Om skolan i Årjäng ...

... breder pingstpastorn i Töcksfors, Roland Moberg, salvelsefullt ut sig i en debattartikel i NWT idag.
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1305058.ece
 
Den får väl bli en slags illustration till att om en lögn upprepas tillräckligt många gånger så blir den till slut en sanning.
 
1.  Roland M påstår att C har brutit vallöften om bygdeskolorna. Det stämmer inte. C har inte lovat att behålla bygdeskolorna. Man har sagt att de ska vara kvar så länge det finns elevunderlag. Och nu gör man bedömningen att det inte finns tillräckligt med elever i de minsta skolorna. Det är inget löftesbrott. Det "löftesbrottet" är en lögn som har levt sitt eget liv från mun till mun utan att någon brytt sig om att se efter vad som skrivits. Alliansen inkl. C, M, FP o KD  har lagt ner skolor förr när de blivit  för små och det har utan knorr godtagits av Allianspolitikerna från Töcksfors , men då var det ju inte  i Töcksforsområdet. Vädrar vi bypolitik?
 
2. Moberg talar varmt om att barn måste få kosta osv. Men sanningen är ju den att om man ska ha kvar de små  skolorna (20 - 35 elever på 7 åldersgrupper!)  är det barnen i de andra skolorna i kommunen som får betala priset! Se hur det ser ut i Sunne just nu!  Bygdeskolornas bevarande kostar en skattehöjning och dessutom  10 miljoner i besparingar på andra skolor i kommunen med ev. nedläggning av andra enheter istället, enheter som inte skyddas av en folkomröstning! Det är barnen i Sunne som får stå för notan efter beslut om att behålla bygdeskolorna. De ekonomiska medlen till skolans verksamhet i en kommun kommer ju inte som oändlig  manna från himlen, utan från skattebetalarnas plånböcker. Det finns en gemensam kaka att fördela. När någon får mer så blir det mindre kvar till någon annan.
 
3. Roland M påstår att besluten om skolan handlar om enbart krass ekonomi. Det är lögn. Besluten om ny skolorganisation i Årjängs kommun handlar inte enbart om ekonomi och det sägs mycket tydligt. Det handlar också  om kvalitet i undervisningen för alla barn i kommunen.  Enligt skollagen så ska alla lärare vara behöriga i de ämnen man undervisar och med lärarutbildningarnas konstruktion de senaste åren så är de flesta lärare behöriga att undervisa endast  i ett par tre ämnen genom hela skolsystemet. Det gör det omöjligt att leva upp till lagens krav på kvalitet på de små skolorna framöver. För vi vill väl inte på lång sikt  ha skolorna i kommunen uppdelade i två kvalitetskategorier? Skolor i tätorterna med den kvalitet som bra och behöriga lärare innebär och skolor i glesbygden som inte når upp till lagstadgad kvalitet utan hankar sig fram med dispenser när det gäller lärarbehörigheter? Alla barn i kommunen har rätt till skolor med hög kvalitet.
 
4. Debattartikeln är undertecknad med Roland Moberg, föreståndare i pingstförsamlingen i Töcksfors. Jag måste ju då undra vad som driver en frikyrkoförsamling ut att ta ställning för  en del barn i kommunen och  för en del politiker i kommunen men mot andra.  För om en person undertecknar en debattartikel med den beteckningen så utgår jag ifrån att han har något slags mandat från sin församling att skriva det han skriver. Åtminstone skulle jag tro på ett mandat från arbetsplatsen om min chef gick ut och skrev en debattartikel i egenskap av rektor på min skola. Om nu pastor Moberg ömmar så för barnen i Årjängs kommun, så rekommenderar jag ett besök på min skola., Silbodalsskolan. Ta gärna ett varv utvändigt runt skolans låg- och mellanstadiebyggnad  o kolla det lokalmässiga förfallet. Och gärna en tur invändigt också. Kolla gärna den barack också som varit en nödlösning i flera år. Det är exempelvis barnen på den här skolan som ska betala de minsta bygdeskolornas bevarande, med att inte få nödvändiga renoveringar på sin skola.
 
5. Ja, förtroendekris är det i Årjängs kommun, men den gäller inte de politiker i S och C som valt att ta ett ansvar för att alla barn i kommunen ska få undervisning med den kvalitet som nya skollagen föreskriver och som tar ett ansvar för den kommunala ekonomin på sikt.  Förtroendekrisen riktar sig mot de kommunpolitiker från den   västliga kanten av kommunen som inte bryr sig om barnen i hela kommunen utan driver stenhård bypolitik i skolfrågan och som vill driva en ansvarslös ekonomisk politik, tvärs emot vad man lovade inför förra valet. Här finns sveket av vallöften! Här finns förtroendekrisen!
 
Karen P. : Du har kommenterat i det här inlägget och skickat en länk från ett radioprogram. Jag publicerar den inte. Jag har ingen möjlighet att värdera det som sägs där  ryckt ur sitt sammanhang och vill inte bidra till spridning. Vi har ju alla (inklusive politiker) hoppats på att kommunens skolor ska fyllas av barn och självklart har siktet varit inställt in i det längsta på att behålla så många som möjligt. Men nu måste man organisera om utifrån de förutsättningar som gäller.  Och om jag har förstått det rätt så hamnar nedläggningen av högstadiet i Töcksfors inte i den här mandatperioden utan i nästa, efter 2014. Eller hur?
 
 

Kommentarer
Postat av: Julia Höisveen

Ja det måste vara jobbigt att ha en padda som lever sitt eget lilla liv och slänger in text som man kanske inte ville ha där! Skönt att man kan göra om inläggen i efterhand så att man får det som man vill! Nej jag förväntar mig inte att du ska publicera det här för det krävs ju att man har ett bra svar på varför man gör som man gör!

Svar: Ha ha.. jo faktiskt blir det så! Paddan hittar ju inte på egna texter men när man läser igenom det skrivna och ser att man vill formulera om eller byta ut delar, eller bara rätta stavning så vrångar det sig och funkar bara inte. Men nu är det ok igen.
Inga Magnusson

2013-05-11 @ 10:38:13
Postat av: C

Tack Inga för att du vågar skriva och höja rösten för den andra sidan. Just nu känns det som om man blir halshuggen om man tycker att de små skolorna faktiskt ska läggas ner.

Svar: Nja, det beror nog på vem du träffar. I stort sett alla jag umgås med och träffar tycker som jag, men det kanske är ett skolperspektiv, att man är mån om att alla barn i Årjängs kommun ska ha bra skola, försöker se helheten. Centralorten har stått tillbaka för länge, nu måste det satsas där, både med högstadiet och låg-och mellan.
Inga Magnusson

2013-05-11 @ 12:45:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback