Skolbråk i Årjäng ...

... är det. Kommunen har lagt ner skolor förut, men väntat in i det längsta med att fatta såna beslut. Det har ibland  hinglat och gått, år efter år med barnantal på neråt runt 15 elever på enskild skolor fördelat på förskoleklass och grundskola upp till årskurs 6 = i genomsnitt 2 elever per klass. Det innebär att barnen får alldeles för lite kamrater på skolan.

Med så få elever på en skolenhet så blir det helt enkelt en skola med dåliga förutsättningar, skolans sociala mål blir svåra att uppnå. I läroplanen framhålls att barn i skolan ska ha möjlighet att arbeta i grupp  och kunna utöva lagsport. Allt för stora skolor´är inte bra heller, det är välkänt, men vi pratar sällan om att det finns en nedre gräns; det är inte bra med en för liten skola. Lagom är bäst som i de flesta andra sammanhang.  

För barn som bor ensligt är det extra viktigt att det finns ett utbud av kamrater  på skolan. Helt ok om en skola har bortåt 35 - 50 elever åtminstone, då finns i genomsnitt 5-  6 - 7 elever i varje klass. Men mindre är inte bra för barnen. Synd att den aspekten sällan kommer fram i debatten. Den handlar mest om att skolan ska rädda bygden från att dö ut, dvs vara ett verktyg för andra mål än de pedagogiska. Populism, prestige, nostalgi och omsorg om att vinna nästa val kan också vara ingredienser som blandas in.

Men detta är en het fråga som sagt i många glesbygdskommuner och Sunne har just gått igenom en folkomröstning i ärendet.
http://www.nwt.se/arjang/article1174966.ece

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag håller med dig - lagom är bäst. Men visst förstår man småorterna som förlorar skola, affär (men ofta åker de till stormarknaden och klagar sen på att affären lägger ner)etc. Frågan är om de minsta orterna på sikt kan leva vidare. Problemet är ju f ö globalt - hälften av världens befolkning bor i städer tror jag..

2012-09-26 @ 23:29:38
Postat av: Pillan

Instämmer.

2012-09-28 @ 19:09:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback