Ceviche ...

... åt vi igår kväll. Vi har några riktiga gourmeter i vänkretsen och R och M hör till dem. Igår kväll bjöd de på ceviche och batatas. Läckert!
Ceviche är en latinamerikansk rätt (från Peru) som kort innebär att man syrar fisk istället för att koka. Processen i fiskköttet blir den samma som vid kokning.
Fisken ska helst vara så färsk som möjligt och den bör eventuellt vara snabbt nedfryst. Sen under upptining kan man skära i små bitar och blanda med lime / citronsaft, korianderblad, chili, paprika (liten skarp sort), schalottenlök, salt, vitpeppar. Det ska stå 6 timmar och dra eller eventuellt över natten.  Den här gången var det nyfångad välfiléad  abborre som var fisken men det kan också vara torsk, lax eller annan blandad variant med räkor.
Till det fick vi batatas, alltså sötpotatis, vars lite söta smak väl balanserade den syrliga fisken. Batatasen  stektes i skivor i ett speciellt smör.
Det var vanligt smör som värmts upp och befriats från vätska, kvar var bara det feta. Vet inget namn på den processen. Till detta drack vi lite iskall halvtorrt champagne. Ceviche passar som förrätt. Sen efter den så grillade vi fläskkött och grönsaker och hade hemgjord potatissallad till + ett glas rödvin. Tur med vädret hade vi också och en trevlig kväll som alltid med de här vännerna. Vi trivs tillsammans.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback