Dagens älgfärsmalning!

Det här blir väl en del av avdelningen "Beskäftiga kärringtips". ;- ))  Så här mal jag älgfärs
 
 
Jag fryser alltså malkött i bitar från älg i samband med älgjakten. Allt brosk och senor och fett skär jag bort, verkligen inget finns kvar. Jag är petig och mal bara rent kött. Sen tar jag upp en omgång malköttbitar som jag beräknar göra av med inom några månader. I första omgången malning så varvar jag älgköttbitar med fläskköttbitar och lök ner i kvarnen. Sen mal jag allt en gång till.
 
Den malda färsen lägger jag i portioner i 1-literspåsar, ungefär så mycket i varje som vi brukar behöva till en måltid. 
 
Färsen plattar jag ut i påsarna och försöker få ut all luft. Jag borde säkert ha en vakummaskin till det, men jag gör aldrig mer än att vi förbrukar det på max tre månader. Och så länge håller sig matvaror i frysen om de innehåller fett som det här gör. 
 
De platta påsarna viker jag bara plastpåsen om. Sen åker de in i en större plastpåse, 5- 6 -liters.
Sen är det dags att lägga i frysen. Idag blev det åtta kilo alltsammans. En del blev fryst så här, en del blev biffar som jag stekte direkt till nya måltider framöver. Detta är lite pyssel några timmar men det blir mycket mat. Himla bra att ha platta paket. De tinar fort och om man har brått går det att lägga direkt i stekpannan och krydda direkt. 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Smidigt och bra att paketera det så. Men då innebär det att du fryser om köttet en andra gång?

Svar: Ja, först är det fryst i bitar och sedan som färs. Inga problem. Har gjort så här i säkert 30 år.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback