Facit på matlagardagen!

Pepparrotkött på älg blev det  6 middagar till mig och Roland, nedfryst i buljongen som ska bli sås vid tillagningen sen + lika många middagar med kött färdigt i bitar till pytt i panna. Hade buljong kvar i frysen att tina upp och koka i och förstärkte med potatisvatten o risvatten från de senaste dagarnas matlagning, sparat i kylen. Tre rejäla köttbitar blev kokade tillsammans med grönsaker och några kokben från älg. Kokbenen slängs sen förstås men ger god smak i koket.
Gryta är roligast att göra. Älgkött i små bitar, morot vitkål, lök, vitlök, selleri, purjo, vinskvätt och så buljong från pepparrotsköttkoket. Sen lite svartvinbärsgelé i, går med saft också.  4 middagar älggryta minst, kanske 6 eftersom jag frös ner mycket i varje burk.
 
:Älgfärsfräs är helt enkelt älgfärs, stekt och "mosat" till "grus" tillsammans med lök, nedfryst i burkar. Går bra att tina upp lagom mycket av per gång till köttfärssås, varma smörgåsar, viltsoppa el dylikt. Det blev nog till 8 måltider.
 
Sen gjorde jag pannbiffar också av älgfärs, det blev 4 middagar nedfrysta med sky färdig att göra sås av + den vi åt igår. Och så blev det buljong över som borde räcka till ett par soppmiddagar.
 
Detta borde sammantaget räcka till älgjakten. Då blir det en ny matlagardag som räcker fram till jul.
På golvet vid spisen  är det bra att lägga hushållspapper en sån här dag. Det sparar städning av fettstänk som man gärna kliver omkring med annars i hela huset. Rengöring av fläkten kommer man inte undan ;-)
 
1 middag med kålsoppa blev det också eftersom inte all vitkålen gick åt till grytan och en saltrulle av älg till pålägg. Brukar tillaga saltrullen som tjälknöl men testade att koka den istället i älgbuljongen förstärkt med extra salt och kryddor. Helt godkänt blev det. Och passade på att koka 2 liter hallonsylt också, det räcker några veckor framåt.
 
Det blev en hel dags arbete men himla roligt är det att pytsa och joxa med detta och sen kan jag vara mat-lat framöver med lättvindig vardagsmatlagning, mest att tina upp.
 
 

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Vad pepparrotsköttet ser GOTT ut!!! :-)~ Sån gryta har jag aldrig provat att göra, men annars blir det ju en hel del älgköttsrätter även i detta hus. Köttfärssåsen vi hade till middag igår var tex gjord på älgfärs... :-)

Svar: Vi hoppas och tror att huset ska vara inflyttningsklart om ett par månader. Dottern och hennes kille får ha kvar sin lägenhet t o m december, så där har vi en definitiv deadline att förhålla oss till. Idag ska det komma en snubbe från målarfirman och titta på badrumsprojektet, och ikväll ska vi hämta golvet som ska ligga i större delen av huset. Just nu känns det som att de får nöja sej med tidningar istället för tapeter på väggarna... Phu, vad pengarna rinner iväg!!! <:-)

Svar: Vi äter mycket kött, viltkött, och utan dåligt samvete; klimatsmart, miljösmart och himla gott!Bygg-grejer är väldigt dyra, ändå har ni ju gjort det mesta av jobbet själva. I slutänden tror jag ändå att ni får ett jättefint hus för en hyfsat låg penning.
Inga Magnusson

Postat av: Pillan

Saltrullen till tjälknöl. Tack för tipset.
Å viltkött, finns inget som smakar bättre. Har rent ut sagt svårt för att tillaga köpefärs, gillar inte ens lukten.

Svar: Det är rätt enkelt och rationellt att fixa till en saltrullepåläggsbit när man ändå gör tjälknöl. Håller med om lukten på köpefärs, den är inget vidare.
Inga Magnusson

2014-08-10 @ 21:31:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback