Olle Nilsson / Boberg - lite forskning i Rolands släkt

 
 
Det är en fin bild vi har fått på Olle Nilsson Boberg,  "oäktingen" från Åskogfjället (tror det stavas så, låter som Åskåfjället),   som charmade Maria Byttner, dotter till kapten Pyttner / Byttner  på Nordmarks kompani i Långserud. Olle var lite ensam på sin vägg här så vi satte dit en härlig liten träängel under honom. Den är gjord av bildhuggare Leif Andersson i Snarkil
 
 
Det här är  Maria Byttner - Boberg, kaptensdottern från Långserud, Rolands farmors farmor om jag fått till det rätt. Hon var alltså gift med Olle från porträttet ovan. Allvarsamma ser de ut båda två på gamla dar. Säkert var livet hårt med så många barn att dra försorg om på ett litet soldattorp .
 
Pyttner hette Marias släkt först, men ändrade sen till Byttner.  Pyttner / Byttner- släkten var i flera generationer officerare men räknar släktskap rakt bakåt i tiden till de Besche, den första vallonfamiljen som kom till Sverige. Släkten de Besche kom från Liege, var adel  i hemlandet och senare också i Sverige, har sköldar i Riddarhuset. Man byggde kyrkor och slott, hade bruk utanför Nyköping. Pyttner / Byttner-grenen blev som sagt officerare i flera generationer så giftermålet med  kaptensdotter Maria var nog ett kliv uppåt på samhällsstegen för Olle som var "oäkta" son till Stina Jonsdotter. Olle bör ha varit född 9 oktober 1819 Kolsheden Säffle. Pappan till Olle  hette Nils Jansson det är allt vi vet. Men jag har inte gjort några ingående forskningar.
 
Olle Nilsson / Bobergs svärfar, kapten Byttner, ordnade (min gissning) ett soldattorp åt de unga tu, Västra Boda i Sillerud. Olle blev indelt soldat och då fick efternamnet ändras från Nilsson till ett soldatnamn; Boberg. Man gjorde så att soldaten fick ta namn från soldattorpet som han bodde på, Västra Boda blev Boberg.  De fick ett antal barn, så som det var på den tiden, Karl , Olav Fredrik, Gustaf, Anna Charlotta kallad Lotta (och som  bodde i Sockenstugan i Mineträdgården på Prästgården),  Anders August, Khristina Maria, Vilhelmina kallad Mina (som också bodde i Mineträdgården på Prästgården),  Edvard Emanuel.  
 
En av Olle o Marias söner, Karl Gustav Boberg, gifte sig med Hedward Svensson. De fick barn: Esther (Rolands farmor) , Emma (som hade barnen Hagar i Svensbyn som jobbade på skolan och Uno =Anders Hellbergs pappa),  Oskar, Mari på Blåsåsen (mamma till Anna på Döverud och Ragnar på Blåsåsen),  Valfrid (ogift barnlös) och en till som jag inte vet namnet på (som flyttade till Sanda och blev anmoder till Thore Danielsson i Svensbyn). Tror jag har fått allt rätt där.
 
 Först nämnda Esther / Estrid Boberg, Rolands farmor, gifte sig med  Gustav Kylin / Kylén  och de bosatte sig på Liane i början av 1900-talet (från 1909 tror jag). I samma hus bodde också Esters bror Oskar Boberg som förblev ogift och barnlös så vitt vi vet. Tillsammans brukade svågrarna Gustav och Oskar gården Liane.  Ester o Gustav fick också ett antal barn: Astrid (som fick Göran som dog ung i en trafikolycka), Helge (som fick Ragnar u.ä.), Emma (som blev anmoder till alla Sellin-barn i Årjäng), Lisa (anmoder till Åsa och Ulrika), Svea (som dog ung i brusten blindtarm), Evert (anfader till Lindbladsbarnen från Bäcken och Saras barn i Svensbyn och Martin som flyttade till Gbg), Nils (anfader till  Anna-Lena o Granlundsbarn i Årjäng, samt Petra som har familj på annan ort) o Thyko (anfader till  Annelie Svensson, Ann-charlotte Kylén, Jonas Kylén, och våra barn som inte bor kvar i Årjäng).
 
Thyko Kylén, Rolands pappa, gifte sig alltså med Maj Nilsson från Önnebyn. De fick tre barn, Roland var ett av dem.  Roland och jag bor nu på Liane. Släktforskning griper tag när man stannar till vid enstaka individer och lever sig in i deras liv, ett i taget, inte bara låter dem bli namn och datum på ett papper. Jag tror att det mesta ska vara rätt här ovan om släktningarna men fel kan alltid smyga sig in någonstans. Ibland minns man fel, skriver fel. Ibland står det faktiskt fel i kyrkböckerna eller en del är utelämnat.
 
 

Kommentarer
Postat av: Marine Olsson

Så intressant läsning! Gustav Kylin/Kylén var min mormors bror.
Mvh Marine

Svar: Va intressant! Vad hette hon? Alltså född på Döverud då hos Alfred o Emma. Vart flyttade hon sen?
Inga Magnusson

2018-01-30 @ 10:06:50
Postat av: Inga Magnusson

Jag ser nu när jag läser i blogg-kategorin "Nostalgi" att din mormor måste ha varit Hanna född på Döverud o att hon hade en son som hette Arne

Postat av: Marine Olsson

Ja det stämmer. Hon hade förutom Arne, två barn till. Arvid och Runa. Jag är Runas dotter. Jag vet inte så mycket men jag försöker snappa åt mig allt jag hittar. Och du verkar ha bra koll på det här.

Svar: Tack för info! Vart blev Arvid av? Roland har ingen koll på honom, annars vet han det mesta om de flesta
Inga Magnusson

2018-01-30 @ 13:17:49
Postat av: Marine Olsson

Arvid var gift och bodde på lite olika platser runt om Grums. Han dog i början på 80-talet. Min mormor dog på julaftonskvällen hemma hos oss, 1978. Då var hon 90.

Svar: Tack för att du berättar om dina släktingar!
Inga Magnusson

2018-01-30 @ 18:15:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback