Läraravtalet 2012 klart!

Det ger 4,2 % första året, sen på "märket" andra året, dvs som industriavtalet och sen två år utan siffror (?). Det är alltså fyraårigt heter det men egentligen har jag ingen aning om vad vi har fått. Och i mina ögon är det ett avtal på ett år, för 2012 är det enda år som är klart. Resten är skrivet i stjärnorna. Ett riktigt stolpskott av lärarfacken, obegripligt hur man kunde gå med på detta.  Kanske egentligen utslaget på fyra år bara ett par  procent per år????
 
Och någon strejk blev det inte heller. Synd, för jag har en känsla av att det just nu i år fanns ett opinionsläge som hade gjort att de flesta hade stöttat en strejk. Och eleverna kanske också ;-) . Hur läget är om fyra år när det är dags igen, vet vi inte. Jag tror att de flesta lärare känner sig svikna av sina fackförbund. Som vanligt! De har i många år nu talat med allvar i blicken om att kommunerna måste ta sitt ansvar. Och vi som jobbar under "detta ansvar" vet exakt hur det går, eftersläntring lönemässigt precis som vanligt. För vad SKL säger är till intet förpliktigande för de enskilda kommunerna som sen ska få budget att gå ihop. Då finns inga pengar till att höja lärarlönerna mer än andra gruppers. Ett förstatligande av lärarjobben är det enda rätta för att få upp lönerna och statusen.

För mig som är på väg att gå i pension så betyder de här löneökningarna inte så mycket men jag tänker mest på läget med brist på behöriga lärare framöver och tomma platser på lärarutbildningarna. Långsiktigt är det en tickande bomb för Sverige att en yrkesgrupp som har 3,5 - 5 års högskoleutbildning (dvs först avstått ett antal årslöner och dessutom gått  minus genom att ta höga studielån som sen kommer att belasta den egna ekonomin många år framöver)  tjänar mindre än många av dem som går direkt in i jobb efter avslutad gymnasieutbildning. Livslönen blir för låg för att yrket ska bli attraktivt.
. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hot-om-lararstrejk-avblast_7531232.svd
http://www.dn.se/ekonomi/ingen-lararstrejk--parterna-overens
http://www.dn.se/ekonomi/om-kommunerna-inte-skoter-sig-sager-vi-upp-avtalet
 
 
Uppdaterat torsdag morgon:
Lärare rasande efter fackens svek, avtalet är inte ens ett steg i rätt riktning! Avgångskrav på företrädarna i förhandlingarna!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ar-dags-att-avga-metta-fjelkner_7532896.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15509875.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/stort-missnoje-over-lararavtal
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/missnoje-over-lararavtal-kokar_7533824.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stor-ilska-efter-magert-lararavtal_7533824.svd
Det värsta är att allt arbete med att informera och skapa opionon för bättre löner är saboterat. I media slås det upp med stora rubriker att lärarna fått dubbelt så mycket som alla andra, men det gäller ju bara ett år av fyra. De andra tre åren är utfallet dåligt! Jag har tidigare inte haft något till övers för Lärareförbundet i de här sammanhangen men nu har även Metta Fjelkner i Lärarnas Riksförbund svikit sina medlemmar. Avgångskraven är en självklarhet när det gäller ja-sägarna i respektive styrelser.

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Ett bra utfall såvitt jag förstår. 1100 kr mer i månaden låter inte illa för en fd bibliotekarie (som har lång utbildning och inte vidare betalt). Dubblet så hög procent somandra avtal. Och avtalet är fyraårigt men kan sägas upp efter tre år om jag fattat rätt.

Även vårdpersonalen behöver lönelyft. Då talar jag inte om läkarna. men jag tror offentliga sektorn på sikt kommer högre på sikt annars får man ingen personal.

Svar: Ja, det finns andra grupper offentlliganställda som också ligger alldeles för lågt i förhållande till sin långa utbildning, exempelvis bibliotekarier och sjukgymnaster. Och det kan man tycka är fel för de människorna på ett personligt plan, men när det gäller lärare så har dilemmat även lyft till ett samhällsplan: Alldeles för få människor vill bli lärare, utbildningsplatserna gapar tomma och bristen kommer att bli oerhört stor eftersom det är en långsiktig och tydlig trend. Alltså finns det ett starkt samhällsintresse i att få upp lärarlönerna. Orsaken vet man till del är den låga lönen och brist på karriärmöjligheter men naturligtvis också den hårda arbetsmiljön i skolan idag. Till sjukgymnastutbildningarna och bibiliotekarieutbildningarna söker väldigt många, än så länge.
När det gäller årets läraravtal så ska man inte enbart se till utfallet det första året, utan över alla fyra åren som det gäller och då är det verkligen goddag yxskaft, egentligen inte något avtal alls eftersom det inte innehåller några utfästelser.
Inga Magnusson

2012-09-26 @ 23:25:51
Postat av: Mia

Som alltid blir det stor besvikelse när ett avtal sluts, men med detta avtal så vet ni inte utfallet. För ganska många år sedan var det Vårdförbundet, eller om det var på SHSTF:s tid, minns inte, så hade vi ett liknande avtal. Medlemmarna rasade... men när perioden var över och oberoende kritiker tittat på det så har jag förstått att det gav sjuksköterskorna ett bra avtal.

Vi människor vill se snabba resultat och det är inte alltid man gör det. Först om 6-7 år så kanske en rättvis bedömning av detta avtal göras... tror jag.

Precis som Lennart skriver här över så har kommunerna flera yrkesgrupper som borde höjas. Offentliga sektorn ligger efter den privata, oftast.

Postat av: Mia

Tror inte förra kommentaren gick fram. Synd,.. ska försöka återge innehållet.

För många år sedan hade Vårdförbundet ett liknande avtal. Medlemmarna rasade, det gör de oftast när ett avtal sluts... För Vårdförbundets medlemmar innebar det dock ett bra avtal när oberoende kritiker tittade på det efter utgången avtalsperiod. Så med andra ord så rasar ni lärare innan ni vet utfallet.

Håller med Lennart här ovan att kommunalt anställda, där finns det flera grupper som "borde" höjas... Alla vill ha mer... i år var det ni lärare som fick mer... jag vågar säga ett försiktigt grattis... jag hoppas du inte tar det som ironi...

(PS! Kom förra kommentaren fram, publicera den, för jag tror den var bättre skriven... :-) )

Svar: Ja, jag tror vi rasar mest för att det inte finns några garantier i ett fyraårigt avtal, vi bara hänsvias som vanligt till kommunernas goda vilja och den har ju inte hjälpt under alla år under kommunalt överinseende förut, så vi har slutet tro att den ska hjälpa nu. Alla insåg ju att 10.000 SEK per månad på ett år var orealistiskt men det hade behövts ett trendbrott av något slag. Det här var bara ett fläskben i form av en engångssumma och sen blir det som vanligt igen. Många kräver fackförbundsledningarnas avgång.
Inga Magnusson

2012-09-27 @ 13:20:30
URL: http://miatankar.wordpress.com
Postat av: Lena

Det tycks vara mycket mer lönsamt att vara hanmarbetare. Det tar inte fyra år att lära sig att köra truck och de var nöjda med sitt avtal. :-(

2012-09-28 @ 23:08:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback