Gammaldags 1. Lingonrensning

Jag vet att man kan rensa lingon snabbt med galler och dammsugarblås typ. Men jag gillar att göra så här gammaldags som min mamma och mormor lärde mig. Jag  rullar lingonen ner i en burk som jag håller i knät. På vägen tar jag bort skräp och omogna och ruttna bär. På så sätt hinner jag kolla varje lingon så det blir godkänt ;- ))  Nu är det inte många omogna och en del får gärna följa med till sylten för den blir lite fastare då, mer geleaktig.  Och ruttna är det verkligen inte heller många så rensning så här går rätt snabbt ändå och det är lite meditativt att syssla med. 
 
Sen fryser jag dem  med 1 kg i varje påse, lagom mycket att koka sylt på varje gång. Det går åt mycket sylt under året, Roland äter varje morgon på filen tillsammans med smulat knäckebröd. Och vi vägrar köpesylt!
 
Det är mycket lingon i år, man får en hink på så där en timme. Fin kompensation för förra året när vi inte fann några här utan fick köpa lingon till syltkokning. Kanske är så naturen funkar, det jämnar ut sig i det långa loppet. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Härligt med en god skörd i år! Hemgjord lingonsylt är bara så gott!

Postat av: Josephine

Blabären ska ha varit otroligt givmilda ute i skärgarden i ar. Jag var tyvärr inte där denna sommaren... *snyft*

Svar: Mycket blåbär och lingon i år!
Inga Magnusson

2020-09-09 @ 11:32:27
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback