänligt fik på fredagen utevistelse. Där fanns barnvagnsparkering och lekrum och bekväm soffa att vräka sig i.  Det ligger nära Vasaparken, vid Eastman. Mysigt var det.
 
Och så gick dagen  i Minions Stuart! Han är mäkta populär hos lille Bill just nu.
Vi lekte med honom i Vasaparkens minigolfbana en god stund. Kollade också på parkjobbarna som blåste löv och spolade det som ska bli konstfrusen isbana.
 
 
 

Bron ...

... är det nu och vi är många som sitter klistrade framför teven! Sista spännande avsnittet.

Strax hemma igen...

... efter tre dagar i Stockholm!  

Axels tid av Lars Lerin med musik av Benny Andersson

Det här är en fantastisk upplevelse, att lyssna på cd;n där Lars Lerin läser sin text på fin Värmländska och se hans bilder från Axels tid. Jag har inte riktigt upptäckt Lars författartalanger tidigare. Men han skriver helt suveränt. På något sätt så målar han bilder  i textens form, på samma sätt som han målar akvareller. Att lyssna till uppläsningen ger en mängd inre bilder med detaljer som man inte vill vara utan. Det handlar om människor på ett alldeles tidlöst sätt,  men också om Axel, om en annan tid, om Munkfors, om skapandets villkor.
 
Axel Florin föddes 1907, bodde i Munkfors, jobbade som kantslipare men hade en skaparlängtan som gjorde honom till skulptör med ateljé hemma i uthuset. Det var hos Axel  som den  tonårige Lars  kunde få börja måla.
Boken är en hyllning till Axel och hans tid, en tid som är borta och endast lever i minnet hos dem som var med och som lever än. Det är Axel som är jaget i boken.
 
Lerins språk är så vackert, man blir tårögd:
" Det blev en stuga ledig i Oxhaget 1921. Jag fick längre till arbetet och kamraterna, men fåret och de fem hönsen kunde gå lösa kring väggarna om sommaren. Källaren var sval och potatisen trivdes. Den sken som nysnö i grytan.
Jag och farsan hjälptes åt att bryta sten, vi slet ut flera spett och gjutkärror. Här var skog och myrmark, en hjulskårad väg (svårläkt om våren), en mossbelupen skygård, ett par vildaplar med vinsura äpplen, några bärbuskar och ett potatisland. Det blåste tungt i de stora granarna om hösten. Skogen rörde sig. Den susade så kusligt. "
 
Det här måste bli årets julklapp i Värmland, men man ska köpa både boken och cd;n. Boken för de fina bildernas skull och cd;n för att få höra Lars oefterhärmliga smekande varma röst läsa texten. Jag har lyssnat på den två gånger redan och det kommer att bli fler, det går inte att lyssna sig mätt. Man upptäcker ständigt nya inre bilder som Lerin har målat med sina ord. Jag köpte mitt ex på Lerinmuseet i Karlstad men finns också hos bokhandlarna i Karlstad och antar jag på nätet. Om du så köper bara en bok i livet, så köp den här!

Paus i skogen

 Längst fram i bild är Karl - Ludvig, bakom honom från vänster David Kylén, Nils Kylén, Helge Kylén, Evert Kylén. För att orka med hårt arbete i skogen så behövdes mat ofta, och kraftig mat. Matsäcken var viktig.

Is i närbild!

 Testar att göra närbilder på is! Det blir oväntade mönster
 

Skogsarbete med häst

 Förr jobbade många i skogen med häst och handredskap. Numera är det maskiner som gäller och inte så mycket folk.  Den här bilden är från en avverkning där Rolands pappa Thyko Kylén är med. Han är främst i bilden, till vänster. De andra vet jag inget om. Någon ser ut att inte vara skogsarbetare, han har hatt och överrock. Tiden har jag ingen aning om, kanske 40-tal?

Skog - min hyllning!

 Det är nåt magiskt med skogen! Den gör nåt fint med oss människor, ger bra tankar, sköna känslor,  jag vet inte hur den bär sig åt. Den bara finns där,  jag har längtat till skogen hela mitt liv, både som barn och som vuxen.

Jills veranda ....

... lyfter inte riktigt den här säsongen. Vi har sett ett par avsnitt och de var rätt tråkiga och för lite sång o musik och rent ut sagt för dålig sång och musik. Den här blonda tjejen som är med Jill har ingen fin country-röst, för tunn och bräcklig och tveksam på tonerna. Jill sjunger som vanligt suveränt, men allt för sällan. Synd!

Plöjningsmästare

 Plöjningstävlingar gick förr av stapeln med häst förstås och många deltog. Rolands farbror Helge var duktig på det, likaså Rolands far Thyko Kylén, liksom broder Nils. . De hade anledning att träna mycket antar. Jag har  haft anledning att rota  lite i gamla bilder och den här är ett tidningsurklipp. Helge måste rimligen ha varit född i början på 1900-talet, vet inte året.
 
Tävlingen ovan ägde rum 1947 på hösten. Helge vann plöjningstävlingen och blev alltså häradsmästare i plöjning, på 88 poäng. Hans bror, Nils blev tvåa på 86.3 poäng. Deras bror Tyko Kylén, Rolands pappa, vann körtävlan på 84 poäng  / avdelningstävlan.  Trea i körtävlan var Nils på 76.5 poäng.
 
Eskil Gustavsson i Tobyn var fyra på avdelningstävlingen 74.1 poäng.
 
Det var bakningstävlingarna också samtidigt. Vinnare Chorendy Olsson Kålleboda, två Ingrid Augustsson Kjestad, trea Marianne Stake, fyra Gunhild Nilsson Renström Korsbyn, femma Inger Gustavsson Tobyn.
 
Evenemanget drog 200 åskådare!
 
Det kommer fler bilder ur den här generationen de närmaste dagarna.

Sällskap till Åmål - Säffle igår fick jag!

Jag hade inriktat mig på att köra själv till Åmål - Säffle igår, men Roland gick med! Och här är en av orsakerna; Stadshotellet i Åmål serverar alltid stekt fläsk på tisdagarna! ;- ) och detta är gubben väldigt medveten om. Smakar kanonbra.
Stadshotellet i Åmål är ett fint gammalt hotell med en hel del snygg jugend. Men jag har publicerat massor av bilder från det förut så jag nöjer mig med lampan i fönstret.
Sen köpte vi förstås Sandras bröd från Bruket i Fengersfors. Hon bakar i stenugn och valnötsbrödet smakar bäst tydligen.

Jag hittade tallrikarna!!! På Bergers i Säffle!!

Nu har jag letat  djupa tallrikar som passar till mina blåa dukar och jag har hållit på flera veckor. Jag har letat i hela Karlstad på Åhlens, varuhusen, Gengåvan, Myrorna, Cervera, Mansion, hemslöjden osv. Dessutom har jag dammsugit nätet med alla tänkbara sökord. Men noll napp där också. Idag var vi i Säffle ett ärende och jag fick se Bergers butik där vid rondellen mitt emot mitt gamla kontor bredvid biblioteket. Alltid lite nostalgi att återse platsen där jag ändå jobbat i flera år. Hoppade in på Bergers utan större förhoppningar. Men längst upp på en hylla fick jag se dem: Tallrikarna typ jag letat efter!!! Fin enfärgad dekor på kanten, lite som tårtpapper och ingen dekor i botten på tallriken som kan förvilla intrycket av soppan. Det fanns bara 5 tallrikar på hyllan och det var med bultande hjärta jag gick till disken och frågade den unga tjejen om det fanns fler. Hon klurade en stund, sken upp och gav ett positivt besked. De fanns fler i lager. Priset var så rimligt att jag slog till och köpte sopptallrikarna som jag egentligen var på jakt efter samt assietter och mattallrikar. Jag hade kunnat betala fem gånger mer för de här sopptallrikarna. Ok, kvaliteten är inte den allra högsta men helt godtagbar. Glasyren har inte missat någonstans, de känns släta och fina överallt, dekoren har inga missar. Den  blå färgen är lite mer åt marinblått än det ser ut på bilden. Bergers är en fin butik, den finns också i Bengtsfors. Har funnits i Årjäng också men lade ner och vi har nog aldrig riktigt hämtat oss efter det. Vi handlade mycket där.
 

Halkvarning är det idag!

Regn hela dagen på frusna vägbanor ska vi få, det är ingen lek! Vi får just nu  sms från Norge att där är flera cm is på vägarna där och så blött ovanpå. Kanske inte så illa här men otäckt. Och jag måste egentligen ut och åka, men får kolla framöver om det är bättre att avstå. Det ser ut att bli trist kallt med slask och blask framöver. Bra ursäkt för att hålla sig inomhus med en god bok och tända ljus!
http://www.yr.no/sted/Sverige/Värmland/Sillerud/langtidsvarsel.html

Tips på avfrostning!

Jag har fått en del tips på hur man kan frosta av glasrutorna (typ enkla!) och hålla dem isfria. Rödsprit funkade alltså inte alls. Sen finns några recept på sånt man blandar själv med alkohol, diskmedel, ättika osv. Tänkte att jag först ville testa nåt färdigt, nåt som inte behöver blandas. Var inne hos glasmästaren och hans Irene för att köpa dörrkrans och då tog jag upp problemet. Tänkte att de som är i glasbranschen har goda idéer. Och det hade de, så nu ska jag testa spolarvätska som man har till bilen. Det borde rimligen funka. Om inte det går så ska jag börja blanda själv enligt tipsade recept.

Systrarna Hellman med döttrar!

Lilla Bonnie och barnbarn lilla Lou! Hellmansystrarnas  söner föddes med ett par dagars mellanrum. Döttrarna är födda lite längre i sär. Fina små tjejer! Och fina stora tjejer! ;- ) Snart ses vi!

- 12,8 grader!

Oj, en bister morgon är det! Äntligen slut på  fästingar och älgflugor för den här säsongen! Gissar att det är neråt
- 15 grader i Årjäng, där brukar alltid vara snäppet  kallare än här hos oss. Skönt med riktig vinter! Hoppas det håller i sig ett tag, men misstänker att det är slut redan i morgon.

Barnbarn Lovis i Umeå

Bilden kom häromdagen!  Lite kallt har det blivit där uppe  också och sedan bilden kom har man hunnit få flera decimeter snö! Tröjor och mössor kommer fram. Lilla Lovis har drag av  både sin far och sin mor. Men visst känner vi igen mycket av Malin när hon var liten.  Av allt att döma en pratsam och gladlynt tjej,  väl omhuldad av ömsinta föräldrar och två snälla storebröder! .

Rådjursjakt i eftermiddag med Seffrin

Jaktsäsongens helgrutiner börjar falla på plats; Roland jagar hare på förmiddagen med Hej eller Jazz och så jagar vi rådjur tillsammans med tax Seffrin på eftermiddagarna. Idag var det strålande väder och lagom kallt. Nu måste det vara slut på fästingar och älgflugor som har plågat oss in i det sista.
 i
Jazz fick alltså inte gå med och klagade lite över det. Hej hade jagat hela förmiddagen och vilade nöjd.
Seffrin fick opp ett spår och jagade någon halvtimme men kom för långt efter och vände  tillbaka exakt i bakspår. Sen hittade vi inget mer spår som var färskt, men en fin eftermiddag ute fick vi i skogen. Seffrin är ju drygt ett år gammal och förmerar sig jaktligt. Han går längre ifrån oss när han söker, är tryggare på egen hand. Och han har letat opp rådjur själv de senaste gångerna. Jagar någon halvtimme till en timme men släpper när han kommer för långt efter och det är bra. Han är stark och robust, tar sig fram i besvärlig terräng, har god  jaktlust.
 
 
Just här går vi i "granplanteringen". Området har fått heta så eftersom det planterades för många år sedan. Men Roland minns när det var åker och Mattias i Hol hässjade hö här. Men nu är det alltså granskog, kanske  50 - 60 år gammal.
Det är roligt att gå med Roland i skogen. Han läser den som en öppen bok. Han ser spår av rådjur och hare och räv där jag ser inget alls och han kan följa dem. Den här lilla snöhögen var inget speciellt tyckte jag men Roland såg att det var en myrstack med ett hål rätt in där en räv varit intresserad, rävspåren går rakt in
Till slut bet kylan i mina kinder och vi gick hem, sen eftermiddag. Seffrin är lite öm undertill (!), hantaxars dilemma,  och går andaktsfullt i Rolands fotspår på hemvägen.
En Duvfenkroks glögg och pepparkakor med ädelost till smakade bra vid hemkomsten.
 
Sen blev det matlagning och äting (älgfärsbiffar), powernap och vid niotiden är det Bron. Vore synd att klaga på såna här dagar!

Strålande vacker dag idag söndag!

Det har varit solsken hela dagen och runt 6-7 minusgrader. Helt fantastiskt! Mer om eftermiddagens rådjursjakt med Seffrin senare här på bloggen o fb
 
 

Bosse sköt en hare för Hej nu!

Bilden kom nu!  Dunkerstövaren Hej har jagat bra idag också, han är på väg att bli en riktigt bra harhund. Han är otroligt envis när det gäller att leta opp haren och har stor jaktlust. Bosse fick skjuta. Nu har de släppt om på ett annat ställe.
Så här skrev Roland om dagens jakt

"Bosse fick avsluta i dag. Var bekymmersamt ett tag då jösse gick ut på trafikerad väg, men hade gått tillbaka i löpan och gjort avhopp. Hej lyckades resa om med ett njutbart påstick."


Rödsprit hjälpte inte ...

... mot isen på altanglasväggarna. Undrar vad man gör för att slippa få en frostfilm på dem? ¨Vill ju se ut åt det hållet även på vintern. Vår lanthandlare rekommenderar bilvax. Någon mer som testat det?

Seffrin jagade en timme idag....

... men rådjuren gick bredvid passet.
Vackert väder var det minus 6 grader.
De här gubbarna hittade vi i den lilla stugan i skogen! ;-)) Tur att vi inte är så lättskrämda!

Glasburkar till förvaring har Ikea

Jag köper på mig några vid varje Ikeabesök. Tänker att det är bättre att förvara i glas än i plast och framför allt bättre om man ska värma upp mat i micron.

Vargen har slukat farmor på Ikea! ;- )

Lite överraskande leksaksdjur på Ikea i Karlstad; vargen har slukat farmor men  jägaren har dödat vargen, skurit upp magen på den och farmor hoppar ut, glad och pigg!
 
Vinterns vargjakt i Värmland tillåter ju en minimal avskjutning av varg, så stammen kommer att fortsätta växa här trots riksdagsbeslut att koncentrationerna ska minska. Naturvårdsverket som beslutat om avskjutningsnivåerna struntar i riksdagsbeslutet helt och hållet. Med tanke på att mängden varg i skogarna runt oss hela tiden ökar,  så kanske detta kan bli årets julklapp i länet! Bra illustration när vi ska undervisa våra barn om att det inte är några kramdjur som går runt husknuten utan presumtivt farliga djur som har dödat människor och kan göra det igen. Dem ska man undvika. Samtidigt kan man passa på att putsa lite på jägarnas hjälteglorior, de enda som kan skydda oss från varg, genom skyddsjakt, licensjakt och nödvärnsrätt. ;- )

Tallrikar till blå duk ...

 
... kollade jag på idag. Jag var på Cervera, Mansion, Åhlens, COOP, Ica, Gengåvan, Hemslöjden, Ikea och något mer ställe. Detta var vad jag hittade som klockrent skulle passa på blå duk. Ok, de är snygga men känns väldigt gamla och bekanta. Hade varit roligt med något nytt. Annars var det rejäl rabatt på allt Rörstrands tallrikar så jag borde väl ha slagit till. Men jag är för tveksam. Ostindia ovan har dekor i mitten och att ha bilder i maten tycker jag kanske man kan slippa. Hade tveklöst köpt den om det bara varit dekor runt.
Sundborn har ju inget i mitten men är inte hundra ändå. Får fundera och leta lite till. Borde kunna finnas på second hand, bara de inte är slitna och kantstötta eller missfärgade. Jag letar vidare.

Första snön idag torsdag!

Skulle kunna bli spårsnö i morgon om detta håller i sig, både för hare och tyvärr också för varg. Vi undrar ju var vi har varg någonstans och snön kan avslöja. Det har observerats varg vid några tillfällen; vid Tjolitta på väg  upp mot Korsbyn, i Signebyn nära en hundgård och vid ett tillfälle upp mot Tjärnshaget. Med snön så går det att få mer info om hur den rör sig och var den håller till. Och om den är kvar i området. Vi håller förstås tummarna att den har gått vidare så att våra hundar får jaga i fred.

Vi var med och åt julbord på Ikea idag på premiären!

Mycket smarrigt var med.
 
Isterband är från början en småländsk läckerhet, en rökt korv. Här är korvarna ganska små, lite större än prinskorvar. Det fick med beröm godkänt.
Kroppkaka åt inte jag men Roland och de var godkända, men långt ifrån de han brukade få av min mamma. Under en period så åt han middag hemma hos henne en gång i veckan och kunde då beställa vad han ville ha. Ibland blev det suveräna kroppkakor gjorda med fläsk inuti. De här har köttfärs.
Här är sillarna
Ett bord med kallt och ett bord med varmt. Förutom det jag visat bild på fanns allt tänkbart med som hör till ett julbord.
Desserterna var Ris a la Malta och så ostkaka.
Absolut prisvärt är det.
Fast Roland kom ihåg några saker som var med förra året men som fattades nu. Hur han kan minnas enstaka maträtter från ett julbord för ett år sedan begriper inte jag. Det var nåt med revbenspjäll med ben.
 
En av Ikeajulbordets största entusiaster var där; S från Årjäng.

Jaga tallrikar ....

.... med blått på, som kan passa till den marinblå bordsduken, det ska jag göra idag. Hänger på gubben som ska serva bilen. Gengåvan är ju också öppet idag torsdag, alltid värt ett besök, även om det är trångt numera. Där kan Roland få dumpa mig när han åker ut till Ahlsell.  Och så har Ikea julbordspremiär idag, inte helt fel. Det blir nog lunch där, fast sen i så fall. Julbordet serveras inte förrän kl 15.00.
 
Uppdaterat: Damen som satt i informationen på Ikeas kundtelefon  hade fel. Det var ju dit jag ringde och frågade eftersom inget stod om tid på hemsidan!!! Julbordet på Ikea öppnar kl 13.00 på vardagar och håller på till framåt kvällen, 19.00 tror jag.

Näh... nu går det inte längre!

Den där höga palmen försöker växa genom taket nu och har fått stanna kvar i huset alldeles för länge. Skälen är förstås nostalgi.  När yngste sonen flyttade till USA första gången så var vi Norrköping och hjälpte honom att röja ur lägenheten. Den här palmen tog vi med hem hit och den var inte alls så stor då. Sen har den blivit kvar för jag minns det där tillfället så väl. Vi såg "Grabben i graven bredvid" och gillade den skarpt. Märker att vi ibland citerar roliga repliker ur den filmen. Det var naturligtvis sorgligt och oroligt att se yngsta barnet flytta tvärs över Atlanten. Han blev kvar där i sju år om jag räknat rätt. Sen blev det 5 år i Stockholm och nu ett par i Seattle. så palmen är minst 15 - 20 år. Nu kapar vi den i alla fall och slänger ut det mesta, men behåller roten och någon decimeter för att se om den kommer igen. Vem vet!

Fel, fel, fel ......

.... var det mycket som  blev idag! Började med försovning, glömde nyckeln till jobbet hemma,  o sen blev det mesta helt rörigt med missad mötestid (hatar att missa uppgjorda möten!!) och fler improvisationer i dagsschemat  än man ska ge sig in på, försökte hinna visa en vikarie, jäktade ut läsförståelsetester och stavningstester till tvåorna, gjorde ett mattemateriel speciellt anpassat till en elev och så till slut ett föräldrasamtal med tolk (fast det blev bra, om än lite kort och komprimerat).  Ja och så den vanliga undervisningen mellan varven!  Ibland känns det som om jag försöker göra ett heltidsjobb på 60 % arbetstid.  Får tänka till lite på det och försöka hålla ett normalt tempo under jobbdagar.  

Kvällens äting har gäster!

Det blir som soppa till kvällsmat, viltsoppa. Vi har gäster som ska bli roligt att träffa igen. Det var ett bra tag sen sist så ett kärt återseende blir det. R är en släkting med anknytning till Liane.
 
Jag testade att duka med blå djupa tallrikar. Men de passade inte alls och har aldrig någonsin passat, så jag tog bort dem och packade ner alla tolv, tog med dem till Röda korset för att snabbt bli av med dem i samband med att jag handlade idag. Skönt att bli av med sånt som bara står. Nu ska jag köpa fler av den här sorten tror jag eller några andra som passar till blå duk, för det har vi ofta.

Barnbarn lilla Lovis i Umeå, kikar ut genom fönstret!

 

Olle kom med mjölk från Guterud i Långserud!!

 Han kom i kväll helt apropå med en hink mjölk direkt från tanken på gården! Den mjölken ingår också i mjölken från Nysäters mejeri, eftersom gården levererar en del av sin produktion dit. Trevlig pratstund blev det! Olle är ju en av våra arrendatorer, bröderna Jakobsson från Långserud
 
 
Roland var nostalgisk. Det var länge sedan han fick mjölk direkt ur mjölktank!  Så var det förr på Liane. När våra barn var små hade vi mjölkkor och det gick åt massor i hushållet av egen mjölk.
 

Undrar om de är kvar måndag morgon?

Tänkte slänga dem och sätta dit ljungen och mossan istället under helgen som gått. Men jag hade inte hjärta att slänga blommande perlargoner. De har verkligen strävat och blommat länge nu.  Men nu är det varslat för snö och kyla så kanske blir det lättar att slänga dem under veckan som kommer.
 

Söndag i skogen, del 2

Vi letade efter en fin plats att göra upp en liten eld och ta en fika. Seffrin hade känning av rådjur, försvann och letade men fick inte fart på några.
 
 Töre är det lätt att göra upp eld med och Roland är expert, både på att hitta töre och att göra upp eld i alla väder, till o med i hällande regn.
 Töre luktar väldigt gott, aromatiskt. Heter nog tjärved på svenska.
Tricket att göra upp ved är att börja lite i taget med små flisor och så blåsa och bygga vidare lite större när det första tagit sig.
Tja och så ringer det ibland; kanske Bosse eller Kjell eller Eskil. Minns inte.
Här är "taket" över vår fikaplats.
Det där  torra trädet i mitten är töre! Roland lägger på minnet till kommande jaktturer i området.
 
 
Skog är trivsamt, man mår bra i skogen.
Kl 15.27 gick solen ner över sjön!
 
 Det blev mer svamp idag än i går, ingen dålig skörd för att vara november. Men en hel del går bort i rensning förstås. Dagens insektsprotokoll blev två älgflugor i mitt hår och en fästing på Seffrin. Nu får de gärna frysa bort

Skogsdag med rådjursjakt - nostalgi - svampplockning!

En fin eftermiddag i skogen har vi haft idag söndag! Mogen skog ska tas ner och så har skett här. Det blir fint och öppet. Dessutom gynnar det både fyrfota djur, fåglar och växter att det finns skog i olika åldrar. Några arter trivs bäst här med sol och ljus och snart gott om mat för klövvilt, några arter vill ha den mörka gamla skogen med skydd.
Alldeles i närheten finns ett par områden med riktigt gammal skog.
Nostalgitripp blev det också. Vi gick mellan Önnebyn - Smocken - Blômsere. Den här stigen har Rolands mamma gått många gånger när hon var ung flicka. Då jobbade hon på Blômsere och hade föräldrar och syskon kvar på Önnebyn. Detta var vägen mellan ställena. En julafton ville hon få ledigt för att gå hem till föräldrar och fira julafton. Hon fick på nåder ledigt några timmar mitt på dagen men måste sen komma tillbaka före kvällens plikter. Gissar att den här lilla stigen mitt i skogen har funnits där i minst hundra år, kanske flera hundra år.
'
Skog är vackert och man mår så bra av den. Det är nästan magi! Så många timmar vi har gått så här under alla år!
Svamp fanns också. Man brukar hitta svamp sent på hösten men jag tror aldrig jag har hittat så mycket som i år.
Skogen är full av märken från människor och djur. Just detta är en gränsmarkering mellan två ägor.  Rolands på hitsidan tror jag.
Vi fick en fantastisk eftermiddag i skogen, lagom varmt och strålande solsken. Mer om den här skogsturen senare i kväll.

Jagade med tax Seffrin ...

... gjorde vi en stund igår eftermiddag. Han fick opp rådjur  och hängde på i så där 40 minuter. Sen kom han nog för långt efter och gav upp,  gick klockrent i bakspår tillbaka. Han brydde  sig inte om att vi ropade  på honom, han vill gå hem i bakspår! ;- ) Kantareller fanns lite här och där, riktigt fina, inte helt fel! Kan verka lite sent på året men jag vet att ett år plockade jag svamp på julaftonsjakten, så det händer.
 

För Paris

Igår kväll lördag!

Downton Abbey ...

...  är bara bäst! 

Plöjning runt Liane har det varit idag!

Fast det var surt här och där, lätt att köra fast. Just här är vid Ligärdet,  Mikael och Marias hus.
Men med två traktorer på plats så löser man det mesta - drar opp.
 Det är rejäla doningar man plöjer med numera, fyrskärig växelplog om jag såg rätt. Plogen skar av en elkabel till Ligärdet. Men det kan rimligen inte vara traktorförarens ansvar. Elkablar mellan transformator o hus är nedlagd av Fortum o ska ligga på ett djup som tillåter  jordbruk. Det var mörkt en stund under dagen men är nu reparerat o det lyser igen på andra sidan vägen.

Nysätersmjölk på Ica Sillerud igen!

Tacksam för det är jag och la beslag på sista litern igår eftermiddag! ;- ), Bra att mjölken nu tycks finnas också i de mindre butikerna, fast den tar slut snabbt förstås. Det är ju ett gott tecken. Hoppas det håller i sig med den fantastiska  försäljningen. Vi håller tummarna att Nysätersmjölken fortsatt blir en succé, hur stor som helst.

Stackars Paris! Och stackars alla oss andra!

http://www.dn.se/nyheter/varlden/paris-1314-november-detta-har-hant-0330/
Fasansfulla samordnade terrordåd i Paris igår kväll och i natt. Tänker osökt på artikeln av Gerner o Agrell för en tid sen. De menade att det mycket väl kan vara tredje världskriget som har börjat fast vi inte känner igen det, det finns inga frontlinjer, inga skyttegravar osv. Det finns terrordåd, flyktingströmmar och folkvandringar. Och vi kan inte föreställa oss hur det hela utvecklas.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20917525.ab
http://www.metro.se/nyheter/professor-i-underrattelseanalys-tredje-varldskriget-ar-redan-har/EVHofg!Ew9n7z1N1GQz2/

Fredagsmys med goda vänner ....

... R och Å-B blev det. Roligt att laga mat fredag kväll är det! Gjorde nåt alldeles nytt för mig; rösti till förrätt med riven ost och rödlök på (skulle ha varit löjrom men jag glömde köpa! ;- ) och så gräddfil till ), sen fisksoppa  efter Robin D:s recept från i somras (Roland köpte torsk o handpillade räkor av fiskbilen och någon god sås till) och till slut äppelkaka. En trevlig kväll hade vi, som alltid i det här sällskapet. Kul att man kan bjuda hem folk med bara några timmars varsel! ;- )  Imorgon är det julmarknad på Tjolitta! Börjar kl 11.00. Dit går i alla fall jag, gubben kanske jagar.
 
 

Åhlstigens Li .... en bättre bild!

Hon är en snygg hund med goda jaktmeriter. Den här bilden hämtad från ett tidningsreportage gör henne mer rättvisa än de bilder vi har tagit idag, för nu har hon jagat mycket en period och är lite tunn.
 
Det blev en parning till nu på morgonen sen åker hon och Göran hem till Dalarna igen. Och vi kan bara hålla tummarna att det har lyckats så vi får en stövarvalp i mitten av mars. Näh förresten, det lyckades inte med någon mer parning idag. Men det brukar räcka med en så det går nog bra.

Manifestation i Årjäng ...

 
... till minne av de hundar som dödats av varg. Många i Årjäng har drabbats av  detta med vargdödade hundar i egen familj eller hos vänner och bekanta. Det var fint att få samlas kring den sorg och förtvivlan som följer i vargens spår. Och vi får allt fler offrade hundar, årets vargjakt kommer inte att minska antalet vargar i Värmland. Initiativtagare till den här manifestationen var David o Marcus Åberg vars morfar Ingvar Johnsson miste sin fina hund Happy för ett par veckor sedan. Det var bra gjort: Tack snälla ni och stöttande jägarfamilj.
 

Manifestation i Årjäng ...

... åker vi till nu. Kl 19.00 på torget. Med hundar.

Åhlstigens Li kom - parningen redan klar!

Ömsesidigt tycke uppstod mellan Åhlstigens Li och Leverhögens Jazz! Li på bild ovan! Parningen är redan klar, det varade i 17 minuter.

Jazz väntar på Åhlstigens Li !

Roland har tvättat honom och putsat honom blank, fin och väldoftande. Nu måste Li falla för den här snygga hunden! Varken Jazz eller Li har parat förut så det blir en ny erfarenhet.
 

Ledig dag!

Ledig idag! Det känns alltid som extrem lyx att vara ledig från jobbet en vardag, kunna ta sovmorgon! ;- ) Men numera behöver jag det. Jag skulle inte orka jobba heltid längre, bara att erkänna, även om mitt jobb är väldigt roligt.
 
Det blir lite förberedelse för att ta emot Åhlstigens Li  som ska paras med vår hamiltonstövare Jazz. Hon kommer hit, inte med sin ägare, men med sin uppfödare Göran Fastén  Åhlstigens kennel i Insjön. De stannar över till i morgon, så  det kan  bli  ett par parningstillfällen. Jag ska göra iordning  hundmat för några dagar åt kräsne dunkern Hej och  middagsmat åt oss tvåbenta. Men jag hoppas hinna läsa lite mellan varven också. Just nu håller jag på med "Alma på Mårbacka" skriven av Matts Nilsson. Alma var  Matts mamma och hon jobbade hos Selma på Mårbacka. Det är en intressant och välskriven skildring av vardagslivet på herrgården när Selma levde. Boken finns att köpa på Värmlands museum. Matts gick bort för inte så länge sedan, alldeles för tidigt. Han har lagt ner ett fint arbete på att vårda minnena efter Selma i sin hembygd Östra Ämtervik och i Sverige.
 

Gäseneost på Bergvik!!

Nu finns de fina Gäseneostarna också på Bergvik Coop! Gäsene gör kanongoda ostar och använder enbart mjölk från svenska kor. Dessutom tas mjölken från gårdar alldeles i närheten av mejeriet så det blir inga onödiga långa transporter som belastar miljön. Bra med närhetstänk! Hushållsosten från Gäsene är den enda hushållsosten som görs på svensk mjölk så vitt jag vet.
Vår favorit är Gäsene Port Salut. Bondmoran smakar som ost gjorde förr. Kräftmåne och munkosten är lite starkare i smaken. Den här bilden är från Ica Sillerud. Bilden ovan är från Ica Sillerud häromdagen.
Nu har Ica Sillerud fått hem Gäsene julost också. Den kommer vi att testa.

Gränskontroller ska införas ...

... från och med imorgon torsdag kl 12.00.  Nu går det fort och förslagen haglar om asylmottagningen, förslag som bara för några veckor sedan ansågs vara stöd för SD och rasisism.  Situationen är lätt makaber när man ser vad som hänt bara på ett par veckor med våra riksdagspolitikers uttalanden. ;- ) Kasten är tvära trots att den krisartade situationen knappast har ändrats. Det ena efter det andra av SDs förslag blir de andra partiernas.  Tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel gjorde regeringen ett stort nummer av, men det beslutet visade sig vara ett spel för gallerierna. Det var mer  undantag än regel och kan inte genomföras förrän om tidigast ett år!  Det är en  inte  allt för vildsint gissning att detta med gränskontroller också är en patetisk uppvisning från regeringen för att ge intryck av att man har någon form av politik, vågar fatta något slags  beslut. Det verkar ogenomtänkt, ogenomarbetat och panikartat. Skulle kanske ha diskuterats en längre tid och planerats ordentligt hur det ska kunna genomföras praktiskt. Vem ska genomföra den och hur? Och vad ska man kräva exakt för att släppa in någon?? Och vad ska krävas för att avvisa???
 
Uppdaterat: Ha ha.... det här låter som ett skämt!!
1. Ministern försäkrar att den här åtgärden syftar inte till att minska strömmen av asylsökande fast den genomförs efter krav från Migrationsverket för att man inte kan ge boende till alla som kommer. (Han är inte klok, varför genomför man gränskontrollen då. Det är ju mängden som är problemet!! Hur ska han lösa det då??)
2. Det ska bara pågå i 10 dagar! (Det tolkas nog av de flesta som att det är ok igen sen, ingen kommer att stoppa resan från hemlandet för något som uppfattas som ett tillfälligt stopp)
3. Gränskontrollen ska bara genomföras vid vissa gränsövergångar i södra Sverige och som stickprov.  ( Ett barn kan räkna ut att de asylsökande köper kartor och kan leta upp andra ingångar till Sverige där det är fritt fram utan någon som helst gränskontroll och att det som fastnar i stickkontroll försöker om o om igen tills de lyckas!)
4. Vad ska man göra med dem som avvisas vid gränsen? (Be dem simma tillbaka? Bära dem ombord på färjor / tåg / bussar??? Och hur ska man kunna hindra dem från att stanna kvar illegalt om de inte vill resa tillbaka)
5. Polisen i södra Sverige var inte förvarnade om beslutet. Hur ska de kunna genomföra detta då - imorgon? (Polisen är redig! Man hade redan förberett sig på detta i förhoppningen om att ett beslut skulle komma! Men man kan inte genomföra det fullt ut så snabbt som i morgon torsdag)

Göran Fastén, Åhlstigens kennel, Insjön ...

... kommer hit till oss imorgon torsdag för att para Åhlstigens Li med vår Jazz. Jazz på bilden ovan. Vi hoppas det blir parning under eftermiddagen och sen något ätande plus en tur till Årjäng, manifestation för de hundar som fallit offer för varg på torget kl 19.00. Göran ser fram emot att  träffa  jägare från trakten.
 
Tyvärr lär många fler hundar dödas av varg. Beskedet från Länsstyrelsen idag är dystert, endast 23 vargar I Värmland  får avlivas i årets vargjakt och ingen i västra Värmland. Och det är ingen minskning av koncentrationen i länet, 23 vargar är inte ens förökningen under året. Så det blir fler och fler i ett län som bär en orimlig rovdjursbörda. Älgstammen halveras i stort sett varje år nu och kommer att utplånas inom överskådlig tid eftersom inget görs.

"Hjördis, du fattas mig" av Erik Simander

Bilder som berör mig starkt, från vardagen i ett liv där det har blivit ett tomrum, där någon fattas. De var med på salongen på  Fotografiska museet.

Svenskt tenn är ögongodis i Stockholm!

Här kan man gå och bara njuta av allt det vackra och stilfulla!  Titta kostar inget. Jag tog en tur dit vid senaste Stockholmsbesöket, sen var det inte långt till Riche.
 
Stockholm är så vackert!

Bojkotta Nysätersmjölken ...

.. borde kanske vi göra som bor på landet, för mejeriet bojkottar oss! Man levererar enbart  till  stora butiker / köpcentra i Värmland nu när mjölkproduktionen inte räcker till alla. Ica -Sillerud exempelvis är struken från mejeriets prioriteringslista, liksom butiken i Nysäter som ligger allra närmast (om de får ändå vet jag inte förstås).
 
Det här blev ju bara så fel! Den succéartat stora  försäljningen av mjölken som är två kronor dyrare,  från det lokala bondeägda mejeriet bygger på lojalitet och sympati från kunderna och det är nog inte fel gissat att de största  entusiasterna finns bland landsbygdsbefolkningen i länet. Vi var många som väntade otåligt på detta. Jag är besviken!
 
Man kunde ha prioriterat annorlunda, närhet till mejeriet exempelvis, eller haft ett roterande system där några får oftare och andra mer sällan. Det hade varit ok, men detta är inte ok, åtminstone inte utan en bra förklaring.
 
Jag fick en uppgift i kväll att Nysätersmejeriet prioriterar  Coops butiker eftersom Coop varit med o stöttat sedan före starten vilket är berömvärt,  men det verkar  inte stämma heller eftersom stora Ica i Årjäng fick mjölksändning idag tisdag men inte Ica Sillerud.
 
Förhoppningen är ju att produktionen ska kunna öka så att alla som vill ha den närproducerade Nysätersmjölken kan få den oavsett om man bor i tätort eller på landsbygd.

Mer från Waldemarsudde okt 2015

Min förtjusning över såna här kitschiga lampor är total! ;- )
 
Klassiskt motivval; ön
Ytterligare ett klassiskt motivval; molnet
Den stora bilden i mitten återkom jag till några gånger. Det är en ung vacker kvinna som står vid dödsrikets port och en sista gång vänder hon sig om för att ta farväl av något / någon. De gyllene handledarna är speciella.
 
 
 Värmlandskonstnär, den här bilden av Fjaestad har jag aldrig sett förut.
 
 
 
Sen är det bara så vackert på Waldemarsudde! Och när jag var där så gnistrade träden i solskenet!
Och utsikten från utställningslokalerna går inte av för hackor heller.
Inlägg från besöket på Svenskt Tenn senare idag.
 
 

Waldemarsudde Karin Broos - fantastisk utställning!

Karin Broos Östra Ämtervik i Värmland är en av mina absoluta favoritkonstnärer. Här i Värmland har vi kunnat se henne rätt länge men på senare år har hon blivit känd för en större publik. Självklart ville jag se den stora utställningen med hennes bilder vid mitt senaste besök i Stockholm. Hennes bilder berör utan att göra väsen av sig, det finns en innerlighet i betraktandet av kvinnor i olika åldrar, i olika situationer. Den här utställningen är fantastisk, jag har aldrig sett så många Broos-bilder på en gång. Som vanligt gick jag lite snabbt förbi allting en gång och så en runda till och stannade till vid det som jag ville se mer av. Här är ett urval av mina favoriter.
Den här bilden går inte att göra rättvisa på ett foto. Den är så bra med den ena kvinnan glatt förväntansfull och den andra  med glansiga sorgsna ögon som ser ut genom glasrutan. Man kan lägga in hur mycket som helst i vad de upplever på den här resan.
 
 I morgon tisdag säljs några av Karins fina målningar på Stockholms auktionsverk.
http://auktionsverket.se/auction/contemporary/2015-11-10/a/broos-karin/
Till det centrala i Karin Broos` måleri hör målningen ”Det stora blå” med siffran 1 därefter.
Målningen av en mor med sitt lilla barn liggande på ett underbart blått sängöverkast ingår i verkserien ”Det stora blå”.
Den första målningen - namngiven av författaren Klas Östergren - ska på tisdag klubbas på Stockholms Auktionsverks försäljning av nutida konst.
Utrops - och värderingspriset är satt till 500.000 - 600. 000 kronor. På den här auktionen säljs också några målningar av Lars Lerin. Ska bli spännande att få se slutpriserna. Glömmer aldrig när vi såg Lerin-utställningen på Waldemarsudde för ett antal år sedan. Den innebar hans nationella genombrott och han blev känd för hela konstsverige.
 
Här på bloggen imorgon blir det mer om de andra utställningarna på Waldemarsudde

Skolgården på min skola - Nordmarkens skola!

Det blir fint när det blir färdigt. Men just nu är det lite bökigt. Till vänster i bild är det nya högstadiet, rakt fram är matsalen, till höger är köket som är under ombyggnad. Det blir bra utrustning på skolgården, inte bara asfalt. Planen med konstgräs kan vara fotboll, basket, bandy osv.

Farsdagsskype med lilla Lovis i Umeå

 

Älgjakt kl 14.30 söndag, Harnäs vvo

Nu äntligen har en älg skjutits på helgens älgjakt. Morgan sköt för sin jämthund Tex, ett vuxet djur, Roland visste inte om det var ko eller tjur. Han sköt på stånd, det hade gått ur såten och platsen är någonstans söder om Lintjärn, öster om Steckhôvel. Roland kör nu älgen till Nysätersslaktaren Frank. Sen får vi fira Fars Dag med extra god mat ( en smarrig älgstek med mycket extras) och resterna av Farsdagstårtan från igår.
 
Bara att gratulera!
 
Efterjakten den här gången är avslutad och vi gläder oss åt att ingen hund har skadats av varg.

Älgjakt Harnäs kl 11.00 idag söndag.

Ingen älg blev det på första jakten idag. En tjur fanns med men den var för stor för att vara skjutbar. Två mindre tjurar sågs i området och nu kommer man nog att rikta in jakten på dem mellan Harnäs och Vassjön. I morse vid 8-tiden sågs en varg vid Tjolitta och den rörde sig i riktning mot Korsbyn. Riktigt obehagligt när man jagar med hund.

Älgjakt idag igen på Harnäs!

Idag är det 23 deltagare, inklusive tre med hundar, gissar att det är samma som igår Morgans, Mikaels o Anders, men jag vet inte. Nu jagar de Torgilsbyn till Harnäs mellan vägen o sjön. Jag uppdaterar här när jag får någon rapport. Igår fälldes ingen älg, men det var verkligen stolpe -ut som någon uttryckte det. Flera bra jakter men maximal otur.

Bacondadlar

 
Vi fick jättegoda bacondadlar hos en god vän och när vi plötsligt blev med mycket bacon så tänkte vi att vi också skulle göra såna och mumsa på. Man tar alltså kärnfria dadlar, rullar in dem i bacon, snor en sytråd runt, steker och äter. Man kan låta dem svalna också
 
 Fast det blev inte så bra. Tror att vi hade för små dadlar eller för mycket bacon. Det blev för mycket salt baconsmak. Kunde ha varit bättre om vi tagit halva baconlängden. Vi testar nästa gång.
 

Skördar i november!

Kändes absolut bra att kunna skörda egen persilja, mynta, rosmarin, timjan och lite dill till kvällens viltsoppa. Det är fortfarande grönt på pallkragen, det blir repris på den nästa år!! Absolut!
 
Fast luktärterna kommer inte att hinna blomma så nu har jag plockat in dem in dem o satt vas, får se om de slår ut.

Älgjakt igen kl 14.30

Det blev ingen älg fälld vid jakten idag på Harnäs vvo. Här vid Liane hade hundarna oppe två kor söder om oss och ko och kalv nordväst om oss, men de gick ut och klarade sig. Vet inte om det släpps igen men jag tror inte det.

Nu jagas här runt Liane

Det är samma hundar som förut plus Morgans. Än så länge kan jag inte höra någon jakt om jag går ut på verandan. Men våra hundar skäller förstås. De kanske hör nåt som jag inte hör.

Ingen älg fälld på Bryngelsbydrevet

Anders hund hade jakt på en tjur som,  nog var skjutbar men den  gick ut till ett annat område. Märkligt är det att man i år har jagat här flera gånger utan få något. Bryngelsbyn har ju i decennier varit områdets älgskafferi  Nu är det paus inför nästa släpp, kanske här runt Liane 

Älgjakt idag på Harnäs vvo

Jag uppdaterar lite vart efter på bloggen om den här efterjakten. Det är fem djur kvar på tilldelningen, man sköt 10 av 15 på ordinarie jakttid. Ambitionen är att skjuta mindre tjurar och mindre kor tror jag om jag uppfattat det hela rätt, spara stora kor och stora tjurar för att hålla populationen uppe.
Det är 25 som jagar inklusive 3 med hund. Man jagar tillsammans i ett lag. Första såten är Bryngelsbyn, Mikael i grannhuset  och Anders Strömgren släpper sina hundar först.
 
Jag ska greja  hundmat,  fixa soppa åt jägarna till i kväll och fördjupa mig i en god bok. Det blir en fin dag. Det regnar så man måste inte vara ute. :-) Vackert väder kan vara stressande.

I Hallsberg hos bror och svägerska.

I samband med besöket i Stockholm för någon vecka sedan så stannade jag till hos min bror och svägerska. De har köpt lägenhet i terasshusen i Hallsberg, hörnlägenheten på tredje våningen här närmast i bild (blir det väl) och ville bli av med lite sånt som inte får plats, grejer från vårt gemensamma barndomshem. Åt den här sidan är det utsikt över Puttlabäcken och åt andra hållet mot realskolan. Terassen är kanonfin och har en sju meter lång och en halv meter bred "blomlåda" inbyggd för planteringar. Lustigt att man byggde så fina hus för flera decennier sedan.
Deras fina hus vid Ekorrvägen i Åsbro är redan sålt och får en ung ägare.
Här är utsikten från terassen. Baracken till vänster vittnar om den katastrof som drabbade Hallsberg för någon månad sedan; den stora översvämningen. Det är Länsförsäkringars tillfälliga kontor för alla de villägare som drabbades hårt. Det villaområde som översvämmandes ligger mitt bilden, gatan rakt fram. Den är spärrad för  obehörig biltrafik, men jag gick med en väninna en promenad runt det.
 
Här står containrarna på rad för att ta emot allt som måste slängas från husen, sånt som är förstört
Så himla tråkigt är det. En del hus måste rivas helt, andra ska renoveras. Vattnet nådde upp till fönstren på några medan enstaka hus som råkade vara byggda högre upp klarade sig.
Det är svårt att tänka sig att den här lilla stillsamt flytande Puttlabäcken kunde svämma över och dränka ett helt bostadsområde.
 
Utsikten från terasslägenheten åt andra hållet är alltså så här och jag drabbades förstås av en nostalgiattack vid åsynen av min gamla realskola. Mitt klassrum var där närmaste balkongen är på andra våningen. Och jag satt på samma plats i tre år, just vid fönstret. Jag hade utsikt mot tingshuset som låg tvärs över gatan och kunde på första parkett åse utsidan av den spektakulära rättegången mot Olle Möller när det begav sig. Det var massor av folk och ett jätteuppbåd av media. Numera är den gamla skolan omgjord till bostadsrätter som är mycket eftertraktade.
Vi besökte föräldragraven för att göra den vinterfin. Den här räckan av ortnamn vid kyrkinfarten sätter förstås också igång nostalgin. Hultsjön var barndomssomrarnas lilla badsjö, i Bäckaskog bodde jag men vi kallade det nog bara Bäck, i Samsala bodde bästa vänninan.
 
 Det blev övernattning hos bror och svägerska och de bjöd på kanongoda kräftor. En trevlig kväll fick vi med mycket prat om vad som hänt med gemensamma bekanta från förr.
 
Mer nostalgi blev det när jag fick möjlighet att träffa en väninna här från ungdomstiden i Hallsberg. Vi tog en fika och pratade bort några timmar. Kontakt nu igen har vi fått via Facebook! Och nästa gång hoppas jag på att återknyta kontakten med en av barndomens klasskamrater i Kyrkskolan! ;- ) Det passade inte den här gången eftersom hon hade dotter + man från LA på besök. Roligt att ha kontakt med barndomstiden på något sätt. Jag lämnade Hallsberg när jag var 18 år för att flytta till Örebro och sen direkt till Årjäng 1972. Det skulle bli något enda "sabbatsår" i  det för mig totalt okända Årjäng. Jag ville ha ett lugnt första yrkesår efter en stressig utbildningstid med mycket studerandefackliga extrauppdrag på central nivå vid sidan om studierna. Men sen  träffade jag en trevlig "inföding" här så jag blev  alltså kvar. Slumpen ordnade det bra och jag har aldrig en sekund ångrat den flytten. ;- ) Årjäng är så trivsamt och den här "infödingen" var inte heller fel!

Kungaduken!

Nu har den blivit min. Den kommer från min pappas föräldrahem och har sitt ursprung någon gång i början på 1900-talet  rimligen. Om man tittar noga så ser man att flaggorna är unionsflaggor, "sillsalater"! ;-)   Duken / väggvävnaden  är tjockvävd och tung med någon metalltråd med i varpen, gissningsvis mässing. Min pappas släkt tyckte att den var fin och värdefull och jag tror de använde den som bordsduk vid kalas, för det finns spår av spill  på den. Pappas släkt  var i generationer gammal  bondesläkt från Värends Nöbbele i Småland, Dackeland, Blendaland, med stor vördnad för konungen och fäderneslandet. Jag kan inte låta bli att le lite ömsint åt värderingar som var självklara i en helt annan tid än vår.  Ett tag hade mina föräldrar den på väggen i lägenheten i Hallsberg,  men mamma tyckte inte den var så vacker så den blev nertagen och undanlagd, ersatt med en oljemålning. Jag har nog ingen vägg att ha den på men kommer att ha den framme på bordet mellan varven men inte i samband med äting. Vill inte ha fler fläckar på den än som redan är där. Gissningsvis saknar den ekonomiskt värde men för mig är den nostalgi på hög nivå och lite snudd på kitsch.
 

Äting i kväll med goda vänner ...

... från Norge. De ska jaga älg här på Harnäs under helgen, efterjakt. Det blev i all enkelhet älgfärsbiffar med gräddsås. Trevligt har vi haft.

Barnbarn Lovis o storebror!

Fick en fin höstbild på barnbarn Lovis i Umeå och hennes storebror.

Parning om en vecka blir det!!!

Jazz tilltänkta; Åhlstigens Li, har börjat löpa. Göran Fasthén kommer hit med henne från Dalarna om ungefär en vecka. Om allt går som det ska så har vi en hanvalp efter Jazz i mitten av mars. Det ska bli så roligt!!! Vi hoppas verkligen mycket på detta. Jazz är nog den allra trevligaste hunden vi har haft och en bra jakthund dessutom som vet vad han ska göra i skogen. Vi vill gärna ha en valp efter honom. Hoppas han gillar Li! Det går inte alltid att förutsäga sånt som parningar.

Fotografiska museet i Stockholm

Jag besökte museet vid mitt Stockholmsbesök. Utställningarna där alltid högklassiga. Och porträttutställningen av kända personer och speciella personer är väldigt stark.
 

Ny skorstenshuv på Liane!

Det blev en speciell  bild på plåtslagarna när de monterade den nya skorstenshuven på Liane igår. En av dem heter Milton, den andre vet jag inte namnet på. Ett jobb jag inte skulle kunna ha med min höjdrädsla! ;- ) Modiga män är det.
 
Ser att vi kanske behöver leja Robin till att blåsa bort skräpet på taket nästa sommar. Roland har ju en bra lövblås  som borde vara användbar till det.

SUCCÉ FÖR NYSÄTERSMJÖLKEN!!!

Grattis till alla bönder som bidrar till Nysätersmjölken och grattis till värmlänningar som äntligen kan få närproducerad mjölk från fantastiskt fin djurhållning. Man blir så glad över att många verkar ha fattat vad det här lilla mejeriet kan betyda för de värmländska böndernas överlevnad och för det öppna landskapet som vi är så vana vid att leva i. Hoppas alla hänger i nu och fortsätter köpa Nysätersmjölk. De där extra två kronorna som den här kvalitetsmjölken kostar betyder lite för oss som konsumenter men den betyder allt för de mjölkproducerande bönderna! Den är förutsättningen för att de ska kunna fortsätta som bönder. Det här mejeriet är säkert deras sista chans.
När jag läser detta får jag tårar i ögonen och minns slitet här på Liane med mjölkkor för många år sedan. Det känns som om jag kan förstå vad det betyder för de här bönderna att kunna fortsätta leva på sina gårdar, gårdar som de ofta ärvt i generationer.
 

Värmlands museum

Utanför museet har man gjort en ordentlig upprustning av lekparken! Den var välbesökt när jag var på museet förra veckan. Fint!
Sevärd var Höstsalongen. Visar några bilder här som jag fastnade för. Haren ovan skulle jag vilja ge till Roland ;-)
Jag är inte svag för installationer, men den här var inte så tokig. Vid ett fint dukat bord sitter ett antal uppklädda personer, men huvudena är högtalare som bara positionsbestämmer deltagarna.
Den här bilden var så klassiskt välgjord att man måste tycka om den för det goda hantverket.
Fann också ett par årjängskonstnärer med på listan och Els- Maries lugna ko-skulptur hittade jag också. Den är bra. Men det är så många verk med på höstsalongen att det är svårt att orka se alla vid ett besök. Man blir lite "upplevelsetrött".
 
Sen passade jag förstås på att äta lunch på museet, den var som vanligt god. Maten är ofta god på museer och Värmlands museum är inget undantag, dock är det hela förvirrat presenterat. Det var inte bara jag som undrade hur man skulle bära sig åt för att ta mat och för att betala, vad som ingick osv. Några skyltar skulle kunna hjälpa upp det hela.
 

Tidningen DN har en tydlig åsiktsagenda ...

... som man driver med envishet och inte bara på åsiktsplats som exempelvis ledare utan också i det redaktionella materielet. Två såna frågor är invandring och vegetarianism.
 
Invandring är  alltid bra i DN, man ser ingen anledning till begränsningar.  Bilderna på den migrantström som kommer till Sverige består alltid av ledsna kvinnor och barn, helst sittande på marken,  trots att merparten i det här människoflödet är unga män. Det måste rimligen vara en medveten förvanskning av verkligheten i bildens form, vilket man enligt mediaetiska regler inte ska göra sig skyldig till.
 
Mot köttätande är också viktigt i DN! Det är inte långt mellan artiklarna som beskriver hur hemskt det är att äta kött ur alla aspekter; miljö, hälsa osv. Samtidigt så hyllas det vegetariska.
 
Det finns alltså anledning att se upp med  texter i tidningen som behandlar de här ämnena,  högrisk för tendens!

ÄNTLIGEN!

 
Premiärköp idag på Ica- Sillerud av  mjölk från det närbelägna  Nysäters mejeri! Våra arrendatorer är med och levererar en del av den här mjölken så man kan tänka att den delvis är producerad på  våra åkrar på Liane. Den är två kronor dyrare per liter men det känns oväsentligt i sammanhanget. Det blir kanske en futtig tia per vecka för vår del som vi kan bidra med för att rädda kvar mjölkproduktionen för våra duktiga värmländska  bönder och det känns försumbart. Detta är närproducerad och fin mjölk. Den har inte belastat miljön heller med långa transporter. Och vi vet att djuren har det fantastiskt bra på gårdarna.
 

Fem älgar går på Smörhôla nu!

 
Och alla är kor. Tre av dem rätt rejäla stora kor, ett par, de två till vänster här nere är inte så stora, kanske skjutbara till helgens efterjakt. Det verkar vara återväxten på vallarna som är aptitlig.
 

Lars Lerinmuseet Sandgrund i Karlstad ...

... blev mitt första stopp på Stockholmsresan, med en övernattning där i vår närmaste stad. Rätt kul att övernatta i Karlstad som bara ligger en timme hemifrån. Målet var förstås att i lugn och ro se både Lerinmuseet och Värmlands museum. Sandgrund byggs om, fast hur och till vad vet jag inte.
Roligt att Lerins hela verk Bokhylla finns med nu. Man byter bilder  nu och då, det finns mycket att välja på tydligen
Här ovan är ett urval av det jag tyckte bäst om den här gången. Lerins svarta ljus är magiskt.
Jag snikade mig med på delar av en visning, egentligen ordnad för en busslast från Östergötland. Karin berättade roligt om Lerin som person och hans konst. Bl.a. beskrev hon ateljen där tavlor ligger utlagda på golvet och målas på lite nu och då. En tavla hade varit målad under fem år. Jag köpte senaste boken.
I Lerins avtal med Karlstad kommun, som äger lokalen, ingår att han ska bjuda in andra konstnärer också att ställa ut. Här finns en del verk som Lars har inspirerats av.
 
 

Pilgrimsmusslan på Riche är oslagbar!!!

Jag brukar försöka gå på Riche när jag är i Stockholm. Hoppas alltid på att man åter ska ha ångkokt torskrygg  med pressad potatis, skirat smör, riven pepparrot och hårdkokt ägg. Det är en klassikerrätt på menyn ibland men inte just nu. Den matupplevelsen är en av de bästa i mitt liv och jag minns exakt hur det smakade. Den här gången beställde jag en förrätt; pilgrimsmussla med en grönsakskräm och en del annat smarrigt till, bl.a. kryddor som passade perfekt. Och den rätten var helt oslagbart god. Jag gick till Riche och åt den två dagar i rad som lunch, tillsammans med gott glutenfritt bröd och ett glas Cava så blev det en fin lunch.
Desserten blev också samma bägge dagarna; creme brulé med dubbel espresso. Notan kommer i en fin hållare.
Riche ligger på Birger Jarlsgatan och är en gammal restaurang med anor. Min mormor jobbade som kallskänka här 1911 - 1915, så jag kan känna historiens vingslag vid mina besök. Då bodde hon här också, det var som ett hotell  tror jag. Numera har vi en annan anknytning till Riche; sonens gode vän Micke Weimar jobbar i baren och det är lika roligt varje gång att heja på honom. Han har även besökt oss här i Värmland.
 Man blir vänligt mottagen i entrén och hjälpt att få en sittplats. Det är rätt fullt vid lunchtid.

Nu ler barnbarn lilla Lou!

Hon var  fem veckor vid mitt besök i Stockholm och log, riktiga leenden..
Hon är så söt.
Och barnbarn  lille Bill var också med förstås. Vi hade mysiga dagar och stunder med mycket lek och prat och hämtning på dagis.

Skolgården

På vår skolgård finns stora oömma buskage som inbjuder till lekar. Bra!
 

Stockholm är vackert !

Och vid den gångna veckans besök så visade staden sig från sin bästa sida. Jättefint väder, sol, inget regn, ingen blåst. Här är utsikten från Fotografiska museet.
 
Slussen ska rivas och hela trafikplatsen göras om. Beslutet verkar klart efter mycket tjafsande och överklagande som alltid i Sverige på byggprojekt. Arbetet kommer att pågå några år. Före rivningen bjöds in till målning av byggnaden.
Här uppe till höger om Slussen finns ett par av mina vattenhål i huvudstaden: K&US rakt fram i hörnet Götgatan - Hornsgatan (måste det väl bli!) och så direkt till höger här Konsthantverkarna. Sen berättar jag mer om barnbarn och om besöken på Fotografiska och på Waldemars udde. Ja och så på Riche förstås.

Hamiltontiken måste avlivas!

Den hamiltontik som attackerades av varg i Risviken igår måste avlivas på grund av sina skador fick vi rapport om  idag på morgonen från  Anders B. Hon hade fått ett skulderblad spräckt. Detta  är så grymt att uppleva för en hundägare, stackars dem!. Hon var ute och jagade andra  gången i år, en riktigt familjehund, 11- 12 år gammal. Tragiskt för dem som direkt drabbas och  också en stor förlust i livskvalitet av alla dem som jagar och bor i närheten. Att jaga i vargområde är fyllt av oro istället för att vara den  avkoppling det borde vara.
 
Vargspillning har setts i Snarkil,  Leverhögen,  Sillegårdsed och i Gyltenäs den senaste tiden. Det kan vara så att ett nytt vargrevir är på gång, men naturligtvis hoppas vi att det ska vara kringströvande vargar som väljer att etablera sig  på annat håll. Hundägaren i det här fallet är inte säker på om det var en eller två vargar som attackerade. Attacken var i full gång när han kom fram till sin hund, hon tumlade om på marken med en varg. Den  vargen sprang iväg när hundägaren kom fram men när han tittade upp såg han en varg som kan ha varit en annan.

Ålviken harjakt 2015

 
Bosse o Roland med hundarna: Snoa, Bugga, Hej och Jazz. Fem harar sköts men grannens gamla älghund tog en av dem och grävde ner, därför hänger bara fyra på väggen. ;- ) . Det blev fyra för Hej och en för Jazz. Bosse som brukar nedlägga ett rejält antal varje år hade ingen tur i år med egna hundar, sköt en för Jazz. Roligast är kanske att dunkerstövaren Hej har kommit igång ordentligt äntligen fått utdelning på sina strävanden i skogen. Han har god jaktlust och är spårnoga, han ger sig inte och ligger kvar på tappt, arbetar klokt och envetet där tills han får tag på spåret igen.  Roland är mycket nöjd med honom. (Om gubbarna ser mossiga ut på hakorna så beror det på noll rakning den här jaktveckan, det är helt enkelt ljusgrå skäggstubb! ;- ) )
 Björnbajs var det gott om i markerna. Den här nallen har varit lös i magen av mycket lingonäting. Ibland har björnarna gått i ide den här tiden, men inte i år. En hona med två ungar gick i trakten. Detta lär vara Sveriges björntätaste område.
Hej o hare
Hej och hare
'
Hej o första haren
Jazz o hare, här syns också Rolands nya berömda ryggsäck, den med ryggstöd. ;- )
 Thomas på jaktmorgon. Vackert väder hade de hela veckan, helt fantastiskt! Och gott om hare. Lite märkligt att det är så mycket hare i det här området, år efter år. De fastboende säger att det beror på alla planteringar av contorta i området. Contortatall tror jag inte att man planterar idag. Den ger en otroligt risig och tätt skog, som är nästan ogenomtränglig. Hararna får gott skydd i den här skogen. De syns inte uppifrån av rovfågel och om de skulle bli upptäckta så tar sig inte en rovfågeln ner i det här snåriga.

Jazz - trött efter en veckas jakt i Norrland!

 
Jazz knoppade på soffan i går kväll och kramade kudden när han, Hej och husse kom hem efter en veckas jakt i Norrland. Och Hej låg också stilla för en gångs skull, ingen lek och inget spring. De har haft en fantastisk vecka i Ålviken, med mycket hare, fint väder och god utdelning på jakten. Jag var inte med i år, men väl Bosse och Thomas. Det kommer mer bilder framöver från deras jaktresa. Jag var bl.a. i Stockholm den gångna veckan  för att träffa barnbarn, men hade lite andra uträttningar också på vägen dit och hem. Det kommer mer om det också framöver här på bloggen.  De här bilderna är  förstås utlagda för alla men med speciell hälsning till svägerska Sylvia! ;- ). Kommer mer bilder från både jakten och min lediga vecka.