Guldkungen på Svaneholms herrgård hittade massor av guld!

Vi åkte förbi herrgården idag och pratade om John Brynteson, Guldkungen,  förstås. Och här var det inte en liten drängstuga bredvid bostadshuset, det var stor tjänstebostad för många anställda.
 
John Brynteson  var torparson, född 1871, yngst av 7 barn,  emigrerade som 16 åring till Amerika. Han hade inte råd att använda sina skor, gick barfota till Oslo och reste över Atlanten. Några år arbetade han hårt med annat men tog sig sen till Noome och gjorde tillsammans med två andra Skandinaver ett enormt guldfynd. De startade  ett gruvbolag o hade 400 anställda. Fyndet var då värt 600 miljoner dollar, i svenskt penningvärde 2018 motsvarar det 130 miljarder kronor. Helt osannolikt!! 
 
Det sas att han tog hem vagnslaster med guld när han kom hem från Amerika och bosatte sig  i Svanskog.  Han lär ha blivit Europas rikaste man, investerade pengar i USA på olika sätt; fruktplantager, rancher, byggde sjömanskyrkan i San Fransico, han var också snäll och gav bort en del i donationer. Sen sägs det också att han ville starta industri Svensbyn men fick nej av Silleruds kommun (vet inte om det är sant) Men han investerade i alla fall i Svanskog 1907 Svaneholms AB fabrik och skogsfastigheter med 537 anställda som mest år 1958. John bodde kvar på herrgården och fortsatte att vara snäll och omtänksam mot sin omgivning. Det finns många berättelser om det.  Sen blev det inte så mycket med industrin men något fortsätter och maskinen som gör pappersringar som ölglasunderlägg lär vara den samma som vid starten men jag vet inte säkert, det är hörsägen. De exporteras mest.
 
En fantastisk historia är det i alla fall, en kombo av tur och hårt arbete. Roligt att han kom tillbaka till sin hembygd och inte blev kvar i USA. Tänker osökt på Lars Wingefors som idag är Karlstad och Värmland trogen fast han är stor  företagsägare  över hela världen.
 
Det är vackert vid Svanskog. Herrgården ligger sjön som jag tror heter Svan. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback