Första tomaten mogen i växthuset i år!

Kan vara Silver Fir tree eller Balcon Zauber.
 
Min webdagbok finns numera på min facebooksida. Den kan hittas om man söker på mitt namn

Roland på vägen utanför Liane!

Bilden är tagen av May i Signebyn och Roland är så där 5 år, alltså i slutet av 1950-talet
 Min web-dagbok finns på min facebook-sida som man kan hitta på mitt namn.

Jag avslutar bloggandet som dagbok.

Hädanefter blir det mest bara  Facebook-dagbok. Förklarar lite mer om det ett par inlägg längre ner.
I finish my blogg as diary, but I keep my Facebook. That one can find searching for Inga Magnusson. 

Lite mer om Liane Gård!

 Liane har ju varit med bland smultronställen i tidningen Elle, juni 2022. I samband med det har vi fått  frågor  så här kommer en del info:
 
I Liane-huset  växte Roland upp, familjen bodde på övervåningen. I nedervåningen bodde hans fabror med familj. Det är alltså som två lägenheter. Nu är föräldragenerationerna borta sedan några år. Vi har försökt modernisera huset så att det ska fungera för släktingar och vänner att bo i  vid tillfälliga besök. När det är ledigt hyr vi ut huset till  gäster som vill komma hit och njuta av naturen, plocka bär och svamp, fiska, göra båtturer, bada, jaga eller bara vara nära djur och natur. 
 
  
Nedan lite bilder från Liane, inne och ute:
Grillhuset på tomten
 
 Grillhuset
 
 Roland steker kolbullar i grillhuset, kastar upp dem i luften för att vända
 
 Kan vara brasa eller grillplats
 
Lekplats. 
 
 
 
 Studsmatta kan användas på eget ansvar
 
Det finns en liten klättervägg, två alternativ med olika svårighetsgrad. Man får förstås ta med egen utrustning och egen kunskap för att kunna använda den
 
 Det går att hyra kanot, kajak, motorbåt och cykel
 
 Man kan välja båt att hyra,  10 / 15 eller 30 hk.
 
Fin badstrand någon dryg kilometer från huset, sjön är Östra Silen
 
Cyklar finns att hyra 
 
Bilder från inne på Liane:
 
 Köket nere, köket  uppe är ungefär lika
 
 
 
 Vardagsrummet nere
 
 
 
 Ett av sovrummen. Det finns  sammanlagt 11 bäddar i huset. I det här rummet är sängarna upphissbara i huvudänden med el. Väggen är tapet, inte stenmur  ;- )) 
 
Ett annat sovrum. Det är lite omgjort numera, den uppstoppade fågeln och grenen är inte kvar ovanför sängen. Väggen är förstås också tapet, inte vedtrave. ;-))
 
 
Den som är duktig fiskare och har tur kan få ädelfisk (röding, öring, gullspång) i vår sjö Östra Silen. Men mest är det förstås abborre och gädda
 
Älg, rådjur och annat vilt finns nära
 
 Det är gott om svamp och bär i skogen när det är säsong. 
 
Det finns förstås welan, fiberkoppling på internät. TV kanalerna är svenska men också tyska
 
Detta var en liten presentation av vårt kära Liane!
 

Nu börjar årets längsta dag!

Årets längsta dag är idag den 21:a juni 2022. Solen går hos oss upp kl 03.50 och kommer att ikväll gå ner kl 22.25.  Dagen är alltså 18 timmar och 25 minuter lång.  Solen står allra högst kl 11.13 om jag fattat det hela rätt, finns en uppgift om kl 11.15 också.
 
Midsommarafton är inte längsta dagen fast vi firar då, midsommar placeras vid den helg som är närmast sommarsolståndet. 
 
Någon tryckande sommarvärme är det inte så här på morgonen. Tacksam att slippa frost i alla fall.

Jag avslutar bloggandet som dagbok

Jag har ju skrivit dagbok på bloggen i princip två gånger varje dag. Och dessutom inlägg på Facebook. Nu räknar jag med att Facebookinläggen får bli min webdagbok framöver. Man kan hitta den om man söker på mitt förnamn och efternamn. 
 
I will finish my blogg as diary and plan to have only Facebook as my web-diary. It is possible to find my fb searching with my name, Inga Magnusson. 
 
Bloggen kommer att finnas kvar, men alltså inte som dagbok. Här lägger jag sånt som jag vill spara och kunna hitta igen i rätt kategori, typ släktforskning, tomatodling, recept. Men det blir alltså inte så ofta
 
Jag har funderat en hel del på detta med dagboksskrivandet. Min mamma skrev dagbok hela sitt liv fram till hon blev 90 år. Allt finns kvar här i källaren. Jag började också skriva dagbok tidigt, på papper förstås. År 2005 flyttade yngste sonen till USA första gången. Då ville jag skriva dagbok på nätet istället så han skulle kunna följa livet på Liane. Jag vet inte om han var så intresserad men han har bott många år i USA sammanlagt och  bloggen har jag hållit på med i 17 år nu. Den och facebook har varit en möjlighet för mig att behålla kontakter från förr. Det blev viktigt eftersom jag flyttade långt från platsen där jag växte upp. Sen har det tillkommit nya vänner också. Fint att kunna ha tät kontakt under lång tid, speciellt nu i pandemi-tider med fysisk isolering. 
 
Jag väljer att publicera det här inlägget före Liane-beskrivningen, den kan få vara mitt sista dagboksinlägg på bloggen. Det här nya upplägget är ett test så jag får se hur det blir framöver, jag kanske ångrar mig. ;- ))
 
 
 
 

Blommar just nu i dikeskanten!

Hundkex (loka)
 
Skogsklöver eller rödklöver, jag är osäker
 
Vicker
 
Midsommarblomster
 
Kärringtänder
 
Mormors  glasögon  (Veronica)
 
Fölleka
 
Tjärblomster
 
Glömt vad den heter, vet bara att man kan växtfärga kraftig rödorange färg på rötterna innan den slagit ut i blom. Kan vara vitmåra.
 
Prästkrage
 
Jag strävar och försöker komma ihåg växternas namn varje år! 

Kolbullar blev det igår kväll!

Roland stekte kolbullar i Lianegrillen och bjöd oss på. Vackert väder var det! Fast vinden var ändå lite kylig när solen försvann. 

Här har vi haft sommar ett tag!

Solen gassar och skämmer bort oss med värme på förmiddagarna och mitt på dagen, det blir mat och fika utomhus, ibland på framsidan, ibland på baksidan av huset. 
 
I växthuset blir det varmt. Jag öppnar både fönstren och dörren. Då blir det mellan 25 och 30 grader. Mycket vatten går det åt för att vattna,  jag har en slang tack och lov, slipper bära. Nu börjar vi skörda av jordgubbarna ;- ))  Tomaterna är inte mogna än men många på gång! 
 
Eftermiddagarna har inte varit lika lysande de senaste dagarna, regn och blåsväder har det blivit. Men det är ju bra med vatten, det behövs. Och framöver mot midsommar ser det ut att bli fint! Idag blir det kolbullar i Lianegrillen med goda vänner!

Revirbocken utmanas av en annan bock!

På gårdagens viltsafari fick vi se hur en revirbock utmanades av en mindre bock. Från början var det en ännu mindre bock, en spetsbock, med i sammanhanget, men han smet iväg. Bocken på bilden ovan är utmanaren. Fick ingen bra bild på revirbocken, men det är han på bilden nedan, hade rejäla horn, de sticker upp i gräset. Det finns en filmsnutt på min facebooksida
 

Lurad??? Det här är inte hänglobelia!

Jag köpte 8 hänglobelia. Men jag valde ett par olika ställen för mina inköp för jag tyckte de såg inte ut som hänglobelia. Fast de var tydligt märkta med  "hänglobelia" på båda försäljningsställena. Fast nu ser de inte ut att vara några hänglobelia utan kantlobelia. Jag är nog lurad. Kanske någon mer som är drabbad!?

Snigel-år i år??

 
När vi gick med hundarna igår kväll så var det massor av sniglar överallt. De var i dikeskanterna och på vägen. Det var sniglar med snäckor på ryggen, alltså inte mördarsniglar eller skogssniglar. Men vi fick verkligen kryssa för att inte trampa på dem. Kanske är det ett snigel-år med ovanligt många sniglar / snäckor?  Vi har ju inga trädgårdsodlingar så det känns inte direkt hotfullt heller.  Kanske berodde sniglarnas närvaro på regnet. Det kom så där 10 mm igår under natten och dagen. Vi är tacksamma för regn och står ut med sniglarna.

Dagens skörd!

Detta är första skörden av jordgubbar i växthuset!!! Fina och stora.  Ser ut som om målet jordgubbar till midsommar kan nås! Så roligt när nu salladen i pallkragen misslyckades helt. 
 
Och några bär har det blivit på några plantor i glashuset på pallkragen.
 
Gurkorna är på gång i växthuset, de växer väldigt fort. 

Stekt vit sparris är väldigt gott!

Man kan koka sparrisen lite grand, bara några minuter. Och sen steka den! Himla gott till typ pannbiff och ugnstekt potatis och bea, som igår kväll.

Hämtat mat till oss och grisarna idag! ;- ))

 
Det blev en liten resa med kombo folkmat och grismat! Nu ska vi klara oss några dagar, både vi och vildsvinen på åtel! ;- )) 

Vildsvinsbök ser ut så här!

Vildsvin har oerhört hårda nosar. De bökar igenom hårda ytor och flyttar på rätt stora stenar när de letar mat, mat som ska vara protein i form av  djur. Det kan nog vara lite vad som helst typ, sork, ödlor, insekter, maskar, sniglar. Det är gott om sånt här i skogen där vi bor. Ibland är det ett litet område som här, ibland är det ett helt skogsområde där i princip allt är bökat. 

Tornfalken

Nu har vi inte sett de fina fåglarna på några dagar. Annars var det ju mycket matning av unge här på brädan under en period. Vi hade gäster på Liane som såg tre tornfalkar på en gång så vi gissar att det har varit en unge i år och att den har lämnat boet för vidare äventyr och att föräldrarna har fått lite semester.
Fågeln på bilden är den senaste, några dagar gammal, det är en hane eftersom huvudet är grått. Honans är brunt

Tomatläget i växthuset

Jag har några sorter som inte ska bli så höga utan mer buskiga. Här är en som heter Banana legs, är bara så där en meter hög och den blommar vildsint just nu. Den hade jag förra året också, gav massor av tomater som var gula ovala och smakrika. De höll på länge också över hösten
 
Banana legs  har ett antal ämnen på gång, de kom snabbt!
 
 
Den här är också buskig och låg, den har fått stora gröna tomatämnen men inget som är moget än. Heter nåt på Silveri Fir Tree tror jag. 
 
Jag fick tag på bra behållare på ÖB, borde räcka i storlek. Nu når en del plantor upp i taket på växthuset, måste snart börja kapa där uppe. Den i bild heter nog Himbeer
 
Det är trångt med allt som jag vill ha med. Jordgubbarna till vänster, vi har ätit de första mogna. Och så två gurkplantor som växer helt osannolikkt snabbt med någon slags lianer som fastnar överallt. 
 
 
 
 

För tre år sedan hämtade Roland och Bo hamilton-valparna

 Bosse o Roland äger sina stövare tillsammans. För tre år sedan hämtade de ett par hamiltonvalpar, Bosse  med Jenka och Roland  med Disco. Namnen på de samägda hundarna har alltid associerat till dans, det har varit Hambo, Valsa, Jazz, Polka, Bugga, Schottis osv. Spännande att se hur de här två utvecklar sig jaktligt nu till hösten. Jenka och Disco har på utställning fått Excellent och CK, en bra början.
 
Här är  bild på dem när modren Rosådalens Thyra med ägare kom på besök på Liane nu i våras. Från vänster Disco o Roland, Jenka och Bosse och Håkan med Thyra.

Lupinerna blommar för fullt!

Jag vet att man inte ska tycka om dem, de är invasiva och ska helst bara tas bort. Men jag växte upp med ett färgspektrum av lupiner i mammas perenna-rabatt och tycker fortfarande om dem. Jag tillåter mig att njuta av färgprakten i våra dikeskanter.

Slängt salladen i pallkragen! Löss!!

Alltså vilken besvikelse!! Fick se idag att det var fullt med nåt som ser ut som bladlöss i salladen i pallkragen. Jag slängde allt. Gissar att jag får byta jord nästa år och börja om från början igen. Jag har aldrig haft någon ohyra i pallkragarna förut, men någon gång ska tydligen vara den första.

Sparris-kväll igår!!!

Vi gillar vit sparris både jag och Roland, men den är svår att få tag på. Fast nu  fick vi  ett gäng från Tyskland. Tack för det!!
 
Jag skalade sparrisen, sorterade i tjockare och tunnare för att få rätt koktid. Kokade med salt, lite socker, citron och passade tiden noga. De tjockaste först i kokvattnet och de tunnare efter så där 5 minuter. Allt som allt så där drygt en kvart, vilket är rätt lång koktid. Men det blev lagom. Man får passa noga och testa under kokningen, det är lätt att sparris blir överkokt och sladdrig, det går så fort.
 
Till det serverade vi vanlig rökt skinka, lufttorkad Parma och rökt lax. Det blev rätt kombo. Och så hollandaise-sås förstås, kokt ägg,  grönsallad och rostat bröd med Gäseneost.  Valfritt vin / vatten / öl. Vi startade kvällen med en ny bubbel, Karl- Fredrik, den var god. Trevlig kväll med goda vänner (släktingar!) hade vi, många skratt och goda berättelser från förr och nu.  En höjdpunkt var förstås att vi fick se på Skype när barnbarn packade upp födelsedagspresent som vi skickat! 

Namnen på växterna har jag fått! Tack!

Detta är getrams, alltså get-rams, inte get-trams! ;- )) Det är en ramsväxt. Den har på egen hand tagit sig in i rabatterna och sprider sig gärna, jag får rycka upp.
 
Och den här snyggingen från Majbritt som jag har vid husväggen är bronsblad. I verkligheten är den ännu mer bronsig och nästan lysande i färgen. Jag gillar den. Och kamtjatkafetbladen som jag bytte med trivs fint hos Majbritt, kommer att blomma med gula lysande blommor.

Objuden gäst på köksgolvet!

Plötsligt igår så kröp den här på köksgolvet. ;-(  Den var verkligen inte inbjuden!! Jag har noll koll på vad det är och vet inte om jag behöver  sanera något större område i köksregionerna nu för att kolla efter fler?  Den var på sitt sätt vacker, skimrade i glänsande guld och grönt, så där 2 cm lång.  Nu är den i alla fall flyttad ut ur huset! Och jag hoppas den var ensam!
 
 

Färsk vildsvinsfilé!

Det är gott med vilt och speciellt när köttet är välhängt, färskt och  inte fruset förut. Vi åt den lilla filén med kantarellstuvning, ugnsbakade rotsaker, nykokt lingonsylt, egen sallad och egna tomater. Gott rödvin till förstås, Falling Feather som man inte får ont i huvudet av.

Blommar nu runt huset!

Rhododendron blommar bakom huset. När vi byggde hus så hette det att den här busken skulle planteras i skugga, så då fick den hamna i skuggan på norrsidan av vårt hus. Nu ser jag fantastiska såna här blommor i alla väderstreck och ångrar mig förstås. Den är fin i solsken också.
 
Dekorativ bladväxt som jag tror jag bytte till mig av Maj-Britt. Den är snygg!! Har förstås glömt bort vad den heter. Kanske Rodgersia?
 
Det här är en vilding som försöker sprida sig överallt. Tror den heter nåt på konvalj, men har glömt. Rensar bort många, men några får stanna kvar.
 
Kaprifolen blommar fortfarande och doftar gott! Trevlig klätterväxt!
 
Irisen är lysande blå och många har jag i rabatterna.  De matchar dagliljan här nere. Fina svenska färger. De ger en mångfald i blomprakt den här tiden på året. Det finns perioder tidigt på våren och sent på hösten när jag tänker att jag ska lägga ner alla perennarabatter, men sen kommer de här med lysande prakt som betalning för ändå minimalt arbete. Får nog stanna kvar.
 
 
 
Vita syrener fick vi från Sättere i Egenäs för länge sedan. De blommar nu och är alltså senare än de blå som redan har blommat över.
 
Idag kan det bli en del plikter, men kanske lunch på Golfrestaurangen! Vi får se hur det slumpar sig. Imorgon blir det goda vänner här på lite kvällsmat, ska bli roligt! Vi behöver bli sociala och umgås igen nu efter ett par års isolering i pandemin! Får träna på det! ;- ))

Man ska rycka upp rabarber!

Det var dags att skörda rabarber på Liane igår. Förr skar vi av dem med kniv men har lärt oss nåt annat. Rabarber ska liksom ryckas upp, det är bäst för växten, stjälkarna ytterst först.  Så nu blev det ryckande, då ser det ut så här. Ska förstås rensa och skala och frysa i bitar för att kunna göra paj. 
 
Sen kan vi ju funderar över varför rabarber vägrar växa vid vårt hus. Det som finns är en gammal variant på Liane som funnits där i många år. Den går att skörda några gånger på säsongen. 

Några tomater är stora, men fortfarande gröna!

 De här är i växthuset

Svenska jordgubbar!

Jag köper aldrig utländska jordgubbar och hoppas förstås få en del egna bär i växthuset och glashuset. Fast jag blev förstås glad över att finna svenska jordgubbar när vi var i Karlstad ifall att mina odlingar misslyckas. Det fanns både från Finnerödja och från odlingar nära Karlstad!

Regndag = mal-dag!

Roland styckade vildsvin så vi vaccade de bitar som ska bli stek. Det som var bog tog jag med till dagens malning.
 
Jag planerade alltså för maldag idag när det varslats för regn hela dagen. Det funkade bra. Tog upp älgkött ur frysen igår, vildsvin från styckningen idag, köpte lite fett fläsk och så lök förstås. Det blev 5 kilo färdig färs. Hade tänkt lite mer men det räcker nog en bra bit inöver sommaren. Jag gillar att ha med fläsk  i färsen och då blir den hållbar i frys bara så där 3 månader. Gott att ha i små platta paket, lagom stora att tina upp för en måltid. 
 
Tacksamma för regnet är vi förstås! Det är lite vatten överallt!

Karlstad igår - Lerins Sandgrund!

Det finns många fina bilder att se på Sandgrund. Fantastiskt att Lars Lerin hinner göra så många bilder, böcker och utställningar. Just nu ställer han ut på Gotland tror jag. Och vid varje besök på Sandgrund finns både gamla och nya bilder. Den här målade bokhyllan är jag väldigt förtjust i!
 
Sen var det förstås spännande att få se bilderna från Lars och Juniors resa med "Vägen ut" - deltagare. 
 
Tänkte besöka Värmlands museum också, det ligger nära. Men där var fullt av tjusiga studenter som skulle ha bal. Oj, vilka vackra kläder!!! Helt traditionellt studentfirande! Så roligt att få se!
 
Roland satt i möte några timmar under dagen så jag fick även tid för shopping. Inte helt fel

Läget i växthuset just nu

Tomaterna har jag planterat i 10-litersbehållare. Det är i minsta laget för det största sorterna. Jag fick tag på större på ÖB, de måste vara minst 20 liter. Så de stora tomatplantorna har jag planterat om i dem. Det var ingen lek, rädd att knäcka stjälkarna . Men det gick bra. De största når nu nästan upp i taket. 
 
Det finns fina ämnen på en del och några har ännu så länge bara blommor.
 
 

God ryggbiff av vildsvin!

Vildsvin är gott att äta när det är från brungris. Vi tränar på att laga till det, vi har inte haft sånt kött så länge. Porterstek på lår är gott, blir ju lite rejälare bitar. Häromdagen gjorde vi ryggbiff i ugn.
 
Jag rensade bort det mesta av fett och senor på ryggbiffen, sköljde och torkade torrt, lade  i stekfat, kryddade rejält med salt och peppar, penslade på en kryddig grill-olja samt röksmak (smokey), generöst med vitlöksklyftor och små tomater runt, folie över det hela, in i ugnen 125 grader i 90 minuter. Jag gjorde två biffrader på en gång, de är ju inte så stora. Den här första åt vi med bea och ugnsstekta rotsaker. Nästa är sparad och ska ätas med kokt potatis och sås på skyn (tror den blir god) . Vi planerar att äta den i kväll.

Utflykt blev det igår: Wiksfors, Sliperiet och Borgvik

En del av oss valde Harley. ;- )) Här kommer tre blogginlägg om den utflykten igår!
 
Första stopp blev lunch på Wiksfors.
 
Smarriga våfflor är det och jag fick som vanligt ta med hälften hem i doggybag. Det är så stora portioner
 
Det var lagom mycket folk
 
Wiksfors har ju en speciell historia av handel med otillåtna varor. Det beskrivs på restaurangen, ett jättebeslag gjordes. Låg i stora tunnor!
 
 
 

Vi besökte Sliperiet i Borgvik utanför Grums igår

Nästa stopp blev Sliperiet  i Borgvik utanför Grums! Vi hade tänkt beställa mat i restaurangen där men det var tyvärr fullt, får ta det nästa gång. 
Vi kollade i alla fall på utställningen, den är ny varje säsong och värd ett besök. Mycket är foto. Intressant med svarta bilder som framträdde när man tittat på dem en stund! Ägaren till det hela är Oscar Magnusson, en Sven-Ingvars son. 
 
 
 
 
 

I Borgvik fikade vi och såg lite av dreverutställningen.

Det är fascinerande byggnader från den gamla brukstiden. I Borgviks bruk gjordes alla nitarna till Eiffeltornet en gång i tiden! 
 
Det är en märklig miljö som delvis är bevarad. Vi letade efter en dreverutställning som vi såg skyltar om efter vägen. Den brukar vara här men fanns inte.
En fin dag hade vi. Värmland bjuder på mycket under sommaren. 
 
Till slut hittade vi den, vid fotbollsplanen nära skolan i Borgvik. En väldigt bra plats för hundutställning, platt och välklippt, lätt att se hundarnas rörelser. Imponerande att utställningen samlat 71 hundar. På Stövarutställningen var det bara ca 40 utställare. Drevern har blivit en trevlig hund  efter gott avelsarbete. Vi såg bara en juniorklass, tror det var 17 hundar med. Henrik och Marcus som vi känner visade upp sina fina hundar, de fick Excellent, CK och blev bland de bästa  i konkurrensen. Och för grannen Reidars hund gick det väldigt bra.

En fin nationaldag önskas alla!

Ser ju ut att bli enastående vackert väder för firande på olika sätt utomhus. 

Liane o Prästgården ännu lite mer grönskimrande!

Det blir fort grönare nu i det som såtts på åkrarna, ärtorna gror också!  Vi har fått sommarvarmt!

Fågelungar är det i alla våra holkar!!!

Och det är många holkar runt huset. De flesta holkarna sitter så högt upp i träden så vi vet inte vad de innehåller. Men några holkar satte vi lågt med tanke på att barnbarnen skulle kunna lyfta på locket och se ner.  Så nu kollade vi i två av dem och där var det fågelungar. Vet inte vad det är för sort, har inte kollat på dem. De har fodrat sina bon med hundhår som vi förstås slänger ut ibland i städningen. 
 
Igår hade vi en kamp med hackspetten som trängde sig in i småfoglarnas holkar och norpade något, gissar på ungar eller ägg-innehåll. Vi klappade i händer för att skrämma den, vet inte om vi lyckades. Men här var det i alla fall fågelungar kvar. 
 
 

Sill o potatis med brynt smör, som Leif GW:s recept igår!

Vi har spejat på det ett tag, Leif GWs recept på sill. Han rekommenderar brynt smör till sillen. Jag har aldrig gjort brynt smör förut men fixade med det  i går kväll, tror att det blev som det skulle,, kanske skulle ha vispat det mer. 
 
Jag hade riktigt smör i kastrullen och värmde, men det blir fort hett så man får se opp och röra med visp hela tiden.  Det ska gå från gult till gyllenbrunt i färgen och få nötaktig lukt och smak. Lite knepigt eftersom kastrullen är väldigt varm när smöret är lagom och det gäller att få hejd på bryningen annars blir det bränt istället för brynt. Och det vill man inte. 
 Jag hällde helt enkelt opp det brynta smöret i tillbringare snabbt när det verkade lagom brynt.
 
Nu äter ju inte jag sill men gärna tonfisk istället, Roland äter förstås matjesill. Det blev kombinerat  med brynt smör,  gräddfil, kokt ägg, kokt färskpotatis, färsk dill och färsk gräslök.  
 
Brynt smör i kastrullen.
 
Idag är det lördag och därmed en del plikter. Men vi har också tänkt oss kolbullar i Lianegrillen med goda vänner under dagen. Jag kokade ny lingonsylt igår för att ha till det. Hoppas vädret blir hyfsat. 

Första egna jordgubbarna firar vi med lite bubbel!

Nu mognar jordgubbarna i glashuset och i växthuset. De här är från två plantor i glashuset, pallkragen med glas, på altanen. Men även kartarna i växthuset börjar rodna, så de är på gång. Verkar hoppfullt med egna jordgubbar till midsommar!

Ett skimmer av grönt när det har grott!

 Nu skimrar åkrarna runt oss i grönt, som sammet.
 

Jag gör nåt fel i pallkragen!

Jag har haft pallkrage på altanen i flera år och det har funkat bra. Sallad har jag sått i omgångar och alltid haft färdig att skörda, lättvindigt nära till köket.
 
Men i år är det nåt fel. Två rader med dill grodde men bara vissnade när den var några cm hög, bara två små plantor är kvar. Salladen ser skruttig ut. Den nya är på väg men inte någon fart på den heller. Ny dill har jag sått och hoppas på. Om inte det här funkar så ska jag nog byta översta lagret jord, kanske är nåt fel.

Viltsafari!

I skymningen, så där under tiden kl 21.00 - 22.00, är liksom vilt-timmen med störst chans att se vilda djur. Ibland tar vi en tur för att kolla. Senast blev det någon halvtimmes spejande och då blev utdelningen 13 rådjur, tre älgar, en hare och en morkulla.  Här är två älgtjurar som gick ihop, inte så stora horn än. Bilderna är suddiga p.g.a. långt avstånd och lite dåligt med ljus.
 
Glädjande nog var haren en svensk skogshare. Annars är det mycket fälthare numera. 

En fin ny liten granne har vi fått!

Rolands bror, Ann Charlotte och Frida har hästar på Prästgården här borta. Och det har blivit en fölunge. Mamman är nordsvenskt sto Moe Braga, kallas mest Moa tror jag. Jag är ju rädd för hästar, har aldrig sysslat med hästar, men Moa brukar möta mig med sympati och nyfikenhet när jag går förbi hennes hage. Och det gör jag rätt ofta så grattis Moa till fölet!
 
Jag väntade en god stund för att få ett snyggt kort på fölungen där den ställde sig stilla med bredsida. Men fölungar har ingen känsla för såna uppställningar ;- ))  Så det blev lite hipp som happ i flygande fläng.