Ansvarslös ekonomi ...

... anklagar vi gärna USA  för att föra just nu i dribblandet med hur man ska hantera lånetaket. Men vår regering äventyrar den ekonomiska stabiliteten i Sverige på ett sätt som är lika riskabelt. Man struntar i att ställa krav på bankerna om amorteringskrav på lån.
 
Det finns två dilemman i den svenska ekonomin just nu. Ett av dem är att  bankerna äger en orimligt stor del av de pengar som finns i landet (för att uttrycka det enkelt!). Det betyder att det som händer med bankerna påverkar stat och individ oerhört mycket och oerhört snabbt.
 
Det andra (som delvis hänger ihop med det första förstås) är att hushållen i Sverige har en internationellt sett väldigt hög skuldsättning beroende bl.a.  på att bankerna har slutat kräva amorteringar. Det lånas hela tiden nya pengar, mest till bostäder, men inga pengar betalas tillbaka, alltså växer den kollektiva skulden med oerhörda summor varje dag.
 
Att bankerna inte kräver amorteringar har flera skäl. Ett är att man konkurrerar om kunderna och den bank som avstår från att kräva amorteringar får en fördel. Därför kommer ingen bank att frivilligt begära amorteringar av sina kunder.  Kunden blir också nöjd och kan köpa en dyrare bostad om han / hon bara ska betala räntor. Lånen i banken blir bara större och större och banken får in mer och mer pengar från kundernas ränteinbetalningar. Man tjänar massor av pengar på lånen.
 
Kortsiktigt så tycks det fungera utmärkt, men det är ungefär som att kissa i byxorna: Varmt och skönt först men sen blir det kallt och otrevligt. Staten låter bankerna spela hasard med vår nationella ekonomi utan att använda det lagstiftningsinstrument som man förfogar över och besluta att bankerna ska lägga in amorteringskrav i lånen.
 
Nu avstod man från lagstiftning och säger till bankerna att de bör  "diskutera" amortering med sina kunder!!!! Herregud så löjligt!  Banken vill egentligen inte att kunderna ska amortera för de tjänar mindre då, kunden vill inte heller amortera. Alltså ett politiskt beslut som enbart är ett spel för gallerierna, uppenbarligen mot bättre vetande.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/skramla-pa-mot-bankerna/

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Bra skrivet!

Svar: Hmm ovanligt att vi är helt eniga! ;-)
Inga Magnusson

2013-10-16 @ 22:27:29
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag skulle kanske säga att vi ibland är vänskapligt oeniga...

2013-10-17 @ 23:49:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback