Skärtorsdagssupé på Kvarnbacken

Skärtorsdagssupé på Kvarnbacken

Asch, jag trodde det skulle synas bättre, den fantastiska utsikten bakom träden över sjön Östra Silens is.  Det är så snyggt! Vi var hos Ulf o Hilde på skärtorsdagssupé i deras fantastiska, än så länge, fritidshus. Det ligger otroligt fint med solläge mot sjön!

Roland kilar in sig här med en flaska vin som synes och jag kom förstås dragandes med en påsklilja i kruka. Kan inte låta bli att köpa dem, vet inte hur många det har blivit nu till oss själva, svärmor, mor osv.

Vi har tillbringat många matglada och pratglada kvällar tillsammans med Ulf o Hilde och denna blev inget undantag.  När en norrman ringer och bjuder på räkor kan man bara inte tacka nej. Men det var inte bara räkor och jag fattar inte hur jag kunde glömma att ta kort på maten för den var verkligen prydlig. Ulf hade stått för köket och  lyckats.

Det började med jättegott färskt bröd (glutenfritt t.o.m.!) med spekeskinka och gräslök på, fint upplagt. Sen fick vi svampsoppa och därefter nya skalade räkor med sallad till.  Till slut några fina ostar tillsammans med frukt och portvin. Kanongott!

Ulf är f.d. yrkesmilitär i norska armén med ett givet intresse för säkerhetspolitik. Hilde jobbar också åt försvaret. Förutom alla roliga historier  och traktorinköpsprat, så blev alltså kvällens stora diskussionsämne hur vi ser på EU som militärmakt. Jag hävdar som vanligt att EU vill skapa en militärmakt av rang för att försvara sina ekonomiska intressen i världen. Och att det ligger en risk i att vi får tre stora ekonomiska block med militär styrka.

Men Ulf ser mer det mer utifrån perspektivet att världsbilden sönderfaller i  många maktkoncentrationer, inte utifrån ekonomiska intressen, utan  utifrån kulturskillnader och religion. Jag hävdar att hans synsätt är typiskt amerikanskt och att det har sina rötter i Norges Natoengagemang men det godtar han inte osv osv.

Det är stimulerande att diskutera med människor som verkligen har inside-erfarenheter av helt andra slag än våra egna.   Det handlar ju inte om att försöka kompromissa sig fram till någon gemensam ståndpunkt , eller att till varje pris vinna debatten, utan om att undersöka varandras olika uppfattningar.

En trevlig kväll som rann iväg snabbt!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback