Bra föreläsning Martin Widmark o B. Westlund ...

... var vi på i Karlstad idag, jag och två kollegor från min skola. Vi har redan kommit igång med det arbete som man förbereder för i hela Sverige våren 2014,  när det gäller barns läsning och läsförståelse. Barn i Sverige läser alltså mycket mindre än förut på sin fritid och på så sätt blir svårare att lära dem läsa rent tekniskt. Skola o hem måste anstränga sig mer för att kompensera för den minskade fritidsläsningen. På den punkten har vi kommit långt på vår skola genom tidiga insatser på olika sätt och intensivlästräning under kortare perioder. Men läsförståelsen har också tagit stryk  av barns minskade läsande och det ska vi förbättra nu genom att jobba med att ge barn strategier för läsförståelse, en slags studieteknik.
 
Intressant är det.  På hemsidan "En läsande klass" kommer Martin Widmarksgruppens arbetet med att förbättra barns läsning att dra igång under 2014. Ännu så länge finns inte så mycket där men på den här sidan till höger en beskrivning av hur man kan ge barn en strategi för att förstå den text de läser. Och bilder som man är fri att använda i sammanhanget. Det kommer att komma mycket gratis materiel här framöver, förlagen ställer upp för att bidra till läsandet. Skolverket gör en stor satsning på detta med ganska mycket pengar också från regeringen. Martin Widmark uppmanade oss alla att se till att de pengarna hamnar där de hör hemma; i att utveckla verksamheten, så de inte försvinner in i något annat.
http://enlasandeklass.se/
 
Om man googlar på Barbro Westlund och Skolverket så finns en PDF-fil med Powerpoint från den föreläsning som hon hade för oss i Karlstad. Den heter "Frågor under ytan". Jag klarar inte att länka till den.
 
Jag kommer att skriva mer om det på bloggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback