Med Seffrin i skogen idag söndag

 
Roland och ett par till släppte dunker Hej först på förmiddagen efter hare men inget upptag. Vid lunchtid gick Roland och jag med tax Seffrin där vi hade jakt för ett par dagar sedan. Seffrin  letade ivrigt men fick inte opp den här gången. Men vi såg en hel del annat spännande av natur och kultur.
 
Seffrin letar!
 
När man ser sånt här, en gräns som ät tätt och väl utmärkt med nya snitslar så tänker man att här ska det snart avverkas, speciellt som skogen är mogen för det. Fast det är inget vi vet förstås.
 
Vackra mönster har det blivit på det här trädet. Kanske granbarkborre, jag vet inte.
 
Det här är ett stort område som planterades för så där 15 år sedan, rätt stora åkrar som markägaren inte skulle bruka utan planterade gran på.  Han lär ha planterat det mesta själv och sen gräsröjt runt varje planta för att den skulle få en gynnsam växt. Det är mycket jobb att vara egenverksam skogsbrukare. Kors och tvärs i planteringen går det öppna vägar så här. Det var av omtanke om det framtida skogsbruket, lättare att ta sig fram med maskiner för att gallra ett par gånger under trädens liv och sedan till slut avverka efter så där 80 - 100 år.  Att ha skog är ett långsiktigt ansvarstagande, över generationerna.
 
Den växande skogen binder mycket av  koldioxiden i luften. I vårt land lär skogen ta allt i den vägen som vi producerar. åtminstone så länge vi tillåts ha brukad och växande skog. Om vi av naturvärnarorganisationerna + regeringen tvingas in i ett läge där en stor del av den svenska skogen ska bara bevaras som urskog / gammelskog när den slutat växa så är läget för miljön mycket sämre. Då får vi försöka hitta andra vägar att ta bort överskottet av koldioxid. Skog som växt färdigt binder inte koldioxid på samma sätt längre.
 
Det blir många tankar när man går och ser  skog som är ett kvitto på enskilda människors omtanke och vedermöda. Och det blir svårt att förstå allt hat och all skepsis som numera sprids i media om markägare och jägare. Det är ändå människokategorier  som över århundraden har vårdat och skött om skog och vilt så att vi idag har en mångfald värd att värna. Vi befinner oss också i ett läge där staten konfiskerar värdet av brukanderätten på rätt lösa grunder utan att ersätta skogsägare. Det innebär att ett livslångt arbete i egen skog plötsligt är värdelöst.
Det började snöa ganska ymnigt men det var väldigt fint att gå, vi var nog ute ett par timmar och tog en fikapaus
 
En sån här granplantering erbjuder fantastiskt skydd åt djur, exempelvis harar och rådjur.
Vi såg mycket mer på dagens skogstur, hus och byggnader och annat. Men mer om det i ett inlägg lite senare, hinner inte just nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback