Hårarbeten...

.... görs av hårkullorna i Våmhus.


Här är hembygdsgården i Våmhus där hårarbete i praktiken visas under sommaren.


Den här unga damen visade hårarbete i praktiken när jag besökte Våmhus förra veckan.

Hårkullorna har sin speciella historia. Traditionen att göra smycken och tavlor av hårarbeten finns i Sverige i stort sett enbart i Våmhus i Dalarna, nära Orsa. Så här berättas det:

Våmhus var en fattig trakt under slutet av 1700-talet och under 1800-talet. Jordbruket var magert. Kvinnor från bygden lärde sig konsten att göra hårarbeten och vandrade efter skördetiden varje år till Stockholm. Där sålde de arbeten som de gjort hemma men de kunde också bo tillfälligt i hem där de gjorde hårkonst av hår fram den familjen. Ersättningen kunde vara kontanter med också mat o husrum. När kvinnorna behövdes i jordbruket från våren så vandrade de hem igen för att hjälpa till.

Hårkullorna var inte villiga att lära ut konsten till andra. När jag besökte Våmhus nu så berättar en man på Myrans hemslöjd att hans fru fick lära sig  mot löfte om att inte lära ut det till någon utomsocknes kvinna.

Här är exempel på hårarbeten som jag såg nu i Våmhus.

 I just den här lådan ovan så ligger hårarbeten gjorda av tagel från hästar. Alla ungdomar i Våmhus får pröva på hårarbete under sin tid i högstadiet och då väljer många att göra just arbeten av tagel från sin favorithäst.
Kommentarer
Postat av: anne

Litet läskigt är det kanske men mest häftigt!

Postat av: Selma

Jag vet inte om jag tycker att det är häftigt eller äckligt. Märkligt, jag förstår inte varifrån äckelkänslan kommer. Det ska jag grunna på eller så ska jag låta bli det och bara konstatera att jag inte alltid är helt rationell.

2010-08-20 @ 13:25:09
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: åsa

De är så skickliga hårkullorna och de gör ett fantastiskt arbete, men själv tycker jag att det är lite otäckt, fast jag vet att allt hår är tvättat..

Ha dé!

2010-08-20 @ 16:08:23
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Men oj, vilka fantastiska saker som kan göras av hår.

och kan förstå att de inte vill lära ut det hur som helst.

2010-08-20 @ 21:29:28
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Suss

Jag ska ta Våmhus nästa gång jag är hos nästansyrran i Orsa. Har varit där flera gånger, men aldrig i "hårärenden!"

2010-08-20 @ 22:53:42
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Jo, jag kan också på ett sätt tycka att det här med att göra smycken och tavlor av människokroppsdel kan vara lätt makabert. Hår är ju en del av kroppar och på min farmors släkttavla, hår från människor som sedan länge är döda. Så länge de levde kanske inte lika märkligt, lika lite som en lock, en peruk, från någon som lever. Men just när de människor som släppt till hår till arbeten har dött så blir det konstigt för mig. Fast jag är fascinerad av hårkullornas historia och funderar en del hur min farmor kunde lära sig konsten i Amerika. Det här med att släktingen från Dalarna lärde henne vet jag ju inte, det är bara en gissning från min sida.

2010-08-21 @ 01:05:42
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Mia

Snygga arbeten blir det och jag tycker inte heller det är äckligt. Visst kommer hår från människor, men vi klipper i regel av det regelbundet... det är ju återanvändning och det är ju modernt... :-)

2010-08-23 @ 20:42:27
URL: http://miatankar.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback