Recept laxsoppa och vildsvin

Jo, så här blev det med förrätten, Jag tänkte sill först,  för det gillar kvällens gäster. Men vår gode vän matguiden, sa att det var inte lämpligt före vildsvin så jag tänkte om och kom på i går kväll  att jag hade Västersilsforellerna kvar i boxen. En sån  skulle kunna bli en laxsoppa till förrättt. Letade recept men fann inget som var så där helt hundra. Hittade på lite  själv under dagen.
 
Kokade  en forell igår kväll, så där ett par  kilo stor. Den kokades i kort spad med mycket örtsalt, fylld med purjo i bitar, dill, vanlig lök, äppelbitar, vitt vin, lite citronsaft, smör. Kokade i 30 minuter. Sen fick fisken svalna i spadet och stå över natten i det. Silade ifrån det och rensade halva fisken från ben (pilligt men lyckades tydligen, ingen av gästerna fick något ben i soppan). Spadet kokade jag två morötter i, vilket jag förstås kunde ha gjort direkt men kom på under dagen att morötter är gott till lax så det fick bli i efterskott. Tog med lite extra purjo också. När det kokat så silade jag ifrån och mixade det grovt och hällde tillbaka i soppan. Satte till lite extra salt och örtkrydda och fiskfond. Redde av. Sen späddes det hela strax före servering med lite grädde.
 
  Skulle  ha kunnat vara kokosmjölk också  (kanske saffran också?) men det hade jag i vildsvinssåsen. Så det  blev det inte.
 
Hällde upp soppan i förvärmda tallrikar (micron), strödde över laxen i varma småbitar (förvärmda i micron), hackat hårdkokt ägg, och dill (borde ha varit persilja) och rivet skal av citron. Sen la jag på en klick creme fraiche. Till soppan serverades en bit lättstekt vitt bröd och vitt torrt vin/ öl och vatten.  
 
 
Sen vildsvinet då. Det stoppade jag in i ugnen igår kväll i stekpåse, stor en, upp till 10 kg eftersom det var en hel skinka, 80 grader i 13 timmar, Det var en skinka (ej frusen som man gör med tjälknöl) väl ansad med senor, fett och ena benet borttaget.  Kryddade  väl med örtsalt, enbär (för mycket hade jag, det tar gärna över smaken, man kan vara mer generös med det till älg), kryddpeppar, svartpeppar, lök,  vanlig peppar, lite rödvin, pressade lite citron över. Och ringlade olivolja över det hela. Sen fick det stå i påsen med spadet  under dagen. Ett par timmar före servering så tog jag bort påsen,  satte  in det hela i ugnen i 150 grader i 1,5 timmar för att bli brynt, öste ibland och vände på köttet. Sen tog jag ut och lindade in köttet i folie. Det är då så mört att det liksom faller isär i stora bitar. Lade in det i ugnen igen för att det skulle  hålla sig varmt.  Mixade det som jag silade ifrån i spadet och blandade i igen.  Lade i torkade stötta trattkantareller, rätt mycket. Kokade en stund. Redde av lite med maizena. Hällde på Markattas kokosmjölk och lite grädde.
 
Till detta så serverades varm  rödkål, ett måste till vildsvin. Den  köper jag i glasburk på Ica,  blandar med stekta äppelbitar och stekt lök, nejlikor, (2-3  äpplen och  2-3 lökar till en burk). Blomkål och broccoli och en grönsallad serverades till. Och kokt potatis och ett gott rödvin som gästerna hade med. Ser att det är svart vinbärsgele på tallriken, och det fanns med, men rätt onödigt, för sötman finns redan i rödkålen med äpple i. Beskan i broccolin, sältan i såsen och köttet,  syran i salladsåsen om man nu ska leta smaker.
 
Desserten blev pannacotta med bärsås och björnbär. Det hela avslutades så småningom lite påvert med kaffe och praliner, men vi hade nog inte orkat tårta eller nåt.
 
Om någon vill testa receptet så är det helt ok, jag skriver upp det i bloggen mest för att jag har kategorin mat här, lite som min egen receptsamling. Lättare att hålla ordning på och leta i än en massa papper.
 
Sen hade vi förstås en trevlig kväll med några av våra  godaste vänner, det är så mysigt att träffas så här och ha en kväll att bara babbla på om allt mellan himmel och jord, inte minst om våra barnbarn, vi har alla tre familjerna fått nya  under året som gått, Charlie, Ruben och Bill.
 
Tänkte innan att det passar med dem nu när jag ville testa nya maträtter, räknade kallt med att de säger inte upp bekantskapen även om maten blir oätlig ;-). Och det skulle de inte sa de när de åkte hem, ha ha...! Receptet på fisksoppan lovade jag att lägga ut här på bloggen, hoppas det är begripligt fast själva tillagningen blev lite förvillad och tveksam.

Kommentarer
Postat av: Freedomtravel

Vilken god meny det låter som! Vildsvin har vi också lagat några gånger, dock aldrig serverat rödkål till...

Postat av: Herta

Här äts det mat, dricks vin och bräserar älgkött eller vad det heter inför ett antal älggrytor.

Svar: Låter jättetrevligt!
Inga Magnusson

2012-10-06 @ 18:48:55
Postat av: Lennart Carlstedt

Soppan låter mycket läcker! Här i Falknberg har vi ju en av Sverges finaste laxraser, Ätranlaxen som nu börjar komma tillbaka efter att man under många år har kalkat och satt ut laxyngel i biflödena. Det gamla kraftverket ska öppnas så att laxarna lättare tar sig upp i än.

Det finns förstås många recept - en gammal dam här i stan brukade ofta laga soppan på mindre fina bitar av laxen. Hon redde av den med potatis och hade också i en äggula. Och dill - inte persilja...

Svar: Mmm potatis är bra till avredning, har jag nyligen börjat använda. Roligt att man vårdar sin lax i Falkenberg. De foreller vi har i Västra Silen just nu är förrymda från saboterad odling.
Inga Magnusson

2012-10-06 @ 23:05:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback