Första dockan!

Alltså jag städar ur källarens förråd med de sista barnkläderna och det är nostalgi. Hittade den här dockan! Vilka minnen!
När jag var ungdom hade jag svårt att bestämma mig för yrkesval. Velade ordentligt. Då sa min kloka mamma att jag borde gå husmorsskola medan jag funderade, för det hade hon gjort (Benninge lanthushållsskola!). De kunskaperna skulle jag alltid ha nytta av sen som husmor i ett eget hem med ansvar för barn och mat och städ och tvätt menade hon. Ha ha... rysansvärda tider! Men det var så på fullt allvar, hon var inte det minsta ironisk. 
 
Så jag gick ett år husmodersskola, fast det hette hemteknisk yrkesskola på den tiden. Vi var ett gäng tjejer som hade väldigt roligt, nästan allla de andra bodde på elevhem vid skolan så det var livat, även om en husmor höll ordning, för killar bodde ju också där, på andra våningen och vi fick endast ses under ordnade och vuxenbevakade former.  Sånt finns förstås inte numera. 
 
Vi lärde oss om matlagning, tvätt, ekonomi och annat praktiskt. Jag minns fortfarande innehållet i tvättmedel, vad jag nu ska med den kunskapen till. Vi lagade mat och tvättade. Glömmer aldrig fasan när vi skulle tvätta rektorns kalsonger i undervisningen i handtvätt en gång i veckan. Han hade inte sin fru på orten och behövde alltså självklart hjälp med tvätten. Ha ha...!  Men jag ska inte beskriva hur kallingarna var när vi fick dem.
 
Sen fortsatte jag att vela med yrkesval. Eftersom alla andra i klassen skulle söka barnskötarutbildning så gjorde jag det också. Hemtekniska var obligatorisk före bsk-utb. Ett år barnskötarutbildning  var en helt suverän utbildning. På den tiden skulle barnskötare jobba på bb och på barnhem. Det fanns alltså fortfarande barnhem då, hem där barn vistades när föräldrar inte kunde ta hand om dem. Några år senare blev det ju fosterhem istället för institution är inte bra för barn, numera familjehem. Jag bodde på elevhem i Örebro under utbildningstiden och det var också himla kul. Vi skulle alltså kunna ta hand om små barn, bäbisar, laga mat åt dem, koka bra välling, sköta sjuka barn, sy kläder, göra leksaker osv. En sån här docka sydde vi varsin. Den var garanterat hygiensk, avtagbart, tvättbart tyg, glad min som skulle göra bäbisen glad, mjuk och kramgo. 
 
Jag jobbade inte så mycket som barnskötare, lite extra på BB Örebro  under min första  lärarutbildningen och på spädbarnsavdelning på dagis på sommarloven. Det låter absurt idag men vi tog emot bäbisar på under 6 månader på dagis (Sidensvansen i Örebro med Brita, Märta och Kajsa) , för mammor fick bara ledigt ett halvår. Och om någon tog ut tid före förlossningen så räknades den bort. På späd gjordes alla leksaker rena i hett vatten en gång i veckan och elementen torkades noga så det inte skulle finnas rester av koppar på dem
 
Allt var inte bättre förr

Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

Oj, det var en mycket intressant läsning.....
och visst känner jag igen mycket hur det var på den tiden...….och vi är ju i samma ålder...
tack för att du delade med dig

Svar: Gissar att vi jämnåriga känner igen oss i en del av det som jag beskriver från den här tiden. Roligt att du orkade läsa den långa texten! ;- )
Inga Magnusson

2018-07-01 @ 10:28:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback