Finbesök vid foderautomaten idag på morgonen!

Det kom tre stora präktiga rådjur, till vänster en get som ser dräktig ut och så två stora bockar som bråkade med varandra
 
Stora horn hade bockarna redan
 
 
Geten hade nog drabbats av pälsätare. Länge sedan vi såg det. Det brukar inte bli något problem sen när sommarpälsen kommit.
 
Båda bockarn hade stora horn, blir nog fina när de växt färdig och basthuden är bortgnuggad.
 
 Nu avslutas nog fodersäsongen för rådjuren, de hittar gott om mat själva.

Potatisgratäng? Näh!

Jag hade varslat om rökt rådjurslår och potatisgratäng till middag igår! Och visst fick Roland lite av en chock när han fick se det här i ugnen. Jag var inte i köket just då. ;- ))
 
Nej det var inte potatisgratäng. Det blev inte alls tid till att göra potatisgratäng igår kväll för vi hamnade i telefonsamtal med två barn i tur och ordning och en god vän i annat land. Så Roland föreslog istället ugnsstekt potatis och rotsaker till köttet. Så fick det bli och det smakade gott. 
 
Det här är jord! Jag är med i en tomatgrupp på facebook som heter Tomatklubben. Och där får man goda råd om tomatodling. Där fanns texter om hur man skulle plantera om de små tomatskotten. Om planeringsjorden har legat ute öppen sedan förra året så är det bra att sterilisera jorden står det i facebook-gruppen. Det kan man göra genom att lägga jord på en plåt och ha i ugnen 30 minuter på 100 grader. Då tar man död på sorgmygga vars larver annars vill äta upp växtrötterna.  Min planteringsjord har absolut legat öppen ute sedan förra året. Så igår sterilserade jag fyra plåtar med jord!!! Inte en mygga har överlevt vare sig sorglig eller glad, jag lovar!! ;- )) Den jorden ska jag plantera i sen.
 
Men planteringspåsarna som jag skickade efter och skulle plantera om tomatskotten i var alldeles för små, måste hitta något större. Kanske stora muggar från Ica Sillerud? Och göra hål i botten? Eller mjölkförpackningar? 
 
Jag har skapat en egen kategori här på bloggen för min tomatodling. Den heter bara Tomater. Bra att ha nästa år om jag vill återuppta tomatodlandet och vill kolla hur jag gjorde.

Växtlampan fick jag igår!

 
Det är alltså en lampa som ska hålla liv i mina små tomatplantor. Jag skickade efter den förstås. Inte helt lätt. Det var inte någon el-adapter med men vi hade en. Och instruktionerna var bara på engelska, lite krångligt att tajma och tidsinställa om man vill göra det. Den ska dessutom vara  39 cm ovanför växterna! Varför just 39 cm, inte 40?? Svårt att begripa. Den har färgerna röd och blå, vet inte varför. Ska bli roligt att kolla om de här växterna blir bättre än de som står under 100 watts led
 
 
 
 

RR för Disco igår!

RR fick Disco igår av domare Göte. Och det var i närheten av anfädernas bostadsort Norra Viker, åt Lennartsfors till. Ett RR betyder att han inte är benägen att jaga rådjur, han är rådjursren. Stövare är alldeles för stora och högbenta för att få jaga rådjur, skulle kunna hinna ifatt. Det är inte meningen. Rådjur jagas med mindre hundar typ tax, drever och beagle. 

Så vackert vid sjön idag!!

Och varmt var det, nästan sommarvarmt. + 10 grader i skuggan och betydligt mer i solskenet som flödade ner från himlen hela dagen. Det var en överloppsgärning med täckbyxor och täckjacka som jag hade. 
 
Tax Seffrin och jag gick ner till sjön förstås. Det finns is kvar men man ska nog inte ge sig ut på den. 
 
Ett trettiotal änder kurade på iskanten vid årose, alltså där älven rinner ut i sjön.  Jag såg  havsörnen segla omkring högt uppe luften man hann inte få en bild. Det häckar ett par i den andra delen av Östra Silen och de tar en tur hitåt ibland
 
I viken finns en vase,  en rishög som ska sjunka till botten sen när isen smälter. Den gynnar fisket genom att småfisk gömmer sig i den och det lockar dit stora fiskar också.  Det ligger några såna här på isen i Östra Silen nu i väntan på att isen ska smälta. Vase heter nog något annat på rikssvenska men jag har glömt vad.
 
På hemvägen fick jag sällskap av en god vän. Så uppskattat att få någon att prata med en stund. Vi lever ju väldigt isolerade från omvärlden. Vi shoppar till exempel inte utan skickar efter. Ett paket kom till brevlådan igår, ett idag och ett till Ica Sillerud. Och vid affären kommer personalen ut med paket till bilen, man behöver inte gå in. Jag har idag fått mina odlingspåsar och en växtlampa. Spännande!

Glad pizza!

Ibland behöver man en glad pizza. Det är inte jag som har gjort den, men  barnbarn i Stockholm fick den igår  på Vapiano (tror det heter så) favvoställe inne i stan. Festlig idé! Gissar att den säljer bra! Kul idé till barnkalas!
 
Här på Lihaget åt vi porterstek på vildsvin, den smajlar inte men smakar väldigt gott! 

Vinterns skogsarbete klart!

Roland har bärgat det som ska hem. Här är  brännved för en säsong i pannan, mest björk.
 Bra att inte behöva köra med maskiner i skogen när det börjar tina på marken så de skadar. Det är väldigt blött nu för tjälen har inte gått, så all snö som smält ligger ovanpå som vatten. 
 
Timmer också, mest gran.  Strävan är att sammanlagt få 40 kubikmeter fast under bark (FUB) ,  200 stock. Det blir bil och släp.  Minst 40 stock behövs för att bil ska hämta annars blir det fraktavdrag. Kanske blir lite mer utkört om det passar. 
 
Nu när virket  inte är genomfruset längre så är det lättare att såga i. Rolands far och farbröder jobbade i skogen, 45 vintrar sa de. Evert och Helge högg, Thyko och Nils körde ut med häst. Rolands farbror Helge hatade snö, gillade när den försvann och det inte var så kallt. 
- Nu blir det löst i barken och såga biter så det är som att skära i ost.
 
Just det här virket växte mellan Döverud och Litorpet nordsidan av vägen. De här träden planterades av Bengt K. på Döverud , Ragnar A på Holstorpet och Sven A på Holstorpet. ungefär 1960. Stiftskogvaktaren ville att David på Döverud skulle göra det, men han vägrade.
 
Innan dess avverkades området av Rolands far och farbror Nils och David (bror till  Rolands farfar Gustav), troligen början 50-tal. De högg ner det på vintern med stocksåg och svans, kvistade med yxa,  Men virket fick ligga och vänta till våren, då barkade de det. Det var alltså varmt då, så de köpte "dunkedricka " (svagdricka) hos Tor på Furnäs, ställde den i jordkällaren på Döverud. Inte det bästa att dricka vid värme, det tog strax slut och törsten var lika stor. 
 
Man lämnade frötall efter avverkningen, men det tog sig dåligt. Då måste man alltså kompletteringsplantera , därför så lång tid mellan avverkning och plantering.. 
 
Massaved. 
 
Rötbrännved, asp och gran
 
 

Lite bättre med tomaterna!

Dom är ju fortfarande rangliga men har i alla fall inte blivit värre. Bra att stänga värmen på elementet under och få en 100-watts led-lampa en decimeter ovanför, alltså mindre värme och mer ljus. Nu sträcker sig plantorna uppåt istället för att lägga sig ner åt dagsljuset dvs fönstret. Jag väntar på en växt- lampa som jag skickat efter och odlingspåsar att plantera om dem i. Då ska de ner så djupt i jorden att de inte är så rangliga längre. Det lär bli nya rötter på de långa stjälkarna då. Spännande med något nytt projekt! Jag fortsätter gärna att träna på tomat-odling. Ska så lite frön längre fram i mars också, kanske lättare för en amatör ;- )) Och jag är lite frestad att skära en skiva av köpe-tomat, lägga i jord och kolla om fröna gror.
 
Nu gör jag en egen kategori med inlägg om min tomatodling här på bloggen. Den heter bara "Tomater"

Sylt på lingon och hallon blir väldigt gott!

 
Jag har inte blandat lingon och hallon förut. Men häromdagen råkade jag göra rispudding och hade alldeles för lite hallonsylt till den. Då blandade jag den med lite lingonsylt och det blev gott. Så sen kokade jag hallon blandat med lite lingon för att få flera burkar. Lingon har vi gott om, det räcker hela säsongen till sylt, ändå äter Roland det varje dag. Hallon har vi också hemma-plockade men inte så mycket, så de sparar jag till att kunna äta råa med socker och glass. De behöver vi inte koka. Köpehallona bör man ju koka så det blev blandat med lingon. Jag kokar gärna bären först och rör sedan ner sockret, blir lite fastare sylt då.
 
 
 

Kor och kalvar på Guterud!

Vi hämtade ensliage hos våra arrendatorer på Guterud i Långserud igår. De har drygt 300 mjölkkor tror jag och så rekrytering förstås.  Kalvarna går ute i trevliga och hälsosamma kojor. De har täcke på sig för att hålla värmen, mår så bra i solskenet men skyddade för vind och regn. Rent och fint hos dem är det.
 
Korna går fritt i en stor luftig hall, äter när de är hungriga och går och låter sig mjölkas av robotar. Djur har det numera så fint i Sverige, svensk djurhållning är något att vara stolt över. Antibiotika får heller inte ges till friska djur i förebyggande syfte (enda landet i världen tror jag)  så våra bönder har verkligen inte bidragit till de antibiotika-resistenta bakterier som finns i världen. 
 
Om jag blir ko i nästa liv så vill jag vara här på Guterud! : - )) 

Ensilage till rådjuren hämtade vi idag!

Vi hämtade rådjursmat hos våra arrendatorer i Långserud på Guteruds gård. Det är viktigt att rådjuren får stödfoder nu i övergången till sommar-maten. Roland lägger  ensilage vid ladugården på Liane för boende i Harnäs vvo att hämta. Det är enbart tänkt som rådjursmat. Det finns också hos Lennart i Ängkasa på en kärra utanför staketet att hämta.  
 
Sen tittade jag förstås på de charmiga kalvarna och på kossorna.  De har det så bra. Mer om det imorgon.

Gonatt från valparna igår kväll!

 
Vi får bilder från Maurvangens kennel ofta och här har de små korvarna knoppat in. Så roligt att följa valparnas utveckling. Någon är alltså vår lille Musikk men vi har inte valt än.

Nostalgi-kyckling och Wermlandsglass blev det igår!

Söndagmiddag ska ju var lite extra. Jag köpte en hel kyckling och lagade till den i ugnen. Lite nostalgi var det för så gjorde vi ju när barnen var små, då räckte en kyckling till oss fem! Men nu hade den inte räckt, blev bara en halv portion över när vi två ätit vår söndagmiddag.  Kycklingarna måste ha blivit mindre sedan dess, så där 40 år sedan! 
 
Fast hel kyckling smakar bättre än bara bröstbitar. Jag pulade in citron, apelsin, rosmarin, dragon och lök i den. Sen blev den förstås öst flera gånger under tiden med blandning av smör, soja, kryddor och annat. Skinnet var kvar, det gillar Roland att mumsa på. Jag hoppar det, men det ger ändå smak åt hela anrättningen. Brynta färska champinioner blev det i såsen som gjordes på hemgjord kycklingbuljong som jag hade i frysen och grädde. Till det delade vi en flaska bubbelvin, Furst Metterich
 
Vi lyxade till det med Wermlands-mejeriers glasstårta. Den är så god, speciellt pekan. Hade tänkt spara den tills vi kunde ha gäster. Men nu ser vi inte ut att bli färdig-vaccinerade förrän framåt slutet april så det lär dröja.  Och vid kylig grillning ute kan vi inte bjuda på glass.  Så nu smaskade vi i oss en halv tårta. Vi får tro att mejeriet här borta i Nysäter finns kvar så köper vi nya till våren.
 
  Under dagen har jag av och till följt den ledsamma rättegången mot Karl Hedin. Hur kan man få plåga en människa så utan att det finns en dom??? Förundersökning och vapenbeslag i snart tre år!! Det finns ingen död varg, inga bevis, inga vittnen. Det finns ingenting mer än möjligtvis en lust från åklagarmyndigheten att ge igen för KHs kritik mot varghanteringen i Sverige. 

Ljus till tomaterna!

Nu har jag försökt fixa ljus till mina rangliga tomater. Först blev det morfar Verner Petterssons rakspegel som reflekterar dagsljus mot plantorna genom fönstret. Sen hittade Roland en o-uppackad lampa från Ikea som vi köpt någon gång. Den fick i alla fall en 100 watt ledlampa. Hoppas det är någon hjälp för ljusbrist. Läser på nätet att man inte behöver ha speciella lampor med viss färg i sitt ljus, det ska gå bra med vanliga, fast jag vet förstås inte om  100 watt och spegel räcker. Testar i alla fall. 

GW säger ofta kloka saker!

GW säger ofta kloka saker! Det gjorde han idag också i TV4. Han uttalade sig om rättegången mot Karl Hedin som börjar imorgon. GW tror inte att Karl blir fälld och han förklarar varför. Inslaget finns att se på TV4 förstås och på en facebooksida som heter "Vi som stödjer Karl Hedin". Gå gärna in där och lyssna på GW! Bilderna här är inte från idag förstås  utan från en jaktmässa i Säffle för tre år sedan då vi råkade GW och fick prata lite med honom. Han var mycket vänlig.
 
 

Bock-killingens horn växer!

Flera gånger om dagen kommer den här lilla rådjursfamiljen till foderplatsen för att äta ensilage och kross. Det är en råget med en get-killing och en bock-killing. Bock-killingens horn växer snabbt nu under basthuden, man ser nästan att de blir större varje dag.  Han har en speciell form på dem, de växer som ett V. Ska bli roligt att se hur de utvecklas framöver.
 
Här är alla tre. Bilden tagen i sista snöyran häromdagen, nu tär plusgraderna på snön och isen. 
Bilden här  är samma bock-killing den 19 januari, alltså för en månad sedan ungefär. Hornen har verkligen växt på en månad.
 

Ny bild från valplådan!

Ynwas valpar får besök och blir kelade med!  De har det så gott, är så söta! Här är en liten snygging i knät på gossen
 
Detta är förmodligen inte den som ska bli vår valp Musikk, men fick vara med för den är så himla söt med stora magen! ;- )) 

Mer ljus åt tomatplantorna!

Jag letar olika ljuskällor som kan ge tomatskotten mer ljus så de inte blir så rangliga. Under tiden så har jag ställt speglar på plats för att ge dem mer av ljuset från fönstren.  Här är mofar Verners rakspegel som går att ställa in vinkeln på. Han hade den alltid när han rakade sig, han  hade hård och mycket skäggstubb. Hans rakgrejer förvarades i den lilla lådan under spegeln. Nu har jag ställt den så att den reflekterar dagsljuset på min tomatskott så de får mer ljus. Sen ska jag försöka hitta lampor som kan hjälpa till lite. 

Visning av Döverud imorgon lördag!

Döverud visas imorgon lördag av mäklaren  som har annons på huset via Hemnet, Årjängs kommun. Det är föranmälan till visningen, antar att man inte kan vara många på en gång i Corona-tider. Spännande för oss att få nya grannar här borta i skogen. Vi hoppas förstås att det blir fastboende och gärna någon vi känner. 
 
Imorgon blir det mer funderingar här om tomatodling och hur man kan lösa det med behov av mycket ljus.

Liane Döverud / Libråten är till salu!

Det här huset är till salu,  ligger mitt i skogen så där 600 meter från vårt hus. Det säljs som hus med stor tomt.  Och grannarna (vi :-  ))  är jättetrevliga,  ha ha....! Man kan läsa mer om Liane Döverud på Hemnet, Årjängs kommun  just nu och se massor av bilder. Första prisbud är 500.000 kr, mycket  rimligt. 
 
 
Döverud hette förr Libråten och var ett torp under Liane som var ägt av kyrkan. Den som bodde här fick  antagligen betala hushyra / arrende med dagsverken på gården Liane så som var brukligt för torpare. Några åkrar och en ladugård hörde till Döverud och det var möjligt att försörja sig här med ett några  kor, ett par  kalvar och ev. en häst.  Nu  hör åkrarna runt om   här   till Liane och huset Döverud och  uthus säljs istället med stor tomt. Men det är inte vilket hus som helst för oss  och hade det varit till salu för 30 år sedan hade vi nog varit spekulanter. Nu på ålderns höst är vi mer inriktade på att avveckla än på att utveckla. ;- ))
 
 
 
Hit till Döverud kom Rolands förste anfader i Sillerud, Alfred Vilhelmsson / Kylin. Han kom hit från Blomskog, son till en ensamstående mor, Maja - Lena Kylin,  som dog på fattigstugan i Blomskog 49 år gammal. Innan dess hade hon flyttat runt som rotehjon hos släktingar.  Vet inte om hon var sjuk. Maja- Lena  var inte gift,  men  pappan till Alfred  hette Vilhelm  och han erkände faderskapet till sonen.  Tidigare hade Alfreds släkting varit på Sand i Sillerud och jobbat där.  Alfred kom nog först till Sand och de Borgere där han bodde som nygift. Han gifte sig med Emma Guttman från Faggebyn, eventuellt dotter till brukspatron på Noretjärn, ogifta mamman var postgumman i Faggebyn.
 
Alfred  var alltså son till Maja-Lena Kylin, syster till bl.a. Johan August Kylin Blomskog. Alfreds pappa hette Wilhelm Olsson , Norra Viker, därför blev efternamnet ett tag Alfred Wilhelmsson, sedan Kylin och här i Sillerud Kylén. Av Wilhelm och Maja-Lena finns inga kända bilder.  Emma och Alfred bodde här på Döverud tills de dog.  De fick barnen  Gustav, Yngve, David, Gottfrid, Hanna och en dotter  till som vi glömt namnet på, hon som dog i lunginflammation  efter fall i  älven vid Tjolitta. Sonen  Gustav Kylin tog över arrendet på gården Liane, gifte sig med Ester Boberg och de fick bl.a. Thyko, äldste sonen,  som gifte sig med Maj och de  blev föräldrar  till bl.a. Roland Kylén  som sen köpte gården Liane när kyrkan sålde.  Nu har jag gjort en lång historia kort! ;- ))

Mina tomater gror i premiärodlingen!

Fem såna här byttor har jag med fem små skott i varje. Men de är för gängliga och stretar envist mot fönstrets ljus. Jag har fått rådet att försöka ge dem mer ljus antingen med en skrivbordslampa över eller ett speciellt lysrör från blomsterhandel.  Det vore nog inte så dumt, jag har inget söderfönster att ställa dem i.  Jag ska speja lite vad man kan skicka efter eller om jag kan låna av någon som har men inte använder. 

Barnbarn Moses fantastiska bilder från Fengersfors!

Äldsta barnbarn, Moses Sjöstrand är duktig fotograf. Han har gjort fantastiska bilder från Fengersfors Bruk, söder om Åmål!  Bruket startade som järnbruk i slutet av 1700-talet, blev senare pappersbruk, nedlagt 1978, men husen och de stora gamla maskinerna finns kvar. Efter nedläggningen var det stagnation i samhället, men sedan år 2003 blomstrar Fengersfors med "Not Quite", en grupp konsthantverkare / kulturarbetare som har stenugnsbageri, café, smedja, butik, konstutställning och en del annat. Populärt turistmål numera, absolut värt ett besök, men det är en annan historia, en framgångssaga. Återkommer till den.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har lov av Moses att visa bilderna. De är så fina. Vet inte hur det är nu men förr kunde man som besökare gå in i lokalerna och se de här gamla maskinerna.  Det är mäktigt!

En överloppsgärning i Corona-tider?

Vi har ju inga gäster. Vi träffar inte goda vänner inomhus. Så vitt jag vet  har ingen använt vår gästhandduk på nästan ett år! Den var fortfarande helt ren men kanske lite dammig.
;- )) Jag bytte i alla fall ut den mot en ny!  Vi lever i märkliga tider.  
 
 Umgås inomhus gör vi alltså inte, trist är det, ses utomhus ibland, men det blir inte detsamma. Det finns sånt jag skulle behöva göra, besöka frissa, tandläkare, hälsovård och optiker. Men det får vänta, vi håller oss så isolerade som det är möjligt för att undvika smitta. Hoppas Corona-eländet går över.
 
Imorgon bitti lägger jag ut fantastiska foton som äldsta barnbarnet i Umeå, Moses, har tagit i Fengersfors. Jag har lov att göra det.

Vi åt skinka, potatismos och grönkål (ny maträtt!) igår!

Grönkål är en ny maträtt här i huset. Vi har ätit förut hos vänner och det med god aptit men inte tillagat. Det blev gott. Så här gjorde vi 
200 g grönkål fick fräsa i smör i pannan, bara 5 minuter inte så det blev färg.
 
Sen 2 dl vispgrädde i, sjuda i 20 minuter. Ta av från plattan.
Därefter rivet skal av en apelsin, riven muskot, 1 dl riven ost, salt och vitpeppar. 
Det blev gott, kommer att göra fler gånger. Nyttigt också tror jag. Den här var fryst, ser fram emot att laga gräddstuvad grönkål av färsk också. Blir säkert ännu bättre.
 
Skinka åt vi också. Det blev en kvar, en rimmad men ej kokt, sedan jul. Har legat i frysen sedan dess. Lite kuriosa att halva skinkan försvann i ugnen! ;- ) Skinkan vägde precis 2 kilo enligt före ugnen enligt vad som stod på förpackningen. Den stod i ugnen tills den var 75 grader, det tog drygt två timmar. Kvar var en väldigt liten skinka så jag vägde den. Den vägde ganska precis ett kilo!!! Exakt halva skinkan hade försvunnit vid tillagningen i ugnen.!  Hur som helst så smakade skinkan bra.
 

Tystnaden var kompakt idag!

Vi bor verkligen på en tyst plats, inga flygplansleder, inga stora vägar, inget samhälle nära. Vi har haft tyska sommargäster som sagt att de sover 12 timmar per dygn när de är här,  för inget väcker dem, sånt händer inte i Tyskland.
 
Idag var det ännu tystare än vanligt. Den starka kylan  de senaste dagarna har stelnat allt, vattnet i bäckarna bildar trappor av is, hörs inte, inget vågskvalp i sjöarna. På träden finns snö som dämpar. Idag var det heller ingen vind, inte minsta vindpust.  Det var nästan som att man kunde ta på tystnaden, så kompakt var den. Jag stannade och lyssnade ibland! Ett märkligt fenomen är det i vår moderna samhälle. 
 
Jag gick med tax Seffrin någon timme. Han trivs med alla nya djurspår som kommit efter nattens snöfall.
Rådjuren har mumsat på foderplatserna i skogen  nu på morgonen.
 
För vi har fått lite ny snö, i alla fall så där 5 cm. Och det blir genast ljusare och vackrare. I morgon ska det bli ännu mer och lite till på torsdag enligt prognoserna. Sen är det klippt med vintern, bara plus och regn framöver. Men ett par vackra dagar till får vi, bara att njuta av dem.
 
Roland var på jakttur idag med Disco, det går nu tack vare nysnön. Och sen belönade vi oss med en god förrätt till lunch, stekta hjärtan med mjukost och löjrom  från TV + semlor, är ju fettisdagen! Fast ingen äter väl fettisdagsbullar i varm mjölk längre. Minns att vi hade det när jag var barn, så hemskt med mjölken som svalnade och skinnade sig. Semlor är bäst, med kaffe!

Goda revbensspjäll av vildsvin!

Det är så gott med revbenspjäll av vildsvin. Först är de kokade någon timme i väl kryddat vatten med goda rotsaker i. Sedan frös  jag ner dem i bitar några veckor och tänkte grilla dem, men det blev för kallt ute, så det blev ugnen istället. Först tinade jag på dem och så penslade god grillolja och lät dem ligga i det ett par timmar. In i ugnen 30 minuter på 225 grader. Möra, saftiga och smakrika blir de. 
 
Sen tränar jag på det där med rotsaker i ugn. Numera klämmer jag inte ihop dem i små formar utan breder ut på bakplåtspapper på plåt. Lägger in klyftad / delad potatis först på 225 grader i 10 minuter. Sen lägger jag  de övriga rotsakerna och grönsakerna på plåten så de får vara med i 20 minuter. Både potatisen och rotsakerna har fått ligga i olja i plastpåse innan. Salt kommer till när allt är klart i ugnen, då förloras inte så mycket vätska. Den här gången blev det bea till, kunde lika gärna ha varit kantarellstuvning. Bra att träna på nåt så här, mina ugnsgrönsaker har verkligen förbättrat sig tack vara goda råd på blogg o facebook! ;- ))
 
Ett Merlot Grand Sud blev kronan på verket. Det här var alltså Alla Hjärtans Dag maten! 
Idag blir det hemgjorda semlor. Innan dess kanske en förrätt som jag härmar från tv i veckan, den som skulle ha varit på Valentin med stekta brödhjärtan, ost och löjrom. Vi får se hur jakten går. Inatt har vi fått snö så det kan äntligen bli lite jakt med Disco. I så fall är det slut på is-nöjen för den här gången! ;- ))
 
 
 

Tomatfröna har grott!

Dom har grott nu, tomatfröna! Och det i alla fem krukorna. Va roligt! Nu får jag passa dem med vattning och vända från ljuset. Det startar i alla fall bra!

Lönlöst att fjäska för koltrasten!

Vi fick se koltrasten vid fågelmaten för några dagar sedan. Jag tycker det är en fin fågel och skrev om det på bloggen och facebook. Jag fick rådet från flera håll att ge den äpple för det skulle vara uppskattat. Så jag köpte ett antal Ingrid Marie (svenska!) Och med dem fjäskar jag för koltrasten. Men tror ni den har blivit frestad??? Icke. Den äter  fågelmaten runt äpplehalvorna men smakar inte ens på äpplena! Kanske fel sort? Fast småfåglarna gillar äpplena och äter upp dem.

Idag igen på isen!

Det blev kanonfint väder idag också. I morse var det drygt -20 grader men solen värmde skönt. Skidtur blev det för mig och nya spår är lagda från sommarhuset ända  ut på storsjön.  Tyvärr snöar det väl igen i morgon eftermiddag. Seffrin fick en lång promenad på isen. Jag lyckades träffa ett par kollegor som var ute och gick, vi fick en pratstund. Uppskattat! Men annars så var det inte så många på sjön idag som igår. Roland o jag grillade korv idag igen till lunch och tog en fika. Bortåt halv 4 dags att dra hemåt, för solen går ner. Vi hade prickat in semlor då, roligt att det finns glutenfria bullar på Ica Sillerud att göra av.
 
Roland har vässat skidstavarna så jag slipper hugga ner dem hårt i isen för att få fäste. 
 
Jag som är frusen hittar ständigt på nya sätt att hålla värmen.
Hade hett vatten i två flaskor i ice-bugsen medan jag åkte skidor. De höll sig varma så.
 
Och sen fick flaskorna värma skidpjäxorna.
 
Roligt att se sommarhuset från sjön så här på vintern. Inte så ofta det är möjligt
 
Och hoppas att alla får en fin kväll "Alla Hjärtans Dag" trots allt.

Kolibri

Nej det är inte här på Liane som det finns kolibri. Vi fick bild från son Mattias i Seattle. Han och hans fru har en kär och återkommande gäst bland fåglarna, en kolibri. Den har en osannolikt lång näbb och i den näbben en lång tunga som den sticker in i kolibrimataren för att suga i sig  sockervatten som finns i den. 
 

Fint väder en fin dag på sjön

Skidor och midjekoppel på taxen! Det har varit efterlängtat och idag funkade det. Roland gjorde spår vid sommarhuset, det är betydligt mer snö där än här uppe i viken. Det gick bra, fast Seffrin  drog omkull mig en gång. Det blev ett häftigt ryck när han samtidigt fick vittring både på jaktkompis Thomas och kålbullar. Jag bröt i alla fall ingenting utan vi fortsatte. 
 
Fantastiskt väder hade vi, strålande sol som verkligen värmde, det rann av taken. Isen är tjock  kärnis. Det kom åtskilliga människor, hundar och fordon förbi oss; bilar, fyrhjulingar, sparkar, skidor, skridskor. Pimpling är populärt liksom grillning. Det är en stor sjö, alla får gott om plats. Vi träffade goda vänner som kom med sparkar och fyrhjulingar, de stekte kålbullar, trevligt att få pratas vid så här. Och de kunde låna  Rolands spårläggare några dagar så blir det mer skidspår på sjön.
 
Lunchen blev grillad korv förstås i det varma solskenet. Fast i morse var det - 20 grader så det är lagom att gå ut vid lunchtid när det blivit lite varmare som mitt på dagen idag. 
 
Sommarhuset är helt ok på vintern också.
 
 

Valpar i vila!!!

När valpar ätit sig mätta så blir det vila! Vi får bilder från Norge. Man kan inte se sig mätt på dem! ;- )) Så nöjda!
 
Roland gjorde skidspår på isen igår! Funkar jättebra! De börjar vid bryggan och går ut till Diethers sten. Men blir nog mer idag.

Ynwas valpar! Här ligger lille Musikk någonstans!

Här ligger dom, 10 levande valpar ( en var dödfödd) och Ynwa mår bra. De föddes under natten och morgonen idag.  Det blev 7 hanar och 3 tikar. 
 
 
 
Det är så roligt att ha tingat valp hos Tor-Erik Moen, Maruvangens kennel i Norge. Vi har hela tiden fått följa Ynwa från inseminationen genom dräktigheten och fram till valparnas födelse. Alla valpar har fått ett färgat halsband för att direkt ha en identitet i den ordning som de kom ut. Vi som har tingat valp ska ju till slut välja någon och medan vi väntar på det så kan vi följa valparna på film och bilder, kanske se ut en favorit i god tid. Med stängd gräns kan vi förmodligen inte åka och se på dem innan, men detta kan bli bra ändå. 
 
 

Valpar på gång

 
Senaste bilden på Ynwa och valparna, kl 8.00, fredag morgon. Så här långt är det 6 hanar och 3 tikar födda. 
 
Ynwa började valpa igår kväll vid halv 10 och så har det pågått under natten. Just nu verkar det vara 5 hanar och 3 tikar födda. Allt ser ut att gå bra. Tiken finns  alltså inte här hos oss utan i Norge, nära Beitostölen tror jag det blir. Jag återkommer med bättre bilder under dagen. På min facebooksida finns en liten film
 
 
 

Ynwa börjar göra sig redo för valpning!

Det ska bli så spännande! Vi har tingat en valp här, han ska heta Musikk!
 
Här är pappan till valparna, Kvikk
 
 
Och så här ser Ynwa ut när hon inte är dräktig

Tomatfröna är sådda

 
 
Jag har inte odlat tomater förut, i år är det premiär. Fem olika sorters frö fick jag av god vän på facebook. Varsin liten bytta till fröna hade jag inte så det fick bli fem frön i varje stor kruka. Då har jag några frön kvar av varje om det skulle misslyckas och jag får göra om. Borde ha varit finkornig såjord men det hade jag inte, bara vanlig blomjord, det får duga. Sen när fröna har grott och blivit små plantor ska de planteras om i varsin liten kruka, ska inte vara för stor först läser jag i informationen. Nu har jag ställt krukorna varmt i ett fönster,  element är under så det borde ge god värme. Bara att vänta och se! 
 
 
Dom här sorterna har jag sått nu.

Idag ska jag så tomatfrö!

Så här var det!
Jag har aldrig försökt odla tomater. Men förra sommaren fick jag plantor av en god vän och kunde alltså skörda supergoda tomater från pallkragen på altanen under sommaren. Det gav blodad tand och jag skrev på blogg och facebook att jag ville försöka med tomater nästa säsong. Från en hjälpsam och snäll facbook-vän fick jag frön i de här påsarna. Det är en del små körsbärs, långa gula "banana" och biffiga och så vidare. Med fröna följde också gedigna beskrivningar hur odlingen ska gå till. Där framgår att nu i februari så ska fröna sås så de hinner bli plantor till sommaren. 
 
Så idag är det dags! Nu ska jag för första gången i livet försöka mig på att så tomatfrö och odla tomater. Det ska bli så spännande!

Roland på jakt vid Vänern idag!

Det går inte att släppa hund här hos oss pga skaren. Roland var bjuden på harjakt på Värmlands Näs. Det blir ute i Vänern med Skoghallsverken på andra sidan, syns här i bakgrunden. Det blev upptag och jakt men svårt att driva, torrt och kall snö. Fin dag i alla fall med trevligt sällskap
 
Bra att kunna elda.
 
Jag gick en sväng med  tax Seffrin uppåt Tobyn. Roligt att få sällskap på promenaden idag, inte bara av Seffrin utan också sällskap på två ben! ;- ))
 Vänliga veckan är det och Alla hjärtans Dag till helgen1

Koltrast i fågelbordet!

Vi har ju bara haft blåmesar, talgoxar och gulsparvar i fågelbordet. Och så ibland nötväcka, nötskrika och skata.  Men plötsligt så kom det en ny pippi, en koltrast!!  Han verkade lite frusen om fötterna, sänkte mellan stegen ner hela kroppen så att benen inte syntes! ;- ))  Jag har ju alltid trott att koltrasten är en fågel som flyttar söderut på vintern och sen kommer och sjunger in våren så vackert. Men jag läste på lite på nätet. Numera är det inte så ovanligt att den stannar i Sverige, fast inte i de allra kallaste delarna.
 
Vi har en speciell erfarenhet av koltrastar. En tidig vår besökte vi vår gode vän i Tyskland utanför Frankfurt am Main. Där var det  massor av koltrastar i trädgården och de sjöng väldigt högt, på ett sätt som vi aldrig hört förut.  Det gick  helt enkelt inte att sova på morgonen så hög var ljudnivån. Länge undrade vi om det var inbillning. Vi har aldrig förut störts i sovandet av fågelsång. Men många år senare kom en forskningsrapport som visade att fåglar som lever i bullriga miljöer sjunger mycket högre för att höras!  Det var alltså inte inbillning!

Fin dag idag måndag! Började med vacker soluppgång!

 Solens uppgång bildade vackert mönster idag, fast det gick fort över. Bilden tog jag snabbt  genom fönsterrutan.
 
Jag gick en tur med Seffrin. Det blev ingen sån där snygg rundtur. Vi gick lite fram och tillbaka i skogen för att slippa blåsten. Först blev det Spriklerud, sen hit till Sönnare Murstenstjärn och till slut gick vi till Hol över skogen.  Fint var det och inga vilda djur, bara spår av förstås. 
 
Sönnare Murstenstjärn är ett fint lite skogstjärn, en liten bit av tjärnet hör till Liane. Här fryser isen snabbt. När barnen var små var det ofta här vi startade vintern med skridskor och spark. På sommaren är det en fin liten fågelsjö.
 
Vid vändplanen bredvid tjärnet har någon glömt en blå pulka. Den har stått där i flera veckor nu. 
 
På hemvägen gick vi förbi Roland förstås, han skogsarbetade, fäller timmer och massa nu när veden är klar. Här är ett område som han har röjt förut, tall på tallmark blir inte bara växtligt bra utan också snyggt.
 
Seffrin och jag knatade på ett par timmar ungefär, skönt!

Här inne finns vår valp! ;- ))

Vi har tingat en dunkervalp i Norge. Den ligger fortfarande förpackad inne i sin mamma, tiken Ynwa. Hon är rejält tjock nu och väger 40 kilo, får gå med ut på lite promenad här. Vi ser fram emot att få hit lille "Musikk" någon gång i april. Ynwa bor  rätt långt härifrån men roligt att vi får följa henne via rapporter på nätet. Det är inte så långt kvar nu till hennes valpning, hoppas allt går bra.
 
Det känns bra att Ynwa är så otroligt väl ompysslad av sina ägare. ;- ))  Valpen "Musikk" kommer också att få det bra hos henne under sina första veckor i livet.  Jag är säker på att det är positivt för  hans utveckling framöver. Vi har köpt många valpar genom åren och vid något tillfälle har vi sett ledsamt exempel på att tik och valpar inte har haft det bra. Det gjorde ont,  så numera vill vi ha koll. Och hos Ynwa är allt  bara så fint, vi glädjer oss! ;- ) 

Grillträff vid sommarhuset!

Fyra goda vänner kom till oss vid sommarhuset så vi kunde grilla i solskenet med  bra avstånd. Solen värmer faktiskt nu mitt på dagen och det blev dropp från taket, första gången i år. Först på morgonen var det rejält mulet och rätt kallt med lite nordlig vind. Det testades pimpel men inget napp. Jag gick nästan ända hit ut men blev mött av Roland.
 
 
 
Sommarhuset funkar också på vintern och idag gjorde vi en brasa för att få lite extra värme inomhus. 
 
 

Vår vän Robin är där uppe!!!

Och det här jobbar Robin med, kapa hela träd och kapa grenar i träd som ska stå kvar! Ibland får vi såna här bilder. Helt obegripligt enligt mig som är så höjdrädd. Jag är bara full av beundran och så håller jag förstås tummarna att han inte ska dratta ner. Och att de kapade träden inte ska ramla över hus.  När han är här hos oss på besök så kastar han sig gärna över avverkningar också, fast då blir det i markhöjd, inte som high-climber.   

Det gick bra med långfärdsskridskor!

Det blev premiärtur idag för Roland med de nya långfärdsskridskorna. De fungerar. Kanske kan man flytta kängfästet lite längre fram. 
 
 
 
 
 
Vi grillade korv till lunch tillsammans med goda vänner.
 
Det blev lite is-mete också, Roland drog upp en fin abborre. Det var många på isen idag, de drog förbi med sparkar, skridskor, fyrhjulingar och bilar. 
Här syns abborren bättre, den var rejäl i storlek. Det börjar nappa bra nu på is-mete.
 
 
 
Sommarhuset är fint på vintern också! ;- ))  Vi har fina dagar här!

Långfärdsskridskor har Roland skaffat!

Idag blir det premiär här på Östra Silen som har fin is! Det ska bli spännande! Jag tycker att de ser gigantiska  ut, men storleken ska stämma överens med skostorlek och egen längd. 

Hämtade rådjursmat idag!

Våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson,  på Guterud är snälla och hjälpsamma. Just nu finns det 314 mjölkkor hos dem och en hel del andra djur också, bl.a. kalvar som får vara ute i igloos med täcke på sig. :- )) Vi hämtade ensilage hos dem  till stödfoder åt våra rådjur. Nu finns det vid ladugården på Liane att hämta och hos Lennart i Ängkasa. Fint ensilage som det här, doftar till och med gott, påminner lite om tobak. 

7 rådjur samtidigt idag vid foderplatsen!

 
Det är det mesta vi har sett på en gång. Jag lyckades inte få med alla på bild, de drog iväg in i skogen.  Vi har vänner som regelbundet ser det antalet vid foderplats, så det är  mycket rådjur här runt oss och nu är jakten slut. Här såg  vi  också ett antal olika mindre grupper av rådjur under dagen.  Kommer att bli väldigt många frampå våren om vintern blir mild med lite snö. Under gynnsamma förhållanden får getterna 2, kanske till och med 3, killingar.  De är dräktiga nu men har fördröjd fosterutveckling och föder fram på sen-våren.
 
 
Bock och get ev. killingar
 
 
 
Vi kunde särskilja grupperna genom att kolla på bockarnas horn. De är på väg nu och växer snabbt under basthuden. De här två har olika horn och vi såg också en rejält stor bock som inte hade börjat få sina horn än.
 
 Det börjar ta på fodret, idag, fredag, ska vi hämta mer.

Lunchmacka med räkor!

Undrar om min biologiska mormor hade gilla den här smörgåsen? 
 
Jag försökte göra som vanligt, alltså stapla allt på varandra på en brödbit, men det gick inte, blev för högt. Så jag kom på att en del av grönsakerna kunde jag lägga bredvid istället för ovanpå. Letade upp ett uppläggningsfat o bytte ut tallriken. Det gick bra, är alltså två stora rostebröd-skivor under räkor och ägg. Det här är Rolands variant, min smörgås  var betydligt mindre, kanske en tredjedel :- ))
 
Det är så roligt att laga mat som pensionär, jag har gott om tid både att tänka ut maträtter och att laga till. Det är inte alls som förr när mat var jäkt och flera  som skulle mättas på olika tider.  Konsten nu är att variera kött och köttfärs som det vill bli mycket av när boxen är full av vilt. Det måste bli typ kyckling, fisk och skaldjur ibland som här.
 
Och lite kändes som om mina anmödrar var med mig idag, både mamma och biologisk mormor lagade mat yrkesmässigt också förutom i hemmet.
 
Min biologiska mormor, Lisa Sundin / Bladh, har jag aldrig träffat, bara genom släktforskning, för min mamma blev  adopterad. Lisa hade ursprung runt  Giresta, Fogdö, Örsundsbro, Strängnäs. Hennes första jobb var på något slags kurort i Södertälje. Sen kom hon till restaurang Riche i Stockholm ungefär 1914, var kallskänka. Efter det var hon ett tag i Umeå tror jag men där brann arkiven så jag vet inte var. Därefter blev det Göteborg och anrika hotell Eggers fram till mitten 1900-tal. 
 
Min mamma jobbade också med mat både före och efter sitt hemma-fru-liv. Hon gick lanthushållsskola som ung så jag hade förmånen att växa upp i ett hem med odlingar av alla slag och slakt på plats. Maten lagades från grunden och min mamma gillade det, upplevde aldrig det som en börda. 
 
Det måste alltså vara några gener som till slut slår igenom när jag ler medan jag hittar på en ny variant av lunch-räk-macka! 
 
Uppdaterat! Va roligt! Jag fick en kommentar här från hotell Eggers!

Vinterveden är bärgad!

Den här högen ska räcka för att värma oss nästa vinter. Först ska den ligga och torka, om jag minns rätt så sjunker vattenhalten i ved fram till midsommar. Kapas och packas i säckar ska den. Veden värmer minst tre gånger, först vid huggning i skogen, sen vid kapning och packning och till slut när den körs in i pannrummet. 
 
Nu tar nästa skogsarbete vid, att gallra ut sånt som ska gå till timmer och pappersmassa. Det blir eget arbete för Roland under vintern medan   en lite större avverkning blir bortlejd. 

Riktiga gå-stavar funkar!

Jag försökte ju gå med skidstavar men det var helt misslyckat, ställde dem genast ifrån mig. Idag har jag testat att gå med riktiga gå-stavar, lånade av en god vän,  och det funkar bra, ska köpa såna. De fjädrar förstås och har dubbar, man ställer in höjd och kilo tror jag. Det är ju inte så ofta jag går utan hund men ibland och då kan det vara bra att gå med stavar. Idag var vi ute ett par timmar jag och Seffrin. Det var soligt och vackert men blåste sur nordan så vi gick det mesta i skogen där det är lä. 

Två rävar igår!

Vi ser inte räv så ofta men igår såg vi två stycken under dagen. De första tre bilderna är en räv som vi såg rakt söderut från huset, på Lihaget. Fullpälsad och fin
 
 
 
 
Den här räven såg jag lite senare på dagen på Sellersänga. Parningstiden är nu januari till mars det kanske är därför de syns mer på dagarna.
 
 
 
 

Rådjursfamilj kom ett par gånger idag!

Vid ett par tillfällen kom den här rådjursfamiljen till foderplatsen. Det var en get med två  killingar, en getkilling och en bockkilling. Här är bockkillingen med små hornknappar. De åt hungrigt och ivrigt både av kross och ensilage
 

Köpte värmesulor!

 Jag beställde och fick värmesulor, tyckte att jag behövde det, jag som är så frusen om fötterna. 
 
Jag laddade dem och skulle testa om de värmde. Fast det var tyvärr bara en av sulorna som fungerade. Den andra förblev kall och lamporna som skulle lysa lyste inte. De är redan tillbakaskickade. Det gick väldigt enkelt på nätet att meddela felet och nya är redan på väg. Jag ser fram emot att få testa fungerande värmesulor.

- När blir skaren borta husse??

Det går inte att jaga alls med Disco eftersom det är lite snö kvar och på den är det skare. Det blir långsamt för både husse och hund, abstinensen är svår. ;- )). Synd eftersom det är en månad kvar av harjakten. Förhoppningen är att det ska komma så pass mycket ny snö att det funkar med jakt.  

Magiska kristaller av is är det överallt!!

 
Oj vilka fina is-kristaller det är överallt!