Trasmattenostalgi

Den var lite trasig i kanterna, den gamla trasmattan med de fina rosengångsbårderna. Men färgerna är fortfarande klara, mattan är tätslagen och felfri i övrigt, så jag klippte av en bit, repade upp och knöt nya pärlknutar av fransarna, fyra och fyra tillsammans. Kunde inte låta bli att titta på tyget i de inslag jag tog bort. Och fastnade i en nostalgitripp, det var ju mammas flanellnattlinnen, pappas pyjamaser, broders skjortor, mormors strumpor, förkläden, klänningar ja allt kom till sin sista användning.   Tala om återbruk och recykling!


Mattan var säkert vävd på 50-talet, eller början av 60. Inte varje år, men kanske vart tredje år så satte modren upp vävstolen  på övervåningen för att väva trasmattor. Det gjordes förstås inte förrän efter jul. Då var odlingssäsongen slut, grönsaks- frukt- och bäromhändertagandet var över.  Jordkällaren full med konserverade bönor, ärtor, morötter, plommon, svamp,  saft och sylt. Slakten som gjordes före jul var också klar och allt därifrån var konserverat och saltat; köttbullarna, korven. Från slutet av 50-talet blev de hemgjorda charkuterierna istället nedfrysta i nymodigheten frysbox. Ja, och så var ju själva julfirandet över. Då var det vävtid, sticktid och sytid när vintermörkret lade sig och inga andra sysslor var akuta. När det var färdigvävt klipptes alltsammans ner och fransarna knöts. Vävstolen plockades ner och ställdes undan till nästa gång. Efter vårstädningen var det dags att lägga på de nya fina mattorna.

Trasorna till mattvävningen klipptes kontinuerligt under året vartefter plagg blev så utslitna och lappade att de inte gick att använda mer. För så var det, kläder som var trasiga slängdes inte, utan man satte på lappar så länge det gick och så användes de till vardags.  Det var inte skämmigt att ha lappade kläder, utan tvärtom, ett tecken på ordentlighet,  men däremot fult att ha trasiga kläder.  Sånt pratade folk om. Det ansågs slarvigt och lågt att inte vara hel och ren. Kragar vändes och skjortmanschetter kantades, vuxenkläder kunde sys om till barnkläder. Så var det hos alla, sparsamhet rådde, kläder och tyg var dyrbart att köpa om man jämför med inkomsten. Det var inte tal om slit och släng. Trasmatteklippandet var alltså typiskt kvällssysselsättning, speciellt före tevens ankomst  runt 1959.


Mamma klippte ovanligt smala trasor och slog dem väldigt hårt. Hon var stark i armarna.  Varpen var tät ser jag. Så det blev slitstarka mattor men ändå lätta att tvätta. Förr så skurade jag med såpa nere vid sjön, men på senare år så har jag  kört dem i maskin, vilket går bra när de inte är så tjocka, fast utan centrifug förstås. Vävning hade mamma lärt sig på lanthushållsskolan. Det var inget avancerat, rejält  tuskaft och rosengång. Tuskaft blev det på mattorna för kök, sovrum och hall. Rosengångsbårderna var för mattorna till finrummet. Det här är alltså en f.d. finrumsmatta. Säkert har jag gjort en del inslag här också. Jag lärde mig trampa både tuskaft och  rosengång och fick väva ibland, men bara  små bitar i taget, så modren kunde slå ihop ordentligt  mellan varven. Jag orkade inte få till den rätta knycken, det blev för löst.  

En nostalgitripp blev mattan och många minnen dök upp.

Kan inte låta bli att tänka på Annaa M också. Om hon hade levat så hade hon kommenterat det här inlägget. Vi läste varandras bloggar länge och kommenterade ibland. Och just när jag skrev om mattor och kläder och vävning så var hon på hugget det var hennes område, textillärare i grunden, sedan journalist. När hon skrev om skolan så kommenterade jag.  Annaa gick bort hastigt, alldeles för tidigt, visst är hon saknad. Hon hade integritet, skrev  självutlämnande och alldeles ärligt.

Kommentarer
Postat av: Herta

Jag har flera mattor hemma av äldre sort. De flesta är i blåanyanser. Tycker att många av de mattor som säljs idag inte är lika "hårda" utan mera sladdriga, tyvärr.

Postat av: åsa

Har flera trasmattor i min ägo som min mormor vävt och jag fulllkomligt älskar dem!

Känner en glädje varje gång jag lägger på tex. den köksmatta mormor alltid hade i sitt kök till jul, en speciell matta för henne och även för mig.

Lycka kan man beskriva det som!

Visst är Annaa saknad, tänker ofta på henne och hennes barn..

Ha dé!/Kram

2012-05-18 @ 09:31:50
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Pillan

Jag klipper trasor som min syster stickar grytlappar av. De blir jättefina och rejäla. Hon har även virkat badrumsmattor av klippta trasor. Hade hon bara haft utrymme hade det nog vävts en del med. Tittar på en del saker hon gjort och ser mina gamla påslakan mm.

Gamla trasmattor är sköna att tassa barfota på....

2012-05-18 @ 17:42:15
Postat av: Rutan

Ja, Annaa skulle alldeles säkert ha kommenterat detta. Jag saknar henne väldigt mycket. Bloggandet är inte lika roligt längre när jag inte får hennes kommentarer eller får läsa hennes skarpa och roliga inlägg.



Jag lät nyligen lägga in ett så snyggt golv i köket att jag inte har någon matta där numera. Men lite saknar jag trasmattan mamma vävde. Någonstans i gömmorna finns en liten stump som jag själv bankat ihop - förvånansvärt lyckat. Otaliga är de nystan med mattrasor som jag klippt i barndomen. Finns det någon som gör det idag? Mamma köpte färdiga mattrasor som komplement under hennes sista vävår för att det inte blev tillräckligt med efna tyger att klippa av.

2012-05-18 @ 18:10:39
Postat av: Gunvor

Mamma och jag vävde mattor en gång på sjuttitalet, men nu ids jag inte längre; bara tanken att sätta upp en väv...



Hade en massa trasiga lakan, visste inte var jag skulle göra av dem, men till sist hamnade de i ett täckdike! De gör nog god nytta där, men det känns ändå synd. Har tyvärr ingen grytlappsvirkande syster. Ack om det funnes någon organisation som toge emot sådant och använde det!

2012-05-18 @ 18:58:46
URL: http://svenska.iedior.se
Postat av: Inger Maryissa

Jo, det är fantastiskt de trasmattor som gjordes förr och kan tänka mig det var en nostalgitripp att tänka på vad mattan var gjord av och många minnen dök upp

Ja, verkligen återbruk och recykling också

och man lappade och lagade kläder mycket mera förr, och kommer ihåg att min mamma var mycket duktig på det

2012-05-19 @ 20:00:30
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Lena

Så fint du skriver om dina minnesmattor. Jag tror väldigt många av oss äldre känner igen oss i din fina "krönika".



Jag tycker att den skulle glädja även en tidningsredaktör. Har du tänkt på det?

2012-05-21 @ 07:50:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback