Vargutredningen har legat sedan 2007 i avvaktan på beslut!

2007 gjordes en stor utredning om rovdjuren i Sverige. Den ska ligga till grund för en proposition som ska läggas i juni. Proppen skrivs just nu. Märkligt att ett förslag har fått ligga så länge i avvaktan på att skrivas fram. Nu verkar det i alla fall vara dags att ta fram ett underlag till beslut.

Här nedan följer ett meningsutbyte  om utredningens förslag, hämtat från Jägareförbundets hemsida:


Gonatt Karlsson, du står tämligen ensam!

"Gonatt för vargen" säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson (MK) bland annat i uttalanden i media om rovdjursutredningen som presenterades den 4 december. Och journalisten Christina Lindberg (CL) är övertygad om att vargarna kommer att självdö som en konsekvens av utredningens förslag.
Jägareförbundet har plockat några av argumenten från kritikerna till utredningen och låtit förbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen svara.


  • (MK) "Länsstyrelserna runt omkring i rovdjurstäta områden har varit väldigt frikostiga med att ge förslag på skyddsjakt. ...Jag tror att detta skulle kunna vara ett mycket allvarligt hot mot vargstammen." (DN webbteve 071204)

Gunnar Glöersen svarar: Förslaget om regional förvaltning innebär att större hänsyn kommer att tas till de lokala önskemålen, det är bra. Men det innebär inte att länen får agera hur som helst. Man måste följa de förvaltningplaner som först tagits fram och som först skall ha godkänts av Naturvårdsverket. Hotet mot vargstammen ligger inte i den legala jakten. Hotet ligger i att alltför många väljer att blunda för problemen och t o m hånar alla de människor som faktiskt känner sin livssituation hotat på ett eller annat sätt.

  • (MK) "När det handlar om utrotningshotade djur - som är en nationell fråga - kan man inte flytta ut beslut på regional nivå." (Värmlands Folkblad 071204)

Gunnar Glöersen svarar: Mikael Karlsson har fel! För det första går det mycket bra för alla de fyra stora rovdjuren i Sverige. Vi har inte haft så många stora rovdjur på 150 år! Vargen lider av inavel, det löses bäst genom att se till att vargar får uppehålla sig och passera renskötselområdet. Det behövs få invandrare för att inaveln ska hävas. Om det sker kommer alla de fyra stora att ha en gynnsam bevarandestatus i Sverige.


"Det behövs få invandrare för att inaveln ska hävas." Foto: Göran Ekström

  • (MK) "Det är jägarintressena framför andra som får utrymme här och det är väldigt obalanserat och skevt. Det uppfyller faktiskt inte de kvalitetskrav som vi har rätt att ställa på en statlig utredning." (DN webbteve 071204)

Gunnar Glöersen svarar: Uttalandet om att utredningen inte skulle fylla kvalitetskrav är direkt pinsamt. Naturskyddsföreningen kan uppenbarligen inte skilja på faktaunderlag och slutsatser. Åke Pettersson utredningen är otroligt väl underbyggd med fakta. Att sen Mikael Karlsson inte sympatiserar med slutsatserna förvånar väl ingen, men har inget med kvalitén i utredningen att göra.

En standardfras från naturvårdssidan är att jägarintresset får för stort inflytande, det är också fel. För det första är våra krav och önskemål fullt berättigade och skam vore det väl om man inte lyssnade på Svenska Jägareförbundet, en av landets största organisationer. Dessutom är vi helt överens med rennäringen, LRF, fäbobruket, fårnäringen och många fler om att grundintensionerna i utredningen är helt rätt. Att dessutom WWFs representant i utredningen delar den övergripande målsättningen om utökad regional förvaltning är inte att förglömma.
"Gonatt Karlsson, du står tämligen ensam!".

  • Enligt Värmlands Folkblad den 4 december -07 kritiserar Mikael Karlsson Åke Pettersson för att lägga allt för stor vikt vid konflikterna mellan varg och de som bor närmast djuren. Han drar också en parallell med trafikplanering - att man inte utformar trafikpolitiken enbart efter vad de som bor närmast vägarna tycker.

Gunnar Glöersen svarar: Jag häpnar! Att en respekterad organisation som SNF som i många frågor förtjänar beröm kan uttala sig så förvånar mig. Mikael Karlsson är faktiskt en av mycket få personer som jag hört som på allvar menar att man ska köra över och nonchalera tusentals människor i det här landet.

Gudskelov finns det förståndigare människor. Två rovdjursutredningar och BRÅ har kommit till samman slutsats, ta människor på allvar.

  • (CK) "Situationen för de svenska vargarna är ytterst allvarlig. Idag så ligger den genetiska inaveln så högt att parningen ligger som syskonparning... Vargstammen kan självdö inom 10-15 år. Det är ett faktum!" (DN webbteve 071204)

Gunnar Glöersen svarar: Lindberg har helt rätt, vargarna är mycket starkt inavlade. Däremot är det inte ett faktum att de kommer att dö ut om 10-15 år. Inavel ökar risken för utdöende. Men det kan också gå bra. Men för att garantera genetiskt inflöde förslår utredningen att invandring skall underlättas. Jägareförbundet delar den synen men tycker att det genetiska utbytet med Finland skulle underlättas ytterligare om man tillåter fler vargar i norra Sverige.

  • (MK) "Utredaren har inte heller tagit hänsyn till den genetiska aspekten, att vargarna är svårt inavlade. Han har bara koncentrerat sig på populationsnivåer." (Värmlands Folkblad 071204)

Gunnar Glöersen svarar: Fel igen, Karlsson! Anledningen till att vargstammen inte har gynnsam bevarandestatus enligt utredningen är just inaveln. Men om vi får 1-2 invandrare per femårsperiod anser utredningen att 20 föryngringar tillsammans med det norska målet, är tillräckligt för att stammen ska ha en gynnsam bevarandestatus. Sårbarhetsanalyser säger till och med att det då behövs färre än så. Vi förordar 200 vargar, inkluderat den norska stammen.

  • (MK) "Förslagen i utredningen kommer inte att genomföras, det är jag säker på." (Värmlands Folkblad 071204)

Gunnar Glöersen svarar: Som jag uppfattar det finns det en bred politisk förankring för att regionalisera förvaltningen. Jag är lika övertygad som Mikael om att förslagen kommer att genomföras. Men som alla kan se av kommentarerna från bland annat Mikael Karlsson sker det inte av sig självt. Alla landsbygdsbor måste nu gemensamt manifestera sitt stöd för den nu lagda rovdjursutredningen. Andra kommer att försöka stoppa en positiv utveckling. SNF har en tydlig strategi. De försöker marginalisera frågan till att vara en konflikt mellan rovdjuren och oss som jagar. Givetvis ska vi fortsätta att stå upp för jakten och viltet. Men vi måste se till att alla andra grupper i samhället också manifesterar sitt stöd för utredningen till exempel LRF, fårnäringen, hästklubbar, biodlare, fäbobrukare, markägarna, friluftsintresset och många många fler. Gör vi det tillsammans kommer vi att lyckas och både rovdjur och människor blir vinnare i längden.

Madeleine Lewander


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback