Tintin slängs ut från Kulturhuset...

... av den nye konstnärlige ledaren, Behrang Miri. Han anser att Tintin är rasistisk, det hjälper inte med ett förord som förklarar att böckerna speglar en annan tids ideal. Det hjälper inte heller  att boken blivit "frikänd" i Belgien där den prövats mot lagstiftningen. Där har den  accepterats som en produkt från en tid med andra grundvärderingar, som en del av vårt historiska arv. 
 
Behrang Miri lär få att göra om han ska slänga ut allt som inte stämmer med vår tids mainstreamuppfattning i moralfrågor. Pippi hyllar han däremot och hon ska satsas på i Kulturhuset som ett lämpligt ideal för barn enligt den konstnärlige ledaren. Men hur går det med pappa negerkungen på Kurre-kurre-dutt-ön? Det måste nog bli censur där. De sidorna kanske kan rivas ur? Eller rader strykas över?  

Personalen på Kulturhuset har uppmanats att hålla ögonen öppna så att man kan ta bort kulturyttringar som har homofobiskt eller rasistiskt innehåll. Var ska han dra gränsen för  homofobi och rasism? I böcker, eller mellan böcker eller mellan författare? För att inte tala om att bibeln är helt fel. Men den kanske å andra sidan aldrig har funnits på kulturhuset.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-nya-chef-kastar-ut-tintin
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tintin-utrensad-fran-bibliotek_7526568.svd
http://www.expressen.se/nyheter/tintin-kastas-ut-fran-kulturhuset/
http://www.svd.se/kultur/tintin-oversattare-moralpanik-och-censur_7527290.svd
http://blog.svd.se/kulturchefsbloggen/2012/09/25/anfakta-och-anamma-vad-sysslar-kulturhuset-med/
 
 Det blir väldigt knepigt om vi blundar för den utveckling som lett fram till de värderingar vi generellt omfattar idag och som krasst sett kommer att vara historia om några hundra år. För vi ska  inte inbilla oss att vi i vår tid råkat finna den ultimata sanningen, den som ska hålla sig oförändrad genom alla tider. Jag skulle till exempel kunna föreställa mig att vår  lagstödda åldersdiskrimineringen (av både gamla och unga), i efterhand  kommer att ses som ett märkligt inslag i vår tid. (Ett exempel är den dokumentationshysteri som lagstiftaren tvingar oss lärare att bedriva när det gäller barn och unga. Den är bl.a. framtagen för att förhindra kränkningar, men är i sig ett gränsfall  för kränkning, rejält tveksam ur etisk synpunkt . Jag som vuxen skulle aldrig acceptera att bli utsatt för den, barn har svårare att värja sig, men det är en annan debatt)   
 
Uppdaterat kl 11.00: En storm av protester under morgonen med tusentals kommentarer och Rädda-Tin-tin-insatser har fått Kulturhuset att backa. Tintin blir kvar.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag tror att man måste accepterat att det var i en annan tid och nöja sig med det. Mig stör det inte om Tintin finns på biblioteket.

Svar: För mig får Tintin gärna finnas kvar där. Jag har aldrig gillat de böckerna, men det handlar inte om rasismen, utan om nåt annat, vet inte vad. Miris gränsdragning här kommer att bli ett dilemma, undrar om han verkligen tänkt igenom detta, eller bara fallit för populism?
Inga Magnusson

Postat av: Gunnar

Ja vem ska avgöra vad som ska tas bort? Man måste se böckerna utifrån dom värderingar så rådde när dom skrevs.

2012-09-25 @ 15:53:45
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: Gunnar

Ja vem ska avgöra vad som ska tas bort? Man måste se böckerna utifrån dom värderingar så rådde när dom skrevs.

2012-09-25 @ 15:54:16
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: Ailas

Det var för väl att de ändrade sig, tycker jag! Förbud raderar inte det gångna, utan i stället bör vi lära oss av vår historia och förhoppningsvis växa i mänsklighet.

2012-09-25 @ 16:06:45
URL: http://ailasblogg.blogspot.se
Postat av: Herta

Struntprat. Gårdagens ungar dvs min barndoms generation blev inte speciellt rasistiska. Vi tog ansvar, var unga på 70-talet och gjorde en massa bra saker, delade livet, firade alternativa jular, bjöd in alla möjliga människor till våra fester osv. Och vi köpte Tintinböcker till våra barn eller såg till att vi lånade dem, när de var lediga på bibblan, precis som vi själva lånat. Och det blev solidariska ansvarskännande människor av de flesta av oss, hoppas jag.

2012-09-25 @ 19:19:22
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Det är ganska fantastiskt hur snabbt detta snap0pades upp av alla sociala media. En aning oroväckande kanske. Faktum är ju att detta rörde biblioteket Tiotretton i Kulturhuse. Tio meter därifrån ligger barnbiblioteket där finns alla Tintinböcker!

Men visst var det felaktigt. Man skulle få gallra Bibeln, Koranen, Shakespare, Strindberg mm. Och jag tycker det är fel att urvalet inte gjordes av en utbildad barnbibliotekarie.

Och jag tycker att det är bibliotekspersonalen som ska bestämma vad som ska finnas på biblioteket. Givetvis med beaktande av låntagarnas synpunkter! Men eftersom man aldrig kan köpa in alla böcker måste ett urval göras. Det ingår ju i själva professionen. Och att gallra ut föråldrade böcker görs varje dag på varje bibliotek, annars skulle hyllorna snart bli överfulla. Och kvalitet måste vara ledstjärnan - det är ju skattepngar det handlar om..Tycker en gammal bibliotekarie som vet att debatt om inköpspolitiken debatteras i fikarummet varje dag..

2012-09-25 @ 22:30:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback