Jobbigt för lärare följa politikernas nycker

Det finns en viss skepsis inom skolan över det plötsliga politiska intresset inför valet. Ibland leder sånt  till inspel som inte rimmar särskilt väl med skolans vardag. Vi som har varit med ett tag har ju upplevt ett och annat i den vägen. Ett tag skulle vi absolut räkna minuterna i varje ämne för det var superviktigt att alla elever fick exakt rätt mängd undervisning.  
 
Sen blev det   temaarbete  över ämnesgränserna som skulle göras och då hade vi ingen aning om hur mycket tid varje elev fick i varje ämne. Periodvis har vi varit paria om vi har påkommits med att undervisa i helklass från någon plats nära kateder / tavla. Jättefult var det! Undervisningen skulle vara enskild eller i grupp eller inte alls. Vi skulle bara handleda försiktigt.
 
 Åtgärdsprogram var jätteviktigt fast ingen begrep de första åren hur de skulle se ut, men det var inte fel på Skolverket som skrev anvisningar utan på oss lärare (!) som inte fattade nåt. Vi präntade och skrev, ofta blev det meningslösa dokument.
 
Det har förekommit tider när åldersblandat var bäst, för att sen snabbt bli allra sämst. Ibland har det hetat uppifrån att eleverna ska forska själva fram sin kunskap och leta, men nu är det inte så bra längre.  Matten bestod av helt nya begrepp ett tag, det var element och mängder istället för vanliga tal.
 
Så visst skälver skolans lärare  lite inför det nymornade intresset för vad vi håller på med inom skolans väggar. Det kan sluta med lite vad som helst som något parti finner på för ge intryck av handlingskraft i en het valfråga.
http://www.dn.se/valet-2014/larare-jobbigt-att-folja-politikernas-nycker/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utredare-darfor-misslyckades-kommunaliseringen-av-skolan_8976584.svd
 

Kommentarer
Postat av: Inga M

Kollar om det går att kommentera

Postat av: Lena

Minns du studiedagarna och annan ämnesfördjupning under den statliga tiden? Nu ett minne blott?
Spara, spara och åter spara tycks vara prioriterat, även om det går ut över barnen och kunskapsinhämtningen. Sämre kan det inte bli!

Svar: Ja, jag läste in min speciallärarutbildning, ett år, med B-avdrag på lönen, dvs det gick bra att leva på. Det var en statlig förmån och arbetsgivaren kunde inte neka när man läste något pedagogiskt. Om man var sjuk så blev det inga löneavdrag alls och ändå var lärare nästan aldrig sjuka. Nu är jag inte så säker på att det endast är en resursfråga. Jag tror att skolan aldrig har varit dyrare än nu och lärartätheten är historiskt hög men det har inte hjälpt. Suck!
Inga Magnusson

2014-02-10 @ 19:44:28
Postat av: Znogge

Men så är det alltid. Så fort det är valår så lyfts skola, vård och omsorg. Speciellt skolan ska bli den stora valfrågan. Men som jag hörde med ena örat i går. Det är en sak att prata om det och en annan att visa i handling. Rejält höjda löner är något som krävs för det kommer att gå utför annars. Ännu mer...

Svar: ... och det där med rejält höjda löner lär inte bli verklighet utan att vi får statligt huvudmannaskap. Den utgiften lär alla partier passa sig noga för i praktiken så det kan vi nog bara drömma om. Många dimridåer blir det fram till september.
Inga Magnusson

2014-02-11 @ 06:24:21
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback