Kräftkok!

3 kilo levande vättenkräftor kom till oss igår. Vilken lyx!  De var fångade samma dag!  3 kilo var det på vår lott, alla levde.  Sen återstod bara projektet att koka dem.
 
Jag erkänner att jag har dåligt med träning på att avliva levande djur med kokning. Och jag hör väl till den generationen som minns Floyds grymma kokning av kräftor. Han lade i alla på en gång i en stor gryta. Vattnet kallnade och kräftorna försökte desperat och halv- kokta att kravla sig över kastrull-kanten för försöka överleva. Gissar att  det inslaget hade orsakat en folkstorm idag! 
 
Nu dö-kokade vi bara tre och tre åt gången i  kokande vatten för att det skulle gå snabbt.  Jag skötte det praktiska och Roland tog tiden; en minut.
 
 
 
Innan dess hade vi sköljt dem väl i kallt vatten. Jag hade läst på
 
Därefter kokning i lag 10 minuter  med dill och porter och salt och peppar. 
 
Vi provsmakade kräftorna efter kokning, bara för att konstatera att de var alldeles för smaklösa. Nu har de ju fått kallna över natten i kokspadet så vi hoppas att det har gett smak. Vi har ju bjudit in vänner på kräftäting i kväll och hoppas att det kommer att smaka

Kommentarer
Postat av: Znogge

Gott att äta ja, men själv hade jag aldrig gjort det. Hade inte klarat det så kräftor får vara för min del.

Svar: Kan bara hålla med om att det är svårt mentalt att koka något som lever. Nu inträder ju döden snabbt men i alla fall.
Inga Magnusson

Postat av: Lena Nygren

Detsamma gäller ju hummer, att koka något som är levande, hugaligen...
Men de såg ovanligt goda ut kräftorna, stora och fina! Mums! Jag ångrar än idag att jag aldrig följde med min morfar ut och tog upp kräftburar i sjöarna runt Billingsfors. Det hade varit en upplevelse!

2021-09-04 @ 13:55:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback