Anna Dahlberg i Expressen om flyktingpolitiken

Äntlligen någon som säger nåt om flyktingpolitiken utan att höra till SD! Och hon säger det så himla klokt.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-maste-valja-vag-i-flyktingpolitiken/  
Sverige har varit outstanding i Europa när det gäller att ta emot flyktingar men det syns sällan i media. Där beskrivs istället hur vi elakt slänger ut ensamkommande barn och gamla mormödrar, dvs de enstaka fallen. Men det ger en felaktig bild av det faktiska läget. Vi tar emot många av dem som flyr undan krig och förföljelse.

Hon menar att vi ska vara stolta över en lång tid av solidariteten med människor i nöd, men att vi ändå måste ta problemen med en stor flyktingström på allvar. Det kommer larmsignaler från kommunerna ute i landet om att situationen är ohållbar, det är svårt att erbjuda alla nyanlända arbete och bostäder. Och de rösterna måste lyssnas på och vi måste åtminstone prata om saken,  inte lämna över hela frågan till SD som idag är det enda parti som tar debatten i frågan.   Det finns ett vägval någonstans här, ska vi fortsätta ta emot många utan att kunna erbjuda dem en dräglig tillvaro, eller ska vi begränsa antalet som får komma in och ha större möjligheter att ge dem ett bra liv?
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Hur många flyktingar tar Pakistan emot. Europa tar emot 14% av världens flyktingar.

Att man rapporterar om missförhållanden är bra för då kanske folk får upp ögonen för att Sverige i motsats till Danmark skickar tillbaka barn från Afghanistan till Italien där förhållandena är miserabla. Att vi inte har bostäder kan bero på att folk helt utan grund är rädda för asylsökande. Se gärna Uppdrag granskning som sändes i kväll!

Svar: Jag vet att det finns många länder om tar emot många fler flyktingar än Europa men det är knappast av frivillighet utan för att man inte kan hägna in och bevaka alla sina gränser, nödställda väller in ganska okontrollerat och tvingas ibland leva många år / ett helt liv i verkligt miserabla lägerförhållanden, även utsatta för rejäla motsättningar med landets egen befolkning. Okontrollerade flyktingströmmar är nog inget vi ska ta som föredöme.
Det Anna efterlyser är ju att Sverige ska påverka resten av Europa ta sitt ansvar, inte medvetet styra flyktingströmmarna till ex Sverige och Tyskland, länder som länge visat stor solidaritet mot världens nödlidande och öppnat sina gränser för många.

När det gäller Danmark så är det svårt att framhålla det landet som ett föredöme eftersom man tar emot väldigt få flyktingar.

Och när det gäller främlingsfientligheten som kan möta flyktingar i Sverige så kan man också vända lite på frågan och säga att om vi inte lyckas komma till rätta med den så får flyktingar ett otäckt bemötande och då är det kanske tveksamt om vi ska fortsätta lura hit människor under förespegling av att de kan få skydd här. För det kan bli ur askan i elden att leva i ett land med en fientligt inställd befolkning. Man måste ta detta på allvar, ta itu med grunderna till eventuell fientlighet och inte bara moralisera över den.

Och det verkar inte vara god politik att tvinga kommuner till ett flyktingmottagande om man redan har stor bostadsbrist, stor arbetslöshet, och ansträngd socialbidragsbudget. För visst betalar staten en slant för flyktingmottagandet under den första tiden men inte på lång sikt.

Man måste på central nivå först och främst erkänna att det kan bli bekymmer i flyktingmottagandet i kommunerna, inte sopa under mattan och kalla all debatt för uttryck för främlingsfientlighet för så är det inte. Man får inte lämna den här politiska diskussionen till SD utan låta den ha en normal plats i demokratiska fora. För det är till syvende och sist politikerna som ska besluta om regelverket och tolka lagarna, inte tjänstemän på statlliga verk. Om nu staten fattar beslut om att ta emot ett visst antal flyktingar så måste man också skicka med de ekonomiska medel som behövs. Den nivå som beslutar bör också vara den nivå om betalar. (Borde gälla skolan också så jag ser gärna att den åter blir en statlig angelägenhet)
Inga Magnusson

2012-09-12 @ 23:51:31
Postat av: Lena

Realism i flyktingfrågan behöver inte vara detsamma som rasism.

Svar: Exakt!
Inga Magnusson

2012-09-13 @ 19:57:07
Postat av: Lennart Carlstedt

Tack för dina synpunkter! Ja, jag håller med om att många andra länder i Europa (och USA) bör ta sitt ansvaroch ta emot fler flyktingar. Och visst har du rätt i att Danmark inte är något föredöme i flyktingfrågan. Men det är inte bara Danmark utan även andra europeiska länder t ex Finland som beslutat att inte skicka tillbaka flyktingbarn till Italien p g a de usla förhållandena där.

Jo, det kostar för kommunerna men helt nyligen beslutades att staten ska betala för flyktingar som inte kommit ut på arbetsmarknaden efter två år. Så kommunerna kan inte skylla på ekonomiska problem. Och det är knappast fattiga kommuner som tar emot få flyktingar - titta t ex på Solna och Danderyd..Här i Halland är det Kungsbacka som tar emot minst antal flyktingbarn - och det är den rikaste kommunen i regionen.

Ja, man måste jobba med attityder och fördomar. Vilket inte minst Uppdrag granskning visade. Det är påfallande att när väl flyktingarna kommit och varit bosatta ett tag så märker folk att det inte alls var så illa som befarat. Detsamma gäller ju f ö även hem för utvecklingsstörda, för narkomanvård mm.

Däremot tror jag att det vore bra om man kunde sprida ut flyktingarna på mindre orter i landet. I Norrland t ex finns många små kommuner där det fungerar alldeles utmärkt. Jag blundar inte för att det finns problem i storstädernas förortsområden med våld och kriminalitet.

Men trots allt gäller detta en likten minoritet. Jag minns att Leif GW Persson räknade ut att om man spärrar in en promille av den manliga befolkningen permanent (för det är ju mest män som begår brott) så skulle brottsligheten minska med 75%.

Svar: Jag kan inga detaljer i svensk flyktingmottagning, typ vilka grupper man tar emot och inte så jag kan inte argumentera om det. Jag vet som sagt bara att Sverige tar emot ett stort antal flyktingar jämfört med de länderna du nämner. Bra om staten tar sitt ansvar för flyktingarna även på längre sikt och verkligen tar alla kostnaderna som uppkommer i soc, skola, arbetsmarknad, boende osv. Det vore också bra om detta med statens ansvar blir tydligt hela vägen fram till betalningen så att det inte ser ut som om exempelvis svenska barn i skolan får färre lärare för att man måste anställa extra lärare för förberedelseklasser och extra svenskundervisning. (För attityderna skull bl.a.). Det är sånt jag menar att man måste ta itu med och kunna diskutera utan att bli betraktad som främlingsfientlig. Man måste våga se vad attityderna bottnar i för att kunna motverka dem.
När det gäller placeringen i storstad - småstad så antar jag att det finns en gräns för hur mycket man kan tvinga in dem som kommer hit på vissa orter. Och när det gäller antalet flyktingar i fattiga och rika kommuner så kan jag också fundera över om inte en del kommuner hamnat i ekonomiska trångmål just för att man tvingats ta emot många flyktingar, bl.a. Malmö, som är vår port söderut och där många som kommer hit blir kvar. Det är dags att lyssna på kommunernas företrädare i de här sammanhangen och tillsammans med dem resonera fram lämpliga nivåer på mottagandet. Idag läggs ju locket på alla diskussioner med hänvisning till att de är främlingsfientlliga och så blir det som jag skrev bara SD som tar debatten. Det är olyckligt för de som kommer hit bör få rimliga livsvillkor inte med automatik hamna i elände.

Ja, människor som kommer från andra länder är överrepresenterade i våra fängelser och när det gäller brott. Det beror självklart inte på att vissa nationaliteter är mer brottsbenägna. Det beror på att för att "göra karriär", få pengar till fin bil och snygga kläder i en deppig förort med hög arbetslöshet så är brottskarriär enda chansen att vinna respekt. Det har blivit ett stort problem för de här orterna.

Sen är det givetvis så att en kategori brottslingar har större skäl än andra att flytta mellan länder, jag skulle gissa att vi bland utvandrade / utflyttade svenskar också har en högre andel med kriminalitet som försörjning än vi har bland de svenskar som bor kvar i Sverige. Den kategorin människor lever helt enkelt i internationella nätverk.

De här frågorna måste vi alltså kunna diskutera öppet; hur många kan vi ta emot och samtidigt ge ett värdigt liv? Hur ska de fördelas och vem ska betala? Hur kan vi påverka andra länder att ta ett större ansvar så att vi är fler som delar bördorna? Kan vi ibland hjälpa till mer med riktade insatser på ort och ställe så att de som behöver skydd kan få det utan att flytta långt hemifrån?
Inga Magnusson

2012-09-13 @ 22:50:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback