Nyårsafton 2007 i Snarkil!

Vi firade traditionsenligt nyårsafton i Snarkil. Det är nu en flera decennier lång tradition. Vi hade knyte i slakthuset i Snarkil. Det är vår nybyggarby med massor av inflyttningar och nybyggnation bara för att det är så trevligt att bo där. Norska familjer bosätter sig här och barn till de som redan bor där, alla vill bo i Snarkil. Man har ett aktivt byalag och ett gemensamt slakthus för älgjakt och fest. Det är ett stort rum bredvid själva slakthuset, med köksinrede och bekväma stolar och bord. Här ryms ett 30-tal personer.


image1499
Det var smakfullt dukat av våra estetiska experter bildhuggaren och keramikern.

Maten var trerätters med en förrätt, kalkon till varmrätt, (jag gjorde salladen till) och en efterrätt. Sedan blev det kaffe och champagne vid 12-slaget. Festen görs i form av knyte där var och en får i uppgift att göra sin del av maten till alla 25 personerna. Sedan tas det ut en avgift av alla på 100 kr per person och sedan får man betalt för de utlägg man haft för maten. Då blir det helt rättvist eftersom den som gör en kalkon får större utlägg än den som dukar exempelvis. Det är kanongod mat kan jag säga. Kalkon är suveränt och vi har det varje år.

image1500

En hel del av deltagarna är komna från Norge och inflyttade hit. Någon är till och med svensk medborgare. Och då blir det kransekaka till kaffet. Det är bara sååååå gott! Den har varit jättehög. Detta är vad som är kvar när nästan alla har tagit en bit.

image1501

Efter 12 så bränner alla av sina fyrverkerier och då kommer även den yngre generationen. Det är kul att se ungdomarna krama om sina farmödrar och mormödrar och önska Gott Nytt År!

image1502

image1503
Och så är det vägen hem genom skogen då. Det är en skogsbilväg som är i ordninggjord mest för att klara virkestransporter. Jag får tacka det hyfsade världsmarknadspriset på virke för den här vägen. Den är precis nu i ordninggjord så att den är med råge farbar och det tack vare att betalningen för trävaror just nu är så hög. Många avverkar och man får pengar över till att rusta upp vägarna till transporterna. Normalt sett så ska vi då spana efter harspår på väg hem nyårsaftonsnatten, men i år var det ingen spårsnö så det blev tji. Men gubben kommer att jaga hare i alla fall imorgon bitti. Han har jagat nästan varje dag den här helgen.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Åh, en riktig kransekaka. Min till Norge utvandrade mormorssyster gjorde de bästa i världen...

Postat av: Inga M

Annaa: Den här var verkligen pinfärsk och kanongod! Den är svårslagen som kaffetilltugg.

2008-01-02 @ 02:07:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback