SKL ut i strid mot lärarna ...

... i avtalsrörelsen.  SKL = Lärarnas motpart i centrala förhandlingarna = Sveriges Kommuner och Landsting. Och man har förberett sitt utspel under en längre tid med artiklar i dagspress och fackpress. Man kräver att lärare ska jobba 40-timmars arbetsvecka rakt av under läsåret, alltså även på loven och därmed göra kortare arbetstid under terminstid när eleverna är i skolan. Och man motiverar det med att lärare ska få större möjligheter att ta itu med kränkande behandling ???!!!

Det finns ingen rim och reson i det resonemanget. Hur ska jag som lärare kunna ta itu med kränkande behandling om jag ska jobba kortare dagar under terminstid när eleverna är på skolan och vara där istället när eleverna är lediga?? Det innebär ju att jag har mindre reservtid att använda när det verkligen inträffar något akut. I besvärliga situationer behöver jag verkligen kunna jobba långa dagar en period genom extra rastvaktande, och föräldrasamtal på kvällstid. Och de långa dagarna kan jag sedan kompensera med kortare tid senare och med loven.

I exempelvis Gustavsberg har man testat 40 timmarsvecka på gymnasiet, men det blev så dyrt med all övertid under terminerna att man nu går tillbaka till vanlig ferietjänst enligt rektor Marie Olofsson. Och skolchefen i Haninge, utnämnt till en av Sveriges bästa skolkommuner med en ökning av andelen godkända elever från 58 till 71 %, , menar att problemet i skolan är inte fördelningen av arbetstiden utan att kvaliteten i undervisning varierar så och att eleverna behöver tid med sina lärare, istället för egen forskningstid. (Hämtat ur Lärarnas tidning nr 6).  

Sen motiverar Sveriges kommuner och landsting, lärararbete på loven med att vi ska ha en skola där eleverna når målen. I så fall ska vi backa tillbaka 15- 20 år i tid till den tid då svenska elever låg i topp i internationella undersökningar och vi lärare hade endast 5 timmar bundet till skolan utöver undervisningstid. Då sysselsattes vi inte med att tillverka hyllvärmare i kvalitetsutvärderingsplanehelvetet på bunden arbetstid utan  vi hade  gott om tid att förbereda undervisningen och följa upp efteråt. Det fanns tid för pedagogik och att anpassa undervisníngen till barnen. 

Argumentationen från SKL är ihålig och osaklig och det är lika bra att man säger som det är; att vi ska arbeta med annat under loven, exempelvis gå in på fritis, skotta snö i den kommunala snösvängen,  eller liknande, alltså jobba mindre med det vi är anställda och utbildade för (skola och undervisning) och mer med sånt som vi egentligen inte kan. På det sättet får eleverna det sämre och inte bättre, undervisningen får sämre kvalitet, inte bättre.

Mutorna med högre lön känner vi till. Vi lovades en gång i tiden 20 % högre lön mot att vi blev kommunaliserade. Ingen av oss som redan var anställda såg röken av de där 20 % lönelyft enligt utvärderingar som gjordes efteråt och nu har vi ohjälpligt halkat efter ännu mer än då. Mer som mutlön ett år brukar betyda återhållsamhet nästa år. Jag tror inte att vi låter oss luras en gång till.  

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1943917/hogre-lon-om-larare-avstar-sommarlov

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hogre-lararlon-mot-langre-arbetstid-1.1073733

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skl-gor-utspel-om-lararnas-arbetstid_4530311.svd

Kommentarer
Postat av: Ailas

Det gäller att komma ihåg vilka som stod bakom kommunaliseringen av skolan. Vi som var emot, har fått mer än rätt när det gäller den s k "skolutvecklingen"... Blir så trött av blotta tanken att jag inte ens orkar argumentera, får bara konstatera att skolan redan idag består av slocknade stjärnor och värre lär det bli... om SKL får bestämma. Kreativiteten finns inte längre hos lärarna, utan den finns hos skolpolitikerna. Deras uppfinningsrikedom är total, men gagnar knappast det praktiska arbetet i skolan...



Det är verkligen hög tid att sätta ner foten. NU!

Postat av: Lena

When will they ever learn?



Never!



Hoppas att lärarfackens strejkvilja finns kvar och att det finns pengar kvar i strejkassorna, som tog slut 1990, när Göran P ville kommunalisera skolan.

Det gick som det gick, den gången.



Europas sämsta skola kan möjligen bli ännu sämre med detta vettlösa byråkratförslag.

2010-04-07 @ 17:36:54
Postat av: Inga M

Ailas: Du har så rätt! Jag misstänker att man tror att man kan hejda mobbning genom att sätta lärarna i pappersarbete på loven och göra mer och fler planer, istället för rikigt jobb med ungarna medan de är i skolan. Och absolut är avsikten att sysselsätta oss med något annat jobb, för vad ska alla lärare syssla med på loven när barnen inte är där? Sitta och titta på varandra? Det är ju undervisning vi är anställda och utbildade för och till det krävs närvarande elever.



Lena: Göran Persson har ju i efterhand erkänt att beslutet om kommunaliseringen som han och socialdemokraterna drev fram handlade om att sänka lärarnas status för att dra ner deras löner och deras inflytande på jobbet och han har verkligen lyckats, i alla avseenden. Man får glädja sig åt att åtminstone FP tar avstånd från detta huvudlösa förslag. Det verkar i de opinionsundersökningar som ligger ute på olika tidningar som om en majoritet är på lärarnas sida i den här konfrontationen.

2010-04-07 @ 19:08:53
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Mia

Det där med att anpassa skoldagen som du beskriver kan inte vara omöjligt även med det nya förslaget. Jag har 40-timmarsvecka och flextid. Det gör att jag vissa dagar eller perioder vid behov arbetar mer än de schemalagda åtta timmarna, utan övertid. I kompensation så tar jag ut komptid när det passar mig. Det ena utesluter inte det andra. I dag finns det så många arbetstidsmodeller så det finns nog något som passar de flesta.



Stelbenta åtta timmar/dag är väl inte så vanligt längre i yrken som våra!?

2010-04-07 @ 23:02:41
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inga M

Mia: Det Du beskriver är redan möjligt om man kommer överens om det på en skola och det är bra att den möjligheten finns. Man kan tillämpa 40 -timmarsvecka om man tycker att det gagnar de lokala förhållandena och alla vill ha det så.



Men de lärare som inte vill ta ut sin övertid i ledighet blir väldigt dyra för arbetsgivaren tydligen, eftersom man gick ifrån det systemet i Gustafsberg av ekonomiska skäl. Ingen kan väl tvingas att ta ut övertid i kompledighet antar jag. Dessutom kan då lärare välja att ta semester och åka bort på på terminstid när resor är billigare och då kostar det kulor igen med vikarier, (vilket inte heller är så bra för barnen), om man nu ska se det hela utifrån det ekonomiska perspektivet, vilket jag inte gjorde. Jag försökte se det lite logiskt, att det är bra för barnen om lärare finns till hands så mycket som möjligt under terminstid när barnen är på plats, jag fattar fortfarande inte vad vi ska göra på skolan under lovtiden. Vi gör ju redan nu en hel del lovtid som inte alltid är så meningsfull och mer sånt ger inte skolan högre kvalitet, absolut inte! Vi jobbar ju ofta från examen fram mot midsommar utan barn redan med det avtal vi har idag.

2010-04-07 @ 23:57:14
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback