Bonusfesten ...

... har ett högt pris och inte det pris som man ser först; alltså det motbjudande i att allt mer av storföretagens vinster går till att på ett felaktigt sätt belöna de högsta cheferna. Med felaktigt menar jag att de belönas för kortsiktiga vinster i  system som ofta är obegripligt för en utomstående. Den fasta lönen spelar allt mindre roll.

Det verkligt höga priset för bonusfesten är att de ledande cheferna skyr långsiktiga investeringar om de drar ner de kortsiktiga vinsterna (som ger bonusutdelning!). De största investeringarna görs idag av icke-börsnoterade företag utanför den mest hysteriska bonuskarnevalen.

Utan investeringar - inga nya jobb!

Detta är funderingar hämtade från Cervenka som skriver utifrån att storföretagen går som tåget i Europa och USA och bonusfesten framåt vårkanten kommer att slå nya rekord.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/den-riktiga-notan-for-bonusfesten_8706620.svd  

Krisigt o knapert är det mest för de enskilda ländernas nationella ekonomier. Banker och andra storföretag är ytterst välmående. 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Kan bara instämma!

Svar: Cervenka är läsvärd. Tyvärr kanske man ska säga, för han klär av fasader o det som syns bakom är inte alltid upplyftande. Framför allt ska man inte blint tro på att stora viktiga trender och beslut är resultat av förnuftiga och genomarbetade överväganden. Tråkigt nog är det ofta egennytta och slumpen som styr.
Inga Magnusson

2013-11-10 @ 22:34:26
Postat av: Lennart Carlstedt

Hjärnforskarna har kommit underfund med att vår gamla "reptilhjärna", den som står för känslorna, alltid är inblandad i även till synes rationella beslut. Känslan är alltså starkare än förståndet. Jag är inte förvånad...

2013-11-11 @ 23:18:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback