Polisanmäld är texten på Runar Patrikssons FB-sida!

Årjängs kommun  har polisanmält texten som jag skrev om í det förra blogginlägget och det på inrådan av SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) jurist. Det känns verkligen som det är dags att dra streck i vägen för den här typen av debatt.  När det gäller skolans organisation i Årjängs kommun i framtiden, så kan det bli svallande känslor, för det är sorgligt att tvingas lägga ner skolor när befolkningen på landsbygden minskar.  Många blir ledsna, det är fullt förståeligt, för det är ledsamt att bygderna blir allt glesare befolkade. Vi skulle ju  alla av hjärtat önska att det var på ett annat sätt, att folk flyttade ut hit, inte in till storstäderna. Ingen av mina tre barn bor kvar här, utan har flyttat till  stora städer och det ödet delar jag med många Årjängsföräldrar. Sen flyttar det in norska pensionärer i de tomma husen. Så är det i vår gränskommun,  antingen vi vill eller inte.
 
 Antalet elever i Årjängs kommun har minskat under lång tid. Runt mig finns ett antal gamla skolhus  som har varit fyllda med elever. Skolor  har lagts ned av Runar Patriksson och hans meningsfränder inom Alliansen.   Nu har vi en minskning med ungefär 200 elever de senaste 10 åren och det innebär att man måste organisera  om  skolverksamheten framöver för att matcha kvalitetskrav och ekonomi på ett ansvarsfullt sätt, så  som Alliansmajoriteten har gjort de senaste decennierna i vår kommun. Det är inga nyheter, vare sig för Runar Patriksson eller för någon annan: Det gäller  skolor som Strand, Hämnäs, Lennartsfors, Myrås, Ängebäck,  Åsebyn osv. De har alla lagts ner av Alliansen, med Centern i ledningen. Det handlar inte om att svika, det handlar om att anpassa verksamheten till verkligheten, istället för att leva i illusioner och blunda för förändringar. Det handlar om att ta ansvar för ekonomin och inte ta upp nya  lån som barn och barnbarn ska betala.
 
Barn som bor glest  behöver få   kompisar, åtminstone på skolan och inte vara ensamma i sin klass, nya lagstadgade kvalitetskrav från staten ska uppfyllas och till sist så måste kommunen få förutsättningar att få ihop sin ekonomi. Kraven ska rymmas inom de vallöften inom alliansen i Centern som säger att man ska behålla bygdeskolorna så länge det finns tillräckligt med elever. För så är vallöftena  utformade, allt annat är lögn,( men tenderar att "bli sanning" när feltolkningen upprepas tillräckligt många gånger). Bygdeskolorna ska behållas så länge det finns elevunderlag, och för några skolor så finns det inte det elevunderlaget längre. Barnen blir alldeles för ensamma, de vanligaste lagsporterna kan inte utövas, grupparbeten blir omöjliga, det blir svårt att uppfylla lagens krav på innehållet i skolan och behörigheten hos lärarna.
 
 Helt ok att debattera sakligt och det är naturligtvis välkommet av alla parter. Men den nivå som Runar har släppt fram på sin FB-sida är alldeles för låg och han måste själv börja ta ansvar för vad  kommentatorerna skriver efter hans salvelsefulla inlägg.  
 
En polisanmälan nu i ett tidigt skede kanske kan bidra till att hyfsa debatten framöver och hålla den över lågvattenmärke.

Kommentarer
Postat av: soffie

kikar in en snabbis å önskar dej en fin helg...

Postat av: Lisbeth Karlsson

Hej Inga, du sätter verkligen ord på vad många känner just nu.Tänkte själv polisanmäla men vet att det är gjort nu. Skönt, då kanske vi kan få en konstruktiv och saklig debatt om skolan till slut. Synd bara att det ska behöva gå så långt. Ha en bra dag/Lisbeth

2013-02-03 @ 10:35:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback