Välkommen till Lihaget Olle Nilsson Boberg!

Det är en fin bild vi har fått på Olle Nilsson Boberg,  "oäktingen" från Åskogfjället (tror det stavas så, låter Åskåfjället),   som charmade Maria Byttner, dotter till kapten Byttner / Pyttner på Nordmarks kompani i Långserud. Byttner /Pyttner räknar släktskap rakt bakåt i tiden med de Besche, den första vallonfamiljen som kom till Sverige. Släkten de Besche var adel både i hemlandet och senare i Sverige, byggde kyrkor och slott, så det var nog ett kliv uppåt på samhällsstegen för Olle som var "oäkta" son till Stina Jonsdotter. Pappan till Olle  hette Nils det är allt vi vet.
 
Olles svärfar, kaptenen, ordnade (min gissning) ett soldattorp åt de unga tu, Västra Boda i Sillerud. Olle blev indelt soldat och då fick efternamnet ändras från Nilsson till ett soldatnamn; Boberg. De fick ett antal barn, så som det var på den tiden, ( Karl , Olav Fredrik, Gustaf, Anna Charlotta kallad Lotta och som  bodde i Sockenstugan i Mineträdgården på Prästgården,  Anders August, Khristina Maria, Vilhelmina som också bodde i Mineträdgården på Prästgården,  Edvard Emanuel).
 
Karl Gustav Boberg gifte sig med Hedward Svensson. De fick barn (Esther, Emma som hade barnen Hagar i Svensbyn och Uno =Anders Hellbergs pappa,  Oskar, Mari på Blåsåsen mamma till Anna på Döverud och Ragnar på Blåsåsen,  Valfrid ogift barnlös och en till som flyttade till Sanda och blev anmoder till Thore Danielsson i Svensbyn).
 
 Esther / Estrid Boberg  gifte sig med  Gustav Kylin / Kylén  och de bosatte sig på Liane i början av 1900-talet (1909 tror jag). I samma hus bodde också Esters bror Oskar Boberg som förblev ogift och barnlös så vitt vi vet. Tillsammans brukade svågrarna gården. Ester o Gustav fick också ett antal barn (Astrid som fick Göran som dog ung i en trafikolycka, Helge som fick Ragnar u.ä., Emma som blev anmoder till alla Sellin-barn i Årjäng, Lisa anmoder till Åsa och Ulrika, Svea som dog ung i brusten blindtarm som ung, Evert anfader till Lindbladsbarnen från Bäcken, Nils anfader till  Anna-Lena o Granlundsbarn i Årjäng o Thyko anfader till  Annelie Svensson, Ann-charlotte Kylén, Jonas Kylén, Roland med barn som inte bor här).
 
Thyko Kylén  gifte sig med Maj Nilsson från Önnebyn. De fick tre barn varav ett heter Roland. Tja så där fortsatte det med våra barn och barnbarn. Släktforskning griper tag när man stannar till vid enstaka individer och lever sig in i deras liv, ett i taget, inte bara låter dem bli namn och datum på ett papper.
 
 
Det här är  Maria Byttner - Boberg, kaptensdottern från Långserud, Rolands farmors farmor om jag fått till det rätt. Hon var alltså gift med Olle från porträttet ovan. Allvarsamma ser de ut båda två på gamla dar. Säkert var livet hårt med så många barn att dra försorg om på ett så litet ställe.
 
 

Kommentarer
Postat av: Suss

Det där var riktigt intressant och bilder till förhöjer det hela så man känner sig lite delaktig. Vad roligt att ni vet så mycket om den sidan, hur går det på din? Du har ju också kommit en bra bit på väg. Håller du på än?

Svar: Upptäckterna på mammas "nya sida" finns ju kvar, väl dokumenterade så långt jag kan finna. Men jag är inte aktiv nu och letar mer. Det ska jag återkomma till. Pappas sida är rätt väl forskad på men tråkigare, de är bara bönder hela tiden och på samma ort. Det händer inte så mycket spännande.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Väldigt spännande läsning, en del av allas vår historia från förfädernas tid. Måmga barn, ganska stationärt boende, gott om släkt i trakten har många av oss gemensamt från förr.

Jag minns att du började släktforska efter din mammas död? Vilka källor använder du? På nätet eller?

2014-01-05 @ 16:03:46
Postat av: Lena

visst är det intressant med forskning, roligt att ha bilder till också

2014-01-05 @ 17:19:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback