Spektakelkulturen ...

... orsakar problemen med läsförståelse menar Chris Hedges.
 
"... dagstidningar och böcker knuffas ut i kulturlivets marginaler, som fornlämningar från det tryckta ordets svunna tidsålder, och där allt som inte erbjuder ögonblicklig förströelse avfärdas som otillgängligt och elitistiskt."
 
Han drar paralleller till det gamla Rom där makthavarna sysselsatte folket med "bröd och skådespel" (alltså mat för dagen till alla o gratis underhållning!) för att skyla över bristerna i samhället. Översatt till idag  är helt enkelt svårt för skolan att bli lika spännande och rolig som Idol, Starwars, GTA osv. Medan skolorna lider brist på resurser så byggs gigantiska arenor för fotboll och andra nöjesevenemang.
 
Tja det är en förklaring i mängden till de dåliga Pisa-resultaten, en som kanske är ovanligt djupgående.  Det är nog inte så att det finns en förklaring utan flera samverkande och detta ser ut att vara  en trend över hela västvärlden.
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/skolresultaten-sanks-av-spektakelkulturen/

Kommentarer
Postat av: Gubben

Varför kommer Polen så högt i pisa mätningen?
Tror faktiskt att Björklund har en poäng i det han kallar för flumskolan. vi måste förstå att det kommer ta några år innan vi ser utslagen från dagens skola mot utslaget för flumskolan som blev utmätt i pisa resultatet. "Rom byggdes inte på en dag"

Svar: Ja, det är många frågor man får ställa sig i samband med detta. Och vi lär inte få svar på dem alla. Men det vore nog bra om några från politik fristående forskare kunde titta på vad vi har gjort / inte gjort jämfört med de länder som lyckats bättre. Men det är svårt att hitta de där forskarna tror jag.
Inga Magnusson

Postat av: tant Hannele

Inte helskotta läste jag kultursidorna när jag lärde mej läsa...! Chris Hedges är avundsjuk att kultur spritt till massorna, och inte bara för eliten :)

2014-01-10 @ 09:24:36
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Hannele på Hisingen

Sverige är stor exportör av musik, ofantliga summor, tack vare kulturskolan. Spektakelkultur? Chris Hedges är helt ute och cyklar. Musik, skapande är väldigt viktigt för inlärning.

2014-01-10 @ 09:39:50
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Josephine i Bryssel

Någon hade postat en karta över USA som visade vilken sorts examina guvernörerna för de olika delstaterna hade... nästan hälften hade en sorts examen eller bakgrund som amerikansk fotbolls-spelare!! De andra hade examina som läkare,advokater osv. - men att det var så många som egentligen inte hade "riktiga" examina som satt på de positionerna sa en hel del... "Bröd och skådespel för folket" har jag sagt i minst 20 år nu, det är lätt att se med det mediatiserade landskapet och (nästan) allas önskan att hamna i TV-rutan.

Svar: Menar du att hälften hade en bakgrund som fotbollsspelare??? Va märkligt! Undrar varför detta inte verkar vara en karriärväg för politiker i Sverige. Vi har väl aldrig haft några fotbollspelare i toppen. Kul upplysning, tack för den.

Jag tror delvis som den här författaren, att mer lätterövrade nöjen har vunnit över läsningen. För att få verklighetsflykt och spänning i tillvaron så läste jag och mina jämnåriga en hel del som barn, inte alla, men många var vi. Men jag får väl erkänna att om det funnits annat roligare så hade vi gjort det. De här tusentals timmarna som man behöver lägga ner för att bli bra på nåt gjorde vi ju inte med målet att bli duktiga läsare utan just för att det var roligt att läsa. Dessutom var det gratis i o med att man kunde låna på bibilioteket.
Inga Magnusson

2014-01-11 @ 08:24:01
URL: http://www.facebook.com/Josephinea197

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback