Pisa-paniken ...

... accelererar. Skolans problem får som vanligt bli  slagträ  i gamla slitna debatter. Argumenten har ofta rätt så grund förankring, om ens någon,  i fakta och vetenskap. Det är mest tyckanden. Det känns just nu som om många tar chansen att utnyttja läget för egen vinning i opinionen istället för att på allvar bry sig om skolan.
 
Politisk vänster skyller på det fria skolvalet.
(S) skyller på regeringen o framför allt Björklund
Regeringen skyller på ( S) tidigare beslut
 Facket skyller på de usla lärarlönerna
M. Zaremba skyller på lärarna och lärarutbildningarna
Media skyller just nu i samlad tropp  på kommunerna
Forskarparet Scherp skyller på frånvaron av "Lärande organisation" i skolorna
Ulf Nilsson i Expressen skyller på jämlikhet och kravlöshet
Fotfolket i skolan skyller på resursbrist och  pappersarbete
Lärarkårens veteraner skyller på kommunaliseringen och att lärare inte längre har tillräckligt med makt för att hålla ordning.
N. Kazmierska i Aftonbladet skyller på att skolans genustänk  gynnar tjejer, killarna känner sig inte hemma o slutar plugga
Skolverket skyller (utan att basera på fakta!) på det fria skolvalet. (Undrar hur mycket det påverkar skolan att Skolverket ofta uppträder som politisk vänster och det tycks fullt av anhängare av den gamla socialdemokratiska flumskolan exempelvis det är ok att använda mobil på lektionstid och ha ytterkläderna på i klassrummet!.)
 
Var och en har alltså dammat av sin gamla käpphäst och släppt ut den en tur på grönbete.
 
Detta fenomen dyker upp varje gång skolan kan beslås med att vara fel / göra fel. Och nu liksom tidigare så lär det inte göra oss klokare.  Jag tror att man måste studera den statistik som ändå har samlats in och våga se på den med ärliga ögon, granska original-Pisa 2013, inte enbart Skolverkets tolkning.  Det går inte att välja bort politiskt obekväma fakta för det leder inte till någon förbättring. Sen måste man nog också se vad de länder har gjort som lyckats bättre och fråga oss om vi vill ha det så för våra barn. Det finns ju ändå begränsningar i Pisa-studierna, de mäter inte allt. Dessutom har det fuskats en del med de här undersökningarna. Det är klart att med det genomslag som rapporterna får så är det frestande. Det kan finnas skäl att ta Pisa med en nypa salt.

Kommentarer
Postat av: Josephine

hittat på FB, tänkte att detta vill du nog att alla föräldrar finge läsa! :-)
------------------------------

Tror att alla lärare i Sverige skulle vilja snabbspola fram två veckor nu! Till alla föräldrar där ute! Gör en god gärning nästa år och avlägg följande nyårslöften:
När mitt barn säger att läraren har varit orättvis ska jag först fråga vad mitt barn gjorde precis innan...

När jag inte kommer ihåg viktig information som jag redan har fått tidigare mejlar jag först en annan förälder innan jag mejlar läraren.

Jag måste komma ihåg att varje liten sak jag ber läraren att fixa tar tid som istället skulle kunna ägnas åt att planera och utvärdera bra undervisning som gynnar mitt barn.

Om mitt barn har fyllt tio år är det fullt kapabelt att själv fråga läraren om diverse saker och bör kunna ta ansvar som inte bör läggas över på mig som förälder eller på barnets lärare. (Förutsatt att barnet inte har en diagnos eller är allvarligt sjukt.)

Om en lärare ringer för att berätta om något som har hänt i skolan ska jag alltid utgå från att läraren ringer för att hen är orolig och bryr sig om mitt barn, och inte bara för att klaga.Tro det eller ej... Lärare har viktigare saker att göra än att ringa och gnälla för gnällandes skull...

Om jag har synpunkter på undervisningen ska jag hålla ut ett tag innan jag hör av mig, lita på att det faktiskt finns en pedagogisk tanke med det man gör i skolan och även fråga mig själv: Vem är det som är läraren?

Jag lovar att jag aldrig ska lägga över föräldraansvaret på lärarna. De ska fostra demokratiska medborgare, uppfostran står vi för hemma.

Jag ska tänka på hur jag pratar om skolan, undervisningen och lärarna hemma! Attityden till skolan byggs hemma och ett ständigt ifrågasättande för ifrågasättandes skull är inte det samma som att tänka kritiskt.

Jag ska komma ihåg att positiv feed back och konstruktiv kritik är ett bra sätt att kunna förändra och påverka!

Jag ska aldrig skälla på mitt barn, läraren eller mitt ex under barnets utvecklingssamtal, och aldrig ta ett viktigt samtal på mobilen under samtalet.

Jag ska lära mitt barn att man får tänka vad man vill, men inte säga vad man vill om man kränker andra. Att man ska visa respekt för äldre samt vara ett föredöme för yngre. Att man ska behandla alla lika oavsett ursprung, kön, klass och sexualitet. Att man hälsar och säger tack för idag!

Om mitt barns lärare gör ett stavfel i veckobrevet ska jag inte tro att det innebär att läraren är inkompetent, utan stressad.

Om jag får veta att mitt barns lärare tar en cigg ibland, går på krogen och lyssnar på Kartellen på fritiden, ska jag inte anklaga läraren för att vara en dålig förebild, utan mänsklig. (Såvida läraren inte gör alla ovannämnda saker under lektionstid.)

Om jag träffar mitt barns lärare på Ica ska jag inte se detta som ett tillfälle till ett extra utvecklingssamtal.

Avslutningsvis: Jag ska inte bara fråga skolan vad den kan göra för mig utan ibland också fråga vad jag kan göra för den! Positivt engagemang är det bästa en förälder kan ge!

Vet ej om jag har fått med allt! Lägg gärna till fler löften som kan hjälpa föräldrar att bidra till skolutvecklingen genom att minska den onödiga belastningen på skolpersonalen!

Svar: Ja, det var tänkvärda ord. Det är klart att man som lärare vill ha en bra kontakt med föräldrar och för det mesta fungerar det bra och är lagom från båda parters sida. Hellre en kontakt för mycket än en för litet. ;-)
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Att det fria skolvalet bidrar till segregation är belagt i vetenskaplig forskning. har inget med höger eller vänster att göra.

Svar: Det finns inget som säger att detta är avgörande för resultaten i Pisa. Andra länder har också fria skolval utan att dyka så här.
Inga Magnusson

2013-12-10 @ 23:49:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback