Fantastiskt jobb har jag!

Om jag nu ibland gnäller över vår fallfärdiga skola och den smått kaotiska organisationen så har jag min egen lilla oas mitt i allt detta. Mitt jobb och min klass fungerar helt fantastiskt utifrån de förutsättningar vi har. Det borde inte gå så bra men det gör det och väldigt mycket hänger på att barnen själva vill att det ska bli bra , de vill att det ska bli en bra klass, en sån där klass som alla vill gå i och det hänger på att föräldrarna ställer upp.  

Från att ha varit en sträng fröken i årskurs 1 när vi startade så har jag idag väldigt lite detaljstyrning. Allt mer av barnens arbete är självständigt och görs tillsammans. Det finns inte mycket kvar att att gå på led och att jobba på given plats i rummet. Det sitts under bord och i korridorer, i kojor och soffor och liggs på golvet med kuddar, det jobbas ensamt eller i par, med handskrivning eller med dator, med praktiskt jobb och teoretiskt . Några kastar sig över skolarbetet klockan 8 på morgonen medan andra¨startar långsamt och droppar in framåt halv 9. Men när det jobbas så  jobbas det ambitiöst,  det är glada miner,  engagemang och trevliga diskussioner om hur vi gör saker bäst. Det här är mitt jobb när det är som bäst, äntligen är jag framme där jag skulle ha kunnat vara långt tidigare med bättre förutsättningar organisatoriskt.

Jag känner mig väldigt lyckligt lottad och skulle inte vilja byta jobb med någon. Mitt yrkesval har jag aldrig ifrågasatt  även om jag ibland varit mycket tveksam till ramen runt omkring; alltså organisation och lokaler.  Visst är det ett privilegium att ha det så här? !

Kommentarer
Postat av: Cissi

Det låter som om du har skapat bra förutsättningar för barnen och dig själv! Eleverna kommer säkert tänka tillbaka på sin tid i skolan och vara tacksamma.
Det är jag när jag tänker tillbaka på vissa av mina lärare.

Dottern, som går sista året på gymnasiet, är alldeles slutkörd. Hon pluggar här hemma så pennan glöder och är ofta trött och ledsen. Tycker det är lite konstigt att hon har så mycket hemuppgifter för det går bra för henne i skolan. När jag frågar henne vad de gör på skoltid får jag häpnadsväckande svar på hur lärarna agerar.
Att de sedan är helt lediga en dag i veckan och 2-3 timmars håltimma 2 dagar i veckan och inställda lektioner kan ju inte lätta upp saken. De har ju inga lärare att tillgå för frågor!
Oj vad jag gnäller.. :o)

Postat av: Inga M

Cissi: Det måste vara fler som hjälps åt när det blir så här bra.

Gymnasiet har jag varit fundersam på ett tag. Det verkar ha kommit in i kris över hela landet. Jag hoppas den nya regeringen kan göra något vettigt åt det.

2008-01-17 @ 20:00:51
Postat av: Alltiallon

Det var verkligen roligt att läsa ditt inlägg! Det du beskriver är naturligtvis en önskan hos alla pedagoger att uppnå. Dessutom verkar det som om du lyckas skapa den dialogen med eleverna som går som ett mantra genom alla kurser som jag går på lärarutbildningen. Jag kan bara gratulera dig (och avundas dig)..jag får hoppas på att jag en dag kan skriva ett liknade inlägg!!!

2008-01-17 @ 20:14:14
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Helena

Det verkar som om du och dina elever har hittat en bra arbetsordning. Mina barn går på montessoriskola och jag kan känna igen litet av det där att använda intresset för att lära sig.Barnen har alltid varit solta över sin skola och över skolformen det gör sitt till. Läraren har påverkat oerhört mycket. Det har jag märkt när det varit sjukskrivningar på gång. Så sug åt dig av den goda andan som råder i din klass. Du har säkert en mycket stor del i den.

2008-01-17 @ 22:00:12
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Inga M

Alltiallon: Tackar! Jag ser fram emot att läsa ett sådant inlägg hos Dig och jag är säker på att jag kommer att få göra det också.

Jobbet som lärare handlar mycket om att pendla mellan att se var och en elev och att kunna vara den som sätter upp de yttersta ramarna för hela klassen. Inom de ramarna kan eleverna styra mycket själva. Till en början är ramarna rätt snäva men blir snabbt större när det är möjligt.


Helena: Jag ska verkligen passa på att avnjuta det här under resten av terminen, det är synd att vi
har varje klass i endast två år. Egentligen borde det vara tre år så att man hinner ta vara på de samarbetsformer som man med mycken möda arbetar sig fram till. Sen måste någon annan börja om igen.

2008-01-17 @ 22:20:21
Postat av: Anonym

Härligt att du trivs, trots allt. Tyckte nog det var sorgligt när du fick överge allt det du jobbat för i matten. Det måste fiunns skolor där det skulle uppskattas. Många av dina idéer använder jag. Något kan jag inte få rutin i, även om jag nu försökt i två omgångar. Men så är det kanske. Det krävs ibland att man tänkt ut det själv för att få barnen att nappa på det på allvar.

2008-01-17 @ 22:23:24
Postat av: Inga M

Anonym: Jobbet med barnen har alltid varit roligt. Att tvingas överge arbetet med den praktiska matten som ersättning för matteböcker var en stor sorg och den kommer jag nog aldrig över riktigt. Ja, jag tror också att det finns skolor där det skulle uppskattas men inte där jag jobbar tyvärr.

2008-01-17 @ 22:33:28
Postat av: kicki

Måste kännas underbart att trivas så på jobbet..
ja nu har vi stormen att vänta på och ännu mer vindfällen i skogen.
Ha det bra i helgen, kramen

2008-01-18 @ 13:07:15
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Kerstin

Tusen tack för dina tips om bloggar,det uppskattar jag verkligen!Så roligt att du trivs med ditt jobb och att det fungerar!Det är mycket viktigt för barnen att deras skolmiljö och lärare är bra,det är ju så stor del av deras liv och även deras mående påverkas.Att vara lärare är att jobba med framtiden,(barnen är vår framtid)och då viktigt att det satsas på skolor,att det ges de resurser som behövs.Ha en trevlig helg!

2008-01-18 @ 20:02:23
URL: http://tankeverkstaden.blogg.se
Postat av: Inga M

Kicki: Ja, jag har laddat upp med 5 vattenhinkar att spola i toan med, en termos med hett vatten till te o kaffe och
en balja dricksvatten. Ha det gott!. Det lär blåsa en del hos Dig också.

Kerstin: Tackar! Barnen måste ju gå i skolan och de ska kunna gå dit utan att vara rädda eller må dåligt. Vi vuxna kan ju alltid byta jobb om vi vantrivs. Så skolan måste vara bra för barnen. Det finns inget annat egentligen.

2008-01-18 @ 23:14:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback