Laga mat - pytsa i och ur!

Jag har haft en trevlig matlagningsdag. I lugn och ro har jag kunnat koka, steka och fräsa ihop ett antal maträtter baserade på älgkött. Det är njutbart att hålla på med detta en ledig dag!
Jag startar med att koka älgben med grönsaker, salt  och kryddor ett par timmar. Sedan i med en liten saltrulle och pepparrotskött och så får det hela koka någon timma till.
Saltrullen och pepparrotsköttet (den här gången lite lyxigt med en ryggbiff, visserligen stor o grov, men ändå!) tog jag upp sen så det skulle få svalna i buljongen. Saltrullen går att skära till pålägg i tunna skivor. Pepparrotsköttet ska vi äta med gräddig pepparrotssås på torsdag kväll när vi har gäster.
Skar upp kål för att göra kålsoppa på  en del av buljongen till dagens lunch
Pytsar i buljong från benkoket till kålen och så i med sirap och lite soja och frikadeller
Lite för stark för mig men Roland gillar det
Skar älgkött i småbitar, också en ryggbiff och lök till grytabas
Brynte grytbitarna, stekte dem och löken och hade i skurna grönsaker och buljong från älgbenkoket.
Det fick koka en stund till en smaklig älggryta
Här ovan längst upp älgfräs, alltså älgfärs som jag tog upp ur frysen och stekte hårt och frös in att ha till risotto, varma smörgåsar, viltsoppa och liknande. Just den här omgången blir nog med i älgjaktveckans viltsoppa i grillen. Till vänster är dagens middagsmat, dvs köttfärssås på älgfärs med buljong från överbliven kålsoppa.  Den kryddar jag med mycket vitlök, tomatpuré, lite senap och så champinjoner i. Den äter vi till pasta ikväll.
Här är en bättre bild från köttfärsfräset ovan.
Spontanköp på Ica-Sillerud idag var skivspill. Det är himla gott om man bryner bitarna ordentligt först och så kokar med grönsakerna  ovan och kryddor. Fast man ska skölja köttet ordentligt först för det finns många små benbitar med.
När jag steker på hög värme så lägger jag hushållspapper på golvet framför spisen så jag slipper skura efteråt.
Här är den smakrika grytan på skivspill av kotletter och karrébitar. Det är förstås älgbuljongen som är grunden för den här också. Men nu blir det helt annan smak med fläskkött som får koka en god stund, minst en halvtimme. Riktigt mums är detta och för en helt rimlig penning, nåt på 30 kr per kilo tror jag det var.
 
Summa sumarum av dagen i köket blev
4 port. Kålsoppa
1 saltrulle till pålägg
Pepparrottskött till 6 pers
Älggryta till 6 pers
Älgfräs till soppa för 10 pers
Buljong till soppa för 10 pers
Karregryta till 6 pers
3 port. Köttfärssås
 
Detta tog större delen av dagen och så kunde jag avsluta med att ta en långpromenad med Severin innan mörkret föll. Vi gick i skogen upp till tjärnet för slippa blåsten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback