Vargjakten stoppad av kammarrätten.

Tja, vad ska man säga? Möjligheten att avliva de här 16 (14)  vargarna betyder i praktiken  ingenting, det gör ingen skillnad för de drabbade. 25 konstaterade revir har vi i enbart Värmland, vilket borde innebära 150 - 200 individer.  Jakten  har knappast mottagits med stående ovationer i vargområdena och den  verkar ha bedrivits utan stor entusiasm. Efter flera dagars jakt har bara enstaka djur skjutits, inget i Värmland, och i något revir har man vägrat jakt på sina "skötsamma" vargar.  Möjligen kan årets vargjakt ha haft ett symbolvärde för någon eller ett genetiskt värde för att motverka inaveln.   Men för de flesta så kvittar det har jag en känsla av. Det finns tecken på att den verkliga vargförvaltningen  tas över allt mer av  illegala krafter,  i all tysthet, i Sverige såväl som i Finland.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargjakten-stoppas-tillfalligt
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargjakten-stoppas-tillfalligt_7893866.svd
Förstår inte Naturdiktaturorganisationernas ställningstagande; det stora hotet mot vargens existens i Sverige är inte jakt på 16 individer eller inavel, det är bristen på acceptans bland de berörda, det är alla i stort sett överens om. Men detta faktum ignoreras totalt. Vargjakten hade  varit ett steg i rätt riktning, åtminstone visat en vilja att öka acceptansen i bygderna. Dessutom ingick den selektiva jakten i ett åtgärdsprogram för att förbättra avelsbasen, minska inaveln, tillsammans med utsättning av valpar med genvariation. För att få både jakten och utsättningen att fungera måste man ha markägarna på sin sida och det får man inte med den här cirkusen.
 
Slutsatsen måste bli att naturdiktaturorganisationerna har noll intresse av att förbättra vargstammens genetiska status. Man vill hellre ha många genetiskt dåliga vargar än färre med god genetik. Hur man inrymmer detta i ett natur-etiskt hållbart resonemang begriper jag inte. Eller ockå är syftet simplare än så:
 
Man vill till varje pris få stora rubriker på sin sida och därmed mer klirr i kassan!
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Och den illegala jakten hoppas jag du anmäler!

Svar: Ha ha... den illegala vargjakten lär varken du eller jag få reda på något om, vare sig när, var, hur eller av vem. Den är mycket diskret och känd endast av en mycket liten krets när den förekommer.
Inga Magnusson

2013-02-06 @ 23:16:03
Postat av: Bolle

Jag förstår inte varför 25 revir inte blir mer än 150 vargar. Det borde bli närmare eller över 200 individer. Läste att Tyskland har 16 revir och där blir det 160 individer? Detta enlig vargfakta.

Svar: Du kan ha rätt. Jag tar bort 150 och nöjer mig med 25 revir, för det är konstaterat häromdagen. Fast för mig låter 10 vargar i genomsnitt per revir väldigt mycket.
Inga Magnusson

2013-02-07 @ 08:47:21
Postat av: Bolle

Förlåt 17 revir och 160 vargar i tyskland ska det vara

2013-02-07 @ 12:36:54
Postat av: Mia

Om jag lyssnar på varghatare så är hatet stort... Men om jag frågar folk jag möter, både från norra Sverige som från andra delar så är inte åsikterna om vargen starka, varken för eller emot. När jag läser dina inlägg kan man tro att varghatet är stort, jag betvivlar.

Svar: Nja, det är först och främst så att många människor som lever i vargrevir har fått försaka väldigt mycket av det som gett deras liv kvalitet. Och det göder ett hat mot den politik som saknar förståelse för behovet av att begränsa antalet vargar för att göra livet drägligt. I ett revir blir det ganska tätt och rätt jobbigt att leva med så många så nära inpå. Hat mot djuret i sig tror jag inte man känner. Människor från norra Sverige har inga problem med varg, de finns i princip inte där eftersom de anses kollidera med renskötseln och tas bort, antingen av staten legalt eller av samerna illegalt. I stort sett alla vargar finns i ett bälte tvärs över mellansverige.
Visst är det en fråga som är polariserad. Det finns ett antal rabiata vargvänner också som till varje pris vill ha en massa varg oavsett hur mycket det ställer till för människor som är berörda.

Men de flesta är nog lite sansat mitt emellan och accepterar varg om man får hålla dem till lagom många och får ta bort dem som ställer till det.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback