Älglussjukan - otäck bild

Älglussjukan - otäck bild

Gubben far runt här i Värmland på något som kallas kretsårsmöten (ja andra årsmöten också för den delen ) och pratar och lyssnar. Han var bl.a. i Arvika igår och fick se ytterligare bevis på den otäcka älglusflugans framfart.

Den heter säkert något mer naturvetenskapligt korrekt men vi har alltid kallat den älglus här i västra Värmland. Fast den har inte funnits så länge. När jag flyttade hit i början på 70-talet fanns den inte alls så vitt jag minns. Sen blev det mer och mer. Numera har man under sommarhalvåret alltid fullt med älglus i håret efter en skogspromenad utan tättsittande huvudbonad. De kryper in överallt och är hopplösa att få tag på. De är ungefär som en liten sudd av trasslig sytråd att försöka klämma ihjäl.

Nu tycks de invadera de stackars älgarna i såna mängder att de dör av dem, ovisst om de dör av mängden bett eller av att de kliar bort pälsen.  Pälsen försvinner i alla fall på stora delar av kroppen och älgarna fryser ihjäl. Nu när kölden kommer på allvar så hittas älgarna ihjälfrusna i skogen.

Det som förvånar mig lite i sammanhanget är att inte rådjuren tycks ha ont av älglussjukan. De härbärgerar ofta stora mängder av dem i sin päls. Vad är skillnaden?

Suck, ja det är inte lätt att vara älg i dessa tider; skogsbolagen vill nästan utrota dem, vargarna utrotar älgen  i vissa områden (en vargflock tar en älg per vecka året om = 52 per år i reviret) och nu en ny dödlig fiende; älglusen. Blir det några exemplar  kvar av skogens konung tro för barnbarnen att beskåda?   Nu går det fort utför med stammen.

Det kanske är dags att bilda en ny förening; älgens vänner. Vi svenskar är ju så pigga på föreningar i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det brukar inte behövas någon gigantisk folkrörelse. Om vi lyckas skrapa ihop några tusental medlemmar i landet så kan vi sedan få sitta med och "representera" älgen lite här och där i diverse länsstyrelser och viltsamråd och andra beslutsfattande / rådgivande församlingar i sammanhanget.  Och få säga att vi ska ha älgen kvar i landet.

Kommentarer
Postat av: Fiskarflickan

Började läsa jägarexamen i höstas och har helt plötsligt fått upp ögonen för alla problem som finns i skog och mark. Visst, ett och annat har man väl snappat upp där hemma men jag har fått helt annan förståelse för problemen nu. Tråkigt att det ska vara så här. Tråkigt att djur ska lida utan att man kan göra något för att hjälpa dom. Å andra sidan är det ju så naturen fungerar och om människan hade kunnat kontrollera naturen hade väl katastrofen varit ett faktum...

Postat av: Inga M

Fiskarflickan: Sjukdomar bland vilda djur kommer och går. För några år sedan var det någon hjärnmask på älgarna och ännu tidigare så var det fibrom. Det kommer och går tycks det.

Kul att Du läser jägarexamen, hoppas att Du fullföljer och tar den!

2007-02-14 @ 06:37:36
Postat av: Anna

Det där hade jag inte hört talas om...att de tar död på älgarna. Har oxå märkt att det blivit många fler älgflugor(som vi säger)de senaste åren. Ja, det är tråkigt med älgarna...vad ska man göra?Jag har oxå läst jägarskolan, har det stora provet klart, men missade högviltprovet m en poäng. Får göra om det. Lästa mest för att jag vill lära mer, tror inte att jag vill skjuta...är så rädd för vapen. Men du...i dag ska jag åka o titta på taxvalp.Meddelar dej i kväll hur det var. Anna

2007-02-14 @ 08:04:21
URL: http://annaspytt.blogg.se
Postat av: Rutan

Ligger den inne i sängen?? Med lakan?

2007-02-14 @ 08:39:12
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: Anna

Hej . Måste få berätta att jag varit och tittat på taxvalp i dag å nu ska jag bestämma mej tills på fre. Hu! Det lustiga var att tiken i kullen skulle till ett par i Årjäng. Du kanske känner dem, vem vet. Valpen såg ut som en falukorv, bara 3 veckor än...men, jag är förälskad!!! Anna

2007-02-14 @ 17:09:42
URL: http://annaspytt.blogg.se
Postat av: Inga M

Rutan: Ha ha, nej det var nog inte inne i en säng. Säkert ute med någon rutig presenning!

Anna: Oj, va roligt! Berätta om valpen, lägg ut bilder!
Var har Du sett den? I Grums? Vad har den för härstamning? Här går vi ju igång på alla cylindrar! Jag vet precis vad Du menar med att bli förälskad i en liten falukorv på tre veckor alltså. Vad roligt! Vad glad jag blir för Din skull! Hoppas att Du har sett mina taxvalpbilder i bloggen under kategorin husets hundar.

Årjäng är ju inte så stort, så förmodligen känner vi paret som ska ha tiken, speciellt om de är jagare också, men vi vet inte ännu vilka det är.

2007-02-14 @ 18:42:52
Postat av: pimpim11

Du det där ser riktigt otäckt ut. Stackars älgar.
Hjärtansdagkramar till dig från mig. /pimpim

2007-02-14 @ 19:25:06
URL: http://pimpim11.blogg.se
Postat av: Blackout

Jag hoppas att älgarna återhämtar sig innan något annat dyker upp, vi vill inte bli av med dem från de svenska skogarna. Här i söder finns det inte många ex kvar av skogens konung, men de som finns håller till hos oss i norra Skåne. Då och då simmar en stackare över sundet och blir exotisk i Danmark...i några dagar tills trafikdöden tar den. När jag var ung var det inte ovanligt att se älg på ridturen, vi hade t.o.m tre som brukade gena över hästhagen, de klev över staketen som giraffer. Those where the days.

2007-02-14 @ 22:29:42
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Björn

Jag anmäler mig frivilligt! Älgens vänner låter jättetrevligt.

2007-02-15 @ 02:11:01
URL: http://www.klix.se/wordpress
Postat av: Ninni

Ja usch jag läste om det där..mina kolleger berättade om den otäcka lilla varelsen, deras män jagar!
Jag har själv aldrig träffat på någon, men jag hörde att dom landar på en sen sätter dom sig fast, biter av sina vingar och sen är dom som ett rejält plåster!

Usch!!

2007-02-15 @ 10:19:34
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

Pimpim: Ja, det ser verkligen grymt ut och är säkert en plågsam död.

Blackout: Lustigt nog var vi i Danmark vid ett tillfälle då en älg förirrat sig dit. Det var jättetidningsrubriker och horder av människor som vallfärdade för att se Danmarks enda älg. Om jag minns rätt så dog den till slut av stress.

Björn: Ja visst är det en tilltalande tanke. Jag antar att Du tar på Dig ordförandeskapet, Du är är ju en verbal och ordningssam person.

Ninni: Läste idag i lokaltidningen att man avlivat 15 älgar precis på andra sidan gränsen i Norge p.g.a. denna sjuka. Man är allvarligt bekymrad över älgstammen där.

2007-02-15 @ 18:43:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback