Titta hur det gamla skolhuset är byggt!

Vi hamnade på restaurang Berga Bistro utanför Åmål  igår igen. Det har blivit tätt mellan besöken i Åmål och Säffle nu ett tag, ärenden med bilar och båtars service. Nu var det nästan fullsatt med julbord och ett par andra rätter. Vi tog den berömda pannbiffen som görs på plats. Kan bara tillägga att på julbordet så serveras vildsvinsköttbullar! 
 
Men det var själva skolbyggnaden som var intressant. Som f.d.  lärare trivs jag i det här
gamla skolhuset. Det byggdes under en tid när man byggde skolor utifrån barnens och undervisningens behov. Det var högt i tak för att man skulle få in så mycket luft som möjligt till många barn. Fönstren satt tätt och gick upp till taket för att man skulle få in så mycket ljus som möjligt och klassrummen vände åt öster / söder. Det gjorde det också möjligt att vädra ordentligt på rasterna, vilka alltid gjordes. Fint hus är det alltså.
 
På väggarna finns gamla planscher. Det var för att illustrera undervisningen. Här är det "Vår på landet". Fina välgjorda bilder är det, i storlek som kunde ses i hela klassrummet, färger och papper som höll länge. Jag tog mig före att kolla extra på planscherna över svamp och blev lite lätt chockad. Har jag ätit lite halvgiftig svamp hela livet?
 
Den här kantarellen är alltså helt ok, betecknas som "Mycket god"
 
Den här kantarellen är inte giftig men bör undvikas. Jag har aldrig sett skillnad, eller gjort skillnad på gula kantareller. Men enligt de gamla planscherna så ska man alltså undvika att äta den här. Jag får googla och kolla bättre.
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken fin gammal skolbyggnad! Jag minns hur spännande jag tyckte det var att titta på den sortens planscher när jag var liten. Dagens barn skulle nog inte se spänningen i det.

Svar: Ha ha… misstänker att dagens barn inte ser spänning i gamla skolplanscher!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback