Valborg firade vi!

image1878


Vi firade valborgsmässoafton på hembygdsgården i Sillerud, precis som så många gånger förr. Här står eldens betvingare i det här sammanhanget; E. Och han har alltid skött den här sysslan, att vara den som laddar för brasa och som tänder på. Jag kan inte minnas att någon annan har gjort det.


Före var vi en stund hos A och A i Svensbyn och även efteråt och drack en kopp kaffe tillsammans med grannarna här på Prästgården.

På hembygdsgården sjöng Urbandet som vanligt helt suveränt. De ser nöjda ut numera när de får stå inne på nya logen och sjunga och slipper tampas med vädrets makter ute. Åsa höll ett väldigt fint  och rart vårtal, mycket uppskattat av åhörarna. Så var då våren välkomnad.


image1879
På logen ligger Remus Rävs båt. Efter att Persbyn sålts så övertogs den av hembygdsföreningen i Sillerud. För att göra en lång historia kort:
Remus Räv, hette inte så, därför kan jag skriva ut namnet. Det var bara en slags pseudonym, möjligtivs refererande till färgen på det yviga skägget. Han bodde vildmarksliv ute i Östra Silen på Restön  under början / mitten av 70-talet. Detta skedde först och främst under sommarhalvåret under en följd av år, men även under en vinter. Han byggde en liten kåta själv och försörjde sig så gott det gick på fiske och samlande och odling. Remus farkost var alltså den här. Den lär enligt hörsägen ha byggts i Västervik och seglats hit upp via Göta Kanal. Det fanns utlägg med nät på båten för att kunna ta mer last och få mer stabilitet. Det fanns även kvinnligt sällskap med hit och åtminstone en sommar även ett litet barn. I en veckotidning, antagligen SE fanns ett reportage med Remus och hans kvinna, Bris,  i båten.  Bris finns då på nätutlägget med barnet i famnen! Såg lite vågat ut! Det gjordes även reportage om honom i en Göteborgstidning. Han levde alltså ett ovanligt liv men gjorde ingen något förnär och fick även vänner här. Båten skänktes när han lämnade bygden till G i Persbyn och därefter hamnade den här på Hembygdsföreningens loge. Hembygdsföreningen har en del dokumet från hans tid här och funderar på att ställa ut på något sätt. Kanske man kunde göra tillsammans med något / några av hans konstverk? Han fortsatte att verka som konstnär och gjorde bl.a. en rätt känd skulptur av en gammal stins i en småländsk stad. Så vitt jag kan förstå så lever och verkar han fortfarande om än lite till åren kommen numera.
http://www.remus-wilson.se/
http://www.bjk.g.se/Bildspel%20Stinsen%20kort%20080115.htm
http://vfb.se/vf/docs/visa.asp?nyhetsID=862c9f99a5124017cd49dca463ea5972
http://www.rottne.nu/forrochnu.html
http://www.alternativ.nu/users/handbok/kultur/hemundervisning.html
image1880

- När vi tog över brukinga här ¨på Liane så svor Du på att det fanns inte en enda sten i jala, flinar arrendator-O. Vad kallar Du detta för då? Och var ska Du ha den?
Den här "lilla" stenen hade han plockat upp på en åker här.

Vårbruket är alltså i full gång. Arrendatorerna firar Valborg i traktorerna.  I skrivande stund, klockan ett på natten så brummar minst en traktor här ute på fältet i en kaskad av ljus och det står en doft av dynga runt det hela. (Jag tror att de väntade in ostlig vind de luringarna, gissa om det känns hit!)

image1881
Här poserar Arrendator -O och Arrendator - G med en del av maskinparken som är stationerad här just nu.

image1882
- Och här kan man bara med ett handgrepp koppla från hydralen och trycket finns kvar.
(Jag vet inte vad jag skriver om men ungefär så låter det och så är gubbarna gemensamt lyriska en stund över denna finess)

image1883
Här är något slag av såmaskin och jag tror att jordbrukande grannen D är involverad i processen. Han är i alla fall med här med son.

image1884
Här är i alla fall en harv. Så mycket ser till och med jag.


Kommentarer
Postat av: Marie

Mm, det var vår över alla bilderna... Själv firade vi inte direkt valborg. Vi hade tänkt att åka till en brasa med Mini, men det började att regna, sedan var hon jättetrött så det ställdes in. Eftersom jag själv hade fullt upp med redovisning under dagen samt min hemtenta den här veckan så orkade jag inte riktigt med att tänka på ngt firande. Dessutom vart Hasse genomförkyld, så till och med vår egen middag föll platt...det slutade med att vi åt lite skaplig hämtmat...ja, resten av valborg och natten har du redan hört..;-)).


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback