Den nya supermaten ...

... den som innehåller antioxidanter och håller oss friska är alltså bl.a. mörk choklad, lingon, popcorn, kaffe och vin!
http://www.svd.se/mat-och-vin/popcorn-ar-nyttigare-an-gronsaker_6959665.svd
Ett glas vin om dagen är nyttigare än att motionera!
http://www.aftonbladet.se/halsa/article12148970.ab
3-4 koppar kaffe per dag motverkar demenssjukdomar och diabetes och gör tanken klarare.
http://www.dn.se/livsstil/halsa/drick-kaffe-for-halsans-skull/
 
Sallad, grönsaker och frukt börjar bli tveksamma. 5-6 % av all sallad innehåller salmonella och 3 % campylobacter. 80 % av eländet kan man skölja bort, om man sköljer effektivt efter konstens alla regler, men resten är alltså kvar.  Isch! Och bra sköljande innebär att man använder salladsslunga (?), vad nu det kan vara. Har aldrig hört talas om det. I Danmark genomförs en kampanj för att lära invånarna att skölja rätt.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/salladen-kan-gora-dig-sjuk/
 
Enligt en ayurvedaläkare så ska alla grönsaker läggas i vatten en timme före äting så att alla gifter går ur.
 
Vindruvor lär vara värsta giftsamlaren, men bananer är visst inte dåliga heller om de inte är ekologiska.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17270314.ab
http://www.dn.se/debatt/vindruvor-och-paprikor-ar-rena-giftcocktails/
 
Något slags kampanj verkar vara på gång med den nya forskningen. (Som vanligt så undrar man vem som betalar den. Det är alltid en intressant fråga.)  Vi tycks i alla fall stå inför ett paradigmskifte när det gäller ätande, långt i från de 6 brödskivorna varje dag som staten rekommenderade en gång i tiden.
 
Jag gillar fortfarande att äta viltkött, hyfsat ogiftigt tror jag om man skär bort ordentligt runt skotthål och slipper blyet. De vilda djuren har inte sprutats med antibiotika eller andra mediciner och  deras föda är ok.  
Choklad, lingon, kaffe och vin slinker ner, men det där med popcorn tror jag får vara.
 

Kommentarer
Postat av: Suss

Det är ständigt nya rön och goda råd och jag äter som jag alltid har gjort och hoppas bli gammal och frisk! Pop corn tar jag gärna, för att inte tala om choklad, men nej tack till vin. Däremot gärna en öl. Hoppas vi får en bra ålderdom, oavsett kost.

Svar: Vet du väl att vi får. Snart kommer nog någon rapport om ölets förträfflighet också.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Tycker det verkar som om du äter helt OK inga! Viltkött är OK tycke jag. Och gärna lamm.

Grönsaker och frukt är alltid bra och blir mer och mer i ropet. Det där med campylobacter och annat har jag svårt att tro på. Närodlat är alltid bäst men det är lite svårt när det gäller apelsiner.

Och bananer - det är vad vi alltid köper ekologiskt. 40 kg gift besprutas bananer med och det mest hamnar på bananarbetarna. Se filmen Bananas!

Den gamla hederliga matpyramiden tycker jag håller bra. Och visst är det kul att det dyker upp alltfler gårdsbutiker i landet! Vi handlar gärna från Gudmundsgården (griskött), Öströö fårfarm (lamm), ägg från en bondgåård där man hämtar ägg i kylskaåpet och lägger pengar i en glasburk! Trodde ju det var utrotat: Och bröd köper vi under terminerna från gymnasiets livsmedelsprogram som säljer i skolans butik. Halland är ju ett jordbrukslän så här finns mycket att välja på. Glömde nästan laxen från Falkenbergs laxrökeri..

Svar: Skulle önska att det fanns ett större utbud av närodlat o ekologiskt där vi bor, men vi är nog för glesbefolkade här för att ge ekonomiskt underlag för det. Tar i alla fall alltid chansen att handla ekologiskt när tillfälle ges. Öströö fårfarm låter bekant. Undrar om det är där vår gode vän Niklas Möller jobbat / jobbar och sköter får med hjälp av sin / sina fina vallhundar? Vi har handlat där i deras butik när vi besökt familjen. Har inte lagt gårdsnamnet på minnet. Ligger i alla fall en bit från Varberg.
Inga Magnusson

2014-01-27 @ 23:00:46
Postat av: Znogge

När jag var i Brasilien blev jag så förvånad över hur bananerna på den lokala marknaden såg ut. Men förklaringen var enkel. De var obesprutade men smakade precis lika bra eller om inte bättre och mer!

Svar: Aha, en del av besprutningen sker för att de ska tåla transporterna. Synd att vi inte kan odla välsmakande bananer och apelsiner här.
Inga Magnusson

2014-01-28 @ 06:00:22
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Hannele på Hisingen

jo, bra mat har man alltid nått bra av :)

2014-01-28 @ 06:41:25
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Gunnar

Jag är ju vegetarian men det innebär inte att kosten blir bra automatiskt. Antioxidanter tror ja mycket på. Det finns ex.vis forskning som visar att granatäpplejuice påverkar psa-värdet. Det dricker jag nästan varje dag.
Bananer äter vi varje dag här i stort sett så det känns viktigt att dom inte är besprutade. Hoppas att dom ekologiska, kravodlade uppfyller detta kriterium.

Svar: Så tänker jag också; hoppas att det som heter ekologiskt och krav också är det. Man kan ju inte veta
Inga Magnusson

2014-01-28 @ 07:31:27
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: Lennart Carlstedt

Kravodlat kan man ju alltid lita p eftersom de har väldigt stränga krav.

Jo. Öströö ligger utanför Varberg. Det är en stor verksamhet så det kan knappast finnas någon annan fårfarm där. Vackert är det också och det allandska bokskogsområdet är en pärla i landskapet!

Finns det riktiga entreprenörer s spelar det ingen roll att et är glesbygd. Den lilla byn Ullared hade en kille som sålde kläder i sin källare. Nu omsätter Gekås lika mycket som samtliga butiker i Nordstan i Göteborg..

2014-01-28 @ 23:20:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback