Helgkäk

Saltrullen på älg blir väldigt god när man gör i ordning den som tjälknöl istället för att koka den i saltvatten som pålägg. Jag hade sparat tjälknölslag sedan i december i frysen, så jag tinade upp den och använde till den här lilla älgsaltrullen. Först fryst in i ugnen över natten förstås på 75 grader och så tre timmar i den mättade saltlagen (med en del annat i såsom vin, kryddor). Blir otroligt god att skiva tunt. Första dagen blev den kött till potatisgratängen, nästa dag blev det som var kvar, pålägg på Empas hembakade bröd, det som gossarna lämnade kvar förra helgen. Passade bra till löksoppan. Den gjorde jag på buljongen från skink-koket som jag fryste i julas och sen  kokade pepparrotskött på älg i och som nu alltså blev basen i löksoppan, utdrygad med kycklingfond och en vinskvätt. Kul att joxa och spara och blanda! Sen beströdd med riven ost vid serveringen. Brödet äter vi alltså hellre bredvid, än i löksoppa.

Kommentarer
Postat av: Peter

"Köp svenskt kött" sa centerpartisten och gick ned i källaren till den stora frysen med gratis kött från jaktsäsongen.

Svar: Ha ha... hur kan du tro att köttet är gratis???? 1. För att få jaga måste du har jakträtt, dvs ha köpt mark (som inte är gratis!) eller arrendera rätten (inte heller gratis!)
2. Betala statligt jaktkort och lokalt jakträttsbevis
3. I vårt fall ha hund / hundar för jaktändamål (inte heller gratis!)
4. Bra kläder / skor som tål hårda påfrestningar i terräng och olika omgångar för olika väder
5. Utrustning för att kunna följa hundarna så de inte försvinner och framför allt få besked om de har tagits av varg. Man vill inte gå i ovisshet. Det är pejlutrustning och spårningsenhet som funkar på mobiltelefon. (Inte heller gratis!)
6. Sen går det mycket tid åt till jakten, varav 90 % inte ger någon utdelning i kött, bara i naturupplevelser.
7. Ja så är det nödvändigt med rejäla frysar för att kunna förvara köttet, jaktsäsongen är ju bara en del av året. ((Inte heller gratis!).
8. Till sist så är det rätt tidsödande med själva tillagningen, köttet är ju inte fördigputsat som det som köps i butik utan man får skära och peta för att få bort senor och hinnor o ben. Men ett rätt roligt jobb.
Alltså vi har himla gott kött från vilt men det är inte gratis. Och klart att du ska köpa svenskt kött.

Inga Magnusson

2013-02-03 @ 10:14:34
Postat av: Suss

Man ska inte läsa sådana här inlägg precis innan läggdags. Nu är jag JÄTTEHUNGRIG!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback