Släktforskning

Vi pratade mycket om Klas S igår. Han var Rolands kusin. Klas  gick bort nyligen och Roland var på begravningen igår. En fin ceremoni sa Roland med vacker sång och musik och många som var med  i kyrkan.  Klas var  slagfärdig och en skogsman  både på jobb och fritid. Det sas att han kunde hugga över 400 styck timmer / massavedsstockar per dag.  Roland säger att han själv  kanske hinner med 30 på en dag. Klas var alltså en duktig skogsarbetare, närmast legendarisk med sin skicklighet. 
 
"Har du nån skog i din himmel, du Gud
te gå i en fin en kväll
En tocken där gammel skog du vet
med smörsopp å kantarell"
 
av Gunnar Ehne
 
Klas har ursprung här från Liane. Hans mamma Emma var född här, hon gifte  sig med H. Sellin, flyttade till Elgtån, ett par kilometer härifrån.
 
Så här var det från början.
 
Den  förste av Rolands anor som bildade familj här på Liane var Gustav Kylén som gifte sig med Ester (Estrid ) Boberg, i början på  1900-talet. Gustav var son till Alfred på Döverud som kom hit till Sillerud från Blomskog. Han hette från början Vilhelmsson / Kylin / Kylén och gifte sig med Emma Guttman (från Faggebyn tror jag) och de bodde alltså på Döverud. . Men om dem berättar jag på en annan sida här under kategorin släktforskning. Och om Ester Boberg berättar jag senare i ett inlägg också under kategorien släktforskning. 
 
Bild på Gustav Kylén, Rolands farfar, den förste anfadern här på Liane. Enda bilden vi har på honom. 
 
Gustav och Ester på Liane  fick i början på nittonhundratalet barnen  Svea, Thyko, Nils, Emma, Helge, Lisa, Astrid, Evert. 
 
Thyko var Rolands pappa. Han stannade kvar på Liane  gifte sig med Maj Nilsson från Önnebyn och de fick barnen Gun Britt, Gunnar och Roland som alltså växte upp här. Roland och jag byggde hus här på Liane och blev kvar på gården.
 
Emma gifte sig med Harry Sellin, flyttade till Elgtån och de fick barnen Göte, Klas, Ulla, Ove, Inge,  Sune och Mona. 
 
Roland o Klas var alltså  kusiner. 
 
Om man ska fortsätta att se vilka som  som har ursprung från Liane så kan det bli så här, många blir det.
 
Thyko och Maj fick 
Gunbritt 
Gunnar
Roland 
 
Nils och Anna född Lundgren från Rottneros  fick
Ingvor
 
Svea dog ung av brusten blindtarm vid drygt 20 års ålder.
 
Emma och Harry fick 
Göte
Klas
Ulla
Ove
Inge
Sune
Mona
 
Helge fick
Ragnar
 
Lisa gifte sig med Ernst Karlsson och fick
Åke
Laila
 
Astrid gifte sig med Gunnar Bengtsson från Malsjö i Grums och de fick
Göran (som dog i en trafikolycka 15 - 16 år gammal) 
 
Evert gifte sig med Doris Nilsson (syster till Rolands mamma!) och de fick
Inga-Lill ( som är dubbelkusin till Roland) 
 
Sen är det förstås så att det finns ett antal barn och barnbarn till de ovan nämnda. Och alla har alltså ursprung från Liane. Många blir det, jag har ibland funderat på att göra en stor släkttavla på  väggen på Liane. Många bor kvar  i närheten.
 
Ursprungsförfadern på Liane Gustav Kylén  dog ung i tbc, bara drygt 40 år.  Han lämnade fru Ester och den stora  barnaskara efter sig, äldsta barnet Thyko (Rolands pappa ) var 17 år och Nils något år yngre. De två tillsammans med Esters bror Oskar Boberg fick försörja Ester och alla barnen med hårt skogsarbete. Den yngste Evert var bara något år gammal.  Men familjen bodde kvar på Liane och lyckades klara överlevnad och som sagt många ättlingar blev det.
 

Kommentarer
Postat av: Stephanie

Vilken härlig blogg du har=)! kul att få läsa om släkten och morfar.
Kramar från Stephanie

Svar: Tack för vänliga ord min webdagbok och släktforskningen!
Inga Magnusson

2018-02-03 @ 09:11:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback