Jägare vägrar skjuta vargar ...

... i Våmhus i Dalarna! De vargar som man har i det reviret har aldrig gett sig på hundar eller fäbodar och man vill gärna ha dem kvar. Då slipper man få in varg som skadar tamdjur. Lite festligt är det när man förstår hur döva myndigheter egentligen är för synpunkter och erfarenheter av varg ute i bygderna. Det blir så absurt i det här fallet. För oss som har haft många hundar genom livet så är det inte konstigt att vargar är olika mycket aggressiva mot andra hunddjur. Det är väldigt tydligt hos tamhundar också. Vi har haft en stövare, Pass, som var fullständigt rabiat arg mot andra hanhundar och en väldig tuffing i andra sammanhang också. Medan Jazz, som vi har nu är en riktig mes, han skulle aldrig bråka med någon, vare sig folk eller fä. Han viftar på svansen åt alla.  Däremot så är det lille taxen Oskar som är försvararen nu, han har kommandot.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/jagare-vi-vagrar-skjuta-vargarna
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tre-vargar-skjutna_7882314.svd
Det blir i alla fall tydligt att det finns inget varghat med automatik, hatet riktar sig mot rovdjurspolitiken som inte låter lokalbefolkningen bestämma vilka vargar man vill ha och hur många.

Kommentarer
Postat av: annechristines/bustanten

Vargar har man lite respekt för!
Kikar in och önskar dig en jättefin och trevlig helg!

Postat av: Lena

En underbar nyhet, som jag hoppas att de enögda biologerna/genetikerna får lite huvudbry med.

Att värna SKÖTSAMMA vargar och avliva de som specialiserat sig på tamdjur borde väl vara första prioritet.

Heja Mora!

2013-02-02 @ 13:40:47
Postat av: Lennart Carlstedt

Trevligt med jägare som inte vill skjuta vargar. Nu är det ju så att man ska få skjuta 50 vargar. 16 av avelsskäl och 32 får skjutas som skyddsjakt. Alltså finns det alltid en möjlighet att anordna skyddsjakt på varg som är särskilt svåra på tamdjur. Och 50 vargar är ju ca 25% av beståndet. Det kan väl ingen vargmotståndare klaga på?

Svar: Du har fel. Det finns i praktiken c:a 400 vargar idag i Sverige. De kontrollerade beräkningarna släpar alltid ett år efter. Enbart i Värmland 22 revir med ungefär 150 individer. Det gör att 50 vargar utgör en liten del av de djur som finns idag. Sen kommer inga 50 vargar att avlivas. Det är utomordentligt svårt att få tillstånd av ta bort besvärliga vargar. Det måste ha skett ett antal skador och andra försök först att förhindra skador. Tillväxten av vargstammen kommer fortfarande att vara rejält större än avskjutningen. Men det handlar inte bara om besvärliga vargar. Det handlar om att människor som finner sig boende i vargrevir tar bort sånt från sitt liv som har gett det innehåll, i förebyggande syfte. Istället för att riskera nåt så skickar man sina tamdjur till slakt och slutar med djurhållning. Istället för att gå ut på varje jakttur med sin stövare och ha hjärtat i halsgropen så slutar man jaga och skär därmed bort en hel del av livkvaliteten. Och alla passar inte att läsa en god bok. Att tvingas till detta känns som ett övergrepp från staten.
Inga Magnusson

2013-02-02 @ 23:14:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback