"Genom eld o vatten" sjöng Terése på Filips dop.

Här kan man höra på You Tube hur det lät! Vackert var det!
https://www.youtube.com/watch?v=t49vq_q7S2I&feature=youtu.be
Och här är "Du är det finaste jag vet", fast den heter inte så, den heter nåt med "sång till friheten"
https://www.facebook.com/video.php?v=10152572749387426&fref=nf
 

Ha en fin advent!

Nu är det äntligen advent både på Liane och här hemma.  Gubben hissade upp dekorationen i flaggstången och tände stakarna i fönstren!
Och här hemma har också stakar och stjärnor kommit på plats. Och så den senaste vackra blombuketten, helt överväldigande stor med nalle och praliner! Till Inga - san! Ha ha...! Tack Risa och Mattias!
Vi har haft en fin dag, Roland har jagat med Jan, jag har plockat med advent och tagit en lång promenad. Till sist åkte vi på julmarknad i Årjäng, fast de som jag skulle köpa bröd av hade slutat när vi kom tillbaka och skulle handla!  Det har skypats och sjungits med barn och barnbarn.  Lilla Lovis kryper nu med väldig fart ser vi, tidigt är det om jag minns rätt, 6 månader gammal är hon bara. Mallig mormor är inte ett dugg partisk! ;-)
 
Uppskattade sms och  telefonsamtal också från familj, vänner  och inte minst från kusin Gun i Göteborg. Tack för det alla!

DN vill att Löfvén slänger ut MP ur regeringen!

Hittills har  kravet på att S ska göra sig av med det regeringsodugliga MP,  framställts av andra riksdagspartier, men nu stödjer även tidningen DN detta krav!  Och kritiken mot regeringsröran är stark!
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-hur-manga-fler-misstag-tal-stefan-lofven/
I artikeln beskrivs oro över den politiska lealöshet som S är  ansvarigt för. Partiet tycks inte ha insett att det är en minoritetsregering man leder, ett läge som kräver att man  måste tänka efter, förhandla och förankra sina förslag brett innan man går till beslut eller uttalanden. Det går inte att på vinst och förlust slänga upp förslag på landets budget i luften och hoppas att det ska landa på fötter! Det är en alldeles för viktig fråga för att lämna åt slumpen på det viset.
 
 Jag kan bara hålla med Wolodarski ¨på DN. Löfvén kan inte fortsätta regera utan att axla ett  ledarskap. Det går inte att  tillåta sin regeringspartner MP att gå i opposition mot egna förslag / beslut, så som exempelvis Åsa Romson gjort när det gäller riksdagens beslut om vargjakt. Det blir helt absurt om man låter MP offentligt opponera och agitera på egen hand mot regerings- och riksdagsbeslut, till och med försöka sig på ett lagvidrigt  ministerstyre. Jag saknar dessutom en logisk reaktion på Romsons agerande från de värmländska riksdagsledamöterna, exempelvis från Gunilla Svantorp som i valrörelsen påstod sig vara för en minskning av vargstammen. Nu hörs inget till försvar för den  vargjakt som är det enda sättet att på sikt få ner det orimliga rovdjurstrycket hos oss här i Värmland. De 24 djur som beslutats ska tas bort i ett första steg motsvarar inte ens ett års tillväxt av vargstammen i länet. Miljöminister Romsons agerande mot vargbesluten är bara ett exempel på det tanklösa och amatörmässiga sätt som Sverige styrs på just nu.
 
Hellre ett kaos nu en kort period och nyval, än konstant regeringskaos i fyra år framåt!

Leif, träsnidarens, modell över järnvägen i Svensbyn!

 
 
Den måste man bara se. Leif på Noretjärn har alltså gjort en skalenlig modell av stationshuset i Svensbyn så som det såg ut när tågtrafiken gick här. Den lades ner 1954.  Nu är huset  med tillbyggnad vår lanthandel Ica Sillerud.  Leif var 12 år när hans familj flyttade hit till Sillerud från Halland. De var bönder och flyttade med sig allt, djur, maskiner, rubbet.  Här nedan beskriver han hur det gick till. 
Det var tre spår på stationen och huset till vänster var ett godsmagasin med lastbrygga i höjd med godsvagnarna så det var lätt att lasta av.
Mycket annat fint finns hos Gerd i Svensbyn på julmarknad och det är öppet idag söndag 12 - 18.
Uppe på hembygdsgården säljs också en massa fint på julmarknad idag. Vi investerade i bakverk; vetekaka, mjuka pepparkakor och så i en fin dörrkrans.
 
Jag tar nog under dagen en tur till Årjäng där det är julmarknad och julskyltning med öppna butiker. Gubben jagar med J, de har nån filmning på gång som varit bestämd länge så han går inte med.
 
 

Lille Filip Holger Folke Johansson Svärd döptes idag ...

..... i Silleruds kyrka. Fr.v. fadder morbror Anders (han som dinglade med benen över kanten på Predikestolsklippan för ett par blogginlägg sen)  fadder faster Sanna (tror jag hon heter), mamma Sara (vårt fadderbarn!) och pappa Markus. En fin ceremoni ledd av en duktig präst och så sjöng Terese vackert.
Efteråt var det förtäring i församlingshemmet. Gott!
 Och det här är den sista suddiga bilden jag tar med mobilen! Har inte fattat förut att man ska dutta med fingret på den punkt i bilden där man vill ha skärpan, då ställer den in sig automatiskt. Tack Tobbens Sofi (Sofia?) för tips. Sofi kommer förresten från en bekant plats; Sollentuna, Norrviken! Världen är liten!

Skämmig miss: Det är julmarknad här i Svensbyn också!

Missade att skriva om det på bloggen, det är julmarknad på Hembygdsgården och hos Gerd idag och i morgon 12.00 - 18-.00. Leif visar upp sin modell av järnvägstationen i Svensbyn.  Jag var så fokuserad på dopet att jag inte observerade detta. Men jag återkommer. Vi var där och shoppade loss idag efter dopet. Nu kl 16.00 utses  Årets Sellering Jessica på Elgtån (ok Tobyn då) och det spelas på stora scenen. Dopet kommer jag också att skriva om förstås senare när jag fixat lite med bilderna. Det är mycket nu och  jag måste ta itu med advent, få upp alla tillbehör på rätt plats.

Agenda

Idag ska vi gå på dop i Silleruds kyrka. Imorgon söndag tror jag det blir jakt och filmning. Och förstås besök på Julmarknad i Årjäng.

Speciell höstbild

Fick den av kusin Siv i Schweiz. Ibland bjuder naturen på skådespel.

Till minne.....

Många gick alldeles för tidigt...eller var de bara på besök?
Vi tittar upp mot himlen och önskar att de ser oss.
Ofta minns vi dem... På morgonen... På natten när vi tittar på stjärnorna...
Ett datum... En låt... En plats... En doft...
Varje timme, varje andetag...
De som gick före oss...

Skogskyrkogården i Stockholm - ett världsarv

Vacker o rofylld är den.
 

Från Döverud ...

... går finaste stenar och grankvistar med till Stockholm idag. 

 

Brita kom med fina blommor ...

 .. som skickats via blomsterhandeln i Årjäng  från son och sonhustru i Seattle. Så vackert är det.

Födelsedagsskype med dotterfamiljen i Umeå

 
I kväll skypade vi med dotter Malin i Umeå och hennes familj; Kristian, Elias, Isak, lilla Lovis och Elias kompis Jaimey (stavning ?) Mysigt att både få ses och pratas vid. Skönsång och grattis och hurrningar fick Roland.
 
 

Ledig dag ...

... ska jag ha. Fast jag har tänkt vara präktig och förbereda för första advent genom att damma av stakarna,  göra rent i fönstren och så.  Får se hur långt ambitionerna räcker. Födelsedagsgubben försvann leende med Jazz-hunden på jakt för att få fira som han helst vill. Han uttryckte alltså ingen önskan om att vara med i julstädning ;-)
 

Roland fyller år idag, födelsedagsskype med Bill

 
 Grattis farfar! Vi skypade ett morgongrattis från barnbarn lille Bill! Vi har lekt monsterjakt, nyst och varit noshörningar
 
 
Här är träbössan som farfar har gjort till Bill. Bill skjuter älg med den.
 

Hästöna idag!

16 meter gånger 7 meter är den här jättelika stenhögen på Hästöna, Egenäs, i Sillerud. Den är dessutom ett par meter hög. Alltså 224 kubikmeter sten upplagt i en hög.  Någon har strävat på.  Vad är nu detta? Vem har gjort det? Och varför?
På södra udden på Hästöna är det otroligt vackert. Här i morse vid soluppgången över Östra Silen.
 

Första riktiga minusgraderna, -3....

... är det nu på morgonen. Och det lär ska bli en solig dag här också! Det kan bli riktigt fint. Efter en lång gråväderperiod så är vi så tacksamma för vackert väder, det blir humörhöjare. Men det är grymt halkigt nu på morgonen. Värst var det på asfalten när jag svängde ut på E18. Om jag inte kört väldigt sakta efter varning per telefon från Roland, så hade jag halkat rätt ut på europavägen. 

Julbord har Ikea nu sedan 20;e november.

Ikeas julbord kostar 129 kr om man är Familymedlem, mycket prisvärt!  Här finns det mesta som brukar finnas på julbord, massor av olika hemgjorda sillsorter, korvar, Jansson och en hel del som inte är så vanligt. Jag testade de små isterbanden och de var riktigt goda. Närmast är sirapsfläsk som Roland frossade i. Det startar kl 13.00 vardagar och 12.00 lördag - söndag om jag minns rätt.
Dessert ingick i julbordet; ostkaka, ris a la malta.
Hemvägen bjöd på ett fantastiskt sceneri när solen gick ner och molnen belystes underifrån

Nu åker vi till Karlstad.

Undrar om Ikea har julbord redan? Det brukar vara smarrigt och absolut prisvärt!

Kämpa solen, kämpa!!

Just nu, tisdag morgon kl 9.15, börjar solen bryta igenom moln och dimmor! Äntligen säger vi efter en dryg månad i kompakt gråmörker! Välkommen kära sol igen!,

Lars Lerin fick Augustpris ....

...i  fackboksgenren för sin bok "Naturlära".  Så roligt att han också får erkännande för sina böcker!  Det har blivit många vid det här laget.  Hans konst är ju redan känd och beundrad. Lars är värmlänning av börd och bor numera på Hammarö vid Vänern  med sin man Junior. Lars  har sitt eget konstmuseum i Karlstad i gamla restaurang Sandgrunds lokaler bredvid Värmlands läns museum. Där ställer han ut både eget måleri och andras. Det är flitigt besökt, han har en stor publik, inte bara bland "proffs" utan också bland "vanligt folk". Folkkär har han blivit med den värme och ärlighet som han utstrålar.
http://www.augustpriset.se/nyheter/arets-augustpristagare-har-tillkannagivits-0
 

Hon tar ansvar!!!!!

Ja men man blir så glad! Jag såg inslaget på TV om hur Trafikverket missat att stänga av tågtrafik i samband med olyckor och arbete på spår. Det är naturligtvis förfärligt att sånt kan hända och  bra att det uppmärksammas. Men det som gladde mig var att något sällsynt inträffade under intervjun; den anklagade generaldirektören  för Trafikverket Caroline Ottosson, som f.ö. blev väldigt hårt åtgången, tog på sig ansvaret för det som inträffat. Hon försäkrade att hon skulle arbeta för att förbättra rutinerna genom utbildning och kommunikation. Det upprepade hon gång på gång! Hon kunde mycket väl ha skyllt på att underlydande inte gjort som de skulle, men det gjorde hon inte. Hon tog på sig det fulla ansvaret! Helt fantastiskt! Och sååååå sällsynt!
http://www.svt.se/nyheter/sverige/trafikverkets-generaldirektor-utbildning-och-kommunikation-maste-starkas

Predikestolen igen då!

Nu har jag fått lite mer info om den här klippan i Norge, Preikestolen, eller Predikestolen. Marie Pettersson har varit där och berättar på facebook att den är 600 meter hög och att sägnen vet berätta att om klippan störtar ner i fjorden så ska Stavanger svämma över. Den som vill bestiga klippan via film kan kolla på den här länken. Jag orkar inte ens se den. Min höjdgräns går vid att stå på en stol för att nå högst upp i skåpet. ;-)
http://www.visitnorway.com/se/resmal/fjord-norge/ryfylke/aktiviteter-i-ryfylke/video-vandringstur-till-preikestolen-/
Vi har andra goda vänner som också har varit där; Anders och Tobben  i Snarkil, unga män helt utan nerver.
 
Anders och Tobben på Predikstolen. Bilder från Anders Facebook. Jag har löfte sedan förr att publicera dem, hoppas det står kvar.
 
 

Helgen 6:e december ...

... blir det tydligen mer efterjakt på älg här.  Den här helgen fälldes sammanlagt tre djur, en tjur och två kalvar.
Här är bilden på dagens transport av älgkalven ut ur skogen.
 

Predikestolen i Norge!

Fick bilden från kusin Siv  i Schweiz!  Den verkar vara allmän egendom på nätet. Jag ryser varje gång jag ser den. Klippan har ju verkligen minst en spricka som gör att det ser ut som om den skulle falla ner i fjorden när som helst. Men jag antar de som befinner sig på den litar på att den ska hänga kvar. I Sverige hade den säkert varit omgärdad av en enorm glasvägg eller ett supersäkert stängsel. Men inte i Norge inte. Vårt broderfolk är uppväxt på branta stup, en del har till och med varit fjättrade i rep under barndomens  lekar utomhus för att inte dratta ner några kilometer bakom knuten. Det är skillnad det.

En älgkalv skjuten nu middagstid söndag ...

... i Bryngelsbyn ( Brônnspön) väst om Majorere om jag fattade det rätt. Det var Morgan G som sköt och för hans hund. Vet inte vad den heter, en ny stjärna måste det vara. Roland hämtade fyrhjulingen nu för att fixa transporten.

Morgonbak!

Barnbarn lille Bill bakar på morgonen vid 8-tiden. Men då har han redan varit oppe några timmar. Han vansläktas,  är en riktigt morgonpigg typ.  ;-) Senare idag kommer mer bilder från bakning, julbak med kusin Bobo! Och kanske bilder från dagens älgjakt här, de strävar på idag också uppdelade på flera grupper med hund över området.

Roland sköt en älgtjur, en fyrataggare idag.

Det var efterjakt på älg idag här och Roland sköt en fyrataggare. Dessutom fälldes också en kalv. 26 personer deltog tror jag och jakten fortsätter imorgon
Jan Korslund har tagit de här bilderna. På bilden syns också Kenneth,  Mikael,  Lars-Göran, Lars
 
Osäker på vilken hund det är, tror att en 5-6 stycken deltog. Kan vara Mikaels Trixi.
 
Det var Rolands älg nr 36 och här karvas skåran i kolven på studsaren. Fast det är ett tag till fram till Karl Henry Lundin som sköt 1038 älgar. ;-)

Roland sköt en älgtjur vid Stormyra nu!

Det blev en fyrataggare. Bilden har inte kommit ännu. Detta är vad man fått idag  och nu körs den till Nysäter för att hanteras där av charkuterist, man vill inte dra igång hela slakthuset för endast ett eller ett par djur. Sammanlagt deltog c:a 20 personer idag.

Älgjakt här idag!

Mikael släppte hund söder om Liane  kl 9.20 ser det ut som. Rapporter kommer kanske in under dagen om hur det går. I så fall skriver jag nåt här på bloggen. Vi har standardväder, samma som de senaste två månaderna, strax över noll och grått.

Kjell Åke i Myra

Himla bra var gårdagskvällens föreställning på Tjolitta!  Vi skrattade hjärtligt nästan hela tiden. Visst kände vi igen oss när han berättade att där hemma i Metbäcken fanns historier om alla människor, alla hus, alla vägkorsningar och myrar och skogar. Och hur viktigt det var för honom att bo mitt i det här som han kände igen och kände som sin hembygd. Kjell Åke bjöd också på de mörkare sidorna av sitt liv, vilket gav botten och äkthet åt föreställningen. Roligt att han kom till Tjolitta!

Hund dödad av varg i Håbol, Dals-Ed, idag!

Det blir inte så långt från de platser där hundar vargdödats de senaste dagarna i Årjängs kommun i Värmland, fast dagens händelse var på andra sidan länsgränsen, i Dalsland.  Uppgift från en kollegas facebook i eftermiddag. Antagligen samma varg / vargar.  Det finns en teori att det är varg som rensar marken från konkurrerande hunddjur för att bilda ett revir. Men ingen vet ju. En stor hane lär det vara, hur man nu kan veta det. Men den har setts förstås på älgjakten och bilder har tagits på den där. Ovanligt mordisk på hundar är den i alla fall och det kan knappast handla om att stilla hungern. Jag inser nu att det faktiskt kan vara vargen som finns på bilden här ovan, tagen i trakterna där för ett par veckor sedan. Den är storväxt.

Kjell Åke i Myra!

I kväll på Tjolitta! Och vi har lyckats få biljetter den här gången. Värmländsk stå-up när den är som bäst. Han är en levande  legend, alla hans föreställningar den här turnén är slutsålda ser det ut som.

Agenda

Ledig dag idag torsdag. Taxen Severin (Seffrin) går från klarhet till klarhet. Idag jagade han bra i en dryg halvtimme på rådjur, fixade en del knepigheter och gick nu över bäck alldeles själv! ;-) Vi har aldrig haft så bra 7-månaderstax säger gubben som har gott minne och koll på läget.
 
I morgon fredag är det Tjolitta och Kjell-Åke i Myras föreställning, vi ska se den. Den verkar utsåld i hela Värmland, finns inga biljetter någonstans.
 
Lördag och Söndag är efterjakt på älg här. Det innebär att inget kunnat planeras för lördag kväll, man vet aldrig hur lång en älgjaktdag blir.
 
Lördag kväll är det Carolas kväll på Så mycket bättre, den ska jag se. Hon har så många gamla hitlåtar som vore roligt att höra igen. Kanske har en del av de andra artisterna i viss mån saknat det.

Vargjaktens historia i Värmland

EU klagade på att Sverige inte hade någon förvaltningsplan eller någon beräkning av nivån för  gynnsam bevarandestatus, därför underkändes den förra vargjakten, den från 2011. Därefter  kan man tycka att det inte hänt så mycket.  Visst kunde den förra regeringen ha gjort mer för att komma tillrätta med vargproblemen men det arbetades faktiskt  långsiktigt  för att bana väg till det läge vi är idag, med förhoppningsvis hållbara beslut om vargjakt i Värmland.
 
Den förra regeringen strävade på sedan dess med beslut om central /  regional förvaltning och tog fram gynnsam bevarandestatus  vilken skulle ses som ett golv i vargförvaltningen; 170 - 270 vargar i Sverige. Den nivån togs fram av de svenska vargforskarna och rekommenderas politikerna att besluta. Redan 170 är gynnsam bevarandestatus men man ville ha en god marginal för oförutsedda händelser typ sjukdomar eller annat därför sträcktes golvet ut till spannet 170 - 270.
 
Sedan var det Naturvårdsverket som skulle, utifrån de här siffrorna, besluta om miniminivåer för landet och för förvaltningsområden (regioner). Värmland förvaltar ihop med Dalarna, Örebro,  Västra Götaland, Västmanland,  Stockholm / Uppland och Gävleborg i den mellersta regionen. Riksdagen hade ju beslutat att förvaltningen, dvs hur många vargar man önskade ha i regionerna skulle beslutas av Länsstyrelserna i samarbete, bara man höll sig ovanför miniminnivåerna.
 
Naturvårdsverkets beslutade att miniminivån för landet skulle ligga på 270 vargar. Man ansåg alltså redan att vargen i Sverige var mycket hotad eftersom man lade sig på den högsta nivån. ( Sanslöst!)  270 vargar är detsamma som 27 föryngringar när man räknar administrativt. Och Naturvårdsverket beslutade att alla 270 vargarna skulle finnas i det mellersta förvaltningsområdet, eftersom det är där de redan finns. (Häpp, se logiken i det den som kan!). (Jag använder till vardags begreppen  revir och föryngringar synonymt men det stämmer inte riktigt. Om man ska vara korrekt så är det föryngringar man beslutar om och det är i princip ett  par som förökar sig och bildar en grupp, administrativt räknar man 10 vargar per föryngring. Ett revir däremot är ett geografiskt område, men ofta sammanfaller föryngring och revir.)
 
Sedan fick länsstyrelserna i uppdrag att ta fram förvaltningsplaner och tala om hur många vargar de kunde tänka sig att ha i sitt län. Värmlands län sa att man kunde tänka sig att ha 5  föryngringar.
Sen skulle man komma överens med övriga län i förvaltningsområdet om hur de av Naturvårdsverket beslutade föryngringarna för landet  skulle fördelas. Det gjorde landshövdingarna tror jag  Då kompromissade man fram att Värmland skulle ha 7 föryngringar.
 
Sen ändrade Naturvårdsverket länens fördelning ( vad är då riksdagens beslut om regional förvaltning värd???) . Man tog bort Uppsala / Stockholms förslag på 1 föryngring och tog bort föryngringar från Gävleborg bl.a. och lade på 4 föryngringar  till på Värmland och 2 till på Örebro!!!
 
I det läget hamnade Värmland på en miniminivå med 11 föryngringar.
 
Igår samlades Viltförvaltningsdelegationen under ledning av landshövdingen  i Karlstad och beslutade sig om förvaltningsnivån, dvs den nivå som man ska sträva mot med jakt och det blev 12 föryngringar.
 
Värmland har alltså beslutat att man genom jakt ska hålla antalet vargar i länet på 12 föryngringar för att ha en  tillgodo mot den av Naturvårdsverket beslutade miniminivån för Värmland på 11 föryngringar.
 
Den 28 november ska beslut  kunna tas i Länsstyrelsen om vargjakten i Värmland, när, var och hur den ska genomföras.  Tiden bör bli  2 januari - 15 februari, förhoppningsvis i snö.
 
Hur många finns det nu då i Värmland?
Konstaterat finns 17,5  länsegna föryngringar inkl gränsrevir alltså 175 vargar och det är förra årets siffra = de vargar man kunde räkna i vintras. I våras föddes fler förstås och enligt administrativ  beräkning finns nu c:a 20  föryngringar, dvs 200 vargar, men de som fötts i år får inte räknas med eftersom de inte kunnat konsteras i snöförhållanden med spår osv. (Herregud, inte ens mycket kvalificerade beräkningar får gillas!!!)  Så man  utgår från 175 vargar i länet och ska alltså ner till 120.
 
De drygt 50  vargarna, som är för många i nuläget, ska kunna  tas bort under en treårsperiod.
 
Man räknar med att i första hand rikta in sig på att ta bort föryngringar som ligger bredvid varandra så att man får sammanhängande vargfria områden, men det  finns riktlinjer för hur man ska lägga upp jakten utifrån inavelsgrad och störningar på omgivningen osv.
 
Tidigare har de svenska besluten om vargjakt överklagats till EU eller högre rättsliga instanser inom landet, men den förra regeringen drev igenom lagändringar som ska ha stoppat den möjligheten. Det ska bara gå att överklaga till Naturvårdsverket.  Men nu får vi se om den nya lagen fungerar eller om   WWF, Naturskyddsföreningen, Miljöpartiet, Miljöminister Romson, regeringen osv.  lyckas hitta några kryphål för att stoppa den av riksdagen i god demokratisk ordning beslutade vargjakten. Miljöminister Romson har redan försökt sig på att stoppa vargjakten genom att ge sig på  Naturvårdsverkets beslut. Det är olagligt i Sverige att ministrar styr de statliga verken eftersom de har en självständig position, ska kunna fungera utifrån riksdagsbeslut oavsett vilken regering vi för tillfället har. Alltså var fru Romson utanför lagens råmärken och klampade då. Men eftersom Miljöpartiet verkar ha något slags gräddfil i media så lär detta övertramp, liksom andra fadäser från partiet och dess företrädare, få passera utan någon nämnvärd uppmärksamhet.
 
Min beskrivning av historia och nuläget för vargjakten i Värmland ska nog vara i stort sett korrekt, men det kan finnas fel i den, siffrorna är många och begreppen  speciella.  Det här är ingen vetenskaplig skrift, det är en blogg. ;-)
 
 

Knausgård Min kamp del 6

Nu har jag lämnat tillbaka boken till biblioteket och köpt den i pocketform för en hundring på Akademibokhandeln. Inser att jag kommer att läsa en del av den om och om igen, den delen som är en analys av Hitlers liv. Alltså lika bra att äga boken.  Det har skrivits mycket om den tyske diktatorn men sällan  så bra synpunkter och jämförelser.  Knausgård tar fram fakta´ om honom, plus det som skrivits av de få personer som lärde känna honom i olika åldrar och vad andra författare skrivit. Det är så intressant och jag läser eftertänksamt. Vad formade Hitler till den person han blev? Det är fascinerande.

Besök har vi haft i kväll ...

... av K i Signebyn. Äting  tillsammans. Och vi är tacksamma för möjligheten att prata färdigt om det som är svårt och om det som är lättare.  Livet har ett innehåll som bär med sig sorg och glädje, bakåtblickar och framåtsträvanden. Det går hand i hand. Hela tiden.

Säsongens sista ros på Liane

Vädret har kanske varit speciellt, men ännu blommar Majs och Nils rosor på Liane. Vackra är de!

Sorgen över en förlorad hund ser ut så här!

http://www.jaktojagare.se/webbradio/det-lamnade-vargarna-av-bella#.VG0HajlHebd.facebook
 
 

Skyddsjakt på varg ...

... kan beviljas av länsstyrelsen om mer än tre hundar är dödade (!). En märklig gräns kan man tycka. Det borde räcka med en dödad / skadad hund när vi har så mycket varg i landet och så hög förökning av vargstammen. Den är inte på långt när utrotningshotad vare sig i Sverige eller i något annat land. Den är  världens mest spridda  däggdjur, ett djur som överlever i de mest skiftande klimat och miljöer och som har en hög reproduktionsförmåga med  5-7 valpar per flock o år.
 
Nu har ett antal hundar dödats i Årjängs kommun / nära Årjängs kommun och skyddsjaktansökan till Länsstyrelsen kan endast göras av de drabbade hundägarna. Den är på gång under samordning av Bengt-Åke o Lisbeth i Fölsbyn om jag har fattat det rätt. Och den behöver komma in skyndsamt och formuleras rätt om man ska ha en chans att få den godkänd.
 
 

Varg tog hund i Lennartsfors idag!

Varg tog en drever i Lennartsfors idag för Olle. Det måste vara femte vargdödade hunden på ett begränsat område här i Årjängstrakten inom bara några veckor.  Flera hundar har attackerats av varg och fått olika grader av skador men överlevt också inom den här tidsramen.  Detta är en katastrof för jakt och friluftsliv.

Kantareller!

Helt osannolikt! Gick ut en sväng i skogen igår förmiddag för att kolla efter trattkantareller men hittade istället en hel del  vanliga kantareller. De växer fortfarande inte så mycket i grupp men här och där och det blev en rejäl skörd! Äntligen får man väl säga, för det har varit dåligt med kantareller i år, de torkade nog bort.
Tänk att få gå i sån här skog, med mjuk mossa som en matta!

Lille Severin (Seffrin) har somnat ....

... med en  av sina favvoleksaker. Det brukar sluta så här, att Severin och Hej somnar på golvet efter vild lek.

Finska skolor lägger ner skrivstilen.

Från 2017 måste inte finska skolor lära ut skrivstil längre, men får om man vill. I Sverige är den nog borta redan i praktiken på många ställen. Datorskrivandet tar över och blir ju med övning snabbare än skrivstilen.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/4110805.svd
 
 

Sms mot skolk funkar!!!

Roligt med en positiv skolnyhet! Det har visat sig att man kunnat halvera skolket genom att direkt sms:a föräldrar om elev som saknas i skolan. Nu prövas det också på för sen ankomst. Båda delarna borde uppskattas av föräldrar som nog gärna vill ha koll på var deras barn befinner sig. Men detta skulle inte lärare göra, känner instinktivt motstånd mot ytterligare en administrativ arbetsuppgift som stjäl tid från undervisningen.  Det borde kunna snabbt lämnas över till administrativ personal som inte har undervisning att ta hand om.
http://www.dn.se/ledare/signerat/hardare-tag-fungerade-mot-skolket/

Chokladbrist !!!!

Nu har man varslat om chokladbrist världen över. Det pga  dåligt väder och ökad efterfrågan. Schitt!
Det blir väl till att ge sig in på den svarta marknaden för att få sin dagliga dos av praliner
http://nwt.se/sverige-varlden/article1686992.ece
 
 

Lite sol!

Vet inte om jag inbillar mig, men är det inte länge sedan vi hade solsken??

Lille Bill som blombud!

Det är roligt att se såna här änglalika bilder ibland på självständighetstränande två- och ett halvtåring! ;-)  Med på bilden är för säkerhets skull snutte-tigern.

Ingen mer hund ...

... blir det nog nu, säger våra vänner Bengt-Åke och Lisbeth som miste lille taxen Dacke för varg igår.
http://www.jaktojagare.se/webbradio/taxen-dacke-dodad-av-varg#.VGkRyWyPHgw.facebook
Detta att hitta sin hund dödad och äten på av varg är en chockupplevelse som sätter djupa spår. De, liksom många andra drabbade,  vill inte utsätta sig en gång till för att riskera att förlora en kär familjemedlem på ett så brutalt sätt. 
 
Skyddsjaktansökan är inlämnad till Länsstyrelsen i Värmland eftersom det nu är minst 3 hundar på kort tid som dödats av varg, troligen handlar det om 4 hundar. För ett par veckor sedan drabbades bl.a. en kollega på skolan då hennes hund hittades vargdödad.

Severins första bock!!!

Idag föll äntligen Severins  (Seffrins!) första bock! Det har ju varit lite oturligt förut. Detta är bara hans femte jakt tror jag och han gjorde det väldigt bra. Knappt sju månader gammal så är vi väldigt nöjda med honom.  Jag släppte honom och Roland stod i pass. Detta var första gången han tog upp själv, förut har vi visat honom på rådjur eller på spår. Men nu letade han upp spåret själv, det tog kanske 10 minuter av sök  och han drev så där 35 - 40 minuter med lite krångel mellan varven. Idag vågade han sig för första gången över en bäck alldeles själv.  Han har  hörbart skall,  bra jaktlust och den rätta envisheten.  Uppträder lite som en redan erfaren hund!
Bocken var stor i kroppen men  hade inte jättestora horn, var kanske på retur. Det innebär att rosenkransarna, hornens anslutning till skallbenet är grova. En råbock har i unga år inte så stora horn, men får allt större under några år, sedan blir de allt mindre på en gammal bock.  Detta kan ha varit en gammal bock alltså.
Tack Morgan, Jens och wachteln Dimma för hjälp med de sista metrarna fram till  den plats där bocken låg.
 
 
Jans bild, mycket bättre bild på Severin o bocken! Proffsig fotograf.
Vi firade Severins första bock med lite bubbel i kväll. Och jag blir galen om vargen tar vår lille Severin, vår snälla familjehund, vår bästa jakttax någonsin i den här åldern. Den skräcken lever vi med hela tiden.

Varg tog Lisbeths och Bengt-Åkes tax ...

... i Fölsbyn nu på morgonen. Förtvivlat telefonsamtal från våra goda vänner! Detta är så sorgligt! För ett par veckor sedan var det en kollega på skolan som miste sin hund för varg. Var ska det sluta?? Jag hatar verkligen den politik som försatt oss i den här vanmakten och som tar ifrån oss stora delar av vår livskvalitet! Jag hatar verkligen EU, Miljöpartiet,  WWF, Naturskyddsföreningen och andra organisationer som medvetet och energiskt saboterat alla försök att få till en rimlig politisk lösning på vargfrågan. Hur kan man år efter år bara strunta i vad man ställer till med??  Inte lyssna och inte se vad som håller på att hända med livet för oss som tvingas bo i vargområden!   Det är ju ändå organisationer som styrs av människor som borde ha både förstånd och känslor i behåll. Jag vägrar normalt att tro på någon sorts inneboende ondska hos människan, det stämmer inte med mina grundläggande värderingar, men ibland undrar jag när bristen på inkännande är så total.
 
 

Almars montélopp på Solvalla idag ...

.... såg vi på datorn nu i kväll, man kunde köpa lite visning av lopp. Han såg ut att leda praktiskt taget från start till mål och bara drog ifrån.  Om han nu är bästa hästen i Sverige med svenskt rekord,  så måste det väl bli tävlingar utomlands? Frankrike kanske? Fast jag ska inte spekulera, jag vet inget om sånt här, bara gissar vilt.

Severin jagade bra idag!

Han var riktigt duktig och höll på en timme idag. Med lite tur hade det gått att fälla rådjur för honom, tyvärr gick de för fort när det blev skjutläge. Alltid klokt att inte chansa i sånt läge.  Han har bra skall, tätt och högt, långa drevrepriser för att vara ett drygt halvår gammal. Jaktlusten är bra, han är helt fokuserad på uppgiften och är redan stark nog för längre jakt.

Almar vann! GRATTIS!

Att döma av det som står på Facebook så vann Leverhögshästen Almar montéloppet på Solvalla idag och med svenskt rekord
Stort grattis!

"Att inte vilja se" Jan Guillou

Vi har lyssnat på den på ljudband färdigt nu. Vi startade under resan till Ålviken med lyssnandet.  Det är den fjärde boken i serien om nittonhundratalet med de tre bröderna Lauritzen.  Kriget  beskrivs nu och livet  under det. Deras barn ägnar sig åt olika delar av kriget, någon träffar Göring och går med i Hitlers SS, någon hamnar i norska Hjemmefronten. Och den annars så präktige Lauritz visar sig inte vara så präktig längre. Det är som vanligt god berättarkonst i Guillous böcker, en bladvändare som är svårt att lägga bort. Men annars är det kanske inte någon högtstående litteratur och huruvida han ger en rättvisande bild av kriget vet jag inte. Normalt så gillar han tyskar men inte engelsmän i sina böcker, men osäkert om det har färgat den här.
 
Jag brukar klaga på att han mal samma händelse om igen flera gånger, först när den händer, sen när någon berättar om den  för någon som inte var med, sen ytterligare någon gång. Det var inte så mycket av den varan nu i den här boken. Och om jag motvilligt ska fortsätta berömma så har kvinnoskildringarna blivit mindre schablonartade och lite mer nyanserade, men visst är de fortfarande rätt grovhuggna och något fördomsfulla. Jag trodde att detta skulle bli sista boken i serien, men slutet är konstruerat som om det kommer en fortsättning så den som lever får se. Det kanske blir en ny serie som skildrar slutet nittionhundratal och början 2000-tal. Gissar att Jan G inte behöver författa för sitt levebröd, men det kan hända han har mer att berätta.

Rådjursjakt idag igen!

 

Förra årets beslut om vargjakt är nu hanterat av kammarrätten.

Förra årets beslut om vargjakt har nu (!) hanterats av kammarrätten. (Hur lång tid får det ta???). Rätten säger att det kan vara rätt att besluta om vargjakt men inte på de grunder som Naturvårdsverket beslutade förra året. Motivet att minska inavelsgraden med selektiv jakt ansåg rätten inte tillräckligt styrkt.  Däremot säger kammarrätten inget om att den svenska vargstammen skulle vara för liten för jakt, bara att skälen som angavs för jakt då var fel.
 
Detta beslut påverkar inte riksdagsbeslutet om vargjakt den här vintern. Förra riksdagsmajoriteten drev fram en lagändring i riksdagen som gör det omöjligt att överklaga vargjaktbeslut till kammarrätten. (Tack Centern och Eskil!) De kan bara överklagas till Naturvårdsverket. Nu är det man kallar "gynnsam bevarandestatus" uppnådd med råge i den svenska vargstammen och det finns förvaltningsplaner framtagna så EU borde också vara nöjt.  (Tack Centern och Eskil!) Åtminstone är EUs tidigare invändningar mot vargjakten undanröjda, om de nu inte hittar på något nytt. Lite kan man kanske hoppas eftersom han Pototsnik (eller vad han hette?) har avgått. Men erfarenheten har lärt oss att det kan vara bäst att vänta med glädjeyttringar över att Sverige äntligen fått en förvaltning av vargstammen tills jägarna sitter på pass.
 
Nedan citat från Jägareförbundets hemsida:
 
”Förändrar ingenting inför vinterns jakt”
– Det Kammarrätten säger i sin dom är att man kan jaga varg, om det finns bra skäl – men att de skäl som Naturvårdsverket angav inför den aktuella licensjakten inte var tillräckliga, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.
– Den här domen förändrar ingenting inför vinterns vargjakt, eftersom de besluten kommer att grundas på andra motiv. Dels att minska koncentrationen av varg i de områden där stammen är som tätast, dels ska jakten vara inriktad mot områden där vargarna orsakar stora problem. Dessutom ser ju möjligheterna till överklagan helt annorlunda ut nu. Besluten om den kommande jakten tas av länsstyrelserna och kommer att överklagas till Naturvårdsverket – inte till förvaltningsdomstolarna, säger Torbjörn Lövbom.
 
 

Svenskarnas favvogodis enl Karamellkungen

1 . Center

2. Lysmelk

3. Marabou

4. Mini Chokladtoffée

5. Fizzy Bubblegum

6.  Colaflaskor

7. Punsch pralin

8. Plopp

9.  Sura kolanappar

10. Hallonlaktrisskalle

11. Vaniljfudge

12. Gelehallon

13. Gräddkola

14. Fruktnappar

15. Banana Skids

Källa: Karamellkungen

En hel del av de här sorterna känner jag inte igen exempelvis Lysmelk, Hallonlaktritsskalle, Banana Skids, Minichokladtoffé. Och vad är Marabou? Annars tänker jag mig att vanliga chokladkakor borde vara storfavoriter, såna med nötter, frukt- och mandel osv. Men de finns inte med.

17 kilo per person och år sägs vi äta i genomsnitt. Jag lovar att jag trycker i mig betydligt mer!


Julmarknad på Tjolitta

JULMARKNAD på Tjolitta 15 och 16 november kl.11-16. Servering av gröt med skinksmörgås, kaffe, te och hembakat. Välkommen!


Jobbdag idag....

.... och gubben ska släppa dunkern  Hej. I kväll är vi bjudna på samkväm i grillen med soppa. Mysigt med fredag! I morgon är det vi som ska stå för soppan och jag ska inhandla punsch till den  idag.

Knausgård

Strax klar med sjätte delen av "Min kamp". Den lite knyter ihop alla de andra delarna och innehåller som sagt också den jobbiga process när släktingar till Knausgård bråkade om hans avslöjanden om uppväxtfamiljen. Han är bra men svårläst. Det finns massor av text som är associationer till litterära och historiska personer. Om man känner till dem så blir läsningen meningsfull, ,en om man inte gör det inte så intressant. Några korta avsnitt där har jag hoppat över. Just nu håller jag på med den stora del i boken som handlar om Hitler och hans liv och uppväxt. Den delen läste jag inte direkt utan höll mig mer till Knausgårds självbeskrivningar och läste dem färdiga  till slut. Boken är sammantaget på 1100 sidor så det tar ett tag att komma igenom den. Den är inte uppdelat på något logiskt sätt i kapitel, lite knöligt för mig som hoppar omkring i läsningen, det blir mödosamt att hitta. Knausgård  avslutar med att skriva att han avslutat sitt författande med den här boken och inte ska skriva något mer. Men jag läste häromdagen att han kommit ut med en ny bok nu så frestelsen blev tydligen för stor ändå.   

Nåt slags IKEA-katalog kom det i brevlådan

Den innehöll en massa ostrukturerade bilder på stök rent ut sagt. Men hur ska man kunna urskilja möbler, textilier och annat som man skulle vilja köpa på varuhuset om allt är blandat med second hand, presenterat en salig oordning, i dåligt ljus och med dålig skärpa dessutom???  Ok, det kanske är så där det ser ut i ett vanligt hem, men det är liksom inte det jag vill se i IKEA-katalogen. Jag vill ju kunna reda ut vad i allt detta som finns på IKEA. Hoppas den vanliga katalogen får fortsätta se ut som den ska. Den lär ju vara minst lika spridd över världen som Bibeln. ;-)

Bokstäver för dyslektiker

Någon har skapat om  vårt alfabets typsnitt  så att det ska vara lättare för dyslektiker att läsa. De bokstäver som brukar vändas och förväxlas har gjorts om lite speciellt, exempelvis b och d. Ingen dum idé egentligen.
http://www.theguardian.com/artanddesign/architecture-design-blog/2014/nov/12/dyslexie-new-font-that-makes-reading-easier-with-dyslexia

Varg


Inte här längre söderut.  De verkar alla vara gulaktiga. Bilden kom idag.

Junior Marques (Lerin) bosatt på Hammarö ...

... har en fotoutställning på Stadsbiblioteket i Stockholm och barnbarn Bill var där med sin far.
 (Hmmmm.... när jackan ser ut så här på framsidan så kan dagen har innehållit en "viljeyttring" accentuerad av magläge  ;-)) )

Agenda

Idag skypade vi med  Umeå; dotter, Kristian,  barnbarn Elias, kompis Jimmie,  Isak och lilla Lovis. Nu kryper det lilla livet också, eller åtminstone hasar sig framåt med frenesi.  Här går det snabbt fram. Minns inte exakt men har en
känsla av att det är lite tidigt.
Hon har börjat med napp också, en ekologisk av gummi.
Barnbarn lille Bill har varit på utställning idag på Stadsbiblioteket i Stockholm ;-)
 
Imorgon och över helgen har vi gäster som ska jaga här och det blir lite samkväm av och till. Annars händer inte så mycket nytt, ganska lugnt faktiskt, typiskt november med småregn och rusk och lite kallt. Tid att tänka, promenera och läsa kan det bli.

Trillingnöten var för dyr ...

...därför togs den bort ur Aladdinasken
http://www.expressen.se/nyheter/darfor-togs-trillingnot-bort-fran-aladdin/
Alltså inget pr-trick.

Oj så gammal ....

.... jag måste ha blivit! Det inser jag nu när jag ser mig om i den här skogen. När jag flyttade till Liane var detta en granplantering med träd i drygt julgranshöjd. Det var trångt och besvärligt att ta sig igenom och sikten var noll. Och nu ser det alltså ut så här. Skogen berättar den obarmhärtiga sanningen om åldern. Och Roland minns när Mattias i Hol körde in såter här, då var området åkermark.

Titta vilka fina vita tänder...

.... jag har fått!
Lilla barnbarn Lovis i Umeå.

Rådjursjakt med Severin igår

Vid lunchtid kom Roland hem och hade sett två rådjur på "Mellare Smörhôla". Han placerade sig i pass och jag smög iväg med Severin. Han har pejl på sig på ryggen i västen. Den är bra. Bättre än att ha om halsen, vilket är alternativet.
På skärmen till höger ser jag då precis var han befinner sig. Han heter "Hund" och jag är triangeln. Apparaten till vänster är radion som jag kan prata med Roland i.
Han tog först spåret men jag släppte honom för tidigt så han blev lite vimsig, tappade och hamnade på ett större sök. Till slut gick han tillbaka i sitt eget spår och hittade  det han började på. Efter en liten stund kom han till ett rätt stor bäck och där tog han sig inte över, skällde vildsint och jag gick dit och hjälpte honom över. Drevet fortsatte en bit. Här tappade han spåret, men gav inte upp utan gjorde först en stor halvcirkel runt  och sedan en till och då hittade han det. Han fortsatte driva en bra bit tills han gav upp, då var han rätt långt efter. När han söker sig tillbaka går han exakt i sina egna spår.  Ingen blev skjutet för honom. Men han får godkänt för han har bra och hörbart skall och han ger inte upp utan försöker. Och han söker över ett rätt stort område, springer inte bara runt mina fötter.
Här fick jag hjälpa honom över bäcken, han är inte så modig än. ;-). Sammantaget höll han på ungefär en timme med drev och tapt.
Sen på eftermiddagen såg vi rådjur här 3 eller 4 stycken och släppte en gång till. Han gjorde en halvtimmes rusch efter dem men kom sen för långt efter. Den här gången började han växla skall, dels ett ganska fint tätt skall men sen växlade han om med ett grovt ibland. Det lät som om två hundar drev.
Roligt att börja gå med en valp i skogen och höra de första jakterna. Detta var bara tredje - fjärde gången men det låter bra.

Leif GW o vargjakt ...

... ska tv handla om snart. Jag tror inte att det blir bra. Han har tyvärr ett storstadsperspektiv på vargfrågan, eller om man så vill ett Sörmlandsperspektiv. Och ingenstans där har man egentligen problem med rovdjur, lever inte med dem, förstår  inte vad deras närvaro gör med livskvaliteten och vardagslivet och boendet.
 
Uppdaterat under tiden:
Fånigt att använda den osakliga och tramsiga film som SVT använde för några år sedan, Vargkriget. Det var den där man visade felaktig åtling av fälla och felaktig fälla som aldrig skulle funka att fånga en varg i. Den visade också en varglya som påstås innehålla en vargfamilj. Men det var fel, vargar bor inte i lyor under den årstiden som filmen visade. Filmen var så dålig att tv lät den försjunka i tystnad och det blev inte ens en debatt efteråt.
 
Programmet visar upp att många har deltagit i vargjakt och att brottsligheten är organiserad. Det är förstås fel. De som dödar varg är vanligt folk som offrar sig för att tillvaron för alla  ska bli rimlig. Klart att de blir hjältar i sitt område. 
 
Min misstanke att det här programmet blev felvinklat bekräftades tyvärr. Men det försonande var att Leif GW själv sa att han inte är berörd och att han därför har vissa åsikter. Han erkänner att det finns ett rejält glapp mellan folklig rätt och juridisk rätt.
 
Leif GW påstår att varghatet grundar sig i myter och felaktiga föreställningar, ogrundad rädsla. Han ser inte de verkliga problemen med varg, att de faktiskt dödar tamdjur o hundar  i  stor omfattning där de finns.
 
Men han vill helst se varg i reservat, inte frilevande och det var ju klokt tänkt
 
 
 

Rött vin i sovrummet!

Ser ut som benägenhet att pimpla vin i  sovrummet, men så är det inte alls. Rött vin ska ha så där 16 - 18 grader och det enda utrymme i vårt hus som garanterat håller den temperaturen är mitt sovrum. Så nu får rödvinet stå där under ventilerna. Vi är trötta på att rödvinet antingen är för varmt (skrubben i hallen) eller för kallt (ute på altanen) Det är inte ofta jag dricker rödvin, har tendens att få huvudvärk av det, tar det bara till speciellt gott kött och högst ett glas. Men nu smakar det i alla fall bra när det väl är dags, det är viktigt för smaken att det inte är för kallt eller för varmt. Kallt rödvin smakar bläck, det är värst.
 
  Tänkte berätta om dagens jakt men jag har inte fått ordning på bilderna än.

På "mellare Smörhôla" ...

.. går två rådjur. Nu smyger  jag och släpper Severin! Mer om hur släppet avlöpte kommer senare i kväll.

Ut ur skämsgarderoben media och politiska partier!

Sverige har visat stor godhet och öppenhet genom att ta emot många flyktingar som flytt från våld och krig både i nutid och i historisk tid. Och det har säkert fört med sig positiva effekter för landet om man ser det långsiktigt och i "lagom takt". Men nu är det på kort tid fler än någonsin, detta har vi aldrig upplevt.  De senaste prognoserna visar förväntat antal på bortåt 100.000 per år och därtill kommer anhöriginvandringen som med automatik följer med, normalt minst en halv gång till så många. Det handlar alltså om ett av de största samhälleliga åtagandena på flera decennier. Det dröjer i genomsnitt sju år innan en flykting är i arbete om jag läst rätt  och under tiden fram till dess behövs ett stöd från samhället för försörjning,  utbildning, boende osv. Det är alltså rätt stora kostnader som vi ska klara av.
 
Det är möjligt att svenska folket är berett att frivilligt offra den årliga resan till Thailand för att fortsätta ta emot alla som har flyktingskäl, dvs en del av det rika överskott som vi har byggt upp. Det är också möjligt att vi är beredda på att offra en del av vår gemsamma välfärd; dvs få  större klasser i skolan, större dagisgrupper, längre köer i vården, sämre pensioner, högre skatter osv för att kunna öppna våra hjärtan  och  hjälpa till. Men i så fall ska vi få vetskap om att det är priset för vår välvilja, att vi ska göra det med öppna ögon, för att vi vill. Och inte för att vi blev förda bakom ljuset, lurade av att ingen berättade om de egentliga kostnaderna vi har nu och framöver,  eller gav oss några  alternativa lösningar.
 
Etablerade media och de politiska partierna har hittills valt att inte diskutera de svåra frågorna om invandringen; dvs bl.a. nivåerna och de ekonomiska konsekvenserna på sikt för både nya och gamla svenskar. För det här blir på lång sikt. De som kommer nu får permanent uppehållstillstånd, inte tillfälligt uppehållstillstånd som under Balkankriget då merparten åkte hem igen efter några år. De flyktingar som kommer nu har rätt att stanna i vårt land och bli en del av det.
 
 Tystnaden före valet var i stort sett total, ingen debatt, inga fakta på bordet, inga politiska alternativ från Alliansen eller Vänsterblocket, total likriktning.  Alla kröp ängsligt in i skämsgarderoben för att inte riskera att rasiststämpel eller SD-stämpel.  Sverigedemokraternas framgångar blev därefter  en chock. Debatten och faktaspridningen om invandringen hade lämnats över till ett enda parti, SD, och det partiet tog vara på den möjligheten. Tystnaden var alltså ingen bra strategi, det hade säkert varit bättre med öppenhet i debatten så att  argument hade fått brytas mot varandra och olika fakta hade fått mötas.
 
Nu börjar det så sakta dyka upp synpunkter som inte låter sig tystas av risken att få rasiststämpel eller  SD - välvilja kletat på sig. Det är en del kloka, modiga människor i vanligtvis "godkända" media, typ Dagens Samhälle och Expressen som tar bladet från munnen och vågar ifrågasätta mainstream i invandrardebatt och invandrarpolitik.
 
Mats Edman i Dagens Samhälle (tidskrift för byråkrater i offentlig förvaltning) vill inte att Jimmie Åkesson ska bli statsminister men han vill varna oss för det scenariot och han manar till just detta; sluta mörka jobbiga fakta och få igång en debatt som grund för demokratiska beslut.
http://www.dagenssamhalle.se/kronika/taenk-om-jimmie-akesson-blir-statsminister-2018-11913
 
SvD ledare;
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/loften-om-integration-duger-inte_4085869.svd 
 
Anna Dahlberg, ledarskribent  på Expressen vågar också ifrågasätta om vi verkligen på sikt kan ta emot så många flyktingar.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nivan-kan-inte-vara-tabu-i-flyktingdebatten/
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sluta-blunda-for-migrationsutmaningarna/
 
Staffan Danielsson, centerpolitiker, har startat ett upprop på Facebook för  att  inom partiet diskutera migrationspolitiken
https://www.facebook.com/uppropmigration
 
http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/sverige-oppnar-sitt-hjarta--men-stanger-det-genast-igen/
 
För säkerhets skull får jag, som alltid i de här sammanhangen, upprepa att jag är inte rasist eller främlingsfientlig. En ganska stor del av vårt umgänge och vår vänkrets har ursprung i andra länder. Vi har också en medlem i vår familj från annat land och en annan kultur och det är vi stolta över. Jag tror från djupet av mitt hjärta på alla människors lika värde. Det är från den utgångspunkten jag väljer att diskutera de här frågorna.

Sovmorgon - ledig dag!

Jaaa.... va skönt!

Överskådlig översikt över partiernas budgetförslag!

http://www.dn.se/nyheter/politik/grafik-jamfor-de-olika-budgetforslagen/
Skulle vara intressant också att se hur man tänkt sig att få in pengarna, alltså fördelningen av skatter och avgifter och annat.

Dunkerstövaren Hej och taxen Severin leker!

De leker vildsint med varandra varje kväll inne. Det ser ut och låter som om de tänkte döda varandra, men det är bara lek. Sen efter någon timma så drattar de ner på varsitt ställe på golvet och är helt utmattade, sover som stockar. Hej är ju ett och ett halvt  år nu och Severin ett halvt år. Typ en tonåring och en valp.

Alliansens skuggbudget

Idag presenterar Alliansen sin skuggbudget, alltså den som ska utmana regeringens budgetförslag. Man  vill gå vidare på den väg som de senaste åren gett Sverige högst sysselsättningsgrad  och flest människor i arbete, samtidigt som man minskat statsskulden. Den internationella ekonomiska krisen  har knappt märkts i vårt land. Alliansens budgetförslag prioriterar bl.a. jobb, företagande o skola. Och man vill ha stabila statsfinanser.
http://www.dn.se/debatt/budgetpraxis-ska-galla-har-ar-alliansens-samlade-forslag/
Det ska bli intressant att se hur den kommer att mottas eftersom varken Alliansen eller regeringen har majoritet utan SD blir tungan på vågen, en helt ny variant i det politiska livet i Sverige.

Padda på tågresa är bra!

Då är det lättare att sitta still och roa sig själv en stund. Bilden från igår när Bill åkte hem till Stockholm.
Och vi har packat ner dagisinteriören i källaren. Till nästa gång.

25 år sedan Berlinmuren föll!

Och en liten bit av muren hamnade här på mitt matbord i vardagsrummet. Vi hade goda vänner som var i Berlin när det hände och som tog med sig lite rester. Egentligen var murens slutgiltiga, och  oblodiga,  fall lite av en slump även om utvecklingen under en tid gick åt det hållet. En av dem som tjänstgjorde vi det tillfället kom hem till sin fru. Frun visste inget om händelserna o frågade vad mannen gjort under arbetspasset. Och svaret blev;
- Jag har öppnat gränsen.
 
Frun trodde att han skämtade och bad honom gå och lägga sig.
 
De som tjänstgjorde vid gränsvakten när alldeles vanligt folk i massor, spontant, började trycka på för att gå över gränsen mellan Öst- och Västberlin,  försökte få besked uppifrån hur de skulle agera men deras fråga fastnade  i de för öst typiska byråkratiska vindlingarna. Ingen underordnad vågade agera på egen hand, det var inte möjligt, så därför såg man passivt på när folk strömmade över i tusental. Man kan ju fundera över hur det hade gått om vakterna fått order att skjuta istället. Hur hade utvecklingen sett ut? Hade vi haft muren kvar? 

Presenter och teckningar fick lille barnbarn Bill ...

 
... igår av Julia o Clara när vi grillade. Idag har de lekt på Ligärdet och det var inte populärt att gå därifrån till slut. Men nu har lille Bill och Carin o Markus åkt hem till Stockholm. Tänk att vi har fått ha Bill o Carin här sedan i torsdags och Markus sedan i fredags! Det är så roligt att träffa barnen och deras familjer.
 
 
 

Bill på Broms café

 
 
Det blev ett besök på Broms café i går lördag. Lille barnbarn Bills favvo är ugglan vid entrén. Vi antar att den står vid uteserveringen under sommarhalvåret för att skrämma iväg småfåglar.
Nu äntligen hittade jag bilderna.

Nya Aladdinpralinen med fläder

Här är nya Aladdinpralinen med fläder, den som ersatt körsbär i likör. Ok, den är inte helt fel men den kunde ju ha fått ersätta någon annan mer intetsägande pralin. Körsbär i likör var ju så god!

Grillat med lille Bill idag!

Bill har tränat på att vända korv i grillen idag. Kan nu. Maria, Julia och Clara var också med, det skojfiskades också. Och så monsterjagades.  Sen följde tjejerna med hem hit och lekte. Det var såååå roligt!
Vi har investerat i en trummaskin på second hand!  För  50 kronor! Upptäckte varför förra ägaren gjort sig av med den; volymkontrollen funkar inte, den är på  max hela tiden! ;-) Och en av oss fyndade en Uppsala Ekebyvas! Himla snygg var den.
 
Vi lunchade och fikade i Årjäng i går fredag. Här god kladdkaka på Stallcafét
Idag lördag fikade vi på Broms men det blev inga bilder därifrån

Ekologiskt på Ica Sillerud!

Mer o mer av ekologiska varor finns att välja ¨på vår lanthandel; Ica Sillerud. Bra!

Mer bilder på vår nedslitna skola

Personalutrymme
Mer personalutrymme
Det blev aldrig riktigt färdigt tror jag, lite provisorium fortfarande.
Det här utrymmet ska serva så där ett femtiotal anställdas raster och en fem till tio personer äter sin lunch i personalrummet  här varje dag eftersom de inte äter med eleverna. Det är tveklöst dags för renovering o ombyggnad och tillbyggnad
Lite mer bilder från mellanstadiebyggnadens entré
Ett ,märkligt hål i väggen där, vet inte vad det är. Ventilation kanske?
Också mellanstadiets trappa. Men annars är den här byggnaden rätt rustik basic fast oerhört sliten.

Seattle-ekorre

Utanför son Mattias hus i Seattle finns tre sorters ekorrar. De kommer tydligen rätt oblygt nära huset.  Här är en variant.
 

Bill-bus!

Det blev racerkörning på Bergvik med lille Bill i varukorgen. Och så en långsam promenad runt hela Ikea - passar en tvååring perfekt. Det var jättekul! Massor att leka med. Skönt att vi slapp snöstormen som var aviserad i början på veckan, hemfärden blev säker.

Idag kommer lille Bill!!!!

Och hans mamma Carin!!!! Vi är jätteglada för det, pirriga av förväntan, längtar otroligt mycket efter familjen. I morgon kommer även son Markus, Bills pappa. Han kunde inte ta ledigt. Bilden är från när familjen var på dop i kyrkan för en tid sedan, det var den bild på Bill o mamma som var lättast att hitta. Nu åker vi till Karlstad för att hämta dem.

Utslitna, otidsenliga och otillräckliga lokaler ...

.... är det på min skola, Silbodalsskolans låg- och mellanstadium. Bilderna ovan och nedan är från det vi kallar mediateket, dvs ett utrymme som binder samman klassrummen på lågstadiet. Det används som genomgång och grupprum. I delar av mediateket rann det in vatten genom taket i 30 år vid ogynnsam väderlek och det har satt sina spår. Vi som jobbar här hoppas att de pengar som den förra politiska majoriteten avsatte  till renovering, ombyggnad och utbyggnad av skolan får ligga kvar i planeringen framöver. Det finns ritningar på det hela och de ser fina ut. Att lösa utrymmesbristen med baracker på skolgården, som det varit de senaste åren, funkar på kort sikt men inte långsiktigt.
 
 
Ingången till förberedelseklass, bibliotek / datasal  ovan
 
Ingången till specialundervisningen
 
Ingång specialundervisningens lokaler
 
Elevtoalett
 
Grupprum
 
Hål i dörrar är det lite här och där. Jag har inte tagit med alla.
 
 
I morgon kommer mer bilder från vårt personalutrymme som bl.a. ser ut så här. Vi känner oss inte direkt påkostade ;-)
 
Lokalerna är rent ut sagt utslitna och har varit det i många år. De är dessutom för små och  inte byggda för dagens skola, vilket innebär att arbetet blir tungrott. Men  verksamheten som bedrivs här är bra, med välutbildad och målinriktad personal som jobbar och sliter för att barnen ska få det bra.

Bilder från det lokalmässiga förfallet på min skola ...

...kommer det mer av imorgon torsdag. Jag hoppas som sagt att de pengar som förra majoriteten budgeterade för renovering av låg- och mellanstadiet i Årjäng, får ligga kvar och inte blir borttagna eller reducerade. Det behövs en renovering och det har varit akut i många år nu.

Bills kusin Bobo läser boken om Värmland ibland.

Och ser på bilderna. Den som jag gjorde åt honom efter sommarens besök här. Vore roligt om han kommer ihåg oss och Liane från bilderna.  Gissar att Bobo  gör det nu när hans mamma Lina  eventuellt kollar på "Bonde söker fru". Ett lite pinsamt avsnitt var det idag. ;-)

Svenska tomater!

Av slentrian har jag nog alltid valt kvisttomater utan att kolla ursprung. Men nu ser jag att de är från Holland, tydligen alltid, Så hädanefter tittar jag efter ordentligt och väljer svenskt, dvs de som ligger till höger här på bilden.  Har blivit mer noga när det gäller alla matvaror. Ekologiskt och / eller svenskt är bäst. 

Valet i USA


När man nu ändå går till valurnorna och röstar så har man chansen att säga vad man tycker om lite av varje; marijuana, vapen och så förstås vilka människor man vill se som sina ledare. Undrar hur många som går och röstar.
 
F.ö. så vann republikanerna valet stort. Det politiska systemet i USA bygger på tre självständiga maktcentra; Högsta domstolen, presidenten och kongressen. Nu kommer man under kommande två år att ha en demokrat som president dvs Obama och en republikansk kongress. Presidenten har rätt mycket som han kan besluta om, men han måste få pengar av kongressen, för att uttrycka det enkelt.

Brand i restaurang Riche ...

... igår kväll! Jag studsar vid infon i tidningarna. Vi har speciella beröringspunkter med Riche. Min mormor jobbade i köket på Riche för så där hundra år sedan; 1912 till 1915! Restaurangen är alltså gammal o anrik, vet inte hur länge den funnits. Sonen har en god vän som jobbar där nu, vi har också träffat honom ibland o han har varit här på besök. Och inte minst där har jag ätit en av de absolut godaste måltiderna i mitt liv; deras ångkokta torskrygg med pepparrot. Det är flera år sedan men jag minns än hur den smakade, hur den såg ut och var jag satt när jag åt. ;-) Knepigt! Men kanske har man ett särskilt smakminne. Vid senaste besöket på Riche var den rätten tyvärr borttagen från menyn, tidigare fanns den på avdelning "klassiker".
http://www.dn.se/sthlm/brand-i-koket-pa-restaurang-riche/
Nu verkar det som om branden kunde släckas utan större skador så vi får hoppas att Riche kan få finnas kvar.
Senare idag publicerar jag en bild på amerikansk valsedel, lite kuriöst utformad skulle nog vi svenskar tycka. ;-) Det är ju val idag där.

Budgeten i Årjängs kommun ska snart beslutas.

Jag håller förstås tummarna att investeringar som den förra politiska majoriteten, bl.a. Centerpartiet,  planerade för när det gäller  låg- och mellanstadiet får ligga kvar och inte plockas bort eller reduceras av Socialdemokraterna och Den nya Töcksforsbaserade Alliansen.  Investeringarna behövs verkligen, lokalerna hos oss på Silbodal är riktigt nedslitna och dåliga. Det läckte in vatten i 30 år och det har satt sina spår. Lokalerna är dessutom byggda för skolverksamhet  på 1940-talet respektive 1970-talet, de är tungrodda när det gäller att genomföra tidsenlig undervisning, dvs den undervisning som vi är skyldiga att bedriva nu enligt skollag, läroplaner och kursplaner.
 
 Bristen på utrymme i skolan i centralorten Årjäng har i ett antal år lösts med baracker på skolgården,  det kan gå bra på kort sikt men fungerar dåligt som långsiktig lösning, ibland riktig kris. Det går  inte att tränga ihop verksamheter hur mycket som helst, om det är för trångt så hjälper det inte om det finns god vilja.
 
 Med de ökande skyldigheterna i flyktingmottagandet så kommer ännu mer utrymme att behövas för mottagningsklasser, förberedelseklasser och "Svenska - som - andra -språksundervisning". Det saknas också lokaler anpassade för att ta emot  rörelsehindrade elever  i särskolans träningsskola.  Utan tillbyggnad och ombyggnad kommer vi att behöva fler provisoriska baracker runt skolan för skola och fritis. Så borde man inte planera för långsiktig skolverksamhet. Barnen i Årjäng förtjänar också att gå i skollokaler som fungerar och som räcker till. Och de som jobbar i lokalerna behöver vettiga arbetsplatser.
 
Bilden ovan  är tagen på  golvet under   handfatet på handikapptoaletten på låg- och mellanstadiet på Silbodalsskolan och bilden under från väggen på handikapptoan. Det är inte så ofta barn passar på att ändra i några system här, men möjligheterna finns antar jag. Mycket frestande där av skruvar o kranar.
 
 
 

Lovis kollar på lampan!

Barnbarn Lovis i Umeå  kollar på lampan och undersöker högtalargrisen framför sig. ;-)

En massa trattkantareller...

... finns det nu och stora är de! Har inte brukat skölja dem, bara torka, men nu testar jag. Får se om de torkar efter detta bad.

Seattle-kattungarna!

Mattias o Risa har ju två egna katter. Men just nu så passar de Risas föräldrars kattungar också. De är så där 5 månader o väldigt söta. Risas föräldrar är i Japan hos släktingar på besök o då bor Mattias o hon i deras hus eftersom det är stökigt i deras med renovering. Vi skypade med Mattias igår kväll och fick lite info om läget.
Renoveringen tickar på och badrummet är i stort sett klart tror jag.
Stenskivorna i köket är på plats och det är målat, men maskiner och en del annat fattas. Ser ut att bli fint.
Här är en länk där huset syns som helhet för ett år sedan.
Halloween är stort där förstås. Utklädda eller inte så gås det runt och sägs; Trick or treat eller nåt sånt. Här tar Mattias emot en Halloweenbesökare som vill ha godis.

Lille Severins första rådjursjakt igår söndag!

Roland släppte honom på tre rådjur som gick nedanför Liane. Han fick se dem,  tog spåret och drog i väg. Det började bli några skall av och till, hans första på drevjakt. Vid första vägövergången vände han tillbaka till Roland, han gillar inte vägar och trafik och det kan vara både bra och dåligt. Men sen gick Roland med honom och då tog han spåret igen, släppte några skallserier tills Roland kopplade honom vid nästa väg, som han inte heller ville gå över utan vände och drev i bakspår istället. ;-). Här kommer de efter att Roland har kallat in honom.  Nästa gång ska jag gå med honom och Roland stå i pass. Nu har Severin växt i pejlvästen och är rätt stor för sina 6 månader. Om det inte blir tidig djup snö så tror jag att vi har en rolig jakthöst framför oss med Severin.
 
Lite senare idag blir det något inlägg om son Mattias liv och leverne, kanske om barnbarn Bills julförväntningar också.

Final i Ålviken!

Harjakt var ju anledningen till resan. Här ses traditionellt foto från sista dagen, den som blev lite snabb hemfärd istället för en jaktdag till pga skare. 7 harar blev resultatet. Här syns fr. v. Roland, Bosse och Anders. Hundarna är Jazz, Hej och så Snoa, Bugga och Salsa. Hundarna från Leverhögens kennel är hamiltonstövare och brukar få namn från danser. Hej är ju den enda dunkerstövaren i sammanhanget. Han är ännu unghund och har fått testa lite. För Jazz sköts två harar, två för Bugga, två för Salsa och en för Salsa och Snoa tillsammans.
Sjöutsikt är alltid olika, inte två dagar liknar varandra. Vi hade någon dag med hård vind och häftiga vågor på Hotagensjön
Annars lugnt och en massa olika nyanser av grått!
Sista morgonen i Ålviken, före avfärd hemåt.
Hej då Ålviken för den här gången! ´Vi kanske ses igen!

Skogsarbetarutvandringen från Värmland till Jämtland.

Nu tar det 10 - 12 timmar att köra bil de 75 milen upp till Ålviken. Med häst och vagn tar det c:a 3 veckor. Vi har inte testat men det sägs  så. I sekelskiftet mellan 1800 och 1900 -talen så var det lite av folkvandring från norra Värmland upp till det norrländska skogs-inlandet. Virket i Jämtland blev plötsligt guld värt, men det fanns få på plats som visste hur man skulle fälla och frakta det. Framför allt så behärskade inte jämtlänningarna konsten att köra med getdoning, alltså med två timmerkälkar; bock och get efter hästen. Men det kunde värmlänningarna.
http://pub.epsilon.slu.se/4218/1/Almang_A_1995.pdf
 
I Värmland kunde man det och det fanns lång erfarenhet av skogsarbete, men var det brist på jobb med de stora barnkullarna som blev vuxna då. Ett alternativ till utvandring blev att ta med sig familjen, flytta till Jämtland och få bra betalt för att arbeta i skogen. Vår hyresvärd var ättling till en av dessa värmlänningar som tog sin familj med sig, lastade kälkar och livets nödtorft på vagnen och lät hästen dra alltsammans upp till Jämtland. Jag antar att det måste ha skett sommartid eftersom man var beroende av att kunna övernatta under bar himmel på  färden.
 
Det här var landskapet de kom till. Skogar som var till synes oändliga.

Valsjöbyn, Lilla Foskvattnet och Stora Foskvattnet

Valsjöbyn ligger en bit härifrån. Där bodde Kerstin Ekman under många år och mycket av miljöerna i hennes böcker är hämtade härifrån. Filmen Varg, med Peter Stormare spelades in runt Valsjöbyn. Han blev tagen av miljön och höll kontakt med folk där länge efter inspelningen var slut.
Allmän väg är slut här och skyltarna är lite trötta, nu som förr när vi varit besökt orten
Lilla Foskvattnet och Stora Foskvattnet ligger en bit norr om Ålviken. Det finns fördämning och vattnet leds i tub ner till kraftstationen i Ålviken. En del vatten går i Foskvattenån
Där ån rinner ut i Hotagensjön såg jag ibland strömstaren. Den for upp och ner i vattnet och flög strax över vattenytan fram o tillbaka. Eller satt på en sten i kanten och kollade ut mot vattenytan.

Massor av renar var det i Ålviken

Redan på vägen upp till Ålviken stötte vi på grupper av renar som höll till på vägen eller vid vägkanten. Det brukar inte vara renar i det här området vid den här tiden. Men de letade mat förstås under snön. Det finns en sameby uppåt Hotagen och den lär ha tillstånd att ha 4000 renar. Renarna räknas av länsstyrelsen och de som räknats markeras med grön färg. Låter som ett primitivt sätt att ha koll på en djurpopulation i dessa tider med id-chips och gps. Men det finns säkert en anledning till detta. Jag försökte ta bilder på dem, men de var snabba som andeväsen.
Ingen av hundarna visade intresse för "renjakt" och det var ju bra.
Vägar o stigar var fulla med renspillning. Tack och lov var Severin inte ett dugg intresserad vare sig av spår eller spillning.
 
Lite fakta om sambyn i Hotagen:

All Helgona i kyrkan för att minnas dem som lämnat oss under året

Vi var i Silleruds kyrka som varit stängd för renovering. Nu är fasaden fin igen och kyrkan strålar i ljus. En vacker högtid var det med ljuständning bl.a. för Rolands mamma som gick bort från oss för snart ett år sedan.
Fint på graven var det med ljus och dekorationer
Jag har ingen kamera som kan ta bilder i mörker men det är vackert och stämningsfullt på Silleruds kyrkogård över All Helgonahelgen. Man ser ut över ett landskap fullt av ljus och minnen av dem som lämnat oss. Över dem som levt ett långt och innehållsrikt liv är det sorg, men när vi hörde namnen på dem  som fått lämna livet alldeles för tidigt så blandas tårarna  med vanmakt. Det är inte rättvist, livet är inte rättvist.
 

Grattis Almar och Bernt i Leverhögen!

Almar vann montélopp idag i Eskilstuna! En fantastisk häst som bara vinner och vinner! Så roligt!

Björnar är respektingivande!

Området runt Ålviken är björnrikt men ingen av oss såg någon under den gångna veckan. Erkänner gärna att jag spejade lite ängsligt efter björnspår på mina utflykter i omgivningen. Vår hyresvärd och granne i Ålviken,  B. Torstensson deltar i björnjakten och har fällt den här bamsingen.
Skinnet är imponerande stort liksom klorna
Han har fällt en stor älg också.

Alla bilder på skolan samlade

Mellanstadiets trapp
Mellanstadiet
Mellanstadiet vägg
Från pentryt i personalutrymmet, det blev liksom aldrig riktigt färdigt för så där 10 - 15 år sedan när det gjordes om lite.
Personalutrymmet. Under bänken är ett trasigt kylskåp
Personalutrymmet som ska serva så där 50 anställda vid raster och någon handfull personal som inte äter med barnen.
Personalutrymmet, kokplattor
Entren till specialundervisning
 
 
Hål i dörrar här och där är det
Elevtoa
Grupprum
Entré specialundervisning
 
Golv mediatek, rummet som sammanbinder alla klassrummen på lågstadiet
Entré datasal / bibliotek och förberedelseklass
Golv igen mediatek. Här rann in vatten vid regn och snösmältning i 30 år så lokalerna i den här delen har tagit stryk
 
 
Handikapptoa under tvättfatet
 Handikapptoa väggen.

Dagsrytm Ålviken

Min Ålviken - semester var behaglig och dagarna fick sin egen rytm, ungefär lika varje dag.
Först sovmorgon förstås, sen långfrukost med den här utsikten. Huset vi bodde  i ligger precis vid vattnet, vid Hotagssjön. Det är i Jämtland, en bra bit norr om Åre, inte så långt från norska gränsen.
Jag o Roland bodde i huset till vänster, Bosse o Anders i huset till höger på bilden.
Här är en annan bild över sjön Hotagen där man skymtar husen i Ålviken långt bort
 
Sen läspass på ett par timmar, Knausgård. Som sagt första boken i serien Min kamp blev som ljudbok. Det var ok men när det gäller Knausgård så funkar det bättre för min del med pappersbok som går snabbare. Sen gick jag över till nr 6 och det funkade bättre på papper.
En till ett par timmars rask promenad med taxen Severin  på vägar och stigar i omgivningarna mitt på dagen i bästa dagsljuset. Otroligt skönt!
Ok, medger att jag lite ängsligt kollade efter björnspår i snön, det här är ett av de björntätaste områdena i Sverige. Men jag såg aldrig några. Kan ha berott på att det var spår av ren överallt istället. Eller också hade nallarna börjat söka vinteride.
Efter den dagliga promenaden blev det lätt lunch och sen ett läspass till innan det var dags att fixa middag för min hemkommande  harjägare. Lördag och torsdag bjöd vi  Bosse o Anders också på mat och babblade bort en stund på kvällen. Gubbsen hade förstås ett efter-jakt-prat varje kväll där harar och hundars rörelser noga gicks igenom och så gjorde man  planering för nästkommande dags jakt. ;-) En kväll kom hyresvärden B. Torstensson och son Robin också in för en fika.  Lagom ansträngande dagar alltså!
Severin hittade sin egen favvoplats i huset; på skorna - vid elementet! ;-) Knastax!
Ratade alltså mjuka sovplatsen på andra sidan elementet!
 
Det blir några inlägg till från Ålvikendagarna.