Vi var i Årjäng igår, man river simhallen, ska bygga ny!

Den är inte jättegammal men simhallar kanske har kort livstid. Minns en del av dess tillblivelse, ungefär när jag flyttade till Årjäng i början på 1970-talet. Vi lärare ville förstås att simhallen  skulle byggas vid skolan så det skulle bli lättvindigt för oss att ta med eleverna dit. Men jag vill minnas att det kom ultimatum från hotellbyggarna, det skulle inte bli något hotell byggt om inte simhallen fick bli bredvid hotellet, uppe vid E18, någon dryg kilometer från skolan. Vet inte om det var så, eller det bara var ett rykte. Start 68 kallades föreningen som kämpade för simhallens byggande. Simhallen  byggdes i alla fall och hamnade  vid hotellet som syns i bakgrunden på bilden ovan, någon kilometer från skolan!
 
Jag har som lärare gått sträckan skola - simhall och tillbaka många gånger. Med klasser med yngre barn krävdes minst två personal för transporten, det var ju 20 - 26 barn i varje klass,  man klarade inte att gå som ensam lärare så lång sträcka med så många barn.  Det blev alltså på sikt en personalkrävande och därmed dyrbar placering av simhallen. Med simhallen nära skolan hade man klarat att gå dit med elever utan en kollega med. Minns att jag organiserade  så att resurslärare tog halva klassen själv till simhallen medan jag som klasslärare fick halvklass ( guld-tid!). Det var bra.
 
Nu är ju simhallen inte bara till för skolans elever men större delen av vanliga vardagar är elev-tid. Det ingår ju i skolans kursplanemål att eleverna ska kunna  simma. Några lär sig simma på sommarens simskola i sjöarna, men ofta måste träningen till simkunnighet ske på skoltid. Bra att man bygger en fungerande simhall, hoppas den kommer att fungera både för elever och andra.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback