Barnbarn Lous tredje dag på förskolan

Idag onsdag gjorde lilla Lou sin tredje inskolningsdag på förskolan. Här är mamma Carin med en stund vid vattenleken.
 
 
Det finns så mycket nytt att upptäcka och experimentera med. Imorgon blir första dagen med en stund utan föräldrar. Spännande!
 
Fantastiskt att bo i det land som har världens bästa barnomsorg. Man blir så stolt. Fast vi har inte fått det utan kamp. Jag minns ju slutet av 60-talet - början 70 -talet när den stora utbyggnaden började utifrån statliga  Barnstugeutredningen 68s förslag. Jag hade förmånen att vara med i en referensgrupp till utredningen och fick alltså följa utformningen av den svenska förskolan från start. Visst var förskoleutbyggnaden till för hela familjens väl, men det går inte att komma ifrån att det kändes som en seger för alla kvinnor landet. Nu fanns på riktigt möjlighet alla för kvinnor att förvärvsarbeta. Så hade det inte varit tidigare.     Kommunal barnomsorg blev  en rättighet som föräldrar har. Förskolan har bra lokaler, välutbildad personal, bra pedagogik och  föräldrarna  betalar en symbolisk summa i förhållande till de verkliga kostnaderna.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det har verkligen hänt mycket inom barnomsorgen och tur är det. När våra barn var små fanns syskonförtur vilket innebar att med ett barn fick man inte en plats förrän det äldsta barnet var tre år. Kommunens råd till oss var svart dagmamma eller flytta. Så det fick bli svart dagmamma under ett par år för flytta var vi inte intresserade av.

Inskolningen av Lou verkar gå bra så det går säkert lika bra i morgon!

Svar: Lätt att glömma hur knöligt det var med barnomsorg förr. Nu känns rättigheterna självklara och svårt att förstå varför inte kvinnor i andra länder har kämpat för att få det som vi.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback