Vildsvinsgrytameny!

Maten igår kväll var jag nöjd med, det enda som fattades var stjärnanisen i grytan. Fick inte tag på den. Roligt att laga mat är det när man har gott om tid och inte behöver jäkta. Sen är planeringen innan lika kul, att leta på nätet,  tänka efter och handla.
 
Förrätten på tallrikar:
Rucolasallad underst, sen kallrökt lax, gröna sparrisstänger, riven parmesan lite frikostigt, rostade pinjenötter också frikostigt. Jag lyckades äntligen koka sparrisen lagom, den här gången 3 minuter  i lätt saltat vatten och sen fick den kallna under folie för att inte torka o skrumpna. Man skulle kunna byta ut laxen mot kallrökt skinka av något slag. Om man vill vara riktigt fin kanske parmaskinka.  
 
Vildsvinsgrytan:
Den var inte märkvärdig alls och jag tog i ärlighetens namn med lite älggrytbitar också eftersom jag var rädd att vildsvinsköttet inte skulle räcka. Det var köttet från en hel skinka, väldigt väl renskuret och vi var sex personer.  Jag vill inte ha  minsta sena kvar och då går det bort mycket på en skinka, så den är nog inte optimalt att använda just till grytbitar, bättre med någon köttig framdel istället. (Hundarna har haft kalas på bortskurna rester!) Skinkan gör sig bättre som helt kött i ugn eller så. Men gjort är gjort.
Jag brynte köttbitarna ordentligt, tog opp dem. Mycket gul lök och en större packe kantareller ur frysen, båda måste också brynas ordentligt. Sen i med allt i grytan plus vitpeppar, svartpeppar,  kryddpeppar, ett par lagerblad, mycket finhackad vitlök (smakar bättre än krossad!),  timjan, krossade enbär, några morotsbitar, mycket rödvin och lite viltbuljong. Till slut i med rätt mycket torkade  trattkantareller (mortlade till små smulor).  Det fick småkoka någon kvart först, sen stå några timmar för att "gotta till sig".  Jag hade förberett färska gröna bönor och broccoli för att ha i grytan men den stod liksom på egna ben smakmässigt,  redan då mustig, så jag kokade grönsakerna istället och serverade bredvid. Vildsvin kräver  kål någonstans som tillbehör, vet inte varför. Till slut redde jag av med maizena. (Skulle ha kunnat vara riven potatis istället) Funderade på om jag skulle ha i grädde o soja till slut, men ville inte dämpa den fina viltsmaken så jag hoppade det. Svartvinbärssaft hade också varit en möjlighet men avstod det också.  Till grytan serverades kokt potatis och ris ( egentligen tycker jag bäst om ris för då får man med sig mycket av det goda såsiga, men gubben vill hellre ha potatis ), varm rödkål (den man köper på burk på ICA funkar bra och man värmer i micron) och svartvinbärsgelé. Ja och så färska kokta "harrekuvärbönor" och dito broccoli samt jordgubbssallad. Drycker var rött älgvin, vitt Kallfelz,  Carlsberg och vatten.
 
Jordgubbssallad var kul att servera till. Smaken överraskar lite men det syrlig-söta passar bra till grytans mustiga och kryddiga smaker och tillbehörens beska. Det är ju inte så lång tid på året som det är möjligt att använda färska jordgubbar heller. I salladen fanns alltså
jordgubbar (rätt mycket)
rucola
avocado
gul lök
körsbärstomater
 
Till den en ny dressing med
2 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
rivet skal av en halv citron
lite ingefära
lite senap
Ja, sen slängde jag på de rostade pinjenötterna som inte gick åt till förrätten.
 
Desserten blev fruktsallad med vit chokladsås
I fruktsalladen fanns
Mycket apelsin (tänkte det skulle var lite lätt dessert efter en kraftig köttvarmrätt och med frisk smak)
physalis
äpple
päron
banan
kiwi
 En burk cocktailbär med spad och allt
 
(Det tar rätt lång tid att skära till salladen, men vi hjälptes åt och så hade vi grannens Julia här som pratade med oss och underhöll med frågor om ditten o datten och berättelser ur sitt liv, så det gick bra. ;-) . Sen kom lillasyster Clara också och vi fick varsin blomma! )
 
Den vita chokladsåsen var ok till  desserten och enkel. Den har jag aldrig gjort förut.
4 dl vispgrädde kokas upp, gärna i teflonkastrull
400 g vit grovhackad choklad röres ner tills allt smält
Klart att servera! Och den gick åt till sex pers.!
Den såsen var bra till fruktsalladen, men jag tror att man ska vara generös med apelsinerna i salladen för såsen blir söt.
Sen hade jag vispad grädde till också och det ska man säkert inte ha, men jag tyckte det var gott.
 
Någon kaka till kaffet blev det inte, bara lite chokladslisk
 
En trevlig kväll hade vi till över midnatt.  Jag kan höra hur mycket som helst om vad som hänt i bygden förr och historier om dem som bodde här. Det är fantastiska berättelser. Med oss hade vi "nästan-grannarna" May, Kjell och så Kjell Reidar och Sabriye (stavningen är jag osäker på).
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback