Säger oss ortnamnen nåt om bygdens historia?

Det är i alla fall en spännande tanke att ortnamnen kan berätta nåt om bygdens historia. 
Jag tänker ibland att nära  där vi bor har det dyrkats gudar  av olika slag och kanske varit offerplatser / gravplatser. 
 
Från sjön (nere till vänster utom bild) är det en rad med speciella namn; Signebyn, kyrkan,  Prästgården, Elgtån och Korsbyn.
 
Här ovan är alltså först Signebyn, den signade byn, bilden tagen från Prästgården. 
 
Här var förr en träkyrka (borta nu) och gravplats. På andra sidan kullen finns lämningar (gravar och stenringar)  från Järnåldern och Bronsåldern.  Bilden också tagen från Prästgården
 
Sen kommer Prästgården förstås med arrendatorsbostad, ladugård och själva prästbostaden. 
 
 Prästgården är ett stort hus, skulle fungera som bostad åt prästen och familj och som arbetsplats för prästen, men också som samlingsplats för församlingen, med exempelvis söndagsskola och symöten
 
Här står jag vid Prästgården och ser bort mot Elgtån (uttalas Ärtå). Det ortnamnet har nog egentligen  varken med älgar,  ärtor eller tår att göra. Platsen verkar för länge sedan, i de äldsta skrifterna ha hetat Helgtuna, dvs det heliga tunet. ( Efter Hannibalfejden inkvarterade sig norskar o danskar på Prästgården och lär ha plågat prästen så han dog. Då ska prästänkan ha fått hemmanet Elgtån i förlämning av kyrkan som plåster på såren, men vet inte om det är riktigt sant)   Jo det är sant, minns nu att jag läste om det i Herdabrev, minnen som finns nedtecknade  i kyrkliga arkiv. 
 
Och bortanför Elgtå ligger  Korsbyn, men det har jag ingen bild på.
 
Ortnamnen antyder att det här har varit på något sätt helig plats  från Signebyn, kyrkan, Prästgården, Elgtå och   till Korsbyn. 
 
Det sägs att någonstans i Sillerud fanns för länge sedan en pilgrimsled, men jag har inte forskat i det. Vore intressant att läsa mer om! Var kanske här?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback